To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - chwalimy się - Decu nuli - herbaciarki - str. 14

te_sia - Pon 13 Lut, 2012 08:58

nula bardzo łane wszystko - zdolna kobietka jestes brawo
nula - Pon 13 Lut, 2012 09:34

ciapara napisał/a:
Nie ma co... misterna robota...

a bo ja już tak mam ..... wesoło mi
jak coś łatwe i proste to mnie nie kręci ....
mój mąż twierdzi, że im bardziej skomplikowaną robotę sobie wymyślę tym jestem szczęśliwsza hi,hi,hi hahahihi
a potem się wściekam jak mi nie wychodzi ! rotfl

te_sia dziękuję cmoknięcie

ciapara - Pon 13 Lut, 2012 09:44

To jeszcze Cie pomęczę... a jak uzyskałas efekt "marmurka" na tacy???
nula - Pon 13 Lut, 2012 10:10

a nie, Agnieszka to nie jest efekt marmurka - marmurka jeszcze niestety nie opanowałam - go się robi inaczej
to są po prostu kropeczki zrobione szczoteczką do zębów hahahihi
bierzesz farbę na szczoteczkę i "pstrykasz" palcami
trzeba trochę poeksperymentować z gęstością farby - w zależności od tego jakie duże mają wyjść te kropki i z jakiej odległości "pstrykać" - fajna zabawa wesoło mi
możesz sobie wykropkować całe pomieszczenie przy okazji hahahihi o wyglądzie paluchów już nie wspomnę (najlepiej robić w rękawiczkach )
Jedna uwaga - najlepiej najpierw dać chociaż jedną warstwę lakieru, albo kleju na całość - jak nie wyjdzie to po prostu zmywasz i nie niszczysz przy okazji pracy.
A jeszcze nigdy nie wyszło mi za pierwszym razem tak jak chciałam rotfl

żabka - Pon 13 Lut, 2012 10:48

Świetne prace - tak się zastanawiam jakim cudem wcześniej umknęła mi ta całująca się para brawo brawo brawo

nula napisał/a:
chyba w końcu wypada uzupełnić zaległości - tylko uprzedzam - będzie hurt ! hahahihi
- tak sobie myśle, że też bym musiała to zrobić wesoło mi
aniol-czy-demon - Pon 13 Lut, 2012 10:52

nula Twoje prace powalja...zwłaszcza te czarno białe...i jak tu sie chwalić swoimi wypocinami , jak Ty takie cuda robisz...piekne...cudowne...sliczne...rewelacyjne...
ukłony przed Twoim talentem składam uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon

ciapara - Pon 13 Lut, 2012 11:00

Tego numeru ze szczoteczka bym sama nie wymysliła... hahahihi
nula - Pon 13 Lut, 2012 19:50

żabka napisał/a:
- tak sobie myśle, że też bym musiała to zrobić

no, ja też tak sobie myślę !!!! hahahihi

ciapara napisał/a:
Tego numeru ze szczoteczka bym sama nie wymysliła...

ja też tego sama nie wymyśliłam wesoło mi

żabka, aniol-czy-demon, dziękuję Wam za dobre słowo cmoknięcie
aniol-czy-demon, nie przesadzaj proszę - to nie forum ogrodnicze rotfl
zobacz sobie moje początkowe prace - to dopiero były wypociny - jak teraz na nie patrzę to aż mi wstyd, że się czymś takim chwaliłam na forum puknąć się
Tak więc rób i nie marudź wesoło mi wszystko jest kwestią wprawy....

Apak - Pon 13 Lut, 2012 22:51

nula napisał/a:

zobacz sobie moje początkowe prace - to dopiero były wypociny - jak teraz na nie patrzę to aż mi wstyd, że się czymś takim chwaliłam na forum puknąć się
.

Oj nula, czego tu się wstydzić????? kazanie No i jaka to motywacja dla tych, co dopiero się zbierają na odwagę, hę?

