To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Papierowe cuda - Papierowa wiklina maggii

marysia54 - Czw 12 Kwi, 2012 23:06

Cuuuuuuuuuuuuuuuudne uklon uklon uklon brawo brawo brawo cool
karmelek - Pią 13 Kwi, 2012 10:31

Wprost niewiarygodne, że to jest zrobione z papieru! szczęka szczęka szczęka
kasia123 - Pią 13 Kwi, 2012 20:59

Piękne wszystkie prace. brawo brawo brawo
Grażyna - Pią 13 Kwi, 2012 23:05

Swietne cool
Krakowianka - Nie 15 Kwi, 2012 14:31

mam problem, to jest pierwszy mój koszyk z papierowej wikliny zebalek

chciałabym go zakończyć ale patyczki są jeszcze długie puknąć się e....doradcie co teraz??????

alutka171 - Pon 16 Kwi, 2012 00:32

tu jest pokazane jak zakańczać
http://www.liveinternet.r.../post195604475/

Krakowianka - Pon 16 Kwi, 2012 09:49

alutka 171 bardzo,bardzo dziękuje cmok
Basia.K. - Pon 16 Kwi, 2012 19:22

Jeszcze świeży komplecik z pierwszą próbą decoupage z konieczności, bo drażniły mnie prześwity w denkach. Paluchy mnie oczywiście bolą, tym bardziej że dość małe odstępy zastosowałam pomiędzy rurkami osnowy
To na prezent imieninowy dla mojej koleżanki Bogusi. Mam nadzieję, że będzie się podobał i znajdzie zastosowanie. Jeszcze wczoraj po południu nie wiedziałam, co mi się uplecie i tak to wygląda:

kabyr - Pon 16 Kwi, 2012 22:10

Basia.K., jakie śliczne są Twoje koszyki. cool cool cool
Aż trudno uwierzyć,
że robiłaś je po raz pierwszy.

Jarka - Wto 17 Kwi, 2012 07:17

kabyr napisał/a:
śliczne są Twoje koszyki.
cool cool cool
Basia.K. - Wto 17 Kwi, 2012 09:42

Dziękuję dziewczyny, wierzę, ze się spodobają. hmmm

kabyr napisał/a:
Basia.K., jakie śliczne są Twoje koszyki. cool cool cool
Aż trudno uwierzyć,
że robiłaś je po raz pierwszy.

To nie są pierwsze, parę koszyczków i koszyków wykonałam, wszystkie Wam w tym wątku pokazałam. Smile
W sumie najlepiej mi wychodzą rurki, chyba doszłam do wprawy Mr. Green Potem bywa różnie, rzadko wychodzi mi dokładnie to, co wcześniej założyłam i rzadko jestem z efektów pracy w pełni zadowolona. Jak już polakieruję, to bardziej Wink pewne mankamenty się przylakierują Embarassed Najgorsze w tym wszystkim są moje bolące kciuki i wskazujące obu rąk. Nie wiem czy to brak wprawy, za mocno trzymam, przytrzymuję... nie wiem.
Pierwszy raz natomiast wykonałam naklejanki ziołowe (oczywiście cały czas zaglądam na blog Maggii, bez tej ściągi ani rusz... he, he), ale nakleiłam te bibułki jeszcze prościej, bo bez kleju, tylko przyłożyłam na lakier i je delikatnie przeciągnęłam lakierem, tym samym, wodnym, akrylowym.

Kwietniowa - Śro 18 Kwi, 2012 10:47

Świetne!!! brawo wszystkie są piękne, choć moim faworytem jest chyba biały komplet bardzo dużych koszy z różami.
Przyznam,że kiedyś też chciałam spróbować swych sił w papierowej wiklinie. Ze zwijaniem rurek sobie poradziłam sprawnie, ale jak przyszło do wyplatania to kompletnie mi nie szło. Na koniec moim oczom ukazała się mała krzywa, w wielu miejscach powybrzyszana szkatułeczka i mimo iż plotłam ją pół dnia to zgniotłam ją w 2 sekundy Smile
Na tym zakończyłam moje próby. Ale teraz jak patrze na wasze prace to czuję że chce spróbować jeszcze raz Smile

kabyr - Pią 20 Kwi, 2012 23:05

Ukręciłam trochę rurek z papieru reklamowego wesoło mi
i powstał pierwszy koszyk.
Niezdarny i nie wykończony,
ale musiałam się Wam pochwalić. hopla
hopla hopla

