To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porozmawiajmy o drutach - Druty

ciapara - Sob 07 Sie, 2010 08:09

bieta napisał/a:
Aga chyba nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi ja napisalam,że druciki złamałam przez moją nieostrożność a nie w czasie robótkowania.To zasadnicza różnica.Chciałam tylko zaznaczyć ,że akryle są podatne na złamanie .

Faktycznie nie zrozumialam Smile Dziekuje za zwrocenie uwagi Smile

agula301 - Sob 07 Sie, 2010 08:24

Z dużą uwagą czytałam Waszą dyskusję dziewczyny.Po kilkunastu latach kiedy nie drutkowałam zakochałam się w chustach estońskich a że w czasie kilku przeprowadzek moje akcesoria pogineły więc musiałam kupić sobie nowe druciki. A że tak sie złozyło ze ostatnimi czasy bardzo ciężko pracowałam więc zażyczyłam sobie w ramach premii zestaw KnitPro - jak szaleć to szaleć wesoło mi Wczoraj zakupiłam na e-dziewiarce i jescze wczoraj wysłali mi je a ja już nie mogę się doczekać Wink Wasze doświadczenia bardzo mi pomogły przy dokonaniu wyboru i mam nadzieje że będą służyły mi równie udanie i pomogą stworzyć takie cuda jak dziergacie wesoło mi
ciapara - Sob 07 Sie, 2010 09:19

A nie przeplacilas na dziewiarce?
Bo Biferno oferuje je w duzo korzystniejszych cenach...
porownaj sobie zreszta
www.biferno.pl

Ada - Sob 07 Sie, 2010 11:12

ciapara napisał/a:
A nie przeplacilas na dziewiarce?
Bo Biferno oferuje je w duzo korzystniejszych cenach...
porownaj sobie zreszta
www.biferno.pl

Nie w dużo korzystniejszych, bo cena jest identyczna, czyli 125 zł.

A ja kupiłam/ dokładnie to synowa/ na e-bayu takie druty do serwet

Ciągle mi te matalowe wypadały, ciężko było "pozbierać' oczka i narzuty, teraz nie będzie już problemu.

ciapara - Sob 07 Sie, 2010 11:55

No nie wiem czy ta sama cena
Klientki biferno maja rabat... nawet 15%....

agula301 - Sob 07 Sie, 2010 14:24

Nie przeczę to dość znaczna różnica w dziewiarce dostałam tylko 5%.Dla mnie biferno ma jeden tylko minus.Maleńki wybór włóczek.Ale kto wie czy nie skorzystam z ich oferty kiedy będę myślala nad wymianą szydełek na KP.Do tej pory uzywałam Tulip i są bardzo dobre.ale sporo robię na szydłach grubszych mam różnych firm z dostępnych w pasmanteriach w mojej okolicy i nie wszystkie sie sprawdziły wiec w miarę potrzeb pomyslę nad ich wymianą.Ale chwilowo budżet musi trochę odetchnąć tym bardziej że przy okazji podrózy słuzbowej małża wybieram się w poniedziałek na przeszpiegi do Rumento ale jak siebie znam i tak nie wyjdę stamtąd z pustymi rękami Wink
ciapara - Sob 07 Sie, 2010 14:50

Agula pociesze cie
W Biferno beda wloczki takze... ale blizej jesieni... juz pani Basia nad tym pracuje
A we wrzesniu bedzie tez konkurs Jesienny Biferno gdzie beda fajne druty do wygrania
NIedlugo bedzie info na ten temat Smile bardziej szczegolowe

agula301 - Sob 07 Sie, 2010 17:37

To mnie naprawdę pocieszyłaś Smile A gdyby to jeszcze były moje ulubione włóczki Opus to by było ekstra Wink I Yarn Art w korzystnych cenach..... Uwielbiam je ale są dość drogie. Ostatnio w takim małym sklepiku u mnie w Kruszwicy kupiłam piekną bawełnę turecką Nako. Cena jak za czystą 100% bawełnę powalająca bo po upuście dla stałej klientki zapłaciłam 10 zł za 100g ale jakość tez powalajaca... Mieciutka dobrze skręcona równiutka...akurat miałam w domu polska bawełnę o nazwie bawełna i różnica była ogromna.Ta nasza to przy tamtej sznurek.Dobrze by było gdyby w handlu było wiecej tureckich włóczek
ciapara - Sob 07 Sie, 2010 18:32

