Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Maszyny dziewiarskie
chmurcia - Nie 18 Mar, 2012 20:08
Tak. Chodziło mi o ten wzór, i widzę że jedynie mogę zrobić go ręcznie. chciała bym jeszcze się spytać czy można na maszynie (Brother KH840/KR830) zrobić tak,że np. robię przód swetra gładko i jednocześnie robię pliskę ściągaczem? Nie chcę za bardzo sama eksperymentować żeby coś nie zepsuć. Elżbieta
Natalia - Nie 18 Mar, 2012 22:00
niebardzo rozumie o co Ci chodzi, robisz przod konczysz go i spada on z maszyny wtedy zaczynasz robic pliske , mozesz robic kilka plisek jednoczesnie stosujac tzw przeprucie
chmurcia - Pon 19 Mar, 2012 18:07
Witam. chodzi mi o to że np. zrobiłam ściągacz na 100 oczkach i teraz dalej chcę robić 90 oczek ścieg gładki ( oczka prawe lub lewe , zależy z której strony się patrzy) i przy tym 10 oczek ściągaczem ,który właśnie tworzył by pliskę. Czy tak można? Mam jeszcze jedno pytanie. Robię np. 2 rzędy na pierwszej płycie i następnie wszystkie oczka przerzucam ręcznie na drugą płytę. W jakiej pozycji powinny być igły na pierwszej płycie? Myślę, że w ten sposób właśnie zrobię żeberka tylko nie chcę połamać igieł i wolę spytać . Ela
chmurcia - Pon 19 Mar, 2012 18:18
Jeszcze jedno, co to znaczy przeprucie?
Natalia - Pon 19 Mar, 2012 21:45
pytanie pierwsze ---oczywiscie mozna tak robic
pytanie drugie------to o czym piszesz to syzyfowa praca , mozna to robic majac przystawke wtedy przejedziesz i oczka same przeskocza z jednej plyty na druga , jesli chcesz robic przekladajac recznie oczka to musisz znowu po 2 rzedach przelozyc oczka na przednia plyte
przeprucie stosuje sie wtedy kiedy robimy kilka lub kilkanascie plisek , sciagaczy itd jednoczesnie czyli robimy sciagacz na 40 rzedow /ktory chcemy wszywac do swetrow mowa o robocie hurtowej/ robimy rzad przeprucia i znowu sciagacz ,40 rzedow i rzad przeprucia itd po zrzuceniu z maszyny mamy np. 20 sciagaczy i 19 rzedow przeprucia ,wypruwamy przeprucie - sciagacz odpada , i nastepny i nastepny .... bardziej jasniej niepotrafie tego wytlumaczyc
inaczej mowiąc jest to pusty rzad ktory ulega wypruciu
stosuje sie go glownie zeby zaoszczedzic czas przy produkcji hurtowej
rymuza - Wto 20 Mar, 2012 08:17
Natalia, Witaj Natalio...
Czy mogę Cię prosić o pomoc , na forum napisałam że poszukuje instrukcji do maszyny dziewiarskiej Brother 830 , może Ty mi coś podpowiesz, gdzie mam szukać , sprawa jest dość pilna , może będę miała pracę na ta maszynę , a nie ukrywam że długo jej szukam.
pozdrawiam Dorota
rymuza - Wto 20 Mar, 2012 08:19
chmurcia, Witaj Chmurciu, może masz po polsku instrukcje do maszyny Brother 840 i mogła byś mi przesłać poniosą wszelkie koszty, jeśli nie to może podpowiesz jak zacząć robotę na jednej płycie.
pozdrawiam Dorota
rymuza - Wto 20 Mar, 2012 08:41
kalina, Witaj Kalinko.
Wyczytałam że masz instrukcje do Brothera po polsku może mogła byś mi przesłać, poniose wszelkie koszty.
pozdrawiam Dorota
rymuza - Wto 20 Mar, 2012 08:50
elkasso, Witaj , gdzie znalazłaś te filmiki podaj linki , dzięki pozdrawiam Dorota
Natalia - Wto 20 Mar, 2012 15:02
http://www.youtube.com/watch?v=uNmgzFNixCA
http://www.youtube.com/wa...feature=related
chmurcia - Wto 20 Mar, 2012 20:16
| rymuza napisał/a: | chmurcia, Witaj Chmurciu, może masz po polsku instrukcje do maszyny Brother 840 i mogła byś mi przesłać poniosą wszelkie koszty, jeśli nie to może podpowiesz jak zacząć robotę na jednej płycie.
pozdrawiam Dorota |
Witam. instrukcji po polsku na razie nie mam . jak będę miała to dam Ci znać. sama niewiele mogę pomóc, bo dopiero się uczę. Wejdż w google , you tube i wpisz maszynę która Cię interesuje. jest tam sporo filmików na różnych maszynach.
rymuza - Czw 22 Mar, 2012 14:08
| chmurcia napisał/a: | | rymuza napisał/a: | chmurcia, Witaj Chmurciu, może masz po polsku instrukcje do maszyny Brother 840 i mogła byś mi przesłać poniosą wszelkie koszty, jeśli nie to może podpowiesz jak zacząć robotę na jednej płycie.
pozdrawiam Dorota |
Witam. instrukcji po polsku na razie nie mam . jak będę miała to dam Ci znać. sama niewiele mogę pomóc, bo dopiero się uczę. Wejdż w google , you tube i wpisz maszynę która Cię interesuje. jest tam sporo filmików na różnych maszynach. |
Batdzo Ci dziękuje z aodpowiedź, tyrichę popatrzyłam ale mam problem ze zlożeniem 2 opłyty może jestem za głupia.
pozdrawiam
chmurcia - Czw 22 Mar, 2012 20:41
Witaj Natalio.
