Pogaduchy - ciaza
japoneczka01 - Pią 20 Lut, 2015 11:04
Czy Ty, aby troszkę nie przesadziłaś z ambicjami robótkowymi w Twoim stanie? Robótki wymagają siedzenia, a w ciąży każda kobieta powinna ruszać się jak najwięcej o ile nie musi leżeć. Dużo ruchu i lekkie prace domowe też w ruchu, a jak się siedzi godzinami z krótkimi przerwami, to dla dzidziusia nie jest zbyt zdrowe. Żebyś nie przepłaciła tego zdrowiem swoim i dziecka.
lamika88 - Pią 20 Lut, 2015 11:32
Ja w ciąży większość przeleżałam czego efektem była cała masa skończonych robótek... Ale ja musiałam ze względu na skurcze... Jak tylko mogłam to starałam się ruszać, póki lekarz pozwalał spacerowałam jak najwięcej a potem jak już nie mogłam i musiałam leżeć to wtedy mnie wszystko zaczęło boleć Przez to ostatnie tygodnie były nie do zniesienia... A to, że Twoje dziecko Aniu dużo się rusza to widać taka jego uroda Moja Zuza mi odkąd tylko zaczęłam czuć ruchy dawała nieźle popalić i nie miałam nawet chwili spokoju
siebusania - Pią 20 Lut, 2015 12:32
japoneczka01
, ja? ambicje robótkowe?
Chyba tylko myślami. A zarzucając mi ze sie nie ruszam to nie trafilas bo 2razy dziennie robie ponad kilometr w drodze pomiędzy Szkola. Wykonując obowiazki domowe tez nie siedze a jak mam co 2tygodnie wizyte u lekarza to ponad 5km musze zrobic. A dolegliwości o których wspomniałam pojawiają sie nie od leżenia czy siedzenia, Wiec twoja wypowiedź troszke chyba nie trafiona. Czyżby napewno do mnie? Kamilko moze tak mi sie tylko wydaje ze za ruchliwe bo mam porównanie i każde nowe ,,dolegliwości,, wydają mi sie dziwne
japoneczka01 - Pią 20 Lut, 2015 17:13
siebusania ejże, a kto się podjął wydziergać 52 prace? Ile czasu trzeba spędzić na siedząco, aby temu podołać? Bieżące dolegliwości mają inną przyczynę, ale mnie chodziło o takie, które mogą wyniknąć z długiego siedzenia przy robótkach. Wiem, że to nie moja sprawa i nie musiałam się odzywać, lecz miałam na względzie tylko Twoje dobro i dzieciaczka.
siebusania - Pią 20 Lut, 2015 19:10
japoneczka01, ok rozumiem, wyznanie wyzwaniem ale wiadomo nie za wszelką cenę.
Zdrowie najwazniejsze. A zapisując sie bardziej chodzilo o to zeby miec motywację dla znalezienia chwili dla siebie i relaksowac sie przy szydelku. A po podsumowaniu moich poprzednich lat mysle ze ilość 52prac jest spokojnie do zrobienia bez jakis zaniedban innych rzeczy. Dziekuje za troskę:)
mala100gosia - Nie 22 Lut, 2015 09:13
siebusania, jeśli nadal będzie cię bolec wątrobą, to skubcie się z lekarzem na tym, bo może być to taka rzadka choroba występującą w ciąży, a która prowadzi do odklejenia łożyska -> u mnie koleżanka w pracy miała to "szczęście" i urodziła 2 miesiące przed terminem.
siebusania - Pon 23 Lut, 2015 07:15
mala100gosia, codziennie odczuwam ten bol, juz we wcześniejszej ciazy taki sam mialam tylko w ostatnio miesiacu. A teraz nie jestem wstanie normalnie funkcjonować. 20nim nie moge byc w 1pozycji bo zaraz boli. A tu jak na zlosc ciągną sie pomału te tygodnie:( wizyte mam u lekarza za tydzien. To wypytam o wszystko.
mala100gosia - Pon 23 Lut, 2015 08:01
siebusania, rzuć okiem na to:
http://www.diag.pl/Artykul.10+M50bfab60ef6.0.html
Moja koleżanka miała z tego co pamiętam Cholestaze wewnątrzwątrobowa ciężarnych.
siebusania - Pon 23 Lut, 2015 13:08
mala100gosia, artykół przeczytałam i objawem ktory mam jest bezsennosc , ale to wiem napewno ze jest z innego powodu,
Asia_117 - Śro 04 Mar, 2015 09:34
Tak pesymistycznie w tym ciążowym temacie...dla zmiany nastroju pokażę Wam swoją ciążową fotkę sprzed kilku lat - ja z mężem - 8. miesiąc ciąży
japoneczka01 - Śro 04 Mar, 2015 10:59
Asiu Tak wygląda na tym zdjęciu jakby to mąż spodziewał się dzidziusia , a Ty czule go gładzisz po brzuszku. U Ciebie tak skadrowane, że nie widać prawie nic.
