To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Co wydziergac dla osoby puszystej?

Elżbieta P. - Wto 15 Kwi, 2008 19:14

valilina, świetny pomysł, taki poradnik przyda się niejednej puszystej pani, dzięki uklon
valilina - Wto 15 Kwi, 2008 21:41
Temat postu: dwie tuniczki i wdzianko
ładne, nie? schematy wkróce

Iwoncia - Wto 15 Kwi, 2008 21:45

bo ja mam lenia.Czego bym nie zaczęła to mi nie wychodzi,chyba za bardzo chcę.Zaczęłam serwetkę-nie wyszła,kupiłam w Rumento "Kotka"wiskozowego-za gruby na to co wymyśliłam,totalna niemoc i brak weny a na dodatek problem większości Polaków brak kasy.Totalny dół...
Jedyna nitka do robótkowania obecnie dostępna w mojej szafie to bawełna z lidla,biała i ecri.Wymyśliłam z niej tuniczkę z ananaskami,tą ,którą wszystkie robiłyście przed świętami ale mam stracha,żę nie uda mi się jej skończyć.
Na dodatek nie mam drukarki i nie mam za bardzo gdzie wydrukować schematów -jednym słowem totalna chandra.Pa ,może mi kiedyś przejdzie

valilina - Wto 15 Kwi, 2008 22:17
Temat postu: niedługo wiosna
... pomysl sobie że jak sie ma dół to juz potem moze byc tylko lepiej. Co do kasy - lepeij miec niz nie mieć - wiadomo, ale mówi sie trudno. Glowa do góry bedzie lepiej - postaraj sie tylko być dobra dla siebie i nie martwić sie za duzo. Zrób sobie jakas gorąca kąpiel z pianką plus mała swieczka plus godzina tylko dla ciebie i cos co sprawia ci przyjemnosc a czego dawno nie robiłas. Może choc troche pomoze - u mnie czasami skutkuje - a swoja droga to czekam juz na wiosne bo u nas w zachodniopomorskim dzisiaj 4 stopnie wiatr i deszcz:(

p/s a czemu mialabys jej nie skonczyc??

irenka10 - Wto 15 Kwi, 2008 22:32

IWONCIA WITAJ w klubie nie tylko ty masz lenia i doła ale tak to w zyciu bywa raz lepiej raz gorzej Ale zawsze po burzy swieci słonce .ja jestem upatra jak zaczne to musze skonczyc chociaz czasami robie sobie przerwe nie zbyt długa bo mnie ci co u mnie zamawiaja mobilizuja bedziemy cie mobilizowac wiec jak zaczniesz to i skonczysz a terz bierz sie do roboty cmoknięcie kwiatek dla ciebie czekamy na efekty
Iwoncia - Wto 22 Kwi, 2008 18:57

Dziewczyny dzięki za słowa otuchy kwiatek dla ciebie cmoknięcie Nie jestem jeszcze wesołkiem
ale ten tunel już się kończy.Dłubię powoli (bo po pracy rączki bolą)tunikę ,którą większość robiła przed świętami z ananaskowym dołem i tak się trochę martwię czy
starczy mi tej lidlowskiej bawełny.Mam 5,5 motka białej i tyle samo ecri.Zaraz zacznę szukać naszego nowego wątku. bye bye

irenka10 - Śro 23 Kwi, 2008 11:55

IWONCIA jak dojdziesz do wprawy to bedziesz robic szybciej ja juz moge robic na drutach i ksiazke czytac jednoczesnie na szydełku tej metody jeszcze nie probowałam nie umiejm ci powiedziec czy ci wystarczy bo nie znam twojego rozmiaru i niewiem ile dkg tej włoczki jest w motku pozdrawiam kwiatek dla ciebie
valilina - Śro 23 Kwi, 2008 19:24
Temat postu: no znowu mnie żółć zalała
dlaczego mamy tak mało czsu i tylko dwie ręce???
valilina - Śro 23 Kwi, 2008 19:33
Temat postu: i teraz moj hit:

Madzia - Śro 23 Kwi, 2008 20:46

To zielone i białe - bomba!!!!!!!!!!!!!!! cool cool cool cool cool
irenka10 - Śro 23 Kwi, 2008 21:08

to zielone sliczne juz jestem chora na ta bluzke tylko wzor brawo
valilina - Śro 23 Kwi, 2008 22:13
Temat postu: :)
wzorek juz rozgryziony, zeskanuje i wrzuce, mnietez ta zielona urzekła - prosta a jaka sliczna.
p/s tiaaaa, i biała tez tak samo - prosta i elegancka i ładna...