Po pierwszych próbach na jedne płycie , zdobyłam wreszcie odpowiedni stół i zamontowałam drugą płytę. I zaczęły się schody. Wszystko ustawiłam równo, wyciągnęłam do pracy co drugą igłę, wszystkie przyciski ustawiłam jak nakazuje rysunek na instrukcji do robienia ściągacza . Gdy przesuwałam saneczki z prawej strony na lewą , saneczki utkwiły mi w igłach. Patrząc z góry w otwór gdzie wchodzi nitka , zauważyłam że igły z górnej płyty zaczepiają o boki tej metalowej części( tak jakby nie zdążyły się wycofać z pracy). Może wiesz co jest nie tak.
Pozdrawiam. Ela
Natalia - Czw 22 Mar, 2012 21:05
wydaje mi sie ze masz zle ustawione płyty wzgledem siebie
chmurcia - Czw 22 Mar, 2012 21:59
To co mam zrobić? na boki próbowała już przesuwać i nic to nie pomogło.
Natalia - Czw 22 Mar, 2012 23:09
maszyna ma płyty ustawione wzgledem siebie pod katem 45stopni, czy taki kat masz ? maszya posiada rowniez gałke/gruszke/ ktora przy pokrecaniu rozsuwa i zsuwa płyty , zlokalizuj ja i delikatnie ruzsuń płyty tak by ustawienie pozwalalo swobodnie przesuwac wozki i nie blokowalo ich
chmurcia - Pią 23 Mar, 2012 18:07
Wybacz Natalio, że ciągle zawracam Ci głowę, ale czekałam długo żeby mieć maszynę i chyba niestety kupiłam bubel. Myślę, że płyty są dobrze i problem nie tkwi w płytach, bo gdy rozłączę saneczki (dolne odstawiam) i tylko na górnej płycie używam saneczek z przykręconym łącznikiem, to po wysunięciu igieł do pozycji pracy i próbie przejechania igły zaczepiają o ten metalowy łącznik i nijak nie można przejechać nawet bez wełny. żeby z tego wyjść bez połamania igieł muszę odkręcić łącznik od górnych saneczek. Może wiesz co jeszcze jest tego przyczyną, bo jednak jeszcze się łudzę , że nie będę musiała jej wyrzucić .
pozdrawiam. Ela
Natalia - Pią 23 Mar, 2012 19:01
a odkrec łacznik i przykrec tylko te czesc ktora sluzy do pracy na jednej płycie ,mozliwe ze ten łacznik jest uszkodzony, moze zle przykrecasz te czesc a maszyna jest dobra
podam Ci numer tel na pw łatwiej moze sie pozrozumiemy
elaO - Nie 13 Maj, 2012 12:08 Temat postu: dopleta
| Lete napisał/a: | Witam, widzę, że temat trochę podupadł i chyba nikt już nie zagląda ;-(
Dostałam od męża Dopletę 382. Wygląda za sprawną, ale... no właśnie. Czeskiego nie kumam, pisałam do jednej z użytkowniczek o przetłumaczoną instrukcję, ale nadal czekam na chociażby odpowiedź. Ręce aż mnie świerzbią, żeby coś spróbować zrobić, ale jak? Natalia, jesteś jeszcze? Pomożesz? Helpunku!  |
Witam, mam ten sam problem, dostałam maszynę dopleta - 2 płytową, bez instrukcji. Po czesku niestety nic nie rozumiem. dawno temu robiłam na modzie i sprawiało mi to wiele radości i satysfakcji. Dziś chętnie wróciłabym do tego zajęcia tym bardziej że mam już 5 wnuczek, więc jest dla kogo robić. Jeżeli ktoś to czyta to bardzo proszę o pomoc
Jadzia - Śro 30 Maj, 2012 20:46
Chmurcia, mysle ,ze musisz miec nowy"Needle Retainer Bar"
Zobacz tutaj
http://knittsings.com/knitting-machine-sponge-bar/
chmurcia - Sob 22 Wrz, 2012 18:51
Witam Cię Natalio i wszystkich tu zaglądających po długiej przerwie, spowodowanej latem, ogrodem i wakacjami. Idą długie wieczory co pozwala teraz poświęcić czas na robótki. Już zaczęłam. Udało mi się zrobić tył i przody sweterka, ale żeby nie było tak słodko nastąpiła przeszkoda. Mianowicie nie bardzo wiem jak obliczyć spuszczanie oczek żeby zrobić ładną główkę rękawa. podam konkretny przykład. 20 oczek=6 cm , 20 rzędów= 3,5 cz. Ilość centymetrów które muszę uzyskać po skosie główki aby wszyć np. w przód wyrobionej pachy musi mieć 24 cm. Jeśli możesz to podaj mi przykład jak można wyliczyć oczka i rzędy aby mi wychodziła ładna główka. Pozdrawiam. Elżbieta
chmurcia - Sob 22 Wrz, 2012 18:56
Witam. Jadziu miałaś rację. Właśnie ta część była popsuta. przez lato nic nie robiłam, ale teraz już działam. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Elżbieta
chmurcia - Sob 22 Wrz, 2012 22:09
Zapomniałam napisać, że do wykonania główki mam 90 oczek.
Bozenta - Czw 25 Paź, 2012 20:21
Witam!
Bardzo proszę o instrukcję obsługi do maszyny Veritas 360 ( w języku polskim).
Mam tę maszynę, ale nie mam instrukcji.
elakwasn - Czw 25 Paź, 2012 22:07
Witaj
Proszę bardzo, wysyłam na PW. Pozdrawiam.
|
|
|