To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Koronka irlandzka - Moja irlandzka bluzka - nareszcie koniec !!!

nula - Śro 02 Wrz, 2009 21:26

we_st napisał/a:
Po pierwsze nie wiem, czy dam radę, po drugie staram się pilnować kolejki.

Radę dasz na pewno wesoło mi
A co do kolejki to możesz robić tak jak ja - czyli na raty
Po prostu między innymi robótkami dziubię sobie elemenciki (wtedy kiedy mam ochotę i chęć na odmianę) A dopiero jak już ich sporo nadziubię to zabieram się za zszywanie.

jola373 napisał/a:
Napiszcie z jakich nici i jakim szydełkiem robicie.

Ale obiecaj, że wykorzystasz te informacje w praktyce !!! zebalek
Zieloną robiłam nie wiem z czego (na pewno bawełna ale nie wiem co to było - dostałam na wielkiej szpuli)
czerwoną z Perle 8
a niebieską robię z nici Filigrana (niemiecka bawełna - 530 m/100g)
wszystkie robione szydełkiem 1,25 mm

elka j. - Śro 02 Wrz, 2009 21:27

nula napisał/a:
nie da się ukryć, że dłubania przy tym sporo - ale myślę, że warto

nula - osłabiłaś mnie. Warto dłubać, warto, żeby nacieszyć nasze oczy takimi cudami cool Dłub nula jak najwięcej, teraz to się dopiero nie będę mogła doczekać na finał wesoło mi

barbara 1 - Śro 02 Wrz, 2009 22:17

Moja robię z maxi,szydełko 1,3mm.
Elementy są z tego tematu.8 post schematy
http://club.osinka.ru/topic-61669?&start=0

jola373 - Śro 02 Wrz, 2009 22:42

nula, barbara 1, dzięki za szybką odpowiedź cmoknięcie

nula napisał/a:
Ale obiecaj, że wykorzystasz te informacje w praktyce !!! zebalek

Oczywiście, słowo byłej harcerki!

bjanna - Czw 03 Wrz, 2009 07:05

ooooo dziewczynki, ale macie cierpliwość brawo brawo ale warto bo dech zapiera jak oglądam te cudeńka ooooo
mordka - Czw 03 Wrz, 2009 07:05

Basiu ślicznie dziękuję za filmik ja tez sobie zrobie irlandke ale na razie musze obrobic klientkę hahahihi bo zamówień mam do zimy więc moje zachcianki musza poczekać wściekły ale na pewno juz mi sie zachcialo i na pewno tez sobie jakaś irladkę zrobię hihihi
Grażyna - Czw 03 Wrz, 2009 15:29

Tak, tak, Grażynka obiecywała, no nie zrobiła, bo stale robi coś innego. Ale irlandka w planach stale jest, bo to jest moje marzenie i na pewno kiedys ją zrobię. Kupiłam ostatnio w "Kolorowym Motku" bordową Etamin z takim zamysłem, ale kiedy to powstanie, to nie mam pojęcia.

Wasze (Nula i Basia) bluzeczki sa cudne, zachecaja mnie ogromnie i chciałabym miec tempo Basi w tym wzgledzie i cierpliwość Nuli do igły. Poniewaz mi brak, to dzierganie odkładam na później.

barbara 1 - Czw 03 Wrz, 2009 19:18

Jak szaleć,to szaleć.Trzeba zachęcać inne dziewczyny.Postanowiłam spróbować irlandkę w/g filmiku Iry Rott i tak to wychodzi

nula - Czw 03 Wrz, 2009 20:00

Grażyna napisał/a:
chciałabym miec tempo Basi

oj, ja też !!!! wesoło mi ale nie można mieć wszystkiego jęzorek

barbara 1 napisał/a:
i tak to wychodzi

wychodzi świetnie !!!!!
moim zdaniem zrobienie takiej nieregularnej siatki wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe (żeby wszystko się ładnie układało ) tym większe brawa Basiu dla Ciebie !!!! brawo brawo brawo

gosias - Czw 03 Wrz, 2009 21:04

barbara 1, Smile jak zwykle wychodzi cudownie brawo brawo brawo cool cool cool uklon uklon uklon
jola373 - Czw 03 Wrz, 2009 21:11