irenka10 - Śro 23 Kwi, 2008 22:18

o to super jak ci bedzie wygodniej to mozesz mi na poczte wysłac irenka136@interia.pl kwiatek dla ciebie z gory dziekuje
irenka10 - Śro 23 Kwi, 2008 22:20

moze by sie dało dobe wydłuzyc tam gdzie jest ta biała nie otworzyło mi sie wiec nie zobaczyłam dobrze wesoło mi
valilina - Czw 24 Kwi, 2008 07:19
Temat postu: :)
Biała i inne wrzucilam na bloga z linkami ktore sie otwieraja w duzym powiekszeniu
http://croche-art.blogspo...z-katalogw.html

valilina - Sob 26 Kwi, 2008 09:13
Temat postu: irenko!
irenka10 napisał/a:
to zielone sliczne juz jestem chora na ta bluzke tylko wzor brawo

znalazlam to:
http://keep4u.ru/full/080...3324ed69f71/jpg
http://keep4u.ru/full/080...8a20d379531/jpg

a dzis postaram sie wrzucic moj schemat, i jak wychodzi próbka

irenka10 - Sob 26 Kwi, 2008 10:08

VALILINA super ciesze sie bardzo a z jakiego koloru robisz cmoknięcie kwiatek dla ciebie
valilina - Sob 26 Kwi, 2008 14:16
Temat postu: irenka 10
z koloru... hm.... takiego złotego beżowego....bardzo chcialam taki zielony, ale niestety w szczecinie nie mogłam dostac. Kupilam wloczke w piatek po pracy, Zrobie to w weekend, zaczełam dzisiaj rano, jakies trzy godziny temu - robie z petry szydełko 2 , kupilam 4 motki, ale chyba bedzie za mało, i bede musiala dokupic -dlatego musze sie sprezac zeby w razie w nie zabrakło mi jej w sklepie. Obrobic moge perle 5 , w kolorze ecru, gdyby zabraklo na wykonczenie , ta petra jest bardzo podobna do perle 5.
a tu obiecane zdjecia i schematy - a ja zmykam robic obiad i znowu do wloczki:)

i zdjecie tuniczki a raczej poczatek, bo pas srodkowy przedni i tylny juz zrobiony i szukam kółeczek, na boki

Asia S. - Sob 26 Kwi, 2008 14:24

valilina, czy do tej sukienki jest schemat? http://bp2.blogger.com/_T...2_122_847lo.jpg
valilina - Sob 26 Kwi, 2008 14:53
Temat postu: HMM
niestety schematu nie ma, to modele, katalogowe, ale mysle, ze moznaby rozgryźć. Na pierwszy rzut oka, sukienka jest prosta. Mam wrazenie ze jest to wzór muszelek, plus, kwadraty z motywem w środku. teraz tak, od pasa w dół muszelki idą na dół, od pasa w góre idą w górę. czyli że zaczynamy robic elementy kwadratowe i je połączyć w pas, szesc elementów i bedzie to pas - wydaje mi sie ze sukienka jest robiona naokoło, nie widze nigdzie szwów -ale moge sie mylic mam tylko to zdjecie - czyli jak mamy szesc elementow, to robimy muszelki do dolu, i troszeczke rozszerzamy na biodra, plus na koncu robotki na wykonczenie doczepiamy pas z elementów. potem po trzy elementy na pas, jako wykonczenie dekoltu a reszta muszelki, i na rekawach muszelki. Sukeinka jest na pewno pracochłonna, trzeba by tylko miec wzor muszelek, a mysle ze schemat elementu kwadrata mozna by odcyfrowac badz znalesc bardzo podobny. Jezeli zaczniesz robic - z checia ci pomoge;)
barbara 1 - Sob 26 Kwi, 2008 19:18

valilina super Ci to wychodzi cool cool trzymam mocno kciuki
Asia S. - Sob 26 Kwi, 2008 20:46

taki wzór muszelek gdzieś powinnam mieć, gorzej z kwadratami
valilina - Sob 26 Kwi, 2008 21:46
Temat postu: Asiu S
postaram się dzisiaj popatrzec na to dokładnie i albo ci pomóc i rozrysować, albo znaleść cos podobnego;) to tutaj wrzucę;)
valilina - Sob 26 Kwi, 2008 21:56
Temat postu: Basiu..
barbara 1 napisał/a:
valilina super Ci to wychodzi cool cool trzymam mocno kciuki

trzymaj kciuki, przydadzą się, pozatym zawsze jak patrzę na twojego avatara, i na ta przepiekna czerwona bluzkę irlandzką to mnie motywuje:) To dopiero mistrzostwo, a nie takie moje dzierganie;)

irenka10 - Nie 27 Kwi, 2008 19:54

valilina ile juz zrobiłas ja moze jutro kupie sobie nici koniecznie zielone i zabiore sie do pracy pozdrawiam hopla