Nici, nitki i niteczki... - Nici do szydełkowania
gabrysia - Wto 03 Paź, 2006 06:21
sklepik na Mariackiej w Katowicach mogę polecić, potwierdzam, pani jest bardzo miła i kompetentna, chętnie doradza i sama też robi, ma całkiem niezłe rozeznanie
Asia S. - Wto 03 Paź, 2006 09:09
Z jakich nici najlepiej robić serwetki i firaneczki? Doradźcie...
barbara.o - Wto 03 Paź, 2006 09:25
Firanki to przede wszystkim z bawełny. Możesz robić nićmi "10" jest cieńka, długo się robi ale super efekt. Można też kordonkiem MAXI, lub Ariadny 30x6, 525m/100g - podobny jak MAXI tylko bardziej skręcony. Muza Ariadny też dobra i też cieńka. Jeszcze jest cała masa kordonków tureckich cieńkich. Też bardzo ładnych i dobrze się robi. To z tych tańszych.
Anchor czy DMC też są ładne tylko droższe.
A serwetki możesz robić chyba ze wszystkiego. (Krochmali się najlepiej bawełna , chociaż ja krochmaliłam polyester)
szydeleczko - Wto 03 Paź, 2006 11:21
witajcie, ja obecnie robie z Hemery to włoczka turecka tak jak maxi ale fimry Madame tradicion bardzo dobrze sie z niej robi - jak skoncze i wykrochmale powiesze na oknie to zrobie fotke
- z maxi robilam do tej pory biezniki
alienor - Wto 03 Paź, 2006 19:24
Cześc dziewczęta
Zaliczłam dzis wycieczkę do Chorzowa na floriańską nie robiłam zakupów , tylko towarzyszyłam koleżance i to chyba bedzie miejsce mojego stałego zaopatrzenia , multum bawełny , ogromny wybór kolorow a ceny nawet 40 zł w porywach do 50 taniej na kg niż oferują katowice , można wejść za ladę i szperać do woli . Chorzowiankom dziękuję za namiary.
Chyba powinnysmy wiodrębnić temat bo tak się ladnie rozwinął.
magdalena - Wto 03 Paź, 2006 20:57
Chyba się też tam wybiorę.Mieszkam rzutewm beretu od Chorzowa.
Dziewczyny dajcie jakieś namiary ,bo na Chorzowie wcale się nie znam.
Wiem tylko,gdzie jest ten nieszczęsny ZUS.
asia12 - Śro 04 Paź, 2006 07:19
to od ZUS jest jeszcze kawałek i to dość spory, najkrótsza droga z ZUS jest następująca: należy dojść do ul. Wolności - tzn deptak i kierować się do góry (pod górkę), choć jak jesteś z Świętochłowic to pewnie wiesz która to ulica mijasz kino PANORAMA i jest uliczna w lewo (na rogu jest restauracja a to chyba jest ul. Sienkiewicza (nigdy tego nie umie zapamiętać a mieszkam tam całe życie))
idziesz ciągle prosto i przed sobą masz most (u góry pociąg jeździ), przechodzisz pod mostem i jesteś na ul. Floriańskiej potem idziesz ciągle tą droga ok 200 - 300m, mijasz po drodze LiderPreisa i jeszcze chyba z jakieś 50m, tam jest taka kamienica szyld tez jest, i są schodki, tylko tak jak pisałam wcześniej godziny otwarcia są dość dziwne i niestety mnie nie pasują wiec proszę moja drugą połowę aby mi robiła zakupy
jeszcze można podjechać tam tramwajem: dojechać do rynku a potem przesiąść się na i wysiąść przed kościołem św. Barbary to będzie chyba 2 przystanek od rynku, i potem jeszcze trochę podejść i jak się kończy kościół a zaczyna LO im. Ligonia to jest uliczna w lewo może ok. 20m i jest już ten sklepik.
No i jeszcze 3 opcja:)
Jak się jest na rynku należy wejść na Estakadę i kierować się w stronę Bytomia, następnie jak się będzie przy placu Powstańców Śl skręcić w lewo tam zaraz jest Biedronka (po lewej stropie) a po prawej będzie się mijać pomnik i kąpielisko miejskie, potem iść to końca tej drogi aż się przetnie ona z Floriańska i skręcić w prawo i po ok. 20m jest sklepik
Mam nadzieję że zrozumiale wyjaśniłam drogę,
alienor - Śro 04 Paź, 2006 07:44
ania super
a mysmy wybrały opcję - przepraszam pana /panią jak dojechać do floriańskiej ?
asia12 - Śro 04 Paź, 2006 08:01
no tak opcja też jest dobra mi zawsze mówiona "koniec języka za przewodnika"
Hala72 - Śro 04 Paź, 2006 09:52
pięknie asia12opisałaś, ja co prawda mieszkam dopiero 14 lat w chorzowie a też ciągle mam problem jesli chodzi o nazwe ulic, szkoda ze te godziny pracy sa takie jakie sa, szkoda że w sobote jest zamknięte
magdalena - Śro 04 Paź, 2006 11:35
Dzięki Asia ,teraz musze tylko poprosić moją drugą połowę ,aby mnie tam zabrał.
Albo poczekam ok.miesiąc i pojadę tam sama (zdałam prawo jazdy ,teraz czekam na dokument).
Te godziny otwarcia nie są takie złe.
Nie daleko mojego miejsca pracy Pan ma sklep otwary w godz:10-13 i 15-17.To dopiero beznadzieja!
A potem skarży się,że on nie ma klientów.No bo i kiedy??
