To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Soutache - sutasz - autorski sutasz mama72

mama72 - Nie 04 Mar, 2012 22:31
Temat postu: autorski sutasz mama72
Witam, pozwoliłam sobie śmiało na okazanie sutaszu moimi łapkami wyszytego w tzw. międzyczasie witrażu, dziergania i haftowania.
Jedną z pierwszych prac jakie zrobiłam samodzielnie po ukończeniu kursu były te kolczyki
efekt nie zadowolił mnie w 100% i dla wprawy wykonywałam następne komplety. O tym jakie krzywe koszmarki mi wychodziły przed kursem, nie wspomnę. Pościągane, niesymetryczne, nierówne - słowem wszystko wbrew zasadom szycia sutaszu. A wydawało mi się to banalnie proste. I na dzień dzisiejszy mogę pochwalić się : tu jednak miałam uwagę , że koraliki duże półprzeźroczyste nie są dobre do tej roboty. Później przyszedł etep żywicowych koralików i efekt taki to też do mnie nie przemawiało więc z uporem maniaka i oddaniem wielkim wykorzystuję minerały. I to jest najbardziej moim zdaniem efektowne, trwam w tym i nie zmieniam. sięgając po kontrastowe kolory .
Jeszcze do rangi mistrza sutaszu mi daleko ale z żalem widzę anty sutasz na najbardziej znanym aukcyjnym portalu oraz ceny na poziomie 20 zł za tandetę. Szycie sutaszu ( pary ) kolczyków zajmuje kilkanaście godzin i nie mogą być oszacowane na poziomie ceny typu 20 zł. Jeśli taka jest cena to znaczy, że coś z nim jest nie tak, że to nie sutasz. Dlatego zawsze proponuję przeliczać swoją stawkę godzinową i za nic nie wyjdzie nawet 50 zł. Zakładając, że stroją się w sutasz eleganckie kobiety, które dopieszczony mają każdy centymetr kreacji, które to kreacje są wyszukane i zapewne markowe to logicznie i ich pensje nie są na poziomie przeciętnej krajowej, tylko wyższe. Nawet jeśli przeliczę 6 zł / h ( stawka pracy kobiety w ciuchlandzie) to 15 * 6 daje nadal 90,00 a nie 20,00.
Uczciwie powiem też, że śmiechem pustym mnie ogarnia reklama " studentka ASP " wykonała te prace. Nie jedna z nas ma wyższe, nie jedna z nas zna ludzi z wyższym wykształceniem i nie jest to jednoznaczne z jakością i fantazją. I chwała Najwyższemu, że każda z nas może bez wykształcenia czynić małe cudeńka.

AlaJ - Pon 05 Mar, 2012 10:25

Piękny sutasz, dopracowany. A sprawa cen, to odwieczna bolączka omawiana i przez drutujące, frywolitkujące ... . Nasze wyroby baaardzo się podobają, ale kiedy przychodzi do pytania o cenę, to jest tak jak zwykle - czemu tak drogo? Rękodzieło niestety nie jest w cenie.
Awenturyn - Pon 05 Mar, 2012 10:32

mama72 świetne prace brawo
mama72 - Pon 05 Mar, 2012 11:05
Temat postu: ALAJ
Bardzo mi połechtałaś próżną wiarę w moje sutasze , jednym hasłem "dopracowane", mniam. Cieszę się , że to widać,
komentarz Awenturyn Embarassed

Krakowianka - Pon 05 Mar, 2012 11:45

brawo brawo brawo widzę że jesteś coraz bardziej perfekcyjna i kolczyki są śliczne
mama72 - Pon 05 Mar, 2012 11:57

krakowianka - czuję tycie od komplementów ale nadwaga mi nie straszna Wink
Violetta21 - Czw 22 Mar, 2012 23:35

cudne są te kolczyki jak sroczka zabieram błyskotki bo strasznie mi się podobają brawo brawo bye bye
mama72 - Pon 25 Cze, 2012 14:14
Temat postu: coś do wieczorowej kreacji
i komplecik, brakuje tylko zawieszki na wisior i jeszcze wymaga czyszczenia ale nie mogłam się doczekać i wstawiam
Violetta21 - Pon 25 Cze, 2012 20:13