Z przyjemnością oglądam Twoje prace - i te pierwsze, i te ostatnie. Koniec, kropka. brawo brawo brawo

Violetta21 - Wto 14 Lut, 2012 12:53

cuda i cudeńka cool hopla hopla

a moje decu stoi i się kurzy hahahihi

barbara 1 - Wto 14 Lut, 2012 13:06

Same cuda brawo brawo brawo brawo
Grażyna - Pią 17 Lut, 2012 22:49

Fajnie, że odświeżyłaś temat i naszą pamięć.

Koteczek uroczy, kubeczki wspaniałe i słoiczki również. cool

A ja zapytam jeszcze o to cieniowanie/ robienie tła. Robisz je na farbie, czy na warstwie lakieru? No i jak uzyskać takie wypukłości, jak na tym kubeczku?

https://picasaweb.google.com/114612868730174534876/MojePraceDecoupage#5654890490867906114

nula - Sob 18 Lut, 2012 08:12

Apak, Violetta21, barbara 1, Grażyna, cmoknięcie cmoknięcie

Grażyna napisał/a:
A ja zapytam jeszcze o to cieniowanie/ robienie tła. Robisz je na farbie, czy na warstwie lakieru?

w zasadzie robię na warstwie kleju wesoło mi
na ogół wszystko kleję na białe tło - tak jest dla mnie bezpieczniej bo zaczynając pracę mam jakąś ogólną koncepcję a pomysły na wykończenie przychodzą mi do głowy dopiero w trakcie....
jak już wszystko ponaklejam to wtedy dopiero zastanawiam się jakby to wykończyć hahahihi
czyli jak już mam wszystkie elementy ponaklejane to wtedy całość smaruję jeszcze raz klejem - nie tylko motywy - ale całość - razem z tym białym tłem.
wtedy mam pracę zabezpieczoną i mogę kombinować dalej ...
jak coś nie wyjdzie z cieniowaniem to mogę spokojnie wilgotną szmatką zetrzeć nie psując pracy,
można to oczywiście robić na warstwie lakieru - czasami jak robię jeszcze jakieś poprawki to już na lakierze - ważne, żeby jakoś zabezpieczyć sobie pracę - tak na wszelki wypadek...
muszę Ci się przyznać, że cieniowanie długo było moją zmorą - nawet teraz nie uważam, żebym jakoś szczególnie dobrze je opanowała wściekły ale w końcu wypracowałam sobie swoją technikę - a efekty ? hmm
Grażyna napisał/a:
No i jak uzyskać takie wypukłości, jak na tym kubeczku?

kwiatek jest robiony technikę sospeso
tu masz kursik
http://www.decoupage.net....r=4&idm=&idp=15

Grażyna - Sob 18 Lut, 2012 18:01

Link zapisałam. Dziekuję. Pobawię się teraz w cieniowanie, jak już wiem, jak to się robi.

nula napisał/a:
muszę Ci się przyznać, że cieniowanie długo było moją zmorą - nawet teraz nie uważam, żebym jakoś szczególnie dobrze je opanowała ale w końcu wypracowałam sobie swoją technikę - a efekty ?

Nulka kazanie efekty cudowne cmoknięcie

ciapara - Sob 18 Lut, 2012 19:16

Ja tez sobie zapisalam linka. Teraz nie...ale moze kiedys...
Kursik obejrzalam z duza przyjemnoscia...tylko ta folia... to jakas specjalistyczna jest???

nula - Sob 18 Lut, 2012 22:29

Grażyna napisał/a:
efekty cudowne

dziękuję cmok - ale powiedzmy, że zadowalające wesoło mi

ciapara napisał/a:
tylko ta folia... to jakas specjalistyczna jest???

teoretycznie powinna być specjalistyczna - czyli tzw. folia do sospeso wesoło mi
Ja kupiłam jeden arkusz na próbę (format A4 - ok. 6 zł.)
Ale gdzieś wyczytałam, (próbowałam znaleźć gdzie, ale mi się nie udało), że można też robić np. z folii od "ofertówek" albo każdej innej - byle była odpowiednio gruba.
W zasadzie każda taka folia jak ją podgrzejesz mięknie i daje się formować - z tym, że tą specjalną możesz podgrzewać nawet do 10 razy - czyli poprawiać kilka razy aż efekt Cię zadowoli - nie wiem jak jest z tą zwykłą hmm

kabyr - Nie 19 Lut, 2012 10:13

nula, uklon uklon uklon dla wszystkich Twoich prac.
Jesteś mistrzynią. brawo brawo brawo

