Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec
SoWa - Pon 14 Lut, 2011 23:20
posłusznie melduję, że zrobiłam dzisiaj spory kawałek prototypa z byle jakiej włóczki. Daję radę, więc od jutra śmigam drutami chustę na prawdziwo.
Tylko moja to chyba będzie zielona żaba. Dalej nie mam ostatecznej decyzji kolorystycznej, więc -jak zwykle- skończy się na zielonym.
Dziękuję za motywację po raz któryś się przekonałam, że trzeba najpierw spróbować stosownie do swoich możliwości, a potem jęczeć " nie dam rady"
basiau - Pon 14 Lut, 2011 23:28
Calicja - piękny szal w bardzo ładnym kolorze
małgośka - Wto 15 Lut, 2011 09:01
calicja, | Cytat: | ktoś mi powiedział, że umiem robić na drutach ...
ja myślę, że wciąż się uczę |
calicja, myślę, że właśnie po to tu jesteśmy, żeby się nauczyć robić jeszcze lepiej.
calicja - Wto 15 Lut, 2011 09:34
| małgośka napisał/a: | calicja, | Cytat: | ktoś mi powiedział, że umiem robić na drutach ...
ja myślę, że wciąż się uczę |
calicja, myślę, że właśnie po to tu jesteśmy, żeby się nauczyć robić jeszcze lepiej.
 |
No wiadomo
Dziękuje Wam Wszystkim Dziewczyny za miłe słowa za mojego pierwszego estończyka.
Wczoraj w nocy zasiadłam do chusty, która estońska nie jest ale bardzo mi się podoba i będzie pasować do mojego, raczej sportowego stylu ubierania - taki romantyczny dodatek do dżinsów. Tak mnie wzięło, że dziergałam do 3 w nocy - zalety bycia bezrobotnym
Idzie dość szybko, martwię się tylko czy włóczki starczy bo to taka wyszukana na allegro resztówka i dokupić się raczej nie da ..... bardzo mi się spodobała i ze względu na kolor - bardzo jasny, wyprany dżins, i na fakturę - sztuczne włókno z dodatkiem lnu.
Jak skończę to oczywiście pokażę......
A w głowie już mi się plączą jakieś norweskie wzorki ...- uwielbiam żakardy i jak się napatrzyłam na sukienkę Ady to mi zaczęła prawie ślinka lecieć . Wprawdzie takich "dużych form" nie planuję bo i włóczki nie mam na to ale muszę coś pokombinować aby połączy żakard z nabytą niedawno umiejętnością robienia dwustronnych wyrobów.
Czy Wy też tak macie, że jak już coś robicie, na coś się zdecydujecie, to to przestaje być .... w centrum uwagi i zaczynacie myśleć o innych wzorach i pracach - twórczy koszmar .... i tylko szkoda, że się nie ma 4 rąk
.
.
.
..... albo 6
Elżbieta P. - Wto 15 Lut, 2011 11:51
| Cytat: | Czy Wy też tak macie, że jak już coś robicie, na coś się zdecydujecie, to to przestaje być .... w centrum uwagi puknąć się i zaczynacie myśleć o innych wzorach i pracach - twórczy koszmar wściekły .... i tylko szkoda, że się nie ma 4 rąk
.
. |
no dokładnie, a myślałam, że tylko ja tak mam
anle - Wto 15 Lut, 2011 12:39
Też tak mam, a planów na najbliższe 2 lata, co ciekawsze już włóczka zakupiona pod te plany gorzej jak plany się zmienią
calicja - Wto 15 Lut, 2011 14:17
| anle napisał/a: | | : gorzej jak plany się zmienią |
No właśnie - ja mam pełno włóczek na różne mitenki i getry, a odkryłam chusty - i klops - zmiana planów i brak materiałów do realizacji:(.
