To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - kartki wernatki

beacia-24 - Śro 24 Kwi, 2013 11:06

Bardzo pomysłowe karteczki i te kolorki iście wiosenne Smile
AdamJanW - Czw 02 Maj, 2013 21:38

Witam,
karteczki są super brawo brawo brawo
Widzę, że nie tylko ja miałem dłuuuuuuuuuugą przerwę Wink
Pozdrawiam Adam

wernatka - Nie 19 Maj, 2013 19:27

Bardzo wszystkim dziękuję za komentarze, cieszę się, że spodobało Wam się moje nowe hobby.

Tak prezentuje się moja następna praca. Jeszcze nie jest doskonała, ale coraz lepiej radzę sobie ze skalpelem:

Początkowo miałam odnieść się do dyskusji dotyczącej praw autorskich, która toczyła się w temacie haftu matematycznego, ale moje uwagi zajęłyby pół strony więc nie będę obciążać forum. Może wrzucę je na picasę.
Generalnie danfi już wszystko napisała. Od siebie chciałabym podkreślić, że:
1. nie wyrażam zgody na samowolne wykorzystywania moich wzorów i opracowań do celów komercyjnych
2. nie wyrażam zgody na samowolne kopiowanie moich prac do których nie udostępniłam wzorów
3. nie wyrażam zgody na samowolne wykorzystywanie moich zdjęć.

Dodam jeszcze, że łamanie moich praw autorskich zniechęciło mnie do haftowania obrazów haftem matematycznym. Mam sporo nowych pomysłów, ale jeśli coś wyszyję, 100 razy zastanowię się zanim wrzucę zdjęcie do internetu.

danfi - Nie 19 Maj, 2013 21:00

wernatko, pod tym, co napisałaś podpisuję się obiema rękami. A nowe prace są prześliczne cool cool cool To się chyba nazywa kirigami, o ile dobrze kojarzę i pamiętam
wernatka - Nie 19 Maj, 2013 21:55

Dziękuję danfi za komentarz i wsparcie love

Co do nazwy to sama mam z tym problem. Ja nazywam te kartki przestrzennymi.
Kirigami to w moim odczuciu bardziej wycinanka, czyli frontowa strona kartki, ale to zależy jakiej opcj językowej będziemy się trzymać.
Po francusku taka kartka to kirigami, wycinanka to decoupage. Po angielsku kirigami to wycinanka, to co w środku sliceform, taki kurczak z wielkanocy to pop-up, a ksiażki dotyczące tej techniki tłumaczone z japońskiego na angielski mają w nazwie origamic architecture. I bądź tu babo mądra i pisz wiersze zebalek

danfi - Nie 19 Maj, 2013 22:03

Nie przejmuj się nazwą wernatko - jak zwał, tak zwał - najważniejsze, że jest piękne i cieszy nasze oczy zebalek
Awenturyn - Pon 20 Maj, 2013 07:38

oj jakie piękne uklon uklon uklon
Elunia - Pon 20 Maj, 2013 11:21

brawo brawo brawo
wernatka - Wto 25 Cze, 2013 16:27

Awenturyn, Elunia, dziękuję cmoknięcie

Następna karteczka, kolejne pewnie będą dopiero na Boże Narodzenie:

Dżastii - Wto 25 Cze, 2013 18:25

wernatka, nie wiem jak to robisz ale wygląda fenomenalnie brawo brawo
Orka - Śro 26 Cze, 2013 19:18

Fantastyczne, co jedna, to ładniejsza! Chyba wymagają pokładów cierpliwości brawo
Awenturyn - Czw 27 Cze, 2013 11:24

uklon uklon uklon
Violetta21 - Czw 27 Cze, 2013 14:49

o jakie to śliczne uklon brawo
danfi - Czw 27 Cze, 2013 15:03

Podziwiam za precyzję uklon uklon uklon
Elunia - Czw 27 Cze, 2013 16:11

aleś się kobieto nawycinała............piękne brawo
kundzia - Pon 08 Lip, 2013 09:29

brawo brawo brawo
ABA - Pon 21 Paź, 2013 21:41

Wernatko prześliczne są Twoje wszystkie prace. Podziwiam tę nową technikę.

brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo cmoknięcie
W sprawie kopiowania prac w zupełności się z Toba zgadzam. Mam ten sam problem. Też zastanawiam się czy moje ostatnie prace haftem matematycznym gdzieś pokazywać.

wernatka - Wto 22 Paź, 2013 09:49

Dziękuję ABO cmoknięcie

ABA napisał/a:

W sprawie kopiowania prac w zupełności się z Toba zgadzam. Mam ten sam problem. Też zastanawiam się czy moje ostatnie prace haftem matematycznym gdzieś pokazywać.

