Porozmawiajmy o drutach - Druty
calicja - Pon 10 Sty, 2011 23:28
lamika88, polecam Ci również druciki KP.
Ponieważ miałam w domu tylko baaardzo stare druty na żyłce i to 3 pary w jednym rozmiarze to też sie zastanawiałm jakie drutki kupić. Poczytałam opinie i nie były one jednoznaczne, myślę, że każdy musi sobie dobrać "pod siebie" druty. W sklepie z włóczkami były jakieś po 18 PLN za sztukę (może i firmowe ale nigdzie o takiej firmie nie czytałam) i w porównaniu z ceną KP na biferno wydało mi się to dość drogo. Na początek wiec zamówiłam jedna parę 3,5 akrylowych, jedna parę metalowych 4,5 i żyłkę 100cm. I zapłąciłam razem z dostawą 37, 50 więc tyle co za 2 pary drutów byle jakich w sklepie.
Dlaczego taki wybór?
Bo w zestawie starter nie ma tych rozmiarów - a może kiedyś go kupię.
Bo nie wiedziałam które będą dla mnie wygodniejsze - wiec 2 rodzaje czyli metal i akryl.
Bo przeczytała, że metalowe są śliskie wiec grubsze do grubszej wełny lepsze będą, a akrylowe - cieńsze - lepsze do cieniutkiej, która nie będzie z nich spadać.
No i 1 żyłka - bo można ją dokręcić do każdej z par i na poczatek wystrczy.
Pomyśl wiec jakie masz preferencje, a potem wybór będzie łatwy .
Moje odczucia sa takie:
- metalowe są świetne, mam wrażenie, że moje ręce za nimi nie nadążają hehe, ale rzeczywiście są dość śliskie jednak można sie przyzwyczaic, trzeba tylko uważać przy odkładaniu pracy aby nie wypadły - robiłam na nich tą bordową chustę z dość grubego akrylu, nie wiem jak sie sprawdzą przy cieńszych włóczkach, jednak są bez porównania do starych.
- akrylowe sa dość dziwne - jakoś ich nie czuję, robie teraz chusteczkę z bawełny, cienkiej dość ale sztywnej i jakoś tak nie do końca są wygodne jednak to też kwestia tego, ze na cieńszych drutach robi się mniej komfortowo - może przy wełenkach będzie lepiej; są mniej śliskie niż metalowe ale jakieś takie .... za miękkie w dotyku.
Tak wiec raczej wybieram metalowe i w przyszłości pewnie dokupię kilka par lub jakiś podstawowy zestaw.
Tak wiec radzę Ci na początek kupić po jednej parze i wypróbować - zanim wydasz kupę kasy na coś, co Ci nie będzie odpowiadać.
lamika88 - Wto 11 Sty, 2011 09:28
Dziękuję za rady Mam jeszcze czas więc na spokojnie sobie to przemyślę Zestaw bardzo mi odpowiada bo ma praktycznie rozmiary których ja używam i jak wyliczyłam sobie, że miałabym kupować pojedynczo to wyszło mi więcej niż za zestaw i to bez etui Dlatego kupię raczej zestaw. Ja przeważnie robię metalowymi (jakieś stare jeszcze po babci) ale proste i przy dużych pracach zaczynają mnie boleć nadgarstki a druty na żyłce mam jakieś najtańsze z możliwych i nie robi się nimi za dobrze dlatego chcę zainwestować w super zestaw którego nie będę pożyczać mamie Bo znowu mi powygina i żyłki i druty Mama rzadko robi to jej wystarczą te zwykłe a te będą tylko moje Ależ mam teraz motywację żeby się uczyć
basiau - Wto 11 Sty, 2011 12:58
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką kompletu drutów KP, metalowych. Robi się na nich rewelacyjnie, choć rzeczywiście są takie śliskie, ale do tego można się przyzwyczaić. Bardzo pobieżnie przejrzałam ostatnie strony wątku i widzę, że narzekacie na odkręcające się żyłki. Też się z tym męczyłam, dopóki nie uświadomiono mnie, że do dokręcenia trzeba użyć kluczyka. Od tej pory mam spokój.Czy może jest tak, że pomimo dokręcenia drucikiem żyłka mimo to się rozkręca?
Ostatnio miałam też okazję robić na drewnianych KP, i chyba sobie takie dokupię, jeden rozmiar na początek 3,0, bo mam włóczkę, którą max właśnie na 3 trzeba przerabiać. Delikatne wydają się być, ale dziergało się na nich nieźle.
