To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Kłopot z dokończeniem chusty Spring Thaw

bryanka0 - Czw 12 Sty, 2012 21:02
Temat postu: Kłopot z dokończeniem chusty Spring Thaw
nie wiem nie wiem nie wiem Pomóżcie fachowe koleżanki.Zaczęłam robić chustę-doszłam do kaimy.Nie wiem czy w złym miejscu próbuję robić kaimę prostą?czy żle odczytuje schemat hmm nie pasuje mi układ wzoru/może ilość oczek niewłaściwa/.Raz chciałam zrobić coś sama i pochwalić się przed Wami i......... puknąć się puknąć się Płakać mi się chce-3/4 chusty zrobione a zakończenia brak.
Może któraś z Was ją robiła? placzek
http://www.ravelry.com/pa...ring-thaw-shawl
W oryginale jest 10 listków a ja mam 13-bo moja wełenka jest cieńsza-czy to nie ma czasem wpływu?

katasza - Czw 12 Sty, 2012 23:18

ja bym spróbowała dorobić jeszcze jeden rząd listków by było ich 14 z boku +środkowe.

Pewnie musi być parzysta liczba.

Ada - Czw 12 Sty, 2012 23:49

katasza ma rację. Musisz mieć parzystą ilość listków. Możesz policzyć te wzdłuż oczka środkowego. Jeśli masz 13, to pozostaje Ci albo sprucie jednego rzędu listków, co nie radzę, albo jego dorobienie.
[/b]

bryanka0 - Pią 13 Sty, 2012 07:22

Dzięki-fakt musiała być parzysta liczba listków ale i właściwy rząd do zmiany schematu.
Nie wiem co oznacza zielony pasek na schemacie 2 hmm i gdzie umieścic schemat 3EZ hmm

katasza - Pią 13 Sty, 2012 08:58

Przeglądając realizacje na ravely. Doszłam do wniosku, że są dwa wykończenia.

jedno:

schemat do niego to: INTERMEDIATE EDGING CHART

drugie:

schemat do niego to: EDGING CHART 2- EZ version

Jest jeszcze schemat do listka centralnego: EZ EDGING WITH CLOSED LEAF CENTER MOTIF

Spodobała mi się ta chusta. Zacznę swoją jeszcze dziś wesoło mi

bryanka0 - Pią 13 Sty, 2012 09:09

Dzięki Kasiu uklon za pomoc cool Dołożę do niej jeszcze swoje kombinatorstwo i myślę,że wkrótce pokażę swoje dzieło.Ale będę wtedy dumna rotfl
Aha nie wiem co oznacza napis-Pink section is only used on the last stitch of row 1 instead of sk2p. There is no center stitch spine on edging, work straight through.
The green section (NO STITCHES WORKED) overlaps with the last three stitches shown on the yellow section.
The yellow section is the main pattern repeat, so start with the right chart, work yellow chart as much as needed, then work the left
chart to finish the row keeping in mind the green overlap without any stitches worked. The green is just a place holder to keep the
charts neater.
Tłumacz jeszcze gorzej namącił.

Docia60 - Pią 13 Sty, 2012 19:34

Katasza oprócz dziur to jeszcze jest różnica w wykończeniem środkowego liścia. Ten środek też jest inny.
Czy ktoś jeszcze robi tę chustę?

bryanka0 - Sob 14 Sty, 2012 06:36

Próbuję wykończyć 1 schematem chyba powinnam opuścić liść hmm najwyżej będzie prucie. oooo nieee