To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - alszka próbuje hardangerować

Haniaga - Nie 27 Lip, 2014 19:02

brawo brawo
śliczna powstaje serwetka.

elapok - Pon 28 Lip, 2014 14:43

Prześlicznie wygląda i jest w moim ulubionym kolorze
alszka - Pon 28 Wrz, 2015 20:08

Chyba najwyższy czas odświeżyć temat...
Tak podpatruję od czasu do czasu Wasze prace i tak mi się spodobał najnowszy bieżnik ze wspólnego haftowania, że dostałam takieeeeego "kopa energetycznego". No więc obwieszczam, że kolejna praca hardangerowa rozpoczęta, chociaż pewnie będę ją robić ładnych parę lat... Ale do tej pory wszystkie moje rozpoczęte prace kończyłam, więc jest szansa, że i tę skończę wesoło mi Na dzień dzisiejszy wygląda ona tak:

To do zobaczenia za kolejne dwa lata daję nogę

mirka-zet - Wto 29 Wrz, 2015 10:20

Wielkie brawa. Myślę, że odezwiesz się wcześniej niż za dwa lata. Haftuje się bieżniczek bardzo przyjemnie, ponieważ Danusia pięknie opisała i obfotografowała kolejne etapy. Ja cały czas korzystam z instrukcji. Dzięki temu znacznie łatwiej się haftuje.
Nikus4 - Wto 29 Wrz, 2015 18:06

Witam cię ponownie Alszka! jak fajnie, że znów haftujesz hardangerkiem. Czekam na następne odsłony!
Haniaga - Pią 02 Paź, 2015 19:45

Najtrudniej to chyba się zmobilizować i zacząć.
A potem to już z górki.
I zgadzam się z Mireczką. Dobrze i przyjemnie ( dzięki Nikusi) się ją szyje.

elapok - Pon 05 Paź, 2015 10:11

Super że zaczęłaś, też myślę, ze szybciej się odezwiesz niż za dwa lata
alszka - Sob 20 Lut, 2016 10:37

No dobra, do dwóch lat od poprzedniego posta jeszcze trochę brakuje, ale do końca mojej pracy też jeszcze duuuużo brakuje. Tak dziewczyny podglądam Was po cichu, bo moja córcia, a teraz jeszcze druga córcia z brzuszka nie zostawiają mi wiele wolnego czasu. Ale oglądam i podziwiam WSZYSTKIE Wasze cudeńka i za każdym razem zazdroszczę Wam tych pięknych prac.
Ale żeby nie było, że sama się obijam i nic nie robię, to ja też od czasu do czasu łapię za igłę. Szkoda tylko, że tak rzadko. Chociaż ostatnio w szpitalu miałam chwilę na nadrobienie zaległości. Tak więc melduję, że mam już tyle:

Uściski i podziękowania za pomoc dla Was wszystkich! Super, że jesteście. Co ja bym bez Was zrobiła??? cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Nikus4 - Sob 20 Lut, 2016 11:09

Alszka! Jak się cieszę, że znów jesteś z nami. To nic że rzadko ale masz dość zajęć i z dzieckiem i niedługo z drugim. Moje gratulacje! Aby wszystko się dobrze udalo, życzę ci tego.
Widzę, że moja praca na darmo nie idzie! Pięknie ci wychodzi ten bieżnik! Kiedyś na pewno go skończysz i będziesz z siebie dumna! cmoknięcie

Haniaga - Nie 21 Lut, 2016 11:35

kwiatek dla ciebie Gratulacje dla Rodziców. kwiatek dla ciebie
Dużo zdrówka dla pociech. cmoknięcie

Miło ,że znalazłaś chwilkę dla nas. cmoknięcie
Powstaje piękny bieżnik w pastelowych kolorach. brawo

elapok - Nie 21 Lut, 2016 14:31

Świetnie zapowiada się ten bieżnik, fajnie, że znów dziewuszka się zapowiada!
alszka - Sob 05 Mar, 2016 14:01

Powolutku bieżnika przybywa... Ależ te hafty płaskie są czasochłonne, w życiu bym nie pomyślała. Ale za to ile uroku dodają Smile
Przy okazji - wszystkie hafowałyście dziurki w bratku na samiuśkim końcu? I udało Wam się? Bo ja nie jestem w stanie wkłuć się igłą w każdą nitkę, więc po prostu zrobiłam gwiazdki zamiast dziurek... Na przyszłość, jeśli będzie taki kwiatek z dziurką w środku, chyba zacznę od dziurki...
No więc mam już tyle:

Nie krzyczcie na mnie dziewczyny, ale teraz będę kombinować i zmieniać Smile Część koronek na pewno będzie inna, bo jakoś tak wolę prostotę formy nad barokowym przepychem hahahihi
Jedną zmianę już widać, jak się ktoś przyjrzy. Ale myślę, że więcej zmian pokażę, jak już uda mi się skończyć, bo mnie za nie zlinczujecie... Smile

mirka-zet - Sob 05 Mar, 2016 16:15

Gratuluję. Masz już dużo. Ja mam niewiele więcej, ale po świętach postaram się trochę przyspieszyć.
Podobają mi się też Twoje kolory.