siebusania - Pon 23 Mar, 2015 06:15
Musze zepsuć ten sielankowy klimat w temacie, bo u mnie jak nie urok to ....., trzecia noc nie moge spac tak strasznie dretwieja mi dłonie, mial ktos podobnie? I moze mi cos na to poradzić? Wizyte mam dopiero za tydzien,
AlaJ - Pon 23 Mar, 2015 09:19
Nie czekać tydzien, tylko już iść.
kabyr - Pon 23 Mar, 2015 09:21
Ja już babcia ,
ale może za dużo pracowałaś rączkami,
albo płód za mocno uciska na nerwy.
Najlepiej to do lekarza.
siebusania - Pon 23 Mar, 2015 11:14
Faktycznie ostatni tydzien mialam pracowity i troche sie namachalam rękami. A lekarz albo mowi ze tak ma byc albo daje skierowania na ciagle badania morfologi z których wychodzi ze jestem okażem zdrowia co mija sie z samopoczuciem i juz mnie do meczy i zlosci ciagle tak w kulko jedzic
mala100gosia - Wto 24 Mar, 2015 19:56
siebusania, może pora zmienić lekarza ?
siebusania - Śro 25 Mar, 2015 06:26
mala100gosia, Z pośród tych lekarzy do których moglam sie zapisać on jest najlepszym specjalista. A zostalo mi 8tygodni to jakie4-6 wizyt,wiec chyba za pozno na zmiany w nieznane.
czeremcha - Śro 25 Mar, 2015 14:16
Drętwienie dłoni... Poszukaj w sieci opisu zespołu cieśni nadgarstka. Są też pewne proste testy /stukanie w odpowiednie miejsce nadgarstka itp/, które wskazują że to może być właśnie to.
A może być.
Ja swój zespół cieśni zdiagnozowałam sobie sama - bo byłam przekonana że nocne bóle rąk pochodzą "od kręgosłupa" i nic się z tym nie da zrobić... Więc do lekarza nie chodziłam...
Po badaniach potwierdziło się.
Nie ma co złościć się na lekarza - większości schorzeń po prostu w ciąży leczyć się nie da, trzeba obserwować bacznie i przeczekać do czasu, kiedy można wprowadzić jakieś leczenie. Skoro przeziębienie można potraktować tylko herbatą z cytryną...
Zresztą - zespół cieśni nadgarstka niespecjalnie poddaje się leczeniu.
Ja w ciąży miałam problem z nerkami - i usłyszałam od lekarza, że porządną diagnostykę zrobi się dopiero po ciąży i karmieniu. "Teraz najważniejsze jest dziecko." Oczywiście, jakieś tam leki były podawane, bo z kolką nerkową długo się nie pochodzi... Ale wszystko polegało raczej na obserwacji, czy się nic nie pogarsza. I dobrze - bo badanie z podaniem kontrastu /przecież nie w ciąży - kontrast i promienie rentgenowskie.../ wykazało pewne wady w budowie układu moczowego, z którymi nic się nie zrobi - i robić nie trzeba.
Najważniejsze dla mnie były właśnie te słowa lekarza - po ciąży - tak, w ciąży - tylko głównie obserwujemy. Szkoda, że niektórzy lekarze nie potrafią użyć takich słów...
Ania
siebusania - Czw 26 Mar, 2015 05:51
czeremcha, dziekuje,juz troche zagłębilam sie w ten temat. Po prostu przepracowałam rękę i dodatkowa wizyta u lekarza nie byla potrzebna, chodz oczywiscie poinformuje go o zaistniałych dolegliwosciach. Przypomniałam tez sobie ze kilka lat temu po przepracowaniu tej reki tez byl bolesny problem teraz pewnie inaczej sie to objawiło z racji ciazy. Czasem brakuje tych kilka słów wyjaśnienia ze strony lekarza a w takim stanie wiadomo kobieta jest przewrazliwiona. Juz mam nie duzo do konca wiec damy rade
fitNatalia - Pon 09 Kwi, 2018 15:45
A ja znalazłam ostatnio informację, że w ciąży zaleca się jedzenie brokułów, ponieważ mają wiele witamin i dobrze wpływają na rozwój płodu. Jest on idealnym źródłem kwasu foliowego, który jest niesamowicie ważny dla kobiety w ciąży. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym warzywie i jego jedzeniu podczas ciąży odsyłam di tekstu ze strony http://www.kobiety.pl//zd...h-bedac-w-ciazy
|
|
|