Nasze prace - moje hardangerowe początki
Haniaga - Wto 28 Lut, 2012 10:05
Tak, szyjemy teraz przy nieocenionej pomocy Nikus bratkowy bieżnik.
Powoli przyswajam więc tajniki hardangera .
A na efekt pracy trzeba będzie trochę poczekać , bowiem dopiero zaczynamy.
pozdrawiam
Hania
Halina46 - Czw 22 Mar, 2012 13:05
Haniu powiedz mi jak sie robi scieg brzegowy, chodzi mi o taki ażurowy jak robiłaś w tej małej serwetce z zajaczkiem. Chodzi mi o ten róg miedzy przęsełkami. Cos nie moge sobie tego wyobrazic, a w materiaach naukowych sa tylko zdjęcia juz zrobionych.
Haniaga - Czw 22 Mar, 2012 14:35
Halinko, spójrz na str.2 mojego wątku. Tam Nikusia krok po kroku tłumaczy pokazując na zdjęciach. Ostatni rząd ażuru jest wzmacniany podkładem ( szyjąc nićmi z tkaniny zrobiłam 2 razy podkład a potem dopiero ścieg brzegowy). Trochę to usztywniło ażur i nie był taki wiotki.
Myślę, że sobie poradzisz.
Oj, jak nam brak Nikusi.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Czw 22 Mar, 2012 16:46
Haniu ja tam patrzyłąm i nie tylko tam i wszystko rozumię podkład i cała reszta, nie wiem jak i gdzie przekłada sie nitke na tym samym rogu, czy między niteczkami i jak sie robi takie ładne zakończenie jak przy normalnym wykończeniu.Ja narazie nie potrzebuje tego ale jak czegoś nie wiem to mnie denerwuje.
Haniaga - Pon 09 Kwi, 2012 20:19
Zaczynam nadrabiać zaległości.
I zaczęłam naszą nową wspólną pracę. Na mojej tkaninie 46 bloczków daje około 36 cm.
Zaczęłam powiększać wzór tj. dodawać powtarzający się motyw-( 2 razy zgodnie ze wskazówkami Nikusi. Wzdłuż wiem jak powinnam zrobić. Problem miałam przy powiększeniu wszerz. Chciałabym, aby oprócz narożnych gwiazdek były jeszcze dwie. Czy mogę to zrobić?
Czy przekombinuje ?
Zrobiłam ten kawałek. Czy możesz Nikusiu zerknąć swym łaskawym okiem na ten początek i powiedzieć czy dobrze to wyliczyłam?
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Wto 10 Kwi, 2012 06:36
Haniu a ja czekam na bieżnik z żółtymi kwiatkami.
Ja powiększyłam i poszerzyłam so bie o jeden taki trókącik między dużymi kwadratami.
Haniaga - Wto 10 Kwi, 2012 09:34
Halinko, bieżnik z żółtymi bratkami właśnie się suszy.
Myślę, że wieczorem będzie gotowy do pokazania.
Hania
Nikus4 - Wto 10 Kwi, 2012 09:35
Haniu może będzie ci za trudno powiększyć o te kwadraty bo nie możesz o same kwadraty powiększyć ale powiększa się całe motywy. Możesz powiększyć o trójkąciki jak sugerowała ci Halinka. I to najlepszy pomysł. Wtedy powiększasz o te małe półgwiazdy. Zrobiłam ci zdjęcie na wyszytym kawałku jaki fragment musisz powtarzać.
Halinko zamiast czekać sama weź się za haftowanie serwetki z żółtymi kwiatkami. Przecież schemat ci wysłałam.
Po to pokazuje żebyście się same nauczyły haftować hardangerem.
Halina46 - Wto 10 Kwi, 2012 12:10
Danusiu ja chcę zobaczyć Hani bieżnik który skończyła właśnie haftować i zrobiła go z żółtymi bratkami.
A ja sumiennie haftuje ten aktualny biezniczek. Troche juz umie czytać schematy, tylko nie wiedziałabym który rząd zacząć jako pierwszy .
