Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??
KasiaCieszyn - Sob 20 Cze, 2009 07:53
Mam również kilka książek z dedykacjami i autografami, ale niestety żadna z nich nie jest opatrzona tak osobistą dedykacją. To świetna pamiątka!!!
Gratuluję i ... zazdroszczę.
Madzia - Sob 20 Cze, 2009 11:51
| KasiaCieszyn napisał/a: | | Magdy Szabo "Tajemnica Abigel" |
Oj czytałam, dawno, dawno temu. Serial chyba też oglądałam. Podobało mi się bardzo.
A ja znowu dostałam od taty książki na urodziny i imieniny.
Poprzednio było "Miasta poza czasem" Enrique Moriel, a teraz czytam "Ta książka uratuje ci życie" A.M. Homes.
bogusia - Nie 21 Cze, 2009 15:41
ja czytam "Czerwony rower"Antonimy Kozłowskiej polecam
lena77 - Pon 22 Cze, 2009 12:15
Absolutny hit z ostatniego czasu dla mnie to:
Markus Zusak " ZŁODZIEJKA KSIĄŻEK"
Książka ta jest niesamowita. Opowiada o II wojnie światowej z perspektywy małej dziewczynki. Książka jest niebywale wzruszająca i piękna. I nie żaluję ani jednej złotówki, jaką za nią zapłaciłam.
A jeśli ktoś lubi się pośmiać i ma nieco frywolne poczucie humoru to polecam:
Michał Rusinek "LIMERYKI"
oraz
Wisława Szymborska "RYMOWANKI DLA DUŻYCH DZIECI"
ania_b - Wto 23 Cze, 2009 20:19
| goja91 napisał/a: | A ja polecam Kalicińskiej DOM NAD ROZLEWISKIEM,bardzo cieplutka książeczka do ogrzania naszych serduszek w te zimowe sni o rodzinie ,uczuciach,w pięknej scenerji mazur.  |
Dostałam ją tydzień temu. Właściwie zażyczyłam sobie. Znajduję wiele wspólnego z bohaterką. I też chciałabym uciec do domu nad rozlewiskiem, niestety, gdzie taki dom.
Asia S. - Wto 23 Cze, 2009 21:50
ania_b, a kto by nie chciał nad rozlewisko??
jolacka - Wto 14 Lip, 2009 21:49
Jestem uzależniona od czytania. Tak bardzo, że nie potrafię nawet wskazać ulubionej książki - jest ich zbyt wiele. Ostatnio pochłaniam kolejne tytuły Marka Krajewskiego. Jest tak bardzo rekomendowany, a ja, cóż... mam mieszane uczucia, Jakoś trudno mi się przekonać do jego stylu i słownictwa.
Madzia - Wto 14 Lip, 2009 21:52
A ja "Malowany welon"
Zygfryd Smarzyk - Wto 14 Lip, 2009 21:54
A ja czytam teraz "Jezusa z Nazaretu" Romana Brandstaettera. Bardzo lubię tego autora. Prawdę mówiąc (pisząc) to nie czytam, tylko słucham. Książkę tę kupiłem w internetowej audiotece. Ponad sześćdziesiąt godzin słuchania...
Z tysiącem serdeczności
Trusia - Śro 15 Lip, 2009 07:35
W empetrójku mam "Sense and Sensibility" Jane Austen ze strony http://librivox.org/ - to legalne audiobooki w różnych językach. A skończyłam czytać właśnie "Senność" Wojciecha Kuczoka - i jestem pod wrażeniem, cudowna opowieść o tym, że miłość, śmierć i życie splatają się w najdziwniejszy sposób, a bez miłości wszystko inne jest trudniejsze... Bardzo polecam!
jusia1437 - Śro 15 Lip, 2009 08:55
To może i ja - bardzo lubię kryminały (ale nie tylko) i ostatnio na tapecie są książki Agaty Christie. Przeczytałam już "Słonie mają dobrą pamięć", a teraz czytam "Tajemnicę Sittaford". W kolejce mam też "Próbę niewinności", "Tańczącego z wilkami" w oryginale i "Grę Anioła" (mam nadzieję, że będzie tak dobra jak "Cień wiatru" )
Pozdrawiam
jolacka - Śro 15 Lip, 2009 09:24
A ja czytam teraz te bardzo reklamowane kryminały Marka Krajewskiego, aktualnie "Aleję samobójców". Szczerze mówiąc mam mieszane uczucia, hmmm...