żabka - Nie 19 Lut, 2012 18:29

nula napisał/a:
specjalną możesz podgrzewać nawet do 10 razy - czyli poprawiać kilka razy aż efekt Cię zadowoli - nie wiem jak jest z tą zwykłą hmm
- zwykła niestety (z tego co czytałam) lubi się kruszyć po ponownym podgrzaniu, częściowo traci elastyczność i już nie jest ją tak łatwo formować wesoło mi
nula - Śro 29 Lut, 2012 08:39

dziękuję Wam za odwiedziny w moim "odkurzonym" wątku cmok cmok
Żeby Was znowu hurtem nie męczyć pokażę na razie skończone puchy wesoło mi

pucha jest jedna, tylko z każdej strony wygląda inaczej - dlatego zdjęcia są dwa wesoło mi

i druga

pewnie tego na zdjęciu nie widać, ale jeden misiak jest wypukły - zrobiony w technice 3D wesoło mi - śnieg zrobiony tą moją nieszczęsną - gładką masą śniegową hahahihi

i jeszcze taka sobie mała szkatułka - w zasadzie tylko oklejona serwetką i podmalowana

aktualnie kombinuję z jajami (pierwszy raz robię sobie jaja rotfl )
oprócz tego kilka innych rzeczy w trakcie - cała kuchnia zastawiona pracami na różnym etapie hahahihi
muszę szybko trochę pokończyć bo potrzebne mi miejsce na maszynę do szycia - aktualnie kompletnie nie mam gdzie jej postawić rotfl

Runa - Śro 29 Lut, 2012 08:49

Nula prace super brawo
jak oglądam twoje dzieła to mam ochotę spróbować decoupage ale jeszcze nie mam odwagi ani czasu żeby przysiąść nad tym puknąć się Tyle różnych ciekawych technik a człowiek ani talentu ani ... ehhh
Powiedz czy na materiał do decu nadaje się wszystko? Te twoje puszki to sa takie "blaszane"? Mam takie po kaszkach i mleku dla dziecka czy by się nadawały?

Tesa60 - Śro 29 Lut, 2012 09:14

myślę ,że kazdy materiał, chociaż jestem poczatkująca jest dobry, tylko musi być odpowiedni podkład Nula piękne prace, ja porywam skrzyneczkę
Violetta21 - Śro 29 Lut, 2012 11:37

puszki cudne i skrzyneczka śliczna cool brawo
żabka - Śro 29 Lut, 2012 11:41

Super puszki (porywam misiową wesoło mi ), szkatułka również niczego sobie brawo brawo brawo

Jak tam zdrówko, nie rozłożyło cię?

ciapara - Śro 29 Lut, 2012 12:32

U mnie walaja sie puszki... jak patrze co mozna z nimi zrobic brawo brawo ... eh.... ze ja tak nie potrafie
nula - Czw 01 Mar, 2012 20:33

dziewczynki - dziękuję ! cmok
Runa napisał/a:
Te twoje puszki to są takie "blaszane"?

te akurat są blaszane. ale Tesa60, ma rację, generalnie można robić na każdym materiale.
A takie po mleku i kaszkach nadają się jak najbardziej wesoło mi
ciapara napisał/a:
U mnie walaja sie puszki... jak patrze co można z nimi zrobić brawo brawo ... eh.... ze ja tak nie potrafie

ja mam właśnie problem ze zdobywaniem fajnych puszek - często trafiają mi się takie po cukierkach i ciastkach ale one mają wytłaczane jakieś wzorki a najlepsze są takie gładkie....
Agnieszka - co to znaczy - nie potrafię ?????
robisz na drewnie, to i na puszkach potrafisz !!! kazanie

żabuś - dzięki za troskę - na szczęście nie rozłożyło mnie do końca - a teraz już jest ok cmoknięcie