alutka171 - Sob 21 Kwi, 2012 01:02

kabyr jak na pierwszą pracę to super sobie poradziłaś cool jak teraz go pomalujesz i wylakierujesz to dopiero będzie efekt. Mianuję Cię nową "Pleciugą" Wink Następny będzie jeszcze efektowniejszy bo przecież trening czyni mistrza brawo brawo brawo
Runa - Sob 21 Kwi, 2012 08:42

alutka ma rację, koszyczek super jak na pierwszy brawo
Basia.K. - Sob 21 Kwi, 2012 10:06

Kabyr, świetnie Ci wyszło i faktem jest, że po wykończeniu (malowanie, lakierowanie) każda praca nabiera blasku. cool
Jedna rada, jeśli w ogóle mogę po kilku plecionkach udzielać rad Embarassed to chyba wybrałaś najtrudniejszy materiał do plecenia. Reklamówki są bardzo twarde i trudno się je zgina, poza tym są krótsze niż rurki ze szpalt gazet codziennych. Ja tego typu kolorowe pisma, reklamówki itp. wykorzystuję na osnowę.

Pozdrawiam serdecznie

kabyr - Sob 21 Kwi, 2012 16:37

Basia.K., dziękuję za radę.
Tego mi właśnbie trzeba.
Sama widzę, że to nie ten materiał.
Spróbuję z "reklamy z KAUFLANDU" wesoło mi

Jarka - Sob 21 Kwi, 2012 21:57

Runa napisał/a:
koszyczek super jak na pierwszy
cool cool cool
maggii - Nie 22 Kwi, 2012 16:10

Bardzo fajne te Wasze pierwsze próby cool tak trzymać i próbujcie dalej !!

Pomalowany i polakierowany koszyk z reguły wygląda lepiej niż taki po wypleceniu, przynajmniej dla mnie a jeśli jeszcze coś tam dołożymy z ozdób, to naprawdę można zakryć wiele niedociągnięć.
Więc nie gniećcie swoich koszyków!! Z każdego, nawet tego mniej udanego można zrobić całkiem fajną, użyteczną rzecz.

Jak zakończyć koszyk, gdy zostaną długie rureczki uczę tu, przy okazji koszyka z rączkami, któraś z Was pytała wcześniej...:

http://www.handmadebymagg...raczkami-z.html

na blogu zresztą wkładam wiele instrukcji.

A ja walczyłam ostatnio z ogromnym koszem (42x20x38), zamówionym do zrobienia w bardzo krótkim czasie:

kolorki nie moje, ale klientka takie chciała.

pozdrawiam

PS Prowadzę w tym miesiącu i w przyszłym kursy z papierowej wikliny w okolicach Gniewu.

Nie wiem czy są jeszcze miejsca, ale jeśli są chętne to proszę o kontakt z organizatorem przez stronę:

http://www.gcee.pl/index....y-wikliniarskie

Jarka - Nie 22 Kwi, 2012 16:27

Twoje kosze są wyjątkowe cool cool , oglądam je z wielką przyjemnością kwiatek dla ciebie
Runa - Nie 22 Kwi, 2012 19:28

ja bym się chętnie na taki kurs wybrała ale to chyba strasznie daleko
a kosz jest bardzo ładny a kolorki, no cóż, rzecz gustu wesoło mi

maggii - Pon 23 Kwi, 2012 11:22

Dziś koszyk z kolei w moim ulubionym kolorze. Prosty w formie, ale pokazujący trzy rodzaje splotów.

Wiecej o tym na blogu.

pozdrawiam.

Basia.K. - Pon 23 Kwi, 2012 11:43

Właśnie muszę dobrze się wczytać i zastosować w swoich plecionkach inny splot, bo naprawdę są efektowne. cool

Maggii, mam prośbę - wstaw zamiast adresu podanego w Twoim podpisie ten zakodowany link, łatwiej nam będzie wchodzić na Twój blog
Kod:
[url=http://www.handmadebymaggii.blogspot.com]Hand made by Maggii[/url]

Wyświetli się tak: Hand made by Maggii

maggii - Pon 23 Kwi, 2012 11:55

Proszę bardzo link chyba działa?
Basia.K. - Pon 23 Kwi, 2012 12:09

Dziekuje Smile