Nikus4 - Wto 10 Kwi, 2012 13:08
Przepraszam myślałam że piszesz o innej serwecie.
Nie chciałaś opisanego schematu a tam zaznaczyłam, który jest pierwszy, drugi itp rząd. Ale nie ma nic na siłę! Będę wysyłać zdjęcia wg życzenia jak szyć kolejne etapy w tym bieżniku. Aż do końca tego bieżnika.
Ja nie potrafię haftować bez schematu!!! A i nauczyć innych i tłumaczyć bez niego również! Także to będzie nasza ostatnia wspólna praca.
Potem tylko będe wam podpowiadac jeśli będę wstanie.
Haniaga - Wto 10 Kwi, 2012 20:41
Trochę to trwało - ale i ja chcę się pochwalić moim bieżnikiem. Powstał dzięki i przy prowadzeniu Nikusi. :
Tym razem trochę mi nie szło krzyżykowanie bratków. Może sprawiło - a raczej na pewno -lustrzane odbicie drugich bratków. Zwykłe lenistwo sprawiło, że szyłam te bratki ( tylko i aż dwa ) i szyłam ....(a wystarczyło zrobić schemacik). Taki malutki schemacik.
Na mojej tkaninie (DMC - 10 nitek na cm).--- bieżnik ma wymiary około 60 cm x 30 cm.
Dlatego, nie wiem czy w nowej wspólnej pracy nie przedobrzyłam i wyjdzie mi prawie obrus.
Zobaczymy. Jak zrobię pierwszy rząd bloczków wtedy ....w najgorszym wypadku czeka mnie prucie.
Nikus4 - Śro 11 Kwi, 2012 08:38
Haniu naprawdę piękny wyszedł ci ten bieżnik i nawet z wąsami Tak jak w oryginale. Wielkie brawa dla ciebie.
Jeśli chodzi o bieżnik to nie musi być tylko bieżnik. Można haftować to co się chce. Ginia też będzie haftować w kwadracie zamiast w długości. Najważniejsze żeby haftować.
Halina46 - Czw 12 Kwi, 2012 06:26
Haniu bieżnik wyszedł Ci sliczniutki, kolorek tez jest bardzo ładny.
Danusiu, ja tez nie potrafię haftować bez schematu. Przecież schematy powysyłaa s nam przed rozpoczęciem pracy i jak czegos nie mogę załapać to porównuję to ze schematem i ze zdjęciem juz gotowego bieżnika.Napewno tak samo robia inne Panie. I teraz nie rozumię czy dlatego nie będziesz wspólnie z nami haftować bo jesteśmy "złymi" uczniami , czy z innych przyczyn.No cóż jestem bardzo wdzięczna za to co już z nami zrobiłaś, za to czego się przy Tobie nauczyłam, poniew2aż sama bym tego nie "rozgryzła". Za to wszystko wielkie dzieki.Teraz haftuje aktualny bieznik i np. nie wiem jaki ścieg jest w tych dwóch rzędach miedzy dużymi kwadratami. Wydaje mi sie , ze jest to scieg chyba za igła czy jakos tak ale nie jestem pewna.Jeżeli pozwolisz to napewno o pomoc zwrócę sie jeszcze nie raz.
Nikus4 - Czw 12 Kwi, 2012 07:10
Halinko! nie powiedziałam, że jesteście złymi uczennicami!!!! Przecież haftujecie i pokazujecie swoje prace i jestem bardzo zadowolona. Tylko opadły mi ręce jak napisałaś że nie potrzebujesz schematu z opisem. Sam schemat nic Wam nie da jeśli nie potraficie go odczytać. Jak pisałam ci wcześniej, gdybyś miała opisany schemat wiedziałabyś który jest pierwszy rząd itd.
Oczywiście będę tu na każde zawołanie i pomogę we wszystkim (chyba, że nie będę wiedziała czegoś).
Tą serwetkę którą chcesz haftować tutaj opisuje sposób jej wyszycia Krzysia:
http://krzysia.blox.pl/ht...,21.html?549985
Mam nadzieje, że Krzysia nie obrazi się że podałam link ale jest w necie przez nią wstawiony to chyba można z niego korzystać.
