Masa solna, modelina i inne... - Masosolne janioły
Madzia - Czw 06 Gru, 2007 19:42
Ja bym pomyślała, że to porcelana. Laleczka jest doskonała.
alinoe - Nie 29 Mar, 2009 16:50
oj
chetnie bym obejrzala ,ale zdjecia sie nie otwieraja...
KasiaS - Śro 14 Paź, 2009 10:06
Niestety zdjęcia gdzieś zniknęły, ale zachęcona Waszym zapałem postanowiłam spróbowac zabawy masą ąnielską (solną) i muszę przyznac,że spędziłam 2 cudowne popoludnia. Ulepilam 7 aniolków.
Jak tylko mój aparat wróci z delegacji to się pochwalę
KasiaS - Śro 04 Lis, 2009 19:36
KasiaS - Śro 04 Lis, 2009 19:39
Moje pierwsze anioły - każdy osobno i wszystkie razem i napewno nie ostatnie
alutka171 - Czw 05 Lis, 2009 01:22
Przesympatyczne te wasze aniołaski
Krakowianka - Czw 05 Lis, 2009 07:56
Rozkoszne!!!
beti9 - Czw 05 Lis, 2009 13:43
Kasia S prześliczne te Twoje anioły.Mam też wielką ochotę na spróbowanie masy solnej ale brak czasu doskwiera. Cudnie Ci wyszły.
Madzia - Czw 05 Lis, 2009 14:32
Ślicznie Ci wyszły!
KasiaS - Pią 06 Lis, 2009 08:17
Bardzo dziękuję. To pierwsza przygoda z masą solną od podstawówki ( wtedy musiałąm ulepić Kościuszkę) Przyznaję, że to świetna zabawa.
Nadzialenka - Pon 30 Lis, 2009 23:07
Witam
Czy masa solna nadaje się do wyrobu kominka do aromaterapii?
bo mam fajny pomysł ale boję się że ta masa się może do tego nie nadać
KasiaS - Wto 01 Gru, 2009 08:06
Nie mam pojęcia jak zachowa sie masa solna pod wpływem ciepełka i czy lakier sie nie zapali - to może być ryzykowne przedsięwzięcie
Gabrysia 32 - Sob 19 Gru, 2009 09:57
śliczne aniołki, ja nie umiem takich robić
jolanta59 - Czw 21 Sty, 2010 23:46
Kasia S-sliczne aniolki!!!!
Alija!Dziekuje za zaproszenie,bylam i widzialam wszystkie Twoje prace,sa sliczne.szczegolnie frywolitki i decu. ktore sa dla mnie czarna magia.
Pozdrawiam cieplutko
Jola
bela1304 - Czw 18 Mar, 2010 01:32
Prześliczne te aniołki z masy solnej - dobrze że jest "przepis" na ich suszenie
maggii - Czw 06 Maj, 2010 23:57 Temat postu: moje aniołki Witajcie
bardzo lubię masę solną. Często lepię z niej razem z moją 8 letnią córeczką. Wolimy to niż telewizję Oto co ostatnio stworzyłyśmy:
aniołek - facet dla koleżanki (jej facet to naprawdę anioł)
aniołki - dzieciaczki dla dzieciaczków z rodzinki
i inne które osobiście bardzo lubię:
a następne się suszą
Paddington - Pią 07 Maj, 2010 20:09
WOW brak mi słów i pomyśleć, że z masy solnej można takie cuda wyczarować. Kiedyś w podstawówce robiłam masę solną, ale nigdy mi nic coś tak pięknego nie wyszło...
PODZIWIAM
maggii - Pią 07 Maj, 2010 23:26
ojej dziękuję za miłe słowa
troszkę wprawy i każdy by to zrobił, to nie takie trudne, a uroku aniołki nabierają po pomalowaniu (ja preferuję farby - tempery) i lakierowaniu - lakier wydobywa z nich kolor i wdzięk .
Lubię robić aniołki również z barwionej masy solnej. Ddo barwienia zawsze używam naturalnych składników i bawi mnie odnajdywanie koloru w otaczających mnie produktach
i tak:
różowy - to barszczyk błyskawiczny lub zagęszczony sok malinowy
żółty - carry lub curcuma
zielony - ugotowany szpinak
pomarańczowy - sproszkowana papryka
brązy - kakao, kawa, cynamon
niebieski - ugotowane kąkole (latem)
i tak dalej i tak dalej - ogranicza nas wyobraźnia
bawiąc się taką masą mamy dodatkowe atrakcje w postaci pięknego zapach podczas lepienia
a tak wyglądają produkty gotowe:
i kotki - śmiesznotki
pozdrawiam !!!!
gosia75 - Sob 08 Maj, 2010 21:19
same cuda
maggii dzięki za podsunięcie pomysłu z kolorami. Nigdy tego nie próbowałam, ale bardzo ciekawa jestem ostatecznego efektu, już po wyschnięciu figurki. Czy kolory nie są wtedy zbyt blade?
maggii - Pon 10 Maj, 2010 08:34
witaj
kolory są bledsze niż przed wyschnięciem.
dlatego warto zrobić masę o bardziej intensywnym kolorze.
fajne efekt daje barwienie masy przyprawami czy szpinakiem, bo masa jest niejednolicie kolorowa
masę o różnych kolorach można oczywiście łaczyć w celu uzyskania innego koloro lub ciekawego melanżu - wtedy nie należy jej dokładnie wymieszać. takie masy uzywam na ubranka moich aniołków - wygląda to jak naturalne materiały sweterka czy płaszczyka - obrazki wkleję później bo nie mam zdjęć tych aniołków.
można też się bawić w spódniczki w paski czy sweterki w kratkę sklejając paski masy o róznych kolorach, później to wałkując i już gotowy materiał w paski na ubranko
pozdrawiam i udanego eksperymentowania z kolorami życzę
gosia75 - Pon 10 Maj, 2010 11:51
Maggii bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Mam wzory motylków które aż proszą się o ulepienie, ale ciężko byłoby uzyskać taki efekty kolorów malując je farbami, dlatego też nie pozostaje mi nic innego jak zagonić w weekend córki i wypróbować Twoje pomysły. Bardzo dziękuję
maggii - Pon 24 Maj, 2010 11:27
Witam
Nówki aniołki dopiero co wyschnięte:
parka zakochanych:
siostrzyczki:
i moje ulubione rusałeczki oczywiście z masy solnej barwionej naturalnie:
pozdrawiam i życzę udanego lepienia !
te_sia - Pon 24 Maj, 2010 18:04
anioly super
gosia75 - Sob 29 Maj, 2010 12:32
maggii piękne, ależ z Ciebie zdolniacha
maggii - Pon 31 Maj, 2010 22:37
Bardzo dziękuję i też kłaniam się nisko
Tak jakoś nie mogę się powstrzymać i strasznie ciągnie mnie do lepienia, a aniołki ... śnią mi się po nocach czy to się jakoś leczy... ??
pozdrawiam
|
|
|