To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Włóczki

wawrzusiowa - Sob 24 Mar, 2007 21:18

Anusiaczek dziękuję, bo ja jednak zaczęłam bluzkę/sweterek z tej bawełny, jestem chora i uziemiona a mąż odmówił dalszej współpracy wściekły , a teraz jestem spokojna, że będzie dobrze.
orchidea - Czw 15 Lis, 2007 17:19

Czytam co piszecie o włóczkach i dalej nie znalazłam odpowiedzi na swój problem. Chciałabym zrobic sobie spódnicę ale nie ciepłą a nie znam się za dobrze na włóczkach. Chodzi mi o spódnicę na szydełkuale z włóczki podobnej do kordonka by było śliskie i cienkie i zimneczyli nie anilana. Niektóre z was zrobiły z Florii light lub kornelii ale niewiem coś mnie nie przekonują oglądane w internecie. Lubię długie spódnice do wysokich butów i zamarzyła mi sie taka ekskluzywna spódnica czarna z jakąś piękną podszewką. Ale nie ciepłą i nie wiem z czego by zrobic. Doradzcie coś. Oczywiście jeżeli zrozumieliście o co mi chodzi.
Grażyna - Czw 15 Lis, 2007 17:42

To musisz chyba skusic się jednak na bawełnę "kordonkową" np. na czarną Maxi lub Hemerę... hmm
iwi - Czw 15 Lis, 2007 18:31

A może Kord Koral (Ariadny)?
Jest śliski, błyszczy się tzn. ma połysk, i na pewno jest zimny.
A i kolorów kilka. Zobacz tu np http://www.wojtek.com.pl/...?a=towar&id=377
Bodajże Desik i Mao robiły z niego spódnice...

seremity - Czw 15 Lis, 2007 19:04

Słyszałam, że kord Ariadny nie jest najlepszym rozwiązaniem... pod wpływem ciepła z ciała zaczyna śmierdzieć i chyba się jakoś dziwnie rozciąga...
iwi - Czw 15 Lis, 2007 20:02

O! To ciekawe co mówisz, bo ja też chciałam sobie z tych nici zrobić kieckę. przykro mi
A może te dziewczyny, co mają ubrania z tej nitki, coś na ten temat powiedzą?

Ada - Czw 15 Lis, 2007 20:35

A może Perle.Są różne grubości,np.tu:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=266446167
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=269254298
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=269255361
jest jeszcze kirlangic/poliester/
Nie wiem co dla Ciebie oznacza cienka nitka.
Ja robiłam 2 spódnice z kornelii;dla mnie jest ona idealna na spódnice i na dodatek niedroga.Na Allegro jest po 6 zł za motek.W Rumento kupisz jeszcze taniej w szpuli.

Procella - Pią 16 Lis, 2007 08:55

Oglądając różne wzory kompletnie zakochałam się w takiej włóczce:

To jest taki strasznie cieniutki moherek, w tym szalu na zdjęciu jest brany podwójnie! I chciałabym się dowiedzieć, czy można dostać u nas coś podobnego i jak by to się ewentualnie nazywało.

halszka - Pią 16 Lis, 2007 11:12

zobacz sobie w pasmanterii Andzrzej , kupiłam tam akryl GUCIO , wygląda jak moherek , ja wzięłam nr 55 (ładny pomarańczowy łosoś) ,jest mięciutki i miły, robi się dobrze i jest niesamowicie wydajny, albo moherki z Aniluxu (pasmanteria Fastryga) np Angorka lub Sasanka , te też bardzo lubię i są wydajne

Sasanka jest tu: www.zamotane.pl ( nowy sklepik , powstał dopiero niedawno )

wiesia_33 - Pią 16 Lis, 2007 12:06

halszka jakiego szydełka mogę użyć do włóczki GUCIO? Pytam,bo kupiłam tą włóczkę i na niej nie ma nr-u szydełka (jest podany nr. drutów) Chcę z niej zrobić szalik.Z góry dziękuję za podpowiedz.
Procella - Pią 16 Lis, 2007 12:24

halszka napisał/a:
zobacz sobie w pasmanterii Andzrzej , kupiłam tam akryl GUCIO , wygląda jak moherek , ja wzięłam nr 55 (ładny pomarańczowy łosoś) ,jest mięciutki i miły, robi się dobrze i jest niesamowicie wydajny, albo moherki z Aniluxu (pasmanteria Fastryga) np Angorka lub Sasanka , te też bardzo lubię i są wydajne

Sasanka jest tu: www.zamotane.pl ( nowy sklepik , powstał dopiero niedawno )

Ale czy one są aż tak cieniutkie? Są cienkie, ale ydają mi się troszkę grubsze od tej.

