To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??

iwi - Wto 20 Sty, 2009 20:25

Joanno opowiadanie znalazłam tutaj
http://www.serenity.pl/dl...teryswiece.html

joana - Śro 21 Sty, 2009 12:28

iwi, Witam Cię serdecznie Iwonko.
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc w znalezieniu tego opowiadania. Ile ja sie go naszukałam. Gdzies miałam zapisane, no ale przy czyszczeniu wszystko poszło Uratowałaś mnie. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie I dziekuję w imieniu tej starszej Pani. bye

cmoknięcie

goja91 - Śro 21 Sty, 2009 13:18

A ja polecam Kalicińskiej DOM NAD ROZLEWISKIEM,bardzo cieplutka książeczka do ogrzania naszych serduszek w te zimowe sni o rodzinie ,uczuciach,w pięknej scenerji mazur. cmoknięcie
Madzia - Śro 21 Sty, 2009 19:42

goja91 napisał/a:
A ja polecam Kalicińskiej DOM NAD ROZLEWISKIEM,bardzo cieplutka książeczka do ogrzania naszych serduszek w te zimowe sni o rodzinie ,uczuciach,w pięknej scenerji mazur. cmoknięcie

Dostałam ją na Gwiazdkę, ale na razie czytam Ann Rice.

Evriel - Czw 22 Sty, 2009 08:04

"Dom nad rozlewiskiem" mam nadzieję przyswoić w wersji audio, czeka na swoją kolej. W wersji tradycyjnej zabieram się za "Salve Roma!" Akifa Pirincci
kukułka - Sob 07 Lut, 2009 19:02

Hej !!!

Ja na dzień dzisiejszy czytam " RABIN " Noah Gordon polecam .

agnieszkamat - Sob 07 Lut, 2009 19:32

"Czarne słońce" Patricka Redmond zaczęłam ponieważ mamie bardzo się podobała bye
ciaachoo - Sob 07 Lut, 2009 19:56

"Nie mogę się doczekać, kiedy wreszcie pójdę do Nieba" Fannie Flag

... to zaprawiona humorem wzruszająca powieść o miłości, przemijaniu i wierze w lepszą przyszłość. Akcja toczy się w miasteczku Elmwood Springs. Główną bohaterką jest Elner, niezależna starsza pani, której wieku nikt nie zna - łącznie z nią samą.

"Dogonić tęczę " tej samej autorki.

Fannie Flag napisała także "Smazone zielone pomidory",którą także polecam.

Książki na lepszy humor.

Pozdrawiam I.

la_femme - Nie 29 Mar, 2009 23:20

Dziewczyny, powiedzcie mi, jaki ma tytuł i czyjego autorstwa jest książka o kobiecie z arystokratycznego arabskiego rodu, która z powodu prześladowania musiała uciekać na Zachód. Ona opisuje w tej książce swoje losy i traktowanie kobiet w tamtej kulturze. To chyba była swego czasu dość głośna książka, chyba miała tytuł "Księżniczka", czy coś takiego, nie jestem pewna... hmm
Susan - Nie 29 Mar, 2009 23:52

http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=150751 tu masz wszystkie ksiązki w tzw "temacie" Ta o która Ci chodzi to pewnie będzie ta pierwsza Wink
wikifiki - Pon 30 Mar, 2009 00:00

W ciagu ostatniego tygodnia przeczytałam trzy
Noah Gordon Trylogia Cole'ów
1. Medicus
2. Szaman
3. Spadkobierczyni Medicusa

I jeszcze moge polecić
Kane i Abel i Córka Marnotrawna autorstwa Jeffreya Archera

la_femme - Pon 30 Mar, 2009 02:59

Susan, dzięki serdeczne, właśnie o tą książkę mi chodziło cmoknięcie
Phoebe - Wto 31 Mar, 2009 16:31

rany jak ja wam zazdroszcze dziewczyny ze sobie mozecie poczytac...od kiedy pracuje ciagle brak mi czasu...jedyne co czytam to - prywatnie - bajki synkowi; a w pracy rozne teksty (opisy, specyfikacje itd) ale na literature to nie wyglada hahahihi

czy wiecie jakie ksiazki Chmielewska wydala w 2008/09roku?

