To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??

Runa - Pon 27 Lip, 2009 21:26

szajajaba napisał/a:
Runa napisał/a:
a przedwczoraj zaczęłam "O melba" M.Bąkiewicz - lekka, wakacyjna książeczka

Później nie jest już taka lekka Wink Poza tym są dalsze części, "Stan podgorączkowy" i "Będę u Klary", dobrze mi się je czytało, ale dość smutne są, przygnębiające. Na pewno nie na podniesienie nastroju.

nawet nie wiedziałam, że są dalsze częśc. Książka rzeczywiście troszk przygnębiająca ale przeczytam pozostałe części Smile

lena77 - Pon 27 Lip, 2009 23:02

Dziewczyny, jeśli lubicie tą Owocową Serię wydawnictwa "Prószyński i S-ka" to bardzo polecam książkę:
Izabela Sowa - HERBATNIKI Z JAGODAMI
Książka jest naprawdę SUPER Exclamation Exclamation Exclamation Czyta się świetnie i bardzo szybko Exclamation

szajajaba - Wto 28 Lip, 2009 10:34

Lena, a wiesz, że 2 dalsze części też są? Very Happy No i 4, powiedzmy.

Cierpkość wiśni i Smak świeżych malin, a potem - Zielone jabłuszko Smile Chociaż to nie do końca kolejna część, ale w podobnym bardzo klimacie.

Runa - Wto 28 Lip, 2009 11:24

Tak, czytałam wszystkie Smile
lena77 - Wto 28 Lip, 2009 13:45

szajajaba napisał/a:
Lena, a wiesz, że 2 dalsze części też są? Very Happy No i 4, powiedzmy.

Cierpkość wiśni i Smak świeżych malin, a potem - Zielone jabłuszko Smile Chociaż to nie do końca kolejna część, ale w podobnym bardzo klimacie.

Ooooo, nie wiedziałam. A zatem w wolnej chwili muszę odwiedzić moją bibliotekę....

A swoją drogą ten wątek jest bardzo pożyteczny dla maniaków czytania Wink

Asia S. - Wto 28 Lip, 2009 18:28

a ja nie mogę uporać się z SAGĄ O LUDZIACH LODU hihih
Anisa - Śro 29 Lip, 2009 11:05

Ja uwielbiam biografie i ostatnio odkryłam książki Irving Stone "Pasja życia", " Żeglarz na koniu" itp. A z książek podróżniczo - życiowych gorąco polecam książki Corinne Hoffmann " Biała Masajka" i dalsze części " Żegnaj Afryko", oraz "Moja afrykańska miłość" są to relacje z 4 lat życia które autorka spędziła w buszu, odnalazła tam nie tylko miłość, ale także doświadczyła nieba i piekła, otarła się o granice wytrzymałość duchowej i fizycznej, a przede wszystkim wraz z dzieckiem stoczyła walkę o przetrwanie.
Pyziulka - Sob 01 Sie, 2009 11:05

Michael Connelly - The Closers znalazłam w mojej miejskiej bibliotece kilka książek w oryginale po angielsku. Temat nawet ciekawy, ale najważniejsze ze mogę sobie język pod szlifować. Polecam każdemu, kto lubi książki o detektywach poszukujących mordercy.
Gwozdek - Sob 01 Sie, 2009 18:29

Czytam "DOM NAD ROZLEWISKIEM" Krystyny Kalicińskiej. Jest dopiero na początku, ale już się nie można od niej oderwać. Na jej podstawie ma podobno powstać, czy nawet już powstaje film z Joasią Brodzik.
anza87 - Śro 12 Sie, 2009 11:36

Ja uwielbiam czytać. Zawsze lubiłam książki, ale odkąd dostałam Harrego Pottera pochłaniam je jak głupia.
Jakiś czas temu znowu miałam powtórkę z Pottera Razz na dodatek wciągnęłam w to chłopaka Very Happy

Później było "Twierdzenie papugi" Denisa Guedja - przygodowa książka o matematyce (swoją drogą matematykę też lubię Smile)
Ogólnie lubię lekkie książki do poczytania przez chwilę w autobusie w drodze na uczelnię.
Najchętniej chyba czytam książki dotyczące w jakiś sposób Chin lub Japonii np.
-"Opowieści rodu Otori" Lian Hearn (5 tomów) - bardzo mi się podoba,
-"Miłość Peonii" i "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See,
-"Blond Gejsza" - Jina Bacarr (historia nawet ciekawa, ale dosyć "zboczona" Razz, niestety miałam nadzieję, że będzie coś więcej o świecie gejsz, a tu tylko seks i seks)
-"Motyl na wietrze"- Rei Kimura

Ostatnio zaczęłam znowu czytać Tolkiena ("Hobbita" i "Władcę...") a na podróż nad morze chyba wezmę sobie "Anioły i Demony" Browna

No to takie krótkie podsumowanie tego co ostatnio Smile

lena77 - Nie 30 Sie, 2009 22:03

Oj, dawno tu nie zaglądałam. Niestety dopadł mnie szalony brak czasu. Ale mimo remontów, wakacyjnych wyjazdów i codziennych obowiązków w ostatnim czasie przeczytałam:

U2 - SPRZYSIĘŻENI NA RZECZ NADZIEI - Dave Bowler, Bryan Dray
Ponowna lektura na fali pokoncertowych emocji, raczej dla fanów i sympatyków zespołu.

ANIOŁY I DEMONY - Dan Brown
Tu było ciężko przebrnąć przez początek, ale potem już poszło z górki. Fajnie się czytało.

