To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Mróweczkowe hardanger'owanie

mróweczka - Wto 19 Cze, 2012 20:50

Dziwna sprawa się zdarzyła. Jak wstawiłam zdjęcie to robótka w niewyjaśniony sposób zaczęła mi przybywać jak szalona radocha . Jak ta dobra passa mnie nie opuści to jutro lub pojutrze powinnam skończyć.

Haniu, patrz i nie podziwiaj tylko kończ swoje dzieło i zabieraj się za taką jak ta powyżej. Uwierz mi, że spokojnie sobie z nią poradzisz. Jest bardzo łatwa i te tulipany .................. Cudo

mróweczka - Śro 20 Cze, 2012 15:34

Dziewczyny, ogłaszam sukces.
Skończyłam serwetkę. Wstawiam zdjęcie kawałka jeszcze nie upranego dzieła

Jak się upierze i uprasuje to dodam zdjęcie całości

Haniaga - Śro 20 Cze, 2012 19:55

Pięknie już wygląda. cool brawo brawo uklon uklon

Czekam na gotowca w całości.

A co teraz w planach ,jeśli można spytać?

Zapomniałam, proszę dobrze ją obfotografować abym mogła w razie czego się posiłkować i zerkać.

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Śro 20 Cze, 2012 20:17

Można spytać......... Jak najbardziej. Właśnie zrobiłam sobie przerwę w rozliczaniu tkaniny na niewielki obrusik (tak około 175 x 110 cm). Trochę bolą mnie oczy od tej drobnicy (o nitkach mówię). Będę robiła na tej samej tkaninie co wcześniej, ale białymi nićmi. Póżniej dodam inne kolory, ale to póżniej jak coś wykombinuję wesoło mi puknąć się wesoło mi

Serweteczka już się suszy. Pewnie jutro wrzucę jakąś fotkę.

Halina46 - Śro 20 Cze, 2012 20:58

Ja tez czekam na świeżuśką pachnącą serweteczkę. A ten obrusik to będzie dośc obszerny.
A co w nim wymodzisz?

mróweczka - Śro 20 Cze, 2012 21:43

Będę robiła taki obrus jak pokazywała Danusia w swoim temacie na 2 stronie (miałam wkleić jej fotkę ale niewiedziałam czy mogę skopiować więc jak macie chęć to spójrzcie).
Ponieważ robię na tej drobnej tkaninie to roboty też będzie więcej, ponadto ja swój okaz będę powiększać w szerokości i długości.

Ponieważ jestem sowa, która woli siedzieć i robić w nocy to być może już dzisiaj zacznę coś dziubać, ale niewiem co z tego wyjdzie, bo po wyliczeniu szerokości i długości moje oczęta w dniu dzisiejszym się buntują

Haniaga - Czw 21 Cze, 2012 08:05

To zabierasz się za obrus moich marzeń i westchnień.
Jest przecudny.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Czw 21 Cze, 2012 08:57

Marzenko! cmoknięcie ależ szybko wyhaftowałaś ten bieżnik! Na takiej drobniźnie cieżko się haftuje a ty jak perszing szłaś do przodu. Kilka dni nie zagladałam do was a tu proszę, taka niespodzianka.
Teraz jestem pewna, że ten duży mój obrus na pewno wyhaftujesz. Możesz kopiować i wstawiać zdjęcia z mojego tematu POZWALAM
Nie jestem zachłanna.
A na jakiej tkaninie będziesz haftować ten obrus? Też na takiej drobnej jak ten bieżnik

mróweczka - Czw 21 Cze, 2012 13:39

Haniu nie ty jedna wzdychasz do tego obrusika. Ja zbierałam się na odwagę pięć lat i wreszcie mnie naszło.

Danusiu będę robiła na tej samej tkaninie co robiłam firaneczkę i tę ostatnią serwetkę. Drobnica co niemiara, ale nie mogę się powstrzymać. Problem mam tylko z kolorystyką bo chcę robić nićmi Maja a one są raczej w takich zdecydowanych kolorach i mam zagwozdkę.

Tak czy owak serwetkę skończyłam i wstawiam zdjęcia.

Więc proszę bardzo, oto i one

Halina46 - Czw 21 Cze, 2012 15:34

Serweteczka sliczna jak marzenie.A obrusik bedzie jeszcze piekniejszy. Podjęłaś się dużej "roboty", ja to chyb z rok bym go haftowała.
mróweczka - Czw 21 Cze, 2012 16:31

Kto to może wiedzieć ile czasu mnie to zajmie!!!!!!!!!!

