Porady, pytania - Wątek początkującego laika ;-)
nula - Sob 15 Gru, 2012 09:10
niedawno pytałam czym przykleić wstążeczkę....
główkowałam, kombinowałam, aż w końcu wymyśliłam
problem polegał na tym, że wstążeczka jest stylonowa, delikatna, bardzo cienka i nie byłabym w stanie jej przykleić tak, żeby klej nie przemókł na wylot ...
Więc zamiast starać się jej nie poplamić zrobiłam coś dokładnie odwrotnego
najpierw wstążeczkę nasączyłam lakierem akrylowym - normalnie pędzlem - z dwóch stron - tak, żeby była dokładnie namoczona. Jak wyschła jeszcze raz pociągnęłam lakierem.
A potem normalnie klejem Magic przykleiłam do chustecznika.
Lakier ją świetnie zaimpregnował i klej nie miał możliwości przejść na wylot
Wszystko jest przyklejone czyściutko - efekt pokażę niebawem (jak tylko zrobię zdjęcie)
sarLena - Sob 15 Gru, 2012 11:01
Świetny sposób, jednak warto eksperymentować.
ciapara - Sob 15 Gru, 2012 11:53
swietnie to wykombonowalas. Ja lakierowalam koronke i zrobilam z niej potem koronę dla dziecka na bal karnawałowy. Jak kogoś interesuje jak na bloga zapraszam swojego...
nowok54 - Wto 01 Sty, 2013 13:08
Proszę o radę,próbuję Decoupage,na sam początek oklejam szkło,według Waszych rad,jakim lakierem pomalować aplikację żeby miała połysk?na sam początek pomalowałam bezbarwnym lakierem do paznokci
sarLena - Czw 03 Sty, 2013 17:11
Na jakimkolwiek szkle pociapaj tym lakierem do paznokci a jak wyschnie to nałóż na to ten werniks i sprawdź czy nie pogryzie się z lakierem. Jeżeli nie zareaguje to użyj go do pomalowania tego wzorku. Ten lakier do paznokci to chyba nie był najszczęśliwszy pomysł dlatego teraz musisz próbować jak nie zepsuć tego co zrobiłaś. Gdyby jednak coś się na próbce zaczęło ważyć to lepiej użyć jakiegoś lakieru na bazie rozpuszczalników czyli jakiś lakier poliuretanowy.
nowok54 - Nie 06 Sty, 2013 12:01
jak przyklejam aplikację to się marszczy nie mogę ją wygładzić po wyschnięciu nie jest gładka może za dużo kleju (kleję wikolem)
sarLena - Nie 06 Sty, 2013 21:37
Powoli i spokojnie nic na hura a więc bez nerw.
Miejsce klejenia dobrze jest pociągnąć klejem jak już trochę podsycha to nakładasz motyw (oczywiście cały czas mówimy o motywach z serwetki?) i smarujesz klejem od środka do krawędzi i powtarzasz aż zasmarujesz cały. Inna sprawa, że niektóre serwetki lubią się marszczyć więc po chwili paluch do kleju i od środka powolutku rozprostowujesz, znów bardzo delikatnie bo porozrywasz.
Spróbuj kleić na lakier ( ale nie werniks) u mnie lepiej zdawało to egzamin.
nowok54 - Pon 07 Sty, 2013 16:41
dzięki muszę mieć więcej cierpliwości
nula - Czw 10 Sty, 2013 08:55
| nowok54 napisał/a: | | muszę mieć więcej cierpliwości |
cierpliwość faktycznie się przydaje
Nigdy nie kleiłam na wikol ani na lakier więc tu nie poradzę.
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, chcesz dać lakier tylko na naklejony motyw ? czy na całą powierzchnię ?
Bo nie wiem jak zachowa się lakier położony bezpośrednio na szkło - tak też nigdy nie robiłam...
szkło zawsze oklejałam najpierw papierem ryżowym i dopiero na to dawałam motyw z serwetki - i potem lakier na całość.
nowok54 - Czw 10 Sty, 2013 18:22
nula jakim klejem kleisz?
nula - Czw 10 Sty, 2013 19:53
Modge-Podge 3 w 1 (firmy Heritage)
http://budzikowo.pl/?317,...-satynowy-250ml
moim zdaniem jest świetny.
Można go używać jako podkładu ,jako kleju i jako lakieru.
Jako lakier nie bardzo się kalkuluje cenowo, ale ja zawsze jak już mam naklejone motywy to daję jedną warstwę tego kleju na całość pracy w celu zabezpieczenia i wyrównania powierzchni.
A potem dopiero lakier.
ciapara - Czw 10 Sty, 2013 19:58
kupiłam taki podkład...
http://www.e-mdk.com/eskl...2=Podk%C5%82ady
jeszcze go nie uzywalam ciekawa jestem co to takiego
ciapara - Pią 18 Sty, 2013 15:14
Ratunku!!!!
Szukam takiego motywu
Skad go wytrzasnąć? moze ktos widzial serwetke/papier albo coś w tym stylu?
(Jak sobie poradzic, jezeli drukarke mam laserowa i mozliwosc wydruku w kolorze zerową????)