PACHNIDŁO - Patrick Suskind
Pierwsza od dawna książka, której nie byłam w stanie doczytać do końca. Może jeszcze doczytam...

ksanty - Nie 30 Sie, 2009 22:11

Nigdy nie lubiłam fantastyki aż do momenty gdy przeczytałam "Antybaśnie" Wolskiego

teraz czycham w bibliotece na kolejne jego ksiązki, dziś skończyłam "Miejsce dla dwojga"

Sal - Pią 04 Wrz, 2009 22:50

Teraz zachwycam sie Grą anioła Carloza Ruiza Zafona. Na połce czeka Cień wiatru. To książki, ktore zapadają w pamięc na całe zycie.

Lubię Chmielewską i Szwaję, ale uwielbiam Sienkiewicza (Trylogię Razz) i Stanisława Grzesiuka (Boso ale w ostrogach, Pięć lat kacetu i Na marginesie życia).

Na polce czeka Elantris. Fantasy nie dla mnie, ale tlumaczyla to swietna babka, która poznałam na kocim forum. Polubilysmy sie i postanowilam przeczytac cos, czym ona sie pasjonuje.

Lektury z mlodosci to Aleksander Dumas i Alistair Maclean.

Cykl Królowie przekleci tez bardzo polecam.

Ile bym dala za wiecej wolnego czasu na czytanie! (i robotkowanie - rzecz jasna Wink ).

Asia S. - Sob 05 Wrz, 2009 08:42

wreszcie zdobyłam "Traktat o łuskaniu fasoli" teraz tylko przydałoby się parę słonecznych dni, żebym mogla czytać jak wychodzę z Franiem na spacer hopla
Trusia - Sob 05 Wrz, 2009 08:52

Aktualnie czytam "Pogrzeb wróbla" Krystyny Gucewicz, czeka w kolejce Tony Halik i jego "180 000 kilometrów przygody" i "Northanger Abbey" Jane Austen oraz "Sex and the City" Candace Bushnell - te już po angielsku Smile
szajajaba - Sob 05 Wrz, 2009 09:28

"|Kocie worki" Chmielewskiej - po raz 3 chyba, ale czytam na szybko, w chwilach względnego spokoju. Ot, by tylko nie zwariować z braku czasu :/
lena77 - Nie 06 Wrz, 2009 13:33

Doczytałam w końcu "Pachnidło", ale zupełnie bez rewelacji.

A dziś jestem w trakcie czytania:
Paulo Coelho - WERONIKA POSTANAWIA UMRZEĆ

A z ostatnio przeczytanych:
Wojciech Cejrowski - RIO ANACONDA
Wojciech Cejrowski - GRINGO WŚRÓD DZIKICH PLEMION
Druga podobała mi się nieco bardziej niż pierwsza.

agus2003 - Nie 06 Wrz, 2009 17:20

Watek - pierwsza klasa!!!! cool cool cool

Ostatnio czytałam Ireny Landau "Siostry", przepiękna książka!!!

anza87 - Nie 20 Wrz, 2009 16:18

Wczoraj skończyłam "Anioły i demony" Browna. Myślałam,że film jest super ale po przeczytaniu książki stwierdzam, że był do bani. Książka zdecydowanie lepsza jak zawsze Smile
avante - Czw 24 Wrz, 2009 22:23

A ja dołączyłam do miłośników "Domu nad rozlewiskiem". Zabrałam się już za "Miłość nad rozlewiskiem" i "Powroty nad rozlewiskiem".
bjanna - Pią 25 Wrz, 2009 07:09

ponieważ ostatnio bardzo się reklamuje film nakręcony na podstawie książki "Powroty nad rozlewiskiem" to postanowiłam ją przeczytać i przeczytałam, a teraz czytam następną "Dom nad rozlewiskiem" hopla wiem że powinnam zacząć czytanie odwrotnie, ale jakoś tak mi wyszło wesoło mi jestem ciekawa czy film będzie równie dobry jak książka, dowiem się już niedługo zebalek
Runa - Pią 25 Wrz, 2009 10:06

avante powiedz jak jest z drugą częścią? tzn. która jest druga miłość czy powroty? W necie znajduję sprzeczne informacje puknąć się a nie mogę się doczekać kiedy zacznę następną część.
A film już w następną sobotę Smile Też mam nadzieję, że się nie rozczaruję Smile Wolałabym w tej roli panią Wolszczak albo Stenkę bo je uwielbiam ale zobaczymy jak się Joasia Brodzik w tej roli odnajdzie. Juz nie mogę się doczekać Smile

Beata T - Pią 25 Wrz, 2009 16:53

Nie znam tej autorki zaciekawiłyście mnie hmm chociaż nim napisałam ten post poszperałam i trafiłam na wiele słów krytyki pierwsza dobra druga zależy co kto lubi a trzecia przesłodzona .....
Runa najpierw są powroty a potem miłość .....w powrotach Basia opisuje swoje lata 60-70

Runa - Pią 25 Wrz, 2009 17:57

czyli tak naprawdę najpierw powinny być powroty potem dom a na koniec miłość, ach autorka pisała książki nie w tej kolejności Smile

a krytyka, no cóż nie wszystkim się wszystko podoba, mnie Kalicińska bardzo przypadła do gustu, chyba nawet bardziej niż Grochola i Szwaja, które mają podobny lekki styl Smile
A Powroty zamówione i czekam na telefon z biblioteki kiedy ktoś odda i będe mogła przeczytać Smile

Madzia - Pią 25 Wrz, 2009 18:26

Może to faktycznie nie jest lektura najwyższych lotów ale tak ciepło robi się na sercu kiedy się ją czyta! Ja byłam urzeczona! A to chyba najważniejsze!