Natalia - Nie 06 Mar, 2016 23:15

podziwiam ... trzeba dużo cierpliwości .... brawo
Haniaga - Pon 07 Mar, 2016 08:25

Czy powolutku przybywa?
Oj, chyba nie. Zostały już tylko ażury.
A jak dojrzałam ,to nie wszędzie one będą.
Wygląda ciekawie.

A zmiany?
Ja jak zaczynam , to sobie obiecuję żadnych zmian.
A potem , wychodzi całkiem inaczej.

Nikus4 - Pon 07 Mar, 2016 10:47

Bieżnik będzie piękny! I dużo już masz. Już tylko ażury pozostały ci do wyszycia. brawo brawo brawo
zabka611 - Pon 07 Mar, 2016 11:37

Piękny bedzie brawo
alszka - Pon 07 Mar, 2016 14:42

Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia. No niby zostały tylko ażury albo aż ażury...
Ale co tam - dam radę Smile Jak nie w tym roku, to w przyszłym hahahihi hahahihi hahahihi

Tak Haniaga, dobrze się dopatrzyłaś - nie wszędzie będą ażury. Nie wiem, czy moje zmiany wypadną mniej czy bardziej ładnie od oryginału. To wszystko kwestia gustu. No cóż, pożyjemy, zobaczymy wesoło mi Do tej pory tak naprawdę to do końca zadowolona byłam tylko z jednego bieżnika hardangerowego, w reszcie zawsze mi się coś nie podobało, więc wszystkie powędrowały w świat. Mam nadzieję, że ten się zadomowi u mnie na stole wesoło mi

wernatka - Wto 08 Mar, 2016 16:17

Zapowiada się śliczny bieżnik brawo brawo brawo
elapok - Śro 09 Mar, 2016 09:05

Będzie świetny, a zmiany powodują, że nasze prace są indywidualne, choć nawet wykonane identycznie ale w różnych kolorach wydają się całkiem różne
elapok - Śro 09 Mar, 2016 09:05

O kurczątko, wklepałam dwa razy to samo, więc zmieniam ale nadal uważam że świetnie Ci wychodzi
alszka - Nie 15 Maj, 2016 08:56

Napisałam podobny post w wątku związanym z nauką, ale wstawię też tutaj - zawsze to większa szansa na uzyskanie pomocy wesoło mi

Kobiety...

Wiem, rzadko się odzywam, ale hardangeruję dzielnie Smile Właśnie kończę mój pomarańczowy bieżnik. Zostało już tylko samo wycięcie, wypranie i wyprasowanie. Niedługo pokażę Wam efekty Waszych nauk i mojej pracy wesoło mi
Tak więc szukam już pomysłu na następny. Dlatego potrzebuję pomocy uklon
W necie znalazłam cudeńko, które bardzo, ale to baaaaaardzo mi się spodobało. Niestety nie mam do tego cudeńka schematu. Pewnie można by go wyhaftować też i bez schematu, ale ja niestety nie posiadam takich umiejętności, nie mówiąc już o czasie.
Czy może któraś z Was ma w swoich zasobach schemat do tego oto bieżnika?

Będę baaardzo wdzięczna cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Nikus4 - Pon 16 Maj, 2016 08:41

Będę szukać ale nie obiecuje ! cmoknięcie
alszka - Pon 16 Maj, 2016 11:08

Dziękuję za wszelką pomoc kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

Przy okazji mam pytanie do bardziej doświadczonych hafciarek ode mnie - czy możecie któraś polecić jakieś fajne nici cieniowane (melanż) do hardangera?
Ja znam tylko Pearl Multicolor, ale coś mi się wydaje, że to trochę drogie nici... placzek Może znacie jakieś inne, tańsze?

Nikus4 - Pon 16 Maj, 2016 15:14

Alszka! Może, któraś z dziewczyn zna inne nici cieniowane. W tym ci nie pomogę. Napisałam na Facebooku do dziewczyn może kt oraś ma schemat. Narazie jedna przysłała mi tylko fotki.

Może ktoś się jeszcze odezwie. Podobno to jest wzór z Permin ale jaki nr nie wiem.