Jeśli chodzi o bieżnik ten który haftujemy wszystko po kolei wytłumaczę w temacie "wspólne haftowanie".
Haniaga - Czw 12 Kwi, 2012 08:53
Nikusiu, ja Was cały czas gonię .Powiększam serwetkę i cały czas myślę ,czy dobrze to sobie rozliczyłam czy mi się wszystko zgodzi .
Zapewne będę miała pytania jak zamknę obwód serwetki a może już serwety ? Planowana ilość gwiazdek 16. I dalej myślę , czy nie przedobrzyłam.
Jak bardzo potrzebny jest nam Twój opis schematu -to sprawa oczywista .Dlatego baaaardzo Cię prosimy o opisy schematu. Ja swoją prośbę ponawiam. Pliiiiis.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Czw 12 Kwi, 2012 08:54
Danusiu wiele rzeczy jest jasnych więc sadziłam , ze im mniej Ci zawracam głowę tym lepiej dla Ciebie. Powtarzam jeszcze raz ze bez schematu niestety nikt nie moze haftować a tym bardziej taki laik jak ja.Danusiu jeszcze raz Cię przepraszam za wynikłe nieporozumienie, bez Ciebie tutaj ani rusz.
Nikus4 - Czw 12 Kwi, 2012 14:14
Dziewczyny ja się nie obrażam Myślę tylko o Was! jak będziecie umiały czytać schematy to nikogo nie będziecie potrzebować. Zawsze sobie dacie radę. Na pewno moje zdanie też podzielają inne koleżanki.
Haniu ale zrobiłaś sobie wyzwanie. To bedzie wnet obrus. Ale jaki piękny będzie. Nie spiesz się, masz całe lato na niego czas. Wzór jest prosty i na pewno dasz radę. jak zrobisz cały obwód pierwszych bloczków zrób zdjęcie i nam pokaż.
Haniaga - Pon 16 Kwi, 2012 20:37
No i jestem w moim temacie.
Nareszcie mi się zgodziło.
Trochę to trwało.Poszukiwałam jednej niteczki, która dobrze mi się ukryła.
Moja serwetka ma wymiary około 115X 75 cm. Powiększyłam ją o 2 powtórzenia wzdłuż i tą samą ilość elementów wszerz. I tym sposobem uzyskałam 16 gwiazdek.( 4 + 2 narożne) i 2 wrzesz.
Czy tak będzie Nikusiu dobrze? Jak myślisz? Czy też mam spruć ten zaczęty kwadrat i zostawić tylko 2 narożne gwiazdki wszerz? Czy będzie mi bardzo ciężko ,jakbym je zostawiła?
I przede wszystkim dalej nam pokazuj i ucz.
nawet nie powiem , że jak zobaczyłam ten piękny ścieg brzegowy to szczęka mi opadła a zaraz pomyślałam dasz radę Nikusia czuwa.
Ginia - Pon 16 Kwi, 2012 20:55
Haniu, bieżnik piękny, a wyzwanie co do następnej serwetki ogromne Nieźle ją powiększyłaś!!!
gratuluje
Haniaga - Pon 16 Kwi, 2012 21:14
Giniu, moja córka jak zobaczyła zarys serwetki-spojrzała i zapytała czy zdążę do Bożego Narodzenia ?
A ja już sobie upatrzyłam u Nikusi taki piękny bożonarodzeniowy obrusik.
No cóż igła w rączki i do dzieła.
Zupełnie zapomniałam podziękować za miłe słowa o poprzedniej pracy.Tak mnie pochłonęła ta nowa praca.Dzięki serdeczne.
Pozdrawiam
Hania
Ginia - Pon 16 Kwi, 2012 21:18
Zdążysz na pewno i jeszcze niejedną Twoją pracę zobaczymy przed Bożym Narodzeniem. Masz zacięcie i talent
Nikus4 - Wto 17 Kwi, 2012 12:01
Haniu oczywiście może być tak powiększona. To zależy od ciebie jaką chcesz mieć dużą. Wierzę, że dasz radę i będziesz miała cierpliwość dokończyć ją. Haftuj powoli a nie będziesz się mylić. Najgorsze masz za sobą. Zamknęłaś obwód całego bieżnika czy serwety obojętnie jak to nazwać.
