To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - komin kołnierzyk nie wychodzi

nowok54 - Wto 25 Paź, 2011 19:33
Temat postu: komin kołnierzyk nie wychodzi
Zaczęłam robić według schematu, oczka przy wzorze wychodzą mi lewe a na zdjęciu są prawe ,nie wiem jakie to są te 2 z brzegu//
nowok54 - Wto 25 Paź, 2011 19:39

Nie wiem czy zacząć od wzoru czy od tego trójkąta wściekły
jolajka - Wto 25 Paź, 2011 20:06

chyba od wzoru a dopiero potem dorabiamy "ogony", tak mi się wydaje według strzałek??
Bożena- 2000 - Wto 25 Paź, 2011 20:57

Myślę, że
1- nabrać 2 oczka
2-lewe
3-w kolejnych rzędach na prawej stronie przerabiać 1o brzegowe 1narzut i przedostatnie oczko narzut, 1o brzegowe i tak do uzyskania liścia, który uznamy za wystarczający, w rzędach nieparzystych l oczka lewe.
Wydaje mi się, że powinno być na drucie 20-22oczeka
I teraz bierzemy trzeci drut. Przerabiamy na przemian 1oczko na jeden drut kolejne na drugi i tak do końca oczek na drucie. Następnie przerabiamy oczka z jednego drutu na wys 4cm. I zostawiamy, a przerabiamy oczka z drugiego drutu też na wys 4 cm. I teraz przerabiamy oczko z pierwszego drutu, następnie z drugiego. I uzyskujemy na drucie tę samą ilość co przed zrobieniem kieszonki. Teraz już wprowadzamy wzór i robimy go na długość jaka jest nam potrzebna. Gotowe? Tu już nie potrzebujemy kieszonki, więc robimy ze trzy cm francuzem i w co drugim rzędzie zamykamy z obu stron po 1 oczku. Do uzyskania 2-ch oczek na drucie.Wzór po kieszonce może być każdy jaki nam się podoba.
Powodzenia. cmoknięcie

Ada - Śro 26 Paź, 2011 00:59

Wykroj tego szala "mowi" co innego. Jest tak jak pisala jolajka, czyli zaczynasz od narzucenia 30 oczek i przerabiasz wg schematu. Po zrobieniu odpowiedniej dlugosci - 227rz.=70 cm, nie zamykasz oczek , dorabiasz konce szala.Zwroc, prosze uwage, ze nie sa one symetryczne. Jeden z koncow robisz na oczkach pozostawionych na drucie, powinno ich byc 32. Przerabisz prosto 15 rz. Robisz to jeszcze raz nabierajac te same 32o. na zapasowy drut i przerabiasz znow 15 rzedow. Teraz przerabiasz z obu drutow po 2o razem -pierwsze oczko z 1drutu i pierwsze oczko z 2 drutu, dalej 2-gie oczka z obu drutow itd. Otrzymasz znow 32oczka na jednym drucie, ktore przerabiasz ujmujac na poczatku rzedu po 1 o, z kazdej strony /np 2-gie i 3-cie o. razem/ az do otrzymmania1o, ktore nalezy zakonczyc.
Drugi koniec robisz na srodku tych 30 rzedow - nabierasz 4o. i przerabiasz prosto 16 rz., po tym z obu stron dobierasz po 14o=32o./14+4+14/o. Teraz na poczatku kazdego rzedu ujmujesz po 1o. jak wyzej. Z jednej strony ujmujesz 15o.,z drugiej 16. [/list]

jolajka - Śro 26 Paź, 2011 10:00

znalazłam na Osińce, może pomoże
http://club.osinka.ru/top...2727470#2727470

mrober - Śro 26 Paź, 2011 10:54

Szalik można zrobić tak,że najpierw tą cześć z wzorem i na końcach dorobić ściągacze i te listki-końcówki. Ale można go też robić zaczynając od listka i na listku kończąc. Chińskiego nie znam ( chyba jak większość z nas puknąć się ) ale można zacząć od nabrania 3 oczek i w co drugim rzędzie dobierać 2 oczka po jednym z brzegu. Jak zrobimy robótkę że na drucie będą 32 oczka ( w ostatnim dobieraniu dobierzemy tylko 1 oczko) można przerobić ze 2 rzędy bez dobierania i dzielimy oczka na 2 druty-parzyste na jeden, nieparzyste na drugi. Potem robimy ściągacz na oczkach na każdym drucie, po uzyskaniu odpowiedniej wysokości ściągacza przekładamy oczka na przemian z obu drutów i dalej już robimy wg wzorku. Na schemacie jest podane że wzór ma na początku szerokość 30 oczek- jak dodamy 2 brzegowe to wyjdzie nam akurat. Jak mamy odpowiednią długość szalika zakańczamy znowu przenosząc oczka na dwa druty, robimy ściągacze ,łączymy i listek ubierając oczka.
Pewnie trzeba przy tym wzorku dobrać +/- grubość włóczki by nas potem szalik nie dusił pod szyją, albo by nie był za długi. Ażurowy wzorek przerabiamy w nieparzystych prawymi, w parzystych lewymi oczkami. Reszta szalika prawe oczka w parzystych i nieparzystych.

nowok54 - Śro 26 Paź, 2011 18:40

Dziewczyny serdecznie dziękuję biorę się do roboty cmoknięcie
bryanka0 - Czw 27 Paź, 2011 17:01

http://radikal.ru/F/i006....e4ceb0.jpg.html
tu dokładnie widać jak po kolei sobie radzić. cool

ona_1 - Pią 28 Paź, 2011 15:34

I jeszcze zdjęcia poglądowe Smile Szaliczek inny ale sposób "wiązania" taki sam.