Koronka koniakowska - czym koronkę koniakowską?
Anonymous - Pon 20 Lut, 2006 18:15 Temat postu: czym koronkę koniakowską? prosze o rade wsystkie doświadczone dziewczyny, z czego wykonuje się oryginalne koronki koniakowskie? czego ewentualnie można użyć aby uzyskać podobny efekt tzn. bardzo subtelny i delikatny?
Anonymous - Pon 20 Lut, 2006 18:32
zapomniałam dodać, że chodzi mi głównie o bielizne koniakowską, która jest taka delikatna a np. kordonkiem to za grube wychodzi jak na bielizne
lucille - Pon 20 Lut, 2006 20:04
Z tego co się orientuję to panie w Koniakowie robią bieliznę z cieniutkich nici Basaka
Anonymous - Pon 20 Lut, 2006 20:19
aha, już znalazłam te nici w pasmanteriach internetowych bo w normalnych pasmanteriach to pewnie nie bedzie albo jak zapytam sprzedawczyni to zrobi na mnie wielkie oczy, one sie wogóle na tym towarze nie znają!
dziękuje, a próbowałaś już coś zrobić z tych nici?
barbara 1 - Wto 21 Lut, 2006 07:28
Pare lat temu jak byłam w Koniakowie,to przypatrywałam sie tym nitka.I daje 100%,ze jest to Altun Basak Perle cieniutka Turecka nić.U mnie w pasmanteri są .50 gr.kosztuje 6,20
Czerwone moje stringi wykonane są własnie z tej nici.Są bardzo delikatne,mięciutkie i miłe w dotyku
doorcia - Śro 22 Lut, 2006 15:50
basiu rozumiem, że chodzi o bawełne a nie poliester
lucille - Śro 22 Lut, 2006 16:01
Basiu jesteś pewna, że móisz o Basaku? Z tego co wiem Basak ma nić Perle (wcale nie taką znowuż cienką) w motkach 100 gramowych, 50 gr jest owszem firmy Madame Tricot (też turecka) cena by sie zgadzała - ale koniakowskie są robione z cieńszych -podobno z Klasika
Grażyna - Czw 23 Lut, 2006 09:09
Basia ma rację, sa takie Altun Basak Perle. Bardzo cieniutkie i błyszczące. Kupiłam wczoraj ekri. za 5 dag - 5,60zł.
lucille - Czw 23 Lut, 2006 11:40
| Grażyna napisał/a: | | Basia ma rację, sa takie Altun Basak Perle. Bardzo cieniutkie i błyszczące. Kupiłam wczoraj ekri. za 5 dag - 5,60zł. |
Chodzi Wam o te ?
Bo dla mnie one sa nadal za grube na bieliznę
Grażyna - Czw 23 Lut, 2006 16:57
wydaje mi się, że to nie te. Moje sa takie podobne do tych http://www.niteczka.pl/pr...4&products_id=3
lucille - Czw 23 Lut, 2006 20:23
Ale to jest właśnie Madame Tricote :cojest:
doorcia - Sob 25 Lut, 2006 13:03
gdzie wy dziewczyny kupujecie tego basaka? byłam w "kłębuszku" na długiej i w pasmanterii na krakowskiej, to centrum Krakowa a po raz kolejny spotkałam się z totalnym brakiem zrozumienia, te panie w pasmanteriach są zupełnie nierozeznane, którko mówiąc niefachowe! i nazwa Basak kompletnie nic im nie mówi, do tej mojej osiedlowej pasmanterii to nawet już nie zaglądałam...
ponadto zauważyłam, że ogólnie szydełko jest w pewien sposób dyskryminowane, włóczek na druty jest o wiele więcej, duży wybór w kolorach i grubościach, np we wspomnianym "kłębuszku" cała jedna ściana zastawiona regałami "na druty" a szydełko wciśnięte gdzieś między lade, ledwo 2 regały, no i takie ceny...
zaczynam się zastanawiać czy to się wogóle opłaca, gdybym np chciała zrobić letni top to potrzebuje ok 300g bawełny, czyli 3x100g po 13 zł razem 39zł, dziewczyny za taką cene to ja w markowym sklepie kupie sobie top na topie!
alienor - Czw 02 Mar, 2006 20:53
http://www.niteczka.pl/pr...?products_id=21
możesz sprobować tutaj
barbara 1 - Pią 03 Mar, 2006 09:44
Tak dziewczyny te pare lat temu ,moze 6 lub 7 jak byłam w koniakowie to na bank były stringi robione z Altun Basak Perle(ja juz robię z jakies 25 lat na szydełku i drutach,więc juz jakieś rozeznanie w tym temacie posiadam,tym bardziej,że duzo nici i włóczek kupowałam za granica jak tam bywałam).Na dzień dzisiejszy nie wiem z czego robią panie z koniakowa.Fakt jest taki,że moje stringi są z basaka,nitka jest cieniusieńka.