Jeśli chodzi o brzeg to nie jest trudny tylko żmudny ale moim zdaniem piękny i inny niż zwykłe ściegi brzegowe dziergane.
Za nim zaczniesz go haftować to poucz się go trochę na jakimś skrawku materiału. Czym więcej się szyje tym dokładniej. Patrz na zdjęcia moje (mam nadzieje, że dość wyrażne).
Mogę się spytać który obrusik biożonarodzeniowy wpadł ci w oko.
Haniaga - Wto 17 Kwi, 2012 21:19
Nikusiu, wszystkie Twoje prace to mistrzostwo. I niestety prawie wszystkie poza moim zasięgiem umiejętności. Czy to będzie obrus ,który sama szyłaś bardzo długo, czy też ten czysto biały ze str.16 Twojego wątku czy też ten ostatnio pokazywany. O tych i innych to mogę pomarzyć .Może kiedyś.....
Ale upatrzyłam sobie ze str.4 biały obrus z mikołajem na sankach lub też ze str.3 też biały obrus z aniołkami. Oba są piękne a wybór uzależniam od Twojej oceny stopnia trudności. Który jest według Ciebie do wyszycia przeze mnie.?
Ale to na później. Teraz coraz bardziej podoba mi się szyta serweta. Co prawda szyje dalej kwadraty pod gwiazdy. A mam ich sporo.( na własne życzenie).
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Śro 18 Kwi, 2012 08:31
Haniu nie mów że są poza zasięgiem. Jeśli ten bieżnik czy serwetę jak to nazwać co teraz szyjesz wyhaftujesz to inne prace hardangerowe też będą w twoim zasięgu. W hardangerze prawie elementy są takie same (bloczki, przęsęłka, krzyże )tylko zmienia się ich położenie.
Niektóre wzory są trudne ale też do wyhaftowania z czasem.
Wg mnie jest tylko jedna zasada. Trzeba nauczyć się czytać schemat. Jak się zacznie nie z tej strony co trzeba albo wytnie nie tam gdzie należy to cała praca na nic.
Pamiętaj Haniu jak poten będziesz zaczynać nową pracę a nie będziesz pewna z której strony zacząć to pytaj. Na pewno ci powiem.
Jeśli chodzi o tę serwetę którą teraz szyjesz to zobaczysz jaka piękna będzie.
Zapomniałam ci napisać, którą serwetę możesz haftować. W zasadzie obie ale ta z aniołkami jest o wiele łatwiejsza. Tę z mikołajami rozbudowałam bo była taka mała serweta i trochę problemów z tym miałam. A tak wygląda w gazecie:
Haniaga - Śro 18 Kwi, 2012 09:30
Nikusiu, jesteś kochana
Jak Ty dobrze wiesz,jak zmobilizować mnie do pracy i sprawić by pokochać ten piękny ale bardzo ,bardzo pracochłonny haft.
Tym razem -przy obecnie szytej pracy -zrobiłam sobie dużo fastrygi pomocniczej by od razu zauważyć pomyłkę.Szkoda ,że wpadłam na to po długich poszukiwaniach błędu.
Jeśli znajdziesz wolną chwilkę to czy mogłabyś przygotować schemat . Ja bym chciała spróbować szyć właśnie tą pokazaną przez Ciebie serwetkę.
Na jakim materiale najlepiej by szyć ? .Ten mój jest gęsty,mięsisty i przez to chyba za ciężki.Przydałby się bardziej delikatny. Ale te wszystkie rozważania to na później.
Zmobilizowana i bardzo zachęcona biorę się do pracy.
Własnie zobaczyłam dalsze Twoje szycie naszego wspólnego bieżnika. Cudeńko.
Pozdrawiam
Hania
|
|
|