SoWa - Pią 18 Lut, 2011 18:15
| calicja napisał/a: | No właśnie - ja mam pełno włóczek na różne mitenki i getry, a odkryłam chusty - i klops - zmiana planów i brak materiałów do realizacji:(.
|
calicja, z Twoim talentem do wykorzystania tego, co pod ręką to dasz radę i jak nas oczarujesz! na pewno coś z czymś się komponuje!
calicja - Pią 18 Lut, 2011 18:25
SoWa, Ty mnie tu Kochana pod włos nie bierz bo już i tak niewiele śpię tylko myślę i dziergam i myślę ......
SoWa - Pią 18 Lut, 2011 18:49
piękne dzierganie pozytywne myśli bardzo wskazane!
Moja chusta ( ja też wykorzystuję, co pod ręką - sama wiesz, jak to z zakupami ) prawie gotowa - zostało tylko wykończenie 1 boku. Jeśli znajdę chętną na modelkę, to jutro wstawię zdjęcia ! Robiłam od wtorku do dzisiaj.
M. - Pią 18 Lut, 2011 19:24
widziałam, że szukasz wzorów ) na abarazo...
znasz te albumy ?
http://picasaweb.google.c...TRICOTEBORDADO#
te są ciekawe motywy :0 jak dla mnie
http://picasaweb.google.c...571136111298690
http://picasaweb.google.c...1/WzoryNaDruty#
danuta_50 - Pią 18 Lut, 2011 21:03
M., super wzory nie tylko na chusty.
calicja - Pią 18 Lut, 2011 21:04
M., dzięki w przerwach męczenia mojej chusty (już mam jej dosyć) obejrzę wzorki , ten jest super https://picasaweb.google.com/mir3czka1/WzoryNaDruty?fgl=true&pli=1#5432548847853436962 ale to na jakiś gruby szal lub sweter z dobrej wełny.
SoWa, no to pokazuj koniecznie - już się nie mogę doczekać
M. - Pią 18 Lut, 2011 21:11
fajny ) jak to można prawymi i lewymi "wymalować obraz" z nitek )
a ja sama też szukam jakiegos ciekawego i oryginalnego azuru... na jakieś abrazo ) , ten kwiatek mi się wkręca
https://picasaweb.google.com/mir3czka1/WzoryNaDruty?fgl=true&pli=1#5365422391675863282
calicja - Pią 18 Lut, 2011 21:31
| M. napisał/a: |
a ja sama też szukam jakiegos ciekawego i oryginalnego azuru. |
Ja mam Symptom Osiołka co to mu w żłoby dano - za duzo tego i wszystko piękne.....eh idę kończyc chustę - pewnie jeszcze ze 2 dni mi zejdzie
M. - Pią 18 Lut, 2011 21:45
| calicja napisał/a: | | M. napisał/a: |
a ja sama też szukam jakiegos ciekawego i oryginalnego azuru. |
Ja mam Symptom Osiołka co to mu w żłoby dano - za duzo tego i wszystko piękne.....eh idę kończyc chustę - pewnie jeszcze ze 2 dni mi zejdzie |
to ja mam podobnie... ) też kończę chustę
ewasosnowiec - Pią 18 Lut, 2011 22:02
http://www.knittingpatter...awls_stoles.php może z tego coś wybierzesz
ewasosnowiec - Nie 20 Lut, 2011 14:53
http://knitting-club.blog...corn-scarf.html
calicja - Sob 26 Lut, 2011 17:38
No, nareszcie i ja coś skończyłam robić - bo oglądam codziennie Wasze pzrepiękne prace i coraz bardziej się frustruję .
Do tego jeszcze ewasosnowiec podsyła mi takie linki, przez które jestem na kilka dni wyłączona z dziergania. Ewo !!!! dzięki - niestety tempo mojej pracy spada gwałtownie jak mam milion pięknych wzorków do obejrzenia .
Zrobiłam chustę, która mi wpadła w oko zaraz na początku jak przybyłam na to forum, czekałam tylko aż znajdę odpowiednią włóczkę. Chusta jest słodka i romantyczna, moja córcia złośliwie stwierdziła, że w wyglądam w niej jak dziewczynka co na procesji kwiatuszki rozrzuca z koszyczka ........ cóż, trzeba się jakoś odmładzać .
