Problemy, pytania - sweterek dla maluszka
emilly - Pon 21 Lis, 2011 17:47 Temat postu: sweterek dla maluszka witam,
dziergam właśnie sweterek dla maluszka i mam pewien problem. mianowicie chodzi o to, że w nawiasie podany jest większy rozmiar, ale wzorek fali pasuje na mniejszy rozmiar. czy ktoś z doświadczonych w temacie dziergania ma może pomysł jak to rozwiązać?
schemat znajduje się tutaj
http://www.fotosik.pl/pok...f9aaa33d98.html
wzor podany jest na 51o +2o brzegowe a w nawiasie w moim przypadku jest 59o +2obrzegowe
dziękuję z góry i pozdrawiam
Ada - Pon 21 Lis, 2011 19:54
Ha, to z mojego fotosika. Ja robilam ten wiekszy rozmiar, ale prawie 4 lata temu. Musisz sobie rozrysowac ten wzor na taka ilosc oczek, jaka potrzebujesz, zwracajac uwage na to aby wzor byl symetryczny. Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze mialam z tym problem i dlatego zdecydowalam sie /chyba?/ na robienie tylu razem z przodami. Bylo mi latwiej rozplanowac. Liczac na tyl i przody po 59o, wychodzi, ze powinno byc 118o. Rapport w tym wzorze =17 oczek. Robiac 7 rapportow, to wyjdzie 7x17=119o, a dodajac po 1o brzegowym powinnas narzucic 121o. Chyba, ze robisz jednoczesnie z plisa na dziurki i guziki, to jeszcze trzeba dodac po 6o. z kazdej strony przodu.
emilly - Pon 21 Lis, 2011 20:22
no i klaps...:/
wydawal mi sie taki prosty ten wzor ale teraz to ja juz nic nie wiem...
makramka - Pon 21 Lis, 2011 20:34
spróbuj zrobić tak jak pisała Ada albo po oczku brzegowym zrób 5 oczek prawych + 3 razy wzór (17 oczek) potem 5 oczek prawych i jedno o. brzegowe Fakt będzie o 2 oczka więcej ale na przy zszywaniu da się to zgubić.
|
|
|