Trusia - Śro 15 Lip, 2009 09:47
Mnie Krajewski spodobał się po "Śmierci w Breslau" ale pozostałe okazały się mało strawne i zbyt drastyczne
ida - Śro 15 Lip, 2009 11:47
Po długim "nicnieczytaniu" po prostu połykam ksiązki.Z tych przeczytanych w ostatnich dwóch miesiącach kilka mogę polecić, są idealne na lato;
Dom na klifie - Monika Szwaja
Testament - John Grisham
Dobre intencje - Joy Fielding
Teraz i na zawsze - Danielle Steel - naprawdę polecam, niech was nie zniechęci ckliwy tytuł
Okup - Danielle Steel
Na ratunek - Sparks Nicholas
Zaczełam najnowszą powieść Janusza Wiśniewskiego "Bikini", ale za mało
przeczytałam żeby coś o niej powiedzieć.
jolacka - Czw 16 Lip, 2009 09:32
Trusia, zgadzam się z Tobą całkowicie: to jest to odczucie, którego mi brakowało; u Krajewskiego jest nadto scen drastycznych; odstręcza także słownictwo; dlatego zastanawiam się, dlaczego ma tak wysokie notowania u krytyków
ania_b - Czw 16 Lip, 2009 11:28
"Nazywam się Czerwień" Orhana Pamuka, ale nie jest to lekka wkacyjna lektura.
Paddington - Czw 16 Lip, 2009 12:26
"Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem" Fajowa pozycja
Runa - Czw 16 Lip, 2009 16:32
a ja przeczytałam ostatnio
"Dom nad rozlewiskiem" - suepr, lekka bardzo polecam, czyta się migiem i bardzo wciąga i nie czeka się na rozwój sytuacji przez pół książki
"Malowany welon" - na początku nie mogłam się wciągnąć ale czyta się szybciutko
a przedwczoraj zaczęłam "O melba" M.Bąkiewicz - lekka, wakacyjna książeczka
fajny temat dużo czytam więc pewnie skorzystam z niektórych propozycji
Runa - Czw 16 Lip, 2009 16:44
Ida, Szwaję uwielbiam, chyba przeczytałam jej wszystkie książki i większość posiadam na własność a Nicolasa Sparksa eż bardzo lubie, moja ulubiona książka to "Anioł stróż" gorąco polecam z nutką kryminału , naprawdę warto sięgnąć po tego autora
poza tym polecam "Niosąca radość" Czarnoty - cieniutka książka ale ile wartości ze sobą niesie
No i Grochola, która zaskoczyła mnie swoimi dwiema ostatnimi powieściami (nie licząc tej najnowszej, której jeszcze nie mam)
lena77 - Sob 25 Lip, 2009 11:22
Ostatnio przeczytałam wielce zabawną książkę, którą kupiłam podczas mojego ostatniego wyjazdu do Warszawy. Nie ukrywam, że do zakupu zachęcił mnie tytuł:
(wariacka powieść) O psychiatrach, psychologach i innych psycholach - Rodrigo Munoz Avia
Książeczka dość lekka, ale nie pozbawiona paru mądrych myśli.
I jeszcze jedna ciekawa, zabawna powieść:
Eduardo Mendoza "Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa"
Muszę jednak uprzedzić, że książka prezentuje dość frywolne poczucie humoru i ze względu na jej temat może zostać oskarżona o obrażanie uczuć religinych. Mimo to zachęcam do przeczytania.
Truskaweczka - Sob 25 Lip, 2009 12:07
| Paddington napisał/a: | | "Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem" | - rzeczywiście książka fantastyczna, mam w pdfie i to jedyna książa, którą przeczytałąm na komputerze.
Teraz czytam Panią Dalloway. Kocham Woolf.
Potem chyba zabiorę się enty raz za Z dala od zgiełku tłumu, albo Powrót na wrzosowisko Hardy'ego. Kocham Hardy'ego.
Moja strona o Thomasie Hardym
http://www.thomashardy.bloog.pl/
Runa - Sob 25 Lip, 2009 12:40
a ja zaczęłam najnowszą ksiżkę Grocholi "Kryształowy anioł" i zapowiada się nieźle
lena77 - Pon 27 Lip, 2009 20:10
A dziś polecam następującą książeczkę:
Idries Shah - WYCZYNY NIEZRÓWNANEGO HODŻY NASREDDINA
Do czytanie w wolnej chwili, gdyż jest zbiorem króciutkich opowiastek o dość żartobliwym charakterze.
Cady93 - Pon 27 Lip, 2009 20:29
Wyznania Gejszy...
szajajaba - Pon 27 Lip, 2009 20:54
| Runa napisał/a: | | "Dom nad rozlewiskiem" - suepr, lekka bardzo polecam, czyta się migiem i bardzo wciąga i nie czeka się na rozwój sytuacji przez pół książki Smile |
Właśnie kończę już 3 część, "Miłość nad rozlewiskiem" - polecam. Mimo, iż dość lekka, to napisana bardzo ładnym, starannym językiem, nie jest absolutnie gniotem!
| Runa napisał/a: | | a przedwczoraj zaczęłam "O melba" M.Bąkiewicz - lekka, wakacyjna książeczka |
Później nie jest już taka lekka Poza tym są dalsze części, "Stan podgorączkowy" i "Będę u Klary", dobrze mi się je czytało, ale dość smutne są, przygnębiające. Na pewno nie na podniesienie nastroju.
| Cady93 napisał/a: | | Wyznania Gejszy... | Długo czytałam, ale warto
|
|
|