Doorcia,basaka tureckiego nie dostaniesz w każdej pasmanteri.W Częstochowie na tyle sklepów,moge go kupić tylko w jednej i to takiej nie pozornej z dala od ulicy.To nawet w Świecie Babci Ewy co ma swoją str.w internecie,tez basaka nie mają
Basak ma różne grubości i gramature 30,50,100
lucille - Pią 03 Mar, 2006 10:35
| doorcia napisał/a: | gdzie wy dziewczyny kupujecie tego basaka? byłam w "kłębuszku" na długiej i w pasmanterii na krakowskiej, to centrum Krakowa a po raz kolejny spotkałam się z totalnym brakiem zrozumienia, te panie w pasmanteriach są zupełnie nierozeznane, którko mówiąc niefachowe! i nazwa Basak kompletnie nic im nie mówi, do tej mojej osiedlowej pasmanterii to nawet już nie zaglądałam...
|
No na Długiej to akurat jest ale ze względu na cenę nie polecam
Basak bywa jeszcze w DH "Wanda", na Kościuszki, zdaje się, że na placu Inwalidów (ale tutaj głowy nie dam) i koło "Korony" na Kalwaryjskiej w Centrum Robótek czy jak to się nazywa
I w hurtowni Centrogal na Łagiewnickiej- sprzedają też na sztuki, doliczają marżę detaliczną ale tym bym się nie przejmowała - przy zakupie całej zgrzewki też liczą "detal"
lucille - Pią 03 Mar, 2006 12:16
| barbara 1 napisał/a: | Tak dziewczyny te pare lat temu ,moze 6 lub 7 jak byłam w koniakowie to na bank były stringi robione z Altun Basak Perle(ja juz robię z jakies 25 lat na szydełku i drutach,więc juz jakieś rozeznanie w tym temacie posiadam,tym bardziej,że duzo nici i włóczek kupowałam za granica jak tam bywałam).Na dzień dzisiejszy nie wiem z czego robią panie z koniakowa.Fakt jest taki,że moje stringi są z basaka,nitka jest cieniusieńka.
|
Basiu- a możesz cyknąć fotkę swoim niciom- jestem ciekawa czy to te, o których ja myślę. Być może inaczej rozumiemy termin "cieniuteńkie"
barbara 1 - Pią 03 Mar, 2006 13:41
Tak na szybciutko cyknęłam,poszukam jeszcze banderolek(moje dziecko zawsze mi wyciaga z nici)
Złoty jest bardzo cieniutki,czerwony i biały cienki,najgrubszy jest ten kremowy co zaznaczyłam na fotce ,ale i tak cieńszy niz snehurka.Fotka troche pogrubia nitke
barbara 1 - Pią 03 Mar, 2006 14:06
Nie dało mi to spokoju,weszłam na str.koniakowa i troche poczytałam o ich wyrobach.znalazłam coś takiego
Kupując w naszym sklepie możesz być pewny, że bielizna, którą otrzymasz, to oryginalna, koronkowa bielizna z Koniakowa: KONI-Art, wykonana ręcznie w Koniakowie. Dołączana do naszych wyrobów metka (zastrzeżony znak firmowy):
jest gwarancją, że bielizna, którą otrzymasz to bielizna wykonana w Koniakowie z Koniakowskiej Koronki. Wszystkie elementy wykonane są ręcznie przez doświadczone koronczarki z Koniakowa na szydełku. Użyte nici to tzw. turecki kordonek - 100% bawełna, lub delikatna nić z egipskiej bawełny długowłóknistej, co gwarantuje, że bielizna jest delikatna, miękka i przyjemna w dotyku.
Nić turecka gdzie jest powyzej zaznaczona na czerwono,to napewno altun basak perle.Ta sama z której robiono pare lat wczesniej.Tej egipskiej bawełny nie znam
barbara 1 - Pią 03 Mar, 2006 14:24
Jeszcze mecze koniaków.Znalazłam fotke na której są nici basaka i to te same co ja wczesniej zamiesciłam swoja fotke z niciami(moje są czerwone a tam widoczne różowe)W tej pasmanterii co ja kupuje sa dostepne wszystkie kolory własnie takie z jakich koniaków wykonuje bieliznę
------------------------------------
Fotkę usunęłam na prośbę autorki zdjęcia. (maranta)
-------------------------------------
lucille - Pią 03 Mar, 2006 16:06
No to wszystko jasne nie ma to jak dogadywać sie przez neta - tylko, że jak dla mnie te nici nie nazywają się Perle (przynajmniej na moich banderolach nie ma takiego napisu ) . Perle BAsak wyglądają tak jak na fotce, która zamieściłam- jedne sa grubości Maxi - tylko splot inny, drugie niewiele cieńsze.
Ja na tym zdjęciu z koniakowa widzę nici Klasik lub kordonek Basaka (też je analizowałam )
Twoje złote wyglądają mi na Klasik (lub Kirlangic - ale te to poliestrowe)
Zresztą wszystkie niteczki można obejrzeć tutaj: http://www.bafpol.pl/bafp...g_produktow.pdf
barbara 1 - Pią 03 Mar, 2006 17:16
Czerwone i białe z mojej foty to Altun Basak Perle,100% bawełna.Złote to bawełna i poliester.Jak znajde banderolki w zabawkach małego to zrobie fotki
lucille - Pią 03 Mar, 2006 21:16
Basiu - byłoby fajnie jestem bardzo ciekawa tych nici- czuję, że mi się w nocy przyśnią
doorcia - Sob 04 Mar, 2006 14:59
lucille dzięki za wskazówki co do krakowskich pasmanterii
lucille - Wto 07 Mar, 2006 19:49
Wszem i wobec potwierdzam istnienie tych tajemnych nici Basaka
Byłam dzisiaj w pasmanterii - pani mówi, ze nowość absolutka, mają grubość 10 - al enei jestem do końca pewna czy to odpowiada standardowej dziesiątce
słoneczko - Śro 08 Mar, 2006 22:16
Zerknijcie do tego sklepu internetowego, tu mają takie nici i wydaje mi się , że nawet w przystępnej cenie, bo u mnie w sklepie są o 3-4 zł. droższe od tych tu:
http://www.wojtek.com.pl/wojtek/index.php?lang=1
|
|
|