Macie jakies pomysły???
sarLena - Pią 18 Sty, 2013 16:00
Wołasz to masz kochanie namiar : http://www.tapety-sklep.c...HNEN-51204/3803
ciapara - Pią 18 Sty, 2013 16:11
sarLena, dziekuję. Od razu powinnam powiedziec ze do tej tapety mam dopasowac serwetownik. No ale jak??? Tapetę przykleic??? Nigdy nie przyklejałam tapety. No i nie wiem jaki wielki ten wzór jest. Musze cos mniejszego chyba w detalach znalesc???
sarLena - Pią 18 Sty, 2013 16:14
Można by pokusić się o wydruk na papierze śniadaniowym lub przebitkowym ( takim do maszyn do pisania) zmniejszając go trochę.
ciapara - Pią 18 Sty, 2013 18:10
sarLena, mam czarno biala drukarke odpada ;-(
szukam serwetki moze pasujacej do tego wzorku
nic mi w oczy nie wpadlo dotad a przejrzalam juz troche wzorów
eBeata - Sob 19 Sty, 2013 15:26
ciapara , drukujesz w punkcie drukującym (gdzies przy ksero, w kafejce internetowej) na laserowej kolorowej drukarce (ok 1-3 zł kartka A4)
potem kupujesz transfer http://www.budzikowo.pl/?...szenia-wydrukow
i masz
każdy wzór znaleziony w necie mozesz sobie przenieść na każdy przedmiot
zdjecie, obrazek dziecka, grafika, co chcesz
ciapara - Sob 19 Sty, 2013 22:04
| ciapara napisał/a: | | powiedzmy ze maluje na bialo... naklejam serwetke.... maluje kraka na bialo wokół serwetki... na to maluję inny kolor... |
Mam pytanie... czy jak pomaluje 1 farbe. potem wyschnie. pomaluje krakiem...to on musi wyschnac? czy na mokry nakładac farbę....???
czy jak naklada sie na mokrego kraka to nie maże się ??? Bo mi sie pomazało...
Pytam bo wlasnie chyba coś schrzaniłam...
a w sklepie o którym pisalam byłam i zwrócili mi błednie wbitą kwote przy następnych zakupach. Oczywiście paragon musialam okazac.
nula - Wto 22 Sty, 2013 15:11
dopiero dzisiaj się odzywam, bo właśnie dopiero co wróciłam do domu....
| ciapara napisał/a: | | pomaluje krakiem...to on musi wyschnac? czy na mokry nakładac farbę....??? |
musi wyschnąć.
Tzn. nie może wyschnąć na wiór bo Ci nie popęka - ale musi przeschnąć tak, żeby się właśnie nie mazało.
Każdego cracka trzeba wyczuć...
generalnie jest tak, że im bardziej mokry tym większe pęknięcia - ale tak jak pisałam, nie może być za mokry.
Ja robię tak : kładę cracka - czekam parę minut i sprawdzam paluchem - jak jest taki lekko klejący to maluję drugą warstwę farby.
nie umiem tego dokładniej wytłumaczyć....
Ja używam cracka Fevicryl - ale inne pewnie działają podobnie...
ciapara - Wto 22 Sty, 2013 15:13
nula, dzieki. pierwsze proby w ogole mi nie wyszly... na chlebaku probowalam...
masakra...
alutka171 - Wto 22 Sty, 2013 16:49
Ciapara preparat gesso to nic innego jak farba podkładowa , która zwiększa przyczepność farby akrylowej np. na szkle ale nie tylko. Ogólnie na gładkich powierzchniach, których nie można przeszlifować przed malowaniem.
Jeśli chodzi o ten ornament widziałam gdzieś serwetki podobne ale miałam tez kiedyś podobny papier do pakowania prezentów. On też się nadaje do decu bo jest niezbyt gruby.
A jeśli chodzi o drugą warstwę na krak jednoskładnikowy to trzeba pamiętać żeby nie malować dwa razy w tym samym miejscu bo farbę się ściągnie albo spękań w tym miejscu nie będzie. Najlepiej jest tapować farbę gąbeczką miejsce przy miejscu dość szybkimi ruchami. W tym wypadku jeśli coś nie domalujemy to można to poprawić ale trzeba to zrobić bardzo szybko. Staramy się aby nie nakładać zbyt grubej warstwy farby
Apak - Nie 17 Mar, 2013 21:31
Kochane, czy któraś używa(ła) kleju z lakierem? np. takiego ? Zastanawiam się, czy to się dobrze spisuje i czy skróciłoby pracę?
Czy na coś takiego jeszcze trzeba położyć normalny lakier?
nula - Wto 19 Mar, 2013 14:55
Apak, nie mam pojęcia jak to się spisuje w praktyce ....
pierwszy raz widzę ten preparat...
Ale moim zdaniem lakier to lakier a klej to klej
używam kleju Heritage 3 w 1 czyli podkład, klej i lakier w jednym
ale traktuję go wyłącznie jako klej - a potem daję kilka warstw normalnego lakieru.
kabyr - Czw 31 Paź, 2013 18:46
Wyczytałam w necie, że motyw z papieru ryżowego należy wyciąć
i zamoczyć w wodzie na okres aż: ble, ble dalej osuszyć i dopiero wówczas przykleić
co prawda na drewno ale zawsze.
Ja mam papier ryżowy gładki żółty
i nie wiem czy najpierw go zamoczyć czy od razu nakleić.
Tylko ja chcę na szkle to robić.
Czy zastosować jakiś podkład na szkło przed naklejeniem papieru?
|
|
|