Problemy, pytania - Chusta Vlad - odczytanie schematu
Kwiatek - Czw 10 Lis, 2011 21:26 Temat postu: Chusta Vlad - odczytanie schematu Zaczęłam robić (dzięki nieocenionej pomocy kilku forumowiczek ) pierwszą w życiu chustę - wzór Vlad http://www.ravelry.com/patterns/library/vlad.
Przerobiłam pierwszy raz część "Body" (czyli 12 rzędów) i nie wiem co dalej... Pewnie muszę powtórzyć któryś z obramowanych fragmentów, ale nie wiem, który: ten z prawej czy ten z lewej strony. Będę wdzięczna za wytłumaczenie, ale tak, no wiecie... jak krowie na miedzy...
Z góry dziękuję...
Kwiatek - Czw 10 Lis, 2011 23:57
Dzięki tevion, która oświeciła mój antymatematyczny umysł, problem jest już nieaktualny Drutuję dalej...
Kwiatek - Pon 14 Lis, 2011 20:08
Kochane Maranciaki! Znów niestety potrzebuję pomocy... Przerobiłam już 7 razy część "Body" (tak jak było w opisie) i teraz pozostało mi już tylko przerobić raz część "Transition" i raz "Edging Chart" czyli w sumie 22 rzędy. Obawiam się jednak, że końcowe rozmiary chusty będą zbyt małe (może dlatego, że użyłam drutów 2,5). Na obecnym etapie najdłuższy bok chusty wynosi ok 75 cm a wygląda tak:
To moja pierwsza chusta i nie mam doświadczenia jak bardzo powiększy swoją objętość w efekcie blokowania.
Mam wobec tego pytanie: czy aby zwiększyć rozmiary chusty mogę dowolnie więcej razy przerobić jeszcze część "Body"?
Z góry dziękuję za odpowiedź...
Ada - Pon 14 Lis, 2011 23:11
Skoro w oryginale sa druty 3,75 mm, a Ty robisz 2,5 mm, to musialas sie liczyc z tym, ze chusta bedzie o 1/3 mniejsza. Podejrzewam, ze bez dodania "Body" sie nie obejdzie., ale ile to trudno okreslic. Mozesz prowizorycznie upiac szpilkami chuste i zobaczyc co z tego wyjdzie. Podejrzewam, ze bedziesz jednak musiala zrobic jeszcze 3 razy schemat :Body", czyli w sumie 10 razy. Chyba, ze chcesz malutka chuste.
Kwiatek - Wto 15 Lis, 2011 15:06
Dzięki, Ada, za odpowiedź i radę. I jeszcze mam pytanie: czy blokowana na mokro chusta rozciąga się bardziej niż ta na sucho?
Ada - Wto 15 Lis, 2011 17:09
Na sucho chusta Ci sie nie zblokuje. Blokowanie polega na tym, ze wyrob po wyjeciu szpilek "zapamietuje wzor". Na sucho wroci do poprzedniego ksztaltu, czyli.......bedzie wygladal jak przed blokowaniem. To samo bedzie sie dzialo, gdy blokujesz sztuczne wlokno, np. akryl; tez wroci do stanu sprzed blokowania. Chyba, ze potraktujesz zelazkiem, ale wtedy zrobi sie z tego "szmatka".
Ja zaproponowalam Ci rozciagniecie na sucho tylko po to, zeby widac bylo o ile mniej wiecej chusta sie powiekszy.
Kwiatek - Wto 15 Lis, 2011 18:26
Dzięki, Ada za tak wyczerpującą odpowiedź - ja rozumiem, w jakim celu miałam rozciągnąć chustę "na sucho". Może niedokładnie się wyraziłam: chodzi mi o to, czy jak rozciągam chustę na sucho to ona rozciągnie się mniej/bardziej/tak samo (niepotrzebne skreślić ) jak ta sama chusta rozciągnięta na mokro? Przepraszam, że tak dużo pytam, ale w tej dziedzinie jestem laik, a od odpowiedzi na to pytanie zależy jak dużo więcej razy będę musiała przerobić jeszcze część Body.
I jeszcze jedno: czy przewaga akrylu (80 %) spowoduje, że chusta po zblokowaniu wróci do pierwotnego kształtu, bo coś się obawiam, że robię ze złej włóczki
Ada - Wto 15 Lis, 2011 22:29
Jesli chodzi o rozciaganie na mokro i sucho, to wszystko zalezy od rodzaju wloczki. ogolnie lepiej naciaga sie na mokro.
80% akrylu nie gwarantuje trzymania formy bez zelazka. Moje zdanie jest takie: nie warto robic azurowej chusty bez conajmniej 50% welny, czy innego naturalnego surowca w postaci np. lnu, jedwabiu.....Chociaz dziewczyny robia z akrylu i sa zadowolone. Ja zrobilam tylko dwie z akrylu i na wiecej sie nie zdobylam. Jedna lezy, ani raz nie byla na szyi, bo nie byla traktowana zelazkiem i zaraz po blokowaniu wrocila do stanu sprzed, a druga "wyprasowana"nosze czasami jak mi pasuje do czapki.
Jeszcze raz przepraszam za brak polskich liter.
Kwiatek - Śro 16 Lis, 2011 17:21
Ada - bardzo Ci dziękuję za szczegółowe informacje. Co do tej chusty, to już żal by mi było ją spruć, ale na przyszłość będę ostrożniejsza w doborze włóczki i odpowiedniego rozmiaru drutów. Pociesza mnie myśl, że sprawdziłam w e-dziewiarka, co dziewczyny zrobiły z tej włóczki i jest sporo chust, więc może i ta moja da się zblokować i będzie "trzymać fason" Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie życząc miłego dziergania w te jesienne, coraz dłuższe wieczory
|
|
|