Galerie prac użytkowników forum - prace nuli - po pół roku - str.178
magnolia - Śro 14 Paź, 2009 16:43
nula, ale slicznosci narobilas a woreczki a raczej sukieneczki na klamerki potwierdzam praktycznosc bo sama taki juz od kilku lat mam
Grażyna - Śro 14 Paź, 2009 18:14
Ślicznie wygladasz. Nie zwróciłam jednak uwagi na to z jakich nici zrobilas tę irlandkę. To maxi? Patrzę i podziwiam, podziwiam i patrzę, oczywiscie z zazdroscią i tak sobie tłumaczę "ona taka chudziutka to w mig udziergała,bo potrzebuje mało materiału, a ja to..."
nula - Śro 14 Paź, 2009 19:10
Phoebe, Beata T, magnolia, Grażyna - dziękuję bardzo
| Grażyna napisał/a: | | tak sobie tłumaczę "ona taka chudziutka to w mig udziergała,bo potrzebuje mało materiału, a ja to..." |
ale się uśmiałam
Ale w sumie to muszę Ci przyznać rację - fakt - na małe 36 materiału dużo nie trzeba (wyszło mi trochę ponad 200 g - chociaż wydaje mi się , że irlandki to w ogóle dosyć "niciożerne" są, zwłaszcza jak się robi na dodatkowej nitce w środku elementu (w dodatku podwójnie złożonej)
natomiast że "w mig" to bym nie powiedziała Zaczęłam elemenciki dziubać w maju !!!! No, ale robiłam ją z doskoku, między innymi pracami.
Robiłam z takiej niemieckiej bawełny "Filigrana" - ona jest grubością zbliżona do maxi - ma 530 m/100g (maxi o ile pamiętam ma 560 więc ta moja jest ociupinkę grubsza), szydełko 1,25 mm (tulip)
Niestety u nas nigdzie nie można jej dostać (wiem, bo mi zabrakło - kupiłam tylko jeden motek) i musiałam czekać , aż mi przywiozą z Berlina (na szczęście tam jest chyba w ciągłej sprzedaży, bo swoją kupowałam pół roku wcześniej)
Beata T - no więc tak :
Styropian, na to wykrój z papieru, do tego przypinam szpilkami elementy (lewą stroną do góry),
Tam , gdzie elementy się ze sobą stykają normalnie zszywam igłą, jak dojdę do większej dziury biorę szydełko i wypełniam ją siatką, (cały czas tą sama nitką), potem znowu igłą , i znowu szydełkiem itd.....
dehajola - Śro 14 Paź, 2009 19:16
podziwiam jeszcze raz. wiedzialam że to dużo pracy ale jak czytam opis to ...to brak słów
alicja11 - Śro 14 Paź, 2009 20:54
nula, IRLANDKA CUDOWNA,ALE I DECU PIEKNE
gosias - Czw 15 Paź, 2009 09:05
| alicja11 napisał/a: | nula, IRLANDKA CUDOWNA,ALE I DECU PIEKNE  |
Beata T - Czw 15 Paź, 2009 17:00
Dziękuję za objaśnienie troszeczkę mi się rozjaśniło a co to znaczy ..."dodatkowa nitka w środku elementu (podwójnie złożona ) no i gdzie znajdę takie piękne wzorki
Elżbieta P. - Czw 15 Paź, 2009 17:19
Nula chwalę jeszcze raz, bo warto, bluzeczka jest prześliczna, w tym melanżu jest wyjątkowa
za ten ogrom pracy jaki w nią włożyłaś wielkie
nula - Czw 15 Paź, 2009 21:11
Ale mnie rozpieszczacie !!!
Beata T, niektóre elementy robi się na tzw. burdonie - czyli właśnie na dodatkowej nitce - po prostu zamiast robić łańcuszek i na nim np. półsłupki robisz te półsłupki od razu na tej nitce.
Choinka nie umiem tego wytłumaczyć
tu masz fotkę
Ta czerwona kreska na schemacie to właśnie burdon.
I albo na niej robisz półsłupki , albo ją prowadzisz wewnątrz elementu - jeżeli akurat nie jest potrzebna.
I dlatego pisałam, że idzie dużo nici, bo ja nigdy nie wiedziałam ile tej nitki będzie mi potrzebne do danego elementu, więc zawsze zostawały mi dość długie końcówki
Ale warto się pomęczyć, bo te elementy bardzo ładnie wyglądają.
A co do wzorków to nie widzę żadnego problemu
chcesz trochę ?
proszę bardzo
http://picasaweb.google.c...CKH0ldSc74zxag#
Czyżbyś nabrała ochoty na robotę ?
tylko uprzedzam, niektórych z tych schematów sama do tej pory nie rozszyfrowałam
ale i tak jest w czym wybierać
Grażyna - Pią 16 Paź, 2009 15:25
Sporo nazbierałas tych wzorkow.