No właśnie Wink

danfi - Wto 22 Paź, 2013 13:42

A ja Wam się pochwalę, że już kilka razy wygrałam z osobami, które bez mojej zgody użyły moich prac i wzorów. Fakt, że kosztowało mnie to trochę czasu i nerwów, ale efekt końcowy mnie satysfakcjonuje
ABA - Wto 22 Paź, 2013 14:18

Jak to zrobiłaś Danfi?
Ja paru osobom zwróciłam uwagę. Prawie wszystkie dostosowały się do prośby, a jedna powiedziała żebym jej udowodniła, że to moja praca i że jestem zgryźliwa. Nawet już nie zaglądam na jej blog. Raz zdarzyło mi się, że na prośbę kobiety dałam schemat, a ona szybko rozpuściła po internecie nie dając żadnej wzmianki o autorze. Także w chomiku są pewne osoby, które notorycznie kopiują z innych chomików w tzw. folderze prace innych, ale nie piszą od kogo.

danfi - Wto 22 Paź, 2013 15:42

Basiu, a to różnie.
Na blogach wklejałam komentarz typu:"Fajna praca, szkoda, ze nie poprosiłaś mnie o zgodę na korzystanie z mojego wzoru" lub pisałam maila z prośbą o umieszczenie informacji, kto jest autorem wzoru lub skąd on pochodzi, przypominając jednocześnie o obowiązującym w Polsce prawie do ochrony praw autorskich - zawsze skutkowało.
Na chomiku usunęli mi część moich prac z moich folderów - oparło się o jakąś organizację/instytucję międzynarodową zajmująca się ściganiem naruszeń praw autorskich - administracja chomika musiała w trybie natychmiastowym zwrócić mi usunięte zdjęcia
Na Picasie, nie mogąc skontaktować się z właścicielką albumów, napisałam do Administratora. Tu musiałam udowodnić, że zdjęcia pochodzą z mojego chomika i są moją własnością - z tym nie było problemów. Kobieta ma usunięte albumy.
Podobnie było na jakimś forum gazetowym - tu weszłam w kontakt z redaktor naczelną - trochę to trwało - 2 tygodnie, ale zdjęcia zostały usunięte.

izetta - Wto 22 Paź, 2013 15:48

wernatka, piękne te twoje prace, przed chwilką zwiedziąłm twoją galerię I oniemiałam. Zakochałam sie w sowach cool radocha cmok
wernatka - Śro 23 Paź, 2013 10:35

Dziękuję Izetto cmoknięcie cieszę się, że podobają Ci się moje prace.

danfi, z Ciebie to bojowa babka Very Happy ja czasami nie mam już zdrowia.
Jest jeszcze jedna kobieta do której na pewno napiszę. Sprzedaje ona również
kopię obrazu ABY i kartkę łudząco podobną do Twojej.

wernatka - Nie 29 Gru, 2013 13:35

Pierwsza część moich kartek bożonarodzeniowych - kartki pop-up 90°

Strony frontowe kartek pop-up są zazwyczaj skromnie ozdobione małym wyciętym elementem.
W tym roku postanowiłam trochę zachować teh charakter, ale zamiast wycinania ponaklejałam scrapki. Oto przykładowe fronty:

A to wnętrza kartek:

ABA - Nie 29 Gru, 2013 13:41

Wernatko.
Mogę tylko szeroko otworzyć buzie z okrzykiem ŁAŁ!!!!!!
Takie są cudowne Twoje nowe prace. Nie do podrobienia!
brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo
więcej klaskać nie będę bo mnie już łapki bolą.
cmoknięcie