mordka - Nie 05 Kwi, 2009 23:38

Dla tych co niemają Sagi o ludziach lodu: http://www.4shared.com/di...ziach_Lodu.html oraz innych http://www.4shared.com/di...emo_Margit.html
A jesli o mnie chodzi to ostatnio jednym tchem przeczytałam "Romas z trupem w tle" Ewy Stec - super książka powiedziałabym kryminalno-miłosna współczesna lekka i przyjemna - jednym słowem polecam cmoknięcie - przede wszystkim pełna humoru, polecam szczególnie na poprawę nastroju:

"Jeśli kochasz książki Chmielewskiej, ta powieść Cię zachwyci.
Kiedy przyłapiesz narzeczonego w łóżku - a właściwie na fotelu dentystycznym - z inną, możesz zrobić trzy rzeczy:
- wybaczyć,
- upić się
- albo zemścić.
Agnieszka Rusałka postanawia się upić. A potem zemścić. Za pomocą ogrodowego krasnala. I wplątuje się w niesamowite tarapaty...
Policyjne zasadzki, porwanie i pościg, Mikołaj, Superman i Mozart, kuzynka modelka i sąsiad Wiesio, nadopiekuńcza matka i złośliwa ciotka, wróżka Klara Widząca i magiczny kot, dwie zwariowane przyjaciółki i Bond. Jerzy Bond. A wszystko to w zabawnej i pełnej zwrotów akcji powieści Ewy Stec."

dota72 - Pon 06 Kwi, 2009 08:15

Dla maniaków książek oraz kotów polecam serię książek Lilian Jackson Braun pt:"Kot który.....".Są to książki z serii kryminał,ale kryminał z humorem.
Phoebe - Wto 07 Kwi, 2009 15:57

zaprenumerowalam sobie "Bluszcz" - sa tam powiesci w odcinkach Wink rano przy sniadaniu poczytuje. Spodobala mi sie ta gazetka bo malo w niej reklam a duzo literek, jest tez kacik dla dzieci, np o ortografii (dorosli tez moga korzystac Razz).
Pisuje do niego moja ulubiona Joasia Chmielewska Smile
Czy ktoras z Was go czytala? Co o nim sadzicie?

Asia S. - Śro 08 Kwi, 2009 07:39

ja czytam namiętnie, bo wreszcie jest pismo bez plotek i głupot z życia innych ludzi
Phoebe - Śro 08 Kwi, 2009 07:59

Asia S., dokladnie! I bez zdjec wychudzonych modelek! (ktore wpedzaja w kompleksy nastolatki...) Ciesze sie ze Tobie rowniez sie spodobalo. Smile
joana - Nie 03 Maj, 2009 20:14

iwonka, Iwonko, "Jeździec miedziany" ma jeszcze 2 części - II to "Tatiana i Aleksander". Jest niestety trochę słabsza od pierwszej, ale też warta przeczytania. Nie czytałam i nie pamiętam III części. Tzw. zakończenie cyklu.
Dobra jest też "Zupa z Granatów" i "Woda różana i chleb na sodzie" -Marsha Mehran.
Bardzo dobra, ale tragiczna w swej wymowie jest książka "Chłopiec w pasiastej piżamce"
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. bye

bela1304 - Pią 19 Cze, 2009 19:50

Nie zaglądałam jeszcze do tego działu, więc najwyższy czas - polecam mój balsam dla duszy - poniżej wklejam zdjęcia książek z dedykacjami mojej Kochanej "Guru" w życiowych receptach na szczęście zebalek

Asia S. - Pią 19 Cze, 2009 21:40

bela1304, podaj jakiś przykład tych recept
KasiaCieszyn - Pią 19 Cze, 2009 21:47

Kochani - dopiero dzisiaj odkryłam ten świetny wątek!!!
Nie wiedziałam, że wśród robótkomaniaków jest tyle zapaleńców do czytania. hahahihi

Ja niedawno skończyłam świetną książkę węgierskiej pisarki Magdy Szabo "Tajemnica Abigel".

