Nici, nitki i niteczki... - Nici do szydełkowania
Hala72 - Czw 09 Lis, 2006 10:14
też poprosiłam zdjęcia tych włóczek i innych kolorów, niektóre mi się podobają,ale ta nitka wygląda trochę włochato i sama nie wiem co robić
Krakowianka - Pią 10 Lis, 2006 15:35
wczoraj kupiłam sobie czeską włóczkę ELIAN nicky w motkach po 50g = 152metry 100% akryl jest milutka i taka trochę sprężysta pomyślałam że były by z niej fajne skarpety lub getry albo czapki a ja z niej zaczęłam robić spódniczkę i zastanawiam się jak ta nitka zachowa się w praniu ??
może ktoś ją zna ?
chodzi mi o to czy się naciąga? to ważne dla dlugości spódnicy
teris - Pią 10 Lis, 2006 17:03
alienor zgadzam się z Tobą mielniczek 1 ma super wlóczki można jej zaufać
moslamawe - Pią 10 Lis, 2006 19:38
ja tez kupowałam u mielniczek solidna dziewczyna
alienor - Wto 14 Lis, 2006 09:19
Wczoraj znowu złożyłam wizytę pani w sklepiku na floriańskiej,wprawdzie nie wyrobiłam jeszcze poprzednich zakupów ,ale zabrałam się z koleżanką do towarzystwa. Po zakupie i uregulowaniu rachunków pani z.aproponowała nam wybranie sobie czegoś z towaru przecenionego ( tego przy drzwiach wejściowych ) ja podziękowałam, bo mam spore zapasy włóczek , koleżanka poszperała , wybrała a jak przyszło do płacenia pani z uśmiechem powiedziała, że to jest prezent dla stałej klientki . Z każdą wizytą staję się większą fanką sklepu i właścicielki
fatum - Wto 14 Lis, 2006 09:41
Też bym chciała znaleźć taki sklepik z miłą obsługą i dużym wyborem.
Mieszkam w Poznaniu, może ktoś wie o jakimś fajnym sklepiku?
Do tej pory chodziłam do takiej "Niteczki", ale takiej niemiłej obsługi to nie widziałam w żadnym sklepie! Niestety gdzieś trzeba było kupować włóczki, więc musiałam to jakoś przeżyć. Raz miałam już stamtąd wyjść gdy wyjęłam sobie z plecaka motek żeby pokazać i zapytać czy nie ma czegoś podobnego, a ta kobita do mnie jakieś pretensje ma czy ten motek to jej wyjęłam zza lady.
Wczoraj wybrałam się do innej pasmanterii, którą wypatrzyłam jadąc tramwajem.
I jestem zadowolona. Mimo iż jest mały wybór włóczek, jest tam bardzo miła Pani, z którą sobie można pogadać.
pozdrawiam!
Ada - Pią 17 Lis, 2006 18:08
| mordka napisał/a: |
Ja bym nie byla taka ufna co do tych nici, bo zdjecie jest niewyraźne, a poza tym sama posiadam nici na podobnej cewce i to sa jakies odpady z zakladow w ktorych robic ie materialy ja mam takie nici z czech od ciotki i nadaja sie tylko na serwetki i jakies ozdoby nic poza tym.
Poza tym czy to jest włoskie to watpie penie tylko po to to napisali zeb cena nie wydawala sie za wysoka a jest strasznie wysoka. Ale to jest tylko moje zdanie. |
Mordka,dlaczego jesteś taka nieufna i wątpiąca?
Ja kupiłam kilka różnych włóczek na takich cewkach,dokładnie 4 rodzaje i do żadnej z nich nie mam najmniejszych zastrzeżeń.O czarnej po 10 zl/1kg z wełną już tu wiele dobrego na tym forum napisano;była najpopularniejszą włóczką na słynne spódnice Etro i VS.Kupowałam również acryl cienki,moherkowaty.Pokazywałam tu spódnicę taką rudą-nosi sie wspaniale itd,Nie będę reszty wychwalać,bo nie mają metek ,a kolory przecież nic nie mówią.
Wierzę,że włóczka może być włoska,bo jak się spojrzy na ebay Italy to jest tych cewek tam mnóstwo,do wyboru acryl,moher,bawelna itp,cienkie,grube i różnych kolorach.Zobacz,proszę np.tu
http://glinki.com/?l=i7gbds
i tu
http://stores.ebay.it/Langolo-di-Antigua ,a tu tylko jeden uzytkownik,na chybił-trafił wybrany.Widziałam takie również i na innych ebayach.Nawet na takich szpulach była ekskluzywna włóczka taka jak angora czy alpaka.
Być może Ty dostałaś jakiś odrzut z fabryki,ale to nie znaczy,że wszystko jest "do kitu".Zaznaczam,że nie znam tych nici bawełnianych o których mowa powyżej.