Przy tej tkanince wszystko jest możliwe, ale jak powiedziałam A to muszę powiedzieć B puknąć się

Nikus4 - Czw 21 Cze, 2012 17:22

Nie wiadomo jak chwalić! prawda? piękny bieznik! brawo brawo brawo
Ja haftowałam ten obrus siedem miesięcy ale cały ze środkiem. Też długo! W nim jest dużo takich szczególików których na zdjęciach nie widać a wymagają dużo pracy i czasu. kazanie
Powodzenia Marzenko!

mróweczka - Czw 21 Cze, 2012 18:05

Dziękuję za słowa pochwały dla mojego ostatniego dzieła.

To prawda Danusiu z tymi szczegółami. Nie musiałam robić tego obrusa żeby to widzieć ze schematu i zdjęć. Za "Powodzenia Marzenko!" bardzo dziękuję, bo będzie bardzo, bardzo, bardzo potrzebne. Przypominam dlaczego: POWIĘKSZAM OBRUS.
Mam nadzieję, że rok mi wystarczy uklon uklon uklon

Haniaga - Pią 22 Cze, 2012 13:10

Bieżnik bardzo ładny.
brawo brawo

Pokazuj proszę, postępy w pracy nad obrusem. Bardzo duże wyzwanie przed Tobą.
Trzymam kciuki.

Pozdrawiam
Hania

Kelmuska - Pią 22 Cze, 2012 13:58

mróweczka, cudny cool cool cool
mróweczka - Pią 22 Cze, 2012 14:44

Dziękuję bardzo Edytko.

Haniu, ja już teraz wiem, że ten mój obrus będzie ci się podobał, bo jak pamiętam lubisz kolor zielony i wszelkie jego odcienie. Wyszywam znowu nićmi Maja w kolorze pistacjowym (nr 360), będzie jeszcze kolor biały, ale to póżniej. Jak narazie mam niewiele, ale pokazuję

Niewiele widać, ale ................. zaczęłam i już hurrraaa

Halina46 - Pią 22 Cze, 2012 20:51

Marzenko jesli bedziesz robiła go w takim tempie jak poprzednie robótki to za dwa miesiace obrus bedzie gotowy.
mróweczka - Pią 22 Cze, 2012 21:07

Halinko, marzenia to jest bardzo piękna rzecz.
Ta tkaninka potrafi pokazać różki wściekły Twisted Evil szalony

Nikus4 - Sob 23 Cze, 2012 06:59

Tkanina może i pokaże swoje rogi ale schemat też jeśli Marzenka bedzie wg niego haftować. No! chyba, że go sprostuje!
Mnie ten obrus kosztował wiele pracy i cierpliwości. Najgorszy był środek ale o ile wiem!? Nie ma go być!

mróweczka - Sob 23 Cze, 2012 12:34

A skąd wiesz, Danusiu, że nie ma go być szalony ?

Żartuję.

Ale rzeczywiście co do środka jeszcze nic nie zdecydowałam.
Chciałabym nadmienić, że dopiero zaczęłam i mam nadzieję, że jeszcze sporo czasu upłynie zanim będę musiała coś wymyślać rety

Nikus4 - Nie 24 Cze, 2012 07:17

No może coś tam pokombinujesz i wyszyjesz na środku! Miałam na myśli środek w oryginale. Jest dosyć skąplikowany! Ale co to dla ciebie!!!! cool
mróweczka - Nie 24 Cze, 2012 15:17

Oj, Danusiu jakś ty kochana cmok . Sama nie wiem czy coś będzie czy nie. Ale o tym zdecyduję dopiero jak trochę zacznie być widać hmmm
Haniaga - Pon 25 Cze, 2012 10:07

Prześliczny obrus, mój ulubiony kolor.
Brak słów.
Podziwiam ,podziwiam i dalej czekam by móc podziwiać.

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Pon 25 Cze, 2012 22:39

Powiem wam, że prawdę mówiąc ten kolor nie pasuje do tego koloru tkaniny i dlatego nie bardzo mi się podoba, ale nie mam innego pomysłu na robótkę więc robię dalej.

Wiem jedno: wymarzyłam sobie ten obrus w innej kolorystyce i prędzej czy póżniej w takiej kolorystyce powstanie

mróweczka - Czw 05 Lip, 2012 10:38

Cisz straszna na forum, ale coś wam powiem: GORĄCO !!!!!!!!!!

Dobra: mnie idzie tak wolno, że jeszcze troszkę i zacznę się cofać. Nie będę wstawiać fotek bo szkoda je robić jak prawie nic nie przybyło. Upał jest okropny i do niczego człowiek nie ma chęci.

Pozdrawiam Was "chłodno" w te upalne dni jęzor