Choć Sasanka ładna, szkoda, że mały wybór kolorów Sad

halszka - Pią 16 Lis, 2007 12:25

Wiesiu
- ja robię szydełkiem nr 2,5 dość luzno i ładnie wychodzi ,cieńszym nie próbowałam , nitka ta jest miejscami nierówna ( tak jak moherek) i ma króciutki włos i przy mniejszym nr szydełka ewentualne sprucie jest niemożliwe !
- a jaki kupiłaś kolor ? jamam jeszcze kolor brązowy - bardzo ciemna czekolada

Procella
- te nitki są trochę grubsze od tej "twojej" w szaliku , ale wtedy robisz tylko 1 nitką , jeżeli musisz mieć tak bardzo cieniutką to przeglądnij sobie temat z nitkami-włóczkami z Hurtowni Rumento , dziewczyny wkleiły tam wiele fotek cieniutkich włóczek np cieniutka i gładziutka Frizze z połyskiem lub akrylik Perła z włoskiem

Ple Ple - Pią 16 Lis, 2007 12:43

Hej dziewczyny!

Zamierzam zakupić włóczkę na allegro.
Jednak na podstawie zdjęc nie umiem ocenić jej grubości. Grubośc oznaczono tak:

Grubośc : 320x2 tex

Grubość 110x3 tex

Grubość 63x3 tex

Która jest najgrubsza, a która najcieńsza?

Procella - Pią 16 Lis, 2007 13:01

W ogóle to przepraszam, że tak się bez sensu może dopytuję, ale z włóczkami nigdy nie miałam jeszcze do czynienia, robię na razie tylko jakieś drobiazgi z kordonka, strasznie się boję zabrać za "większe formy", ale kiedyś będzie trzeba...
wiesia_33 - Pią 16 Lis, 2007 13:16

halszka bardzo dziękuję love .Kolorek kupiłam biały.
Ada - Pią 16 Lis, 2007 14:52

Ple Ple napisał/a:
Hej dziewczyny!

Grubość 110x3 tex

Grubość 63x3 tex

Jeśli dobrze pamietam te obliczenia,to pierwsza będzie mieć ok.160m w 100g,druga 303m,a trzecia ponad 500m.Czyli najgrubsza pierwsz,a najcieńsza ta ostatnia.

Ple Ple - Pią 16 Lis, 2007 15:01

Ada dziekuję kwiatek dla ciebie cmoknięcie
Ada - Pią 16 Lis, 2007 15:44

Procella napisał/a:
Oglądając różne wzory kompletnie zakochałam się w takiej włóczce:

[url=http://img340.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

To jest taki strasznie cieniutki moherek, w tym szalu na zdjęciu jest brany podwójnie! I chciałabym się dowiedzieć, czy można dostać u nas coś podobnego i jak by to się ewentualnie nazywało.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=270311602

Procella - Pią 16 Lis, 2007 20:40

O, to by było chyba to Very Happy Dzięki. Szkoda, że kolory nie takie, ale jakiś punkt zaczepienia jest... Jeszcze parę dni trwa ta akcja, może będę miała jakiegoś grosika, to kupię choćby jeden moteczek na wzór.
Madzia - Pon 26 Lis, 2007 21:21

Blog z opisami włóczek
http://recenzjewloczek.bl...2146,169.html?1

Procella - Śro 05 Gru, 2007 09:55

Ada napisał/a:
Ple Ple napisał/a:
Hej dziewczyny!

Grubość 110x3 tex

Grubość 63x3 tex

Jeśli dobrze pamietam te obliczenia,to pierwsza będzie mieć ok.160m w 100g,druga 303m,a trzecia ponad 500m.Czyli najgrubsza pierwsz,a najcieńsza ta ostatnia.

Właśnie, jaka jest zasada czytania tych oznaczeń? Mógłby mnie ktoś oświecić?

doorcia - Czw 06 Gru, 2007 17:19
Temat postu: jakie szydełko do wirgini?
nie znalazłam informacji na jakie szydełko jest bawełniana włóczka Virginia, co możecie doradzić? bo nie wiem czy zamówić...
Jasieńka - Czw 06 Gru, 2007 20:31

To zależy jaki wzorek jak gęsty to 3 a jak luźny to 2,5 ja robie 2,5 wesoło mi wesoło mi
grzewa - Czw 06 Gru, 2007 22:02

Ja robiłam z virgini szydełkiem nr 2 ten top:
doorcia - Pią 07 Gru, 2007 12:13

bo ja chciałam do tego:

i rozchodzi się o te kwadraciki, muszą być podobnej jak na zdjęciu wielkości, a to przecież tylko 1 rządek, nada się ta Virginia?