Nietoperek - Sob 23 Gru, 2006 23:01
Takie może dziwne pytanie: Opłaca się robić bluzki z kordonka? Chciałabym zrobić sobie coś delikatnego, ażurkowego. A mam same grubsze włóczki. I nie wiem czy iść na zakupy czy wykorzystać to co mam...
Ada - Nie 24 Gru, 2006 22:40
Oczywiście,że się opłaca.Poza tym wyglądają dużo lepiej niż np.z akryli. Poniżej przedstawiam ciuchy robione właśnie z kordonków
magdalena - Nie 24 Gru, 2006 23:55
Ubrania wykonane z kordonka uważam ,że mają w sobie lekkość i naturalność i to coś w sobie czego nie ma np.akryl
Nietoperek - Pon 25 Gru, 2006 01:35
No właśnie mam wzorek na coś ślicznego ale bałam się, że to mocno pracochłonne będzie. I nadal się tego boję ale mam na to coś coraz większą ochotę
magdalena - Pon 25 Gru, 2006 11:15
Z kardonka napewno robi się dłużej ale efekt jest bardziej powalający niż z np.akrylu ,a więc zakasaj rękawy do pracy i popkazuj nam tu zaraz swoje dzieło
Madzia - Pon 25 Gru, 2006 14:43
Bluzeczka z kordonka na pewno będzie bardziej kosztowna, ale na pewno będzie najładniejsza, najdelikatniejsza i najlepsza na lato. Ja zrobiłam bluzeczkę na lato z 2 motków. I robiło się o wiele szybciej niż się spodziewałam.
Eve - Pon 25 Gru, 2006 18:31
Mnie też bardzo kusi bluzeczka / sweterek z cieniutkiego kordonka, tylko się boję, że mi zapału nie starczy...
Violetta21 - Pon 25 Gru, 2006 21:52 Temat postu: Nici do szydełkowania Ada Pięknie się bluzeczki prezentują u mnie gdzieś na dnie szafy leży maxi i nie mogę sie przekonać bo to takie ceniutkie ale kto wie kto wie moze do lata coś zmajstruję
Grażyna - Wto 26 Gru, 2006 12:52
Maxi to np. dla mnie gruba nitka.
Eve - Wto 26 Gru, 2006 13:26
Grażyna, na szydełko Maxi to dla mnie też dosyć gruba nitka. Próbowałaś robić kiedyś z Maxi na drutach?
Ada - Śro 27 Gru, 2006 16:11
obydwie były robione w 2 nitki,bo ja nie mam cierpliwości do takiego "dziubdziania".
Mam łatwe pytanie:czy ktoś się spotkał z czekoladową Kornelią?Chodzi oczywiście o kolor brązowy.Z Kornelią spotkałam się tylko na Allegro,ale nie ma takiego koloru.Pisałam nawet do producenta,ale...cisza.Może Któraś ma pod ręką hurtownię,gdzie coś sie dowie?Bardzo proszę.Dla mnie ten kordonek jest idealny na spódnice i dlatego go usilnie poszukuję.
moslamawe - Czw 28 Gru, 2006 07:46
ja kornelie kupowałam tez u Pana pasmanter pisałas do niego ?
jest jeszcze hurtownia w częstochowie namiary na nią dawała Basia na krótkiej ja byłam u nich kupowałam kornelie a teraz to dzwonie i wysyłaja mi jak coś chcę zadzwoń do nich może oni Cię poratują (34) 3244021
Ada - Czw 28 Gru, 2006 16:59
też kupowałam na Allegro 3 kolory,ale brązu nie ma.Ta hurtownia,pewnie nie prowadzi wysyłki,ale spróbuję zapytać.Dzięki za informację.
barbara 1 - Czw 28 Gru, 2006 17:11
Ada z brązową sie jeszcze nie spotkałam.U mnie w miescie jest prawie w co drugiej pasmanterii i takiego koloru nie widziałam.Jest jasno beżowa,nawet ją kiedyś kupiłam.Fotki pokazywałam w temacie włóczki.Widziałam w pasmanterii czerwona ,turkus,biała,czarna,beż,żółta(nie polecam,fatalny kolor) i taka jak sznurek do snopowiązałek
doorcia - Pią 29 Gru, 2006 15:56 Temat postu: cienka nitka z połyskiem poszukuję cieniutkiej i błyszczącej nitki na chustę, proszę o radę!
Madzia - Pią 29 Gru, 2006 17:36
Może Kalinka?
Ada - Pią 29 Gru, 2006 19:22
Basiu,dziękuję,czyli czekoladowej z kornelii napewno nie będzie.
doorcia - Pią 29 Gru, 2006 21:16
potrzebuję coś naprawdę cieniutkiego, jak atłasek, kupiłam kiedyś taki fajny błyszczący tyke, że tam tego niewiele jest w szpulce, no i dostępny jest tylko w białym kolorze...
|
|
|