cudny komplecik cool cool
mama72 - Pon 25 Cze, 2012 23:40

Violetta21 zawsze można na Tobie polegać. Niestety foto nie oddaje gry kolorów ale liczę na wyobraźnię a jeśli nie to na minimum wyobraźni. Tobie Jej nie brakuje. Może jakieś wyzwanie? Czyli jakaś sugestia ?
Violetta21 - Wto 26 Cze, 2012 11:39

uwielbiam fiolety:) zastanawiam się to za kamyczek w środku bo jest świetny cool
mama72 - Wto 26 Cze, 2012 20:32

Jak widzę plastikowe kryształki albo tandetne pseudo kamyki to mnie, aż trzęsie rety Zatem szukam inspiracji a potem już idzie... i stąd masz muszlę paua.
I jak znam życie za moment nastąpi wysyp na forum z muszla Paua. To tłumaczy dlaczego niektóre projekty nie są zamieszczane.

Grażyna - Śro 27 Cze, 2012 18:50

oj tam, oj tam...jak ładne to się inspirujemy...biegnę w internet szukać tej muszli, bo piekna, a kolczyki i zawieszka "mamusiu" śliczna brawo

Łoooo...pobiegłam najpierw do mojego pudełka na bizu... i zrobiłam odkrycie, bo mam takie cudo... w kolczykach, które otrzymałam w prezencie parę lat temu... kolczyków nie noszę, bo są bardzo ciężkie...

darka - Czw 28 Cze, 2012 17:21

Wspaniała sutaszowa biżuteria!!! Ślicznie Ci to wychodzi!!!
mama72 - Pią 29 Cze, 2012 22:21

darka , dziękuję ślicznie a obok drobiazg dla nauczycielki, cóż koniec roku szkolnego. Użyłam tutaj agatu i kilku onyksów. Ponieważ agat był wielki i strojny, miał spękania naturalne i brąz to nie mogłam go przyćmić tasiemkami. Miało być na tyle skromnie by był tu widoczny kamień a nie zawijasy tasiemek.
darka - Nie 01 Lip, 2012 20:01

I wyszedł elegancki wisior! radocha
mama72 - Czw 19 Lip, 2012 17:49
Temat postu: wyszczuplająco
Witam ponownie,
Jeśli obejrzycie sutasze to zauważycie że na ogół kręcą się w kształtach koła lub łzy , więc są idealne do szczupłych twarzyczek , pociągłych. A , że w ostatnim czasie zaokrągliło się me lico Embarassed złamałam stereotyp okrągłych kolczyków i stworzyłam wyszczuplające Smile . Pokombinowałam i wymyśliłam to: , kolory szarości i zielni oraz chłodnego miętowego jaspisu.

darka - Pią 20 Lip, 2012 09:34

brawo Brawo! Udały Ci się te kolczyki!!!
Krakowianka - Pią 20 Lip, 2012 21:42

bardzo ładne i fajnie pomyslane cool brawo
Kelmuska - Pią 20 Lip, 2012 22:31

mama72, świetne kolczyki cool cool cool
mama72 - Pon 23 Lip, 2012 14:34
Temat postu: drobiazgi dla córki
a tu pokazuję zawieszkę
mama72 - Pon 23 Lip, 2012 14:36

wielkość powyższego porównywalna z 5,00 zł
Kelmuska - Pon 23 Lip, 2012 16:06

mama72, dobrze, że moja córcia tutaj nie zagląda, bo dopiero miałabym suszenie głowy cool cool cool cool
mama72 - Wto 24 Lip, 2012 15:29

Kelmuska , czekaj, czekaj to tylko kwestia czasu Very Happy
Kelmuska - Wto 24 Lip, 2012 16:44

mama72 napisał/a:
Kelmuska , czekaj, czekaj to tylko kwestia czasu

tylko raz pokazałam jej sznury szydełkowo-koralikowe i miałam takie suszenie głowy, że musiałam zrobić.