AnnaSZ - Śro 04 Paź, 2006 12:43
Jeśli ze Świętochłowic najlepiej wsiąść w 11 wysiąśc na pierwszym lub drugim (nie pamiętam) przystanku w Chorzowie a tam juz rzut beretem zapytac kogos bo to juz blisko.
magdalena - Śro 04 Paź, 2006 12:50
Dzięki Aniu .To w ten sposób i bez chłopa pojadę.
asia12 - Śro 04 Paź, 2006 14:06
| magdalena napisał/a: |
Te godziny otwarcia nie są takie złe.
Nie daleko mojego miejsca pracy Pan ma sklep otwary w godz:10-13 i 15-17.To dopiero beznadzieja!
A potem skarży się,że on nie ma klientów.No bo i kiedy?? |
ja znów bym wolała Twój sklepik jeżeli chodzi o godziny otwarcia, bo niestety nie pracuje w Chorzowie - tylko tam mieszkam choc teraz to tylko na weekendy bo przez prace musiałam sie wyprowadzic do rodziny na wies, wiec jestem w domu dopiero w piatek i to najwcześniej o 16 wieć jeżeli chcę jakaś włóczkę to albo ide na rynek w Chorzowie (i przepłacam) albo daję zamówienie drugiej połowie (jak ostatnio) i on mi robi zakupy na Floriańskiej
gabrysia - Sob 21 Paź, 2006 09:21
Byłam na Floriańskiej, jest jak mówicie. Ceny bardzo przystępne, o wiele taniej niż gdzie indziej.Pani przemiła, po długiej rozmowie i oglądaniu wyszłam obładowana zakupami, a poszłam tylko zobaczyć. Kupiłam między innymi włóczkę "Baśka" 30 wełny i 70 akrylu 100g 300m 60 zł/kg zaczęłam na drutach próbkę , wychodzi cudnie, mięciutka i szybko się robi. Kolory zjawiskowe. Mogę polecić ten sklep.
alienor - Sob 21 Paź, 2006 13:22
ja tez ja też byłam wczoraj , wyobrażcie sobie , że pani wpuszcza nawet do magazynu calkowicie na zapleczu , szukałyśmy bawełny bo mi zabraknie a już miała "lato " schowane , zapłaciłam 2,50 na motku taniej niż w katowicach za 50g . bedę tam wpadać z koleżanką raz w miesiącu bo trzeba to co się kupiło przerobić ale to już jest mój ulubiony sklep.
asia12 - Pon 23 Paź, 2006 07:29
cieszę się że mogłam pomóc
gabrysia - Czw 02 Lis, 2006 18:08
Znów byłam w Chorzowie... Pani przyjęła zwrot motka, który mi pozostał bez problemu, a z nowości mnóstwo wyprzedaży wełna po 50 zł za kg chociaż kolory w małym wyborze. Jest też "czterdziestka" Arelan w pięknym kolorze brudnego różu, a kolory Pani zamawia wg chęci klientów, ma próbniki. Coraz bardziej jestem zadowolana i nawet nie przeszkadza mi, że z rynku piechotą to ładny spacerek (szczególnie dziś, gdy pada śnieg). Co do godzin otwarcia: to pół etat: pn - śr 10 - 15.30 czw 12 - 16.30 pt 10 - 15.30 sobota nieczynne.
teris - Nie 05 Lis, 2006 16:28
Czy może któraś z was kochane dziewczynki robiła coś z tej włóczki http://www.allegro.pl/ite...lorow_100g.html czy można z niej zrobić bluzkę
alienor - Nie 05 Lis, 2006 19:08
teris można ale ja jej nie polecam , kupiłam rok temu , wtedy nie bylo jeszcze stalej ceny tylko licytacja. nitka jest cienka i slaba , wyglada ladnie jak się robi podwojnie ale sie zbiega tylko nie pamiętam czy po praniu czy już po samym zamoczeniu, wykorzystuję ją do robienia ozdob , robiłam z niej koszyczki na wielkanoc .Wyrób jest miekki i bardzo miły w dotyku, ale jeżeli chcesz mieć z tego ciuszek to musisz zrobić wiekszy bo będzie malał .Mnie ta przędza skojarzyła się z niedokończonym wyrobem , taki półprodukt.
teris - Nie 05 Lis, 2006 19:11
alienor wielkie dzięki
Asia S. - Śro 08 Lis, 2006 09:07
Co można zrobic z takich nici? http://www.allegro.pl/ite...kg_okazja_.html
Jestem zupełnym beztalenciem jeśli chodzi o kupowanie na allegro, bez dotyku. Proszę pomóżcie.
mordka - Czw 09 Lis, 2006 08:43
Ja bym nie byla taka ufna co do tych nici, bo zdjecie jest niewyraźne, a poza tym sama posiadam nici na podobnej cewce i to sa jakies odpady z zakladow w ktorych robic ie materialy ja mam takie nici z czech od ciotki i nadaja sie tylko na serwetki i jakies ozdoby nic poza tym.
Poza tym czy to jest włoskie to watpie penie tylko po to to napisali zeb cena nie wydawala sie za wysoka a jest strasznie wysoka. Ale to jest tylko moje zdanie.
Asia S. - Czw 09 Lis, 2006 08:49
Poprosiłam o dodatkowe zdjęcia tych nici. Nitka wyglada nie za ciekawie. Mordka dzięki za odpowiedź. Tak wogóle to kupujecie na allegro? Macie jakiegoś ulubionego i uczciwego sprzedawcę włóczek itp.
alienor - Czw 09 Lis, 2006 09:18
kupowałam u użytkownika mielniczek1, solidna dziewczyna i ma dobry towar, kupiłam od niej Maxi po 6 zł za 10 dag
|
|
|