Wyszła ci ładna bluzeczka, bo masz cienkie nici, no i Nuleńko elegancko to wszystko połaczyłaś. Ja zwlekam, bo własnie martwi mnie to łaczenie, czy starczy człowiekowi cierpliwosci do igły (brrr... nie lubię szycia ze wzgledu na platanie sie nici, tworzenie supełków w nieodpowiednim miejscu i czasie. Nici juz kupiłam -bordowe. Leżą, leża i leża w szafie. Czasami spojrzę na nie, oko naciesze, a szczególnie kiedy zobacze cos ślicznego w necie.
nula - Pią 16 Paź, 2009 16:29
Grażyna, wydaje mi się, że można tez łączyć wszystko szydełkiem - tam gdzie elementy się stykają można łączyć oczkami ścisłymi - szczerze mówiąc nie wiem jak to robią inni (tu właśnie przydałaby się wymiana doświadczeń) ja wypraktykowałam sobie taki sposób i mi się sprawdza.
Ale wolę nie cytować słów, jakie czasami mi się wyrywały bo faktycznie nitka lubi się plątać - zwłaszcza wokół szpilek.
Ale przecież ja mam Was zachęcać do roboty a nie zniechęcać !!!!
Więc oświadczam, że robi się lekko, łatwo i przyjemnie - roboty przybywa w szybkim tempie, a zszywanie i łączenie to sama radość !!!
Beata T - Pią 16 Paź, 2009 16:41
Pięknie dziękuję no to tych nitek faktycznie może być sporo lecę popodziwiać te wzorki
nula - Pią 16 Paź, 2009 17:01
A, i tak sobie jeszcze pomyślałam, że przecież te elementy wcale nie muszą się ze sobą stykać !!!
Wystarczy zostawić odstępy i wypełnić wszystko siatką - wtedy można lecieć od razu nitką z kłębka i tylko machać szydełkiem
(Barbara chyba tak właśnie robiła tą swoja pierwszą, czerwoną )
dom_Klary - Pią 16 Paź, 2009 17:12
Nula, ta free form jest... o, rany zaniemówiłam... CUDNA
Ja się przymierzam od dwóch lat do takich projektów, ale...zachęta w postaci tego cuda to tak jak kopniak, aby sie szybciej za to wziąć.
Dzięki, Nula za chwil wzruszeń
nula - Sob 17 Paź, 2009 09:23
Klarciu - bardzo Ci dziękuję
I koniecznie zabieraj się za robotę !!!
Ja to chyba już uzależniona jestem - co roku popełniam nową sztukę
I za każdym razem twierdzę, że więcej się nie skuszę
ale wzorki chomikuję tak na wszelki wypadek.......
No to pora zmienić temat
Pokażę wam resztę prac, które są gotowe i będę mogła z czystym sumieniem zabrać się za wymiankową niespodziankę
frywolitkowe zakładki
pierwsza zupełnie do kitu (zapomniałam, że łuczki też trzeba ściągać a jak sobie przypomniałam to było już za późno) i wyszło takie paskudztwo
druga trochę lepsza, ale też jeszcze to nie jest to, co powinno
Trzeciej takiej nie będzie.....
I reszta decu - wypocinek
tu próbowałam zrobić marmurkowe tło i sprawdzałam jak się nadaje papier do pakowania prezentów.
I całuski dla Haniutki za szpuleczki po niciach (reszta jeszcze czeka na swoją kolej)
i następny kubeczek - mam nadzieję, że ten już zostanie u mnie
i puszka po koniaczku - przerobiona na puszkę na grzybki
Beacia - jeszcze raz dzięki za serwetkę !!!
No to teraz lecę robić "prezenta" na wymiankę !!!
beacia-24 - Sob 17 Paź, 2009 09:38
nula, ja Ci dam paskudztwa Ja je przygarnę z wielką chęcią. Możesz obie zakładeczki pakować już do koperty.
W zasadzie kubeczki i puszkę też przygarnę tak, że paczka się szykuje.
Widzę, że serwetki Ci się przydały i natchnęły Cię na zrobienie czegoś jak zawsze pięknego.
Wszystkie kubeczki na pisaki fantastyczne.
Puszkę zabieram, pięknie ją wycieniowałaś - oj miodziooooooo.
Pakuj do pudełka i wysyłaj do mnie, adres znasz hahaha. Bo będziesz odpowiedzialna za moją ślepotę - jak tak cały dzień będę się wpatrywała w to foto. Duuuże brawaaaaa za wszystkie wspaniałości.
No to kiedy mam się paczki spodziewać
Ania - Sob 17 Paź, 2009 10:32
Puszka na grzybki bomba!!!!
jusia1437 - Sob 17 Paź, 2009 11:25
jak zwykle piękności, a grzybki, aż by się chciało schrupać
ciapara - Sob 17 Paź, 2009 12:12
znowu piekne prace
jadzia59o - Sob 17 Paź, 2009 15:09
piękne prace
dehajola - Sob 17 Paź, 2009 15:24
śliczne frywolitki!!!!! a decu to nie bede sie powtarzać
gosias - Sob 17 Paź, 2009 16:17