Zagladaj tam zagladaj... moze cos cie niedlugo mile zaskoczy Smile
marysia54 - Sob 07 Sie, 2010 23:03

ciapara
dzięki za informacje o akrylach Knit Pro, ale chyba na razie
pozostanę na uzupełnianiu drutów metalowych.
Otrzymałam następną przesyłkę z Biferno, oczywiście z drutami, w przyszłym miesiącu znowu zakupię sobie trochę grubsze tzn. 4mm.

Wspaniale by było jakby jeszcze P. Basia zwiększyła wybór włóczki,
wtedy też kupowałabym i włóczkę.
Jest to super sklep internetowy a P. Basia jest wspaniałą osobą i bardzo pomocną.

ciapara - Nie 08 Sie, 2010 11:18

Marysiu wszystko bedzie mam na mysli wloczki

Jesli chodzi o Biferno sa fajne nagrody do wygrania mam na mysli druty
zobacz szczegoly
http://www.biferno.pl/ind...sek=show&page=9

A jesli chodzi o zestaw niedrogich i niebujajacych sie akryli to ten spokojnie polecam
Podobny jest do mojego rozmiar 4,5,6 czyli takie trwalsze grubosci
http://www.biferno.pl/ind...uct&prod_id=436
bye

agula301 - Sob 14 Sie, 2010 12:10

Mam już moje knitki akrylowe;) Jestem w trakcie robienia Haruni i mogę je z czystym sumieniem polecić .Nic się nie haczy nie buja.Świetnie leżą w ręce.Może powoli zacznę kompletowac metalowe tak dla sprawdzenia ale na razie te mi pasują i są naprawdę świetne
ciapara - Pią 27 Sie, 2010 16:04

Dla fanow prostych drutow
nowa chyba oferta...
http://www.biferno.pl/ind...=3&sort=default

ciapara - Wto 14 Wrz, 2010 19:35

Kiedys pisalam wam ze na biferno beda wloczki
No wiec wlasnie sa
Zapraszam do ogladania b duzy wybor i nowosci mnostwo Smile
http://www.biferno.pl/ind...=3&sort=default

ciapara - Sob 18 Wrz, 2010 15:05

Mam takie pytanie... czy uwazacie ze ceny sa przystepne?
W sumie krótko robutkuje i nie mam wyrobienia jeszcze w cenach
W stosunku do cen w mojej pasmanterii wszystko mi sie wydaje przystepne
A co wy sadzicie o cenach tych włóczek?

marysia54 - Pon 04 Paź, 2010 00:01

Jakich używacie drutów do robienia rękawiczek, mitenek czy skarpet,
czy są to drewniane ,akrylowe czy metalowe
i jakiej długości 10,15,20 cm.
Tak myślę,że jak są krótsze to może lepiej się robi ? nie wiem

ciapara - Pon 04 Paź, 2010 08:24

ja juz mialam rozne druty skarpetkowe
mialam takie aluminiowe ale jak robilam wymienke z SoWa i trzasnelam jej 6 par mitenek to je zajechalam na amen
potem kupilam 15 cm 3 mm metale Knit Pro
Bardzo fajne nie powiem ale jak dla mnie za krotkie
Sa najlepszej moim zdaniem dlugosci druty 20 mm Knit Pro ma takie na biferno ale nie 3 mm tylko 3.75 cm wlasnie sie zastanawiam czy sie na nie nie skusic
Bo te co mam 15 cm 3 mm Knit Pro sa bardzo porzadne
Ja robie scisle wiec druty musza miec odpowiednia klase
a jakie mitenki zrobilam zobacz Marysiu w mojej galerii ale nie pamietam na ktorej stronie jakos tak na wiosne je robilam Smile