Oto DOTTIE .
Jeszcze jej nie blokowałam - nie wiem czy się da czy też trzeba będzie ją prasować, szczególnie zakończenie, które się zawija.
Dottie zrobiłam wg. opisu Antosi z włóczki z dodatkiem lnu, którą kupiłam na jakiejś wyprzedaży na allegro. Bardzo mi się spodobała ze względu na kolor idealnie pasujący do Dottie, lubię też takie strukturalne włóczki - ta ma takie niby nupki.
Wyszło na nią całe 45 dkg włóczki - to dużo, ale włóczka jest ciężka mimo, że dość cienka, a chusta jest lejąca i miła w dotyku - len nadaje jej szlachetności - dodatek naturalnych włókien zawsze uszlachetnia tkaninę.
To co mnie najbardziej fascynuje odkąd odkryłam to forum to nowe techniki, o których wcześniej nie miałam pojęcia - mimo, że niby umiałam na drutach robić. Chusty już wiem jak się robi - teraz zbieram się do zrobienia następnej, już takiej prawdziwie ażurowej, tylko muszę przemyśleć ... KTÓRA!!!, kupić ładną włóczkę ....
W międzyczasie będzie jeszcze abrazo, żeby się nauczyć skróconych rzędów - czyli kolejna technika, której nie znałam. Pomysł już mam, resztki włóczek jakieś też czekają ...
Natomiast na drucikach kolejna technika, która mnie zafascynowała - a mianowicie wyroby dwustronne. Zawsze myślałam, że to tylko maszynowo można - a tu BĘC - można też na drutach.
A żeby sobie jeszcze utrudnić (tak mam niestety - zawsze pod górkę ) to robię tą techniką czapkę na okrągłych drutach z wrabianym wzorkiem. Kilka pomyłek zaliczyłam ale zaczynam kumać o co chodzi
Czapa oczywiście w moich ulubionych kolorach - z Alize superlana klasik wełna/akryl 25%/75%, 280m/100g, kupiona w pasmanterii - chyba ostatniej, prawdziwej, starego typu pasmanterii w Warszawie, przy ul. Wolskiej.
No to idę dalej dłubać....
danuta_50 - Sob 26 Lut, 2011 18:03
calicja, Chusta rewelacja Natomiast czapka a właściwie jej wykonanie powalił mnie.Widziałam rzeczy wykonane w ten sposób i podobnie jak Ty myślałam że tylko maszynowo można tak.A tu jednak dokonałaś odkrycia i pokazałaś że na drutach też można i efekt super.
anle - Sob 26 Lut, 2011 18:08
Chusta śliczna
Szczególny podziw dla czapki dwustronnej
ewasosnowiec - Sob 26 Lut, 2011 18:16
Alicjo chusta świetna.Kolor błękitnego ,pogodnego nieba.Większość młodzieży preferuje smętne "muzułmańskie"kolory.Może wykończ brzeg chusty oczkami rakowymi.Technika dwustronna też jest dla mnie nowością i też na tym forum się ucze rzeczy o których nie miałam pojęcia
Violetta21 - Sob 26 Lut, 2011 19:25
piękna chusta a czapa jestem pełna podziwu wychodzi super
M. - Sob 26 Lut, 2011 19:36
calicja, a gdzie supełki z łączenia kolorów ???????????????????????????? w czapce ?
za chustę
SoWa - Sob 26 Lut, 2011 19:50
| calicja napisał/a: | | No, nareszcie i ja coś skończyłam robić - bo oglądam codziennie Wasze pzrepiękne prace i coraz bardziej się frustruję |
calicja - dlaczego? Motywujesz, Twoje prace inspirują, a tu takie smutne przemyślenia
A nowa chusta i robótka dwustronna świetne!
|
|
|