Jak byłam małą dziewczynką oglądałam z babcią serial (4 odcinki) i zapamiętałam tylko imię Abigel oraz posąg w ogrodzi, który spełniał życzenia. Niedawno sobie o tym przypomniałam i postanowiłam odszukać tytuł filmu. Tak długo grzebałam w necie, że wyczytałam historię filmu. Okazało się, że powstał on na podstawie książki. Oczywiście chciałam ją przeczytać. I jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłam, że książki nigdzie nie ma. Szukałam dość długo, aż w końcu "upolowałam" ją na portalu aukcyjnym.
Przeczytałam ją w dwie noce. Polecam wszystkim!

"Tajemnica Abigel" opowiada o nastoletniej Ginie, córce generała, która z bestroskiego dzieciństwa w Budapeszcie zostaje znienacka przeniesiona do pensji dla dziewcząt na prowincji.
Panują tam bardzo surowe reguły, zakazane jest właściwie wszystko, Gina zaś zostaje tam całkowicie odizolowana od świata, rodziny i toczącej się poza murami szkoły drugiej wojny światowej.
Uczennice pensji, zwane matulankami od nazwiska patrona pensji, biskupa Matuli, tworzą zamknięty krąg pełen przesądów, tajemnic i obrządków. Gina, która jest porywcza i nieposłuszna, wskutek nieprzemyślanego wybuchu zostaje wykluczona z ich grona, a jej życie na pensji staje się nie do zniesienia.
Opisy dziewczęcych dąsów, utarczek i podstępnych psikusów świetnie wprowadzają w mroczny klimat powieści, potem zaś jest jeszcze ciekawiej.
Tajemnice mnożą się, przyjaźnie zawiązują, Gina coraz lepiej czuje się w szkole, wciąż jednak nie rozumie, dlaczego ojciec ją tam zesłał i co właściwie dzieje się poza murami. Powieść nabiera tempa, i to na tyle, że zawdzięczam jej dwie nie przespane noce i wiele powracających wspomnień z dzieciństwa. Warto było ją przeczytać i na pewno znowu do niej wrócę!

bela1304 - Pią 19 Cze, 2009 21:52

hm, Asiu S. to mnie "załatwiłaś" hmm zebalek dla każdego szczęście to przecież co innego... ja od czasu do czasu spoglądam na swoje życie z dystansu - to pomaga- spojrzenie na swoje życie oczami innego człowieka- ten drugi zawsze zobaczy coś , co my "przeoczyliśmy". Poza tym prawdziwa Przyjaźń, dobry humor, hobby, pomoc innym. Tyle ile jest ludzi na ziemi tak długo można wyliczać ...

KasiaCieszyn też oglądałam ten film i też mi się bardzo podobał, książka też musi być wspaniała

Tak chciałam pochwalić się przy okazji osobistą dedekacją autorki książek P. Ewy Woydyłło - czy nikt się nie zachwyci ???

KasiaCieszyn - Pią 19 Cze, 2009 22:11

bela1304 napisał/a:

Tak chciałam pochwalić się przy okazji osobistą dedekacją autorki książek P. Ewy Woydyłło - czy nikt się nie zachwyci ???

Zachwyciłam się - to wspaniała pamiątka do kolekcji.

bela1304 - Pią 19 Cze, 2009 22:31

KasiaCieszyn, och jak się cieszę że się zachwyciłaś radocha wesoło mi wesoło mi radocha