Tak wiec resumujac 20 cm metale najlepsze 3 mm w moim odczuciu
ALe jak bys chciala te 15 cm to z checia Ci odsprzedam bo mi sie nie sprawdzily a sa nowe bye

marysia54 - Pon 04 Paź, 2010 13:19

ciapara
Dzięki za odpowiedź, bardzo chętnie odkupię te druty od Ciebie
podaj mi wszystkie namiary na pw.
Przyznaję się że nie znoszę robić na 5 drutach, ale pdobają mi się Twoje mitenki
i koniecznie chcę zrobić właśnie na drutach. Mam jakieś zwykłe drewniane
druty 20cm i myślę że na krótszych będzie mi się robiło lepiej

ciapara - Czw 07 Paź, 2010 09:42

Dziewczyny 2 sprawy
- moje wrazenia z robotkowania na akrylach
robie wlasnie chuste na akrylach z odkrecana zylka nr 5 mm
moje wrazneia sa takie... zupelnie inaczej sie robi niz na metalach, druty sa mniej ostre..., jezeli ktos robi bardzo ciasno to niestety zostaja mu tylko metale, a jak ktos umie robic luzniej to na akrylach tez sie fajnie robi, w zasadzie juz koncze chuste wiec pokaze wkrotce w swojej galerii. Najpierw nie moglam sie przestawic, a potem zaczelam robic lekko luzniej i nie bylo juz problemow.
- sprawa druga
co sadzicie o drutach drewnianych lakierowanych np Knit Pro? Musze kupic rozmiar 3 mm skarpetkowe 20 cm i nie ma takich w ofercie... sa za to wlasnie drewniane
wiem ze Mao ma jakies doswiadczenie w drewnianych... jesli Wy macie podzielcie sie prosze ze mna wrazniami z robotkowania... nie chce kupic i byc niezadowolona...

Akna74 - Pią 29 Paź, 2010 11:32
Temat postu: Druty
Zamierzam zamówic u Mikołaja druty, jakies wypasione;-) No i mam dylemat jakie? KnitPro? akrylowe? metalowe, a moze Addi?
Te KP bardzo mi sie podobaja ze wzgledu na zmiane i łączenie zyłek...

Doradzcie prosze;-)

terkot1 - Pią 29 Paź, 2010 11:56

Mogę polecić zarówno Addi jak i KnitPro. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką zestawu metalowego KnitPro, zakupionego tutaj i już innych drutów nie używam, wcześniej używałam kilku rozmiarów Addi ze stałą żyłką i też byłam zadowolona. Jednak KnitPro są ostrzejsze i przy moim ścisłym przerabianiu lepiej mi się sprawdzają
Akna74 - Pią 29 Paź, 2010 22:04

o ja tez robie scisło.. to musze pomyslec jakie rozmiary najlepsze...
MaBa - Sob 30 Paź, 2010 21:00

Addi`ków w rekach nie miałam, ale KP metalowe, takie jak terkot1, posiadam i jestem zachwycona wesoło mi a żyłki zmieniane, doczepiane, przyczepiane, mięciutkie, giętkie, obłęd ..
Pyziulka - Nie 31 Paź, 2010 12:01

Akna74, jeśli przerabiasz ścisło nie polecam akryli. Złamałam swoje 4,00 podczas dziergania... Drewnianych poniżej 4,00 też nie polecam. Nie są giętkie jak akryle ale jednak podatne na złamania. Metalowe posiadam od 2,25 (na stałe z żyłką złączone) i sie nie wyginają w ogóle (a addiki 2,5 sie wygięły!)

Odnośnie rozmiarów - to zalezy co najczęsciej dziergasz. Ja mam druty od 2,25 do 7,0 wszystkie (oprócz 2 same metalowe), ale nadal w kolejce czekają 2,0 do kupienia Wink Potem zacznę kupować podwójnie (bo przecież nie mam tylko jednej robótki na raz Wink ) oraz rozmiary powyżej 7,0 na zimowe wyroby grube. Najczęściej korzystam z drutów od 2,25 do 4,0. Ah no i żyłek kup więcej niż drutów. Oczywiście nie koniecznie na raz Wink ja swoje kompletuję już 7 miesięcy i to gównie w formie prezentów...

Akna74 - Nie 31 Paź, 2010 20:20

hmm Pyziulka myslałam o komplecie? moze od tego zaczac?