Basiu, szalona kobieto! przecudnie Ci to wychodzi!

cool cool cool cool cool
brawo brawo brawo brawo brawo

Grażyna - Pią 04 Wrz, 2009 15:00

Zachęcasz okropnie. wesoło mi

kazanie no cóż, tylko patrzec, jak Basia jutro nam pokaże irlandke skończoną. Wychodzi piekna

Elżbieta P. - Pią 04 Wrz, 2009 16:17

faktycznie wychodzi śliczna irlandka, też myślę, że zaraz zobaczymy ją skończoną wesoło mi
barbara 1 - Pią 04 Wrz, 2009 20:20

Nie zobaczycie tak szybko irlandek.Muszę robić to co mi zlecono,bo czas goni.Chociaż czerwona prawie ma cały przód skończony i wrescie załapałam siateczkę jak to się robi
beacia-24 - Sob 05 Wrz, 2009 09:08

barbara 1, jaka piękna ta irlandka się zapowiada. No proszę i jednak będzie kolejna, a tak się zarzekałaś, że nie zrobisz a tu taka niespodzianka. Cieszę się ogromnie, że znów takie oto piękne cudo będę mogła podziwiać - kończ szybciutko cool
lamika88 - Sob 05 Wrz, 2009 12:04

przepiękne... uklon cool cool
barbara 1 - Sob 05 Wrz, 2009 15:55

tak wyglada na chwilę obecną

mordka - Sob 05 Wrz, 2009 16:05

Super Basiu cmoknięcie
gosias - Nie 06 Wrz, 2009 10:59

barbara 1, Smile jak zwykle tworzysz cuda cool cool cool
Grażyna - Pon 07 Wrz, 2009 15:20

A ja musze skrytykować, bo widze, że wiecej siatki jest niz elementów. Czyżbys poszła na łatwizne Basiu?
krzysztofina - Czw 10 Wrz, 2009 08:11

Apsolutną mistrzynią od koronek irlandzkich jest Nula-tworzy cudne kompozycje elementów jest bardzo dużo i co za tym idzie siateczki niewiele-podziwiam-podziwiam i chylę czoła uklon uklon uklon
jola373 - Czw 10 Wrz, 2009 08:41

Dla mnie właśnie siatka jest sztuką (żeby się toto nie ściągało, albo nie wisiało wybulone).

A bluzeczki - irlandki, niezależnie od tego czy więcej, czy mniej jest siatki zawsze wzbudzają podziw!

maranta - Czw 10 Wrz, 2009 19:30

Ja powiem tak- łatwiej robi się elementy, może nudno ale łatwiej niż późniejsze wypełnianie siatką.
Ta moja tunika- http://maranta.livenet.pl/galeria/image_315.html to co prawda nie jest irlandka, ot takie tam wydumane elementy, jednak łączyłam toto siatką robioną szydełkiem, brałam pod uwagę igłę, jak w Richelieu i myślę, że łatwiej by było operować igłą niż dłubać szydełkiem lawirując pomiędzy przypiętymi - w moim przypadku- elementami do styropianu wesoło mi To naprawdę karkołomne zajęcie i w przenośni i dosłownie, bo kręgosłup szyjny i nie tylko mi po tym nieźle dokuczał Wink

W sumie to jest niby łatwe, ale dłubanina przy siatce niezła.

Gęściejsza bluzeczka, fakt, że jest ładniejsza, ale wg mnie Basia nie poszła na łatwiznę- przynajmniej ja wolę dłubać więcej elementów, żeby potem jak najkrócej mordować się przy siatce hahahihi

Grażyna - Pią 11 Wrz, 2009 14:59

Nie twierdzę, że siatka jest łatwa do zrobienia, ale jak jest duzo siatki, a mało elementów, to bluzeczka jest mało ciekawa. Elementy zdobia i nie sa takie łatwe, jesli się wexmie wzory koronki irlandzkiej.
nula - Pon 12 Paź, 2009 21:34

No to skończyłam następną hopla hopla hopla
Melduję dla porządku tutaj - zebalek - więcej zdjęć w mojej galerii (fotki na ludziu również Very Happy )
http://maranta.livenet.pl...p=269407#269407

Barbara - a jak Twoja ???
Myślałam, że już dawno pokażesz skończoną !!! hmm