Pyziulka - Wto 11 Sty, 2011 16:15
basiau, rozkręcają sie czasem nawet jak je przykręcę kluczykiem. Nie wszystkie żyłki i nie wszystkie druty. Wydaje mi się ze z czasem po prostu się "wyrabiają" bo zauważyłam to przy najczęściej stosowanych grubościach drutów.
basiau - Wto 11 Sty, 2011 19:20
Dobrze wiedzieć. Tylko jednak trochę szkoda, że tak się dzieje.
calicja - Wto 11 Sty, 2011 21:10
A mnie sie jeden drucik trochę czepia przy łączeniu z żyłką
lamika88 - Wto 11 Sty, 2011 21:51
A mam jeszcze jedno pytanie do klientek sklepu biferno Jak już w końcu zasłużę na to żeby kupić sobie te druty to myślicie, że zostaną one w jakiś sposób dla mnie sprowadzone? Bo od dłuższego czasu nie ma ich na magazynie i zastanawiam się czy to z braku zapotrzebowania czy że tak powiem skończyła się produkcja tych zestawów? Bo już miałam kilkakrotnie taką sytuację że coś było niedostępne i Pani w sklepie do mnie dzwoniła, że niestety ale już nie będzie I tak się zastanawiam jak może być w tym przypadku W biferno jeszcze zakupów nie robiłam no i nie wiem jak jest z dostępnością tych zestawów u producenta Ale coraz bardziej mnie ciągnie do nich Jeszcze nei wytrzymam i kupię przed końcem sesji
terkot1 - Wto 11 Sty, 2011 22:17
lamika88, najlepiej napisać w tej sprawie maila do Pani Basi z Biferno przez formularz kontaktowy ze strony sklepu, na pewno Ci odpisze lub zadzwoń tel. kom. 517 477 776 (ja tak robię i zawsze odpowiedź na nurtujące mnie pytania odnośnie asortymentu sklepu dostawałam) a druty co wybrałaś szczerze polecam, odkąd je posiadam wszystkie inne poszły w kąt
jadwisia - Wto 11 Sty, 2011 22:43 Temat postu: [druty] Jakie druty,szydelka? Szukałam i szukałam działu,aby zadac to pytanie i nie znalazłam więc otworzyłam nowy.
Szukam drutów ponczoszniczych (5szt.),ale krótkich tzn.15 cm.Prosze o informacje,gdzie mozna takie kupić?
Myślę ,że takimi łatwiej robić małe rękawiczki,i nie zbierac je bez przerwy z podłogi.
marysia54 - Wto 11 Sty, 2011 22:52
lamika88 Koniecznie napisz do P. Basi z Biferno. Jest fantastyczną babeczką
i na pewno Ci pomoże, ja już wielokrotnie korzystałam z pomocy P. Basi i jestem
bardzo zadowolona z współpracy.
zorza - Wto 11 Sty, 2011 23:33
Tu są 17cm http://zamotane.pl/index....t_id=89&&page=0
http://niteczka.com.pl/sk...11b26006cec4907
terkot1 - Wto 11 Sty, 2011 23:39
jadwisia, np tu:
http://www.biferno.pl/ind...=3&sort=default -metalowe KP
http://www.biferno.pl/ind...=3&sort=default - drewniane KP
Ada - Śro 12 Sty, 2011 00:20
Proponuję bambusowe. Napewno są lekkie i co ważne "nie uciekają" z robótki, co czasem zdarza się metalowym zwłaszcza jak ktoś robi luźno.
Proponuję kupno na e-bay'u. Np tu http://cgi.ebay.co.uk/11-...=item3ca038c77c za 7$ kupisz 11 kompletów, przesyłka darmowa. Za te pieniądze nie kupisz ani jednego kompletu drutów addi. Ja tak kupowałam i jestem bardzo zadowolona.
lamika88 - Śro 12 Sty, 2011 09:13
Wczoraj wieczorkiem napisałam i dzisiaj dostałam odpowiedź, że druty będą pod koniec stycznia Może wtedy je zamówię ale dam mamie żeby zamknęła na klucz żebym ich do końca sesji nie używała Pieniążki mam od babć na gwiazdkę tak więc w końcu kupię sobie od nich prezent Siostry kupiły ciuchy a ja sobie kupię coś czym będę mogła te ubrania zrobić Ileż więcej przyjemności przy tym Tak na marginesie... Śmiałam się do rodzinki, że jak mają problem jaki prezent mi kupić to każdy motek włóczki się nada i wtedy zrobię sobie coś co na pewno mi się będzie podobać a ile przy tym przyjemności będzie Ale się nie dali namówić... Może w tym roku się uda Czekam na pojawienie się drutów w sklepie i zamawiam
Wiotka555 - Śro 12 Sty, 2011 12:05
Lamiko, polecam druty Kp, sa naprawdę świetne. Do jedwabiu mam akrylowe- nie spada z nich wełnna a do pozostalych włoczek metalowe. na pewno będizesz zadowolona . Ja zainwestowalm w druty wszelkie pieniądze , kóre rodzina chciala przeznaczyc na prezenty dla mnie. uwazam, ze warto..
Druty zaczepiają nitkę gdy nie sa dokladnie przykręcone.
ciapara - Śro 12 Sty, 2011 12:21
Wlaczam sie do dyskusji o drutach. Ostatnio pytalam o addi grahasil poniewaz ma komplet w pieknym etui ktos jej przywiozl z NIemiec nawet wysłała mi fotki dla mojej informacji i ciekawosci. Powiedziala mi ze jej sie addi haczą. Ze na KP znacznie lepiej jej sie robi. (wygrala akryle w konkursie jesiennym biferno)
Akryle. No coz ile uzytkowniczek tyle zdan. Dobre sa do miekkiej wloczki i dla osob dosc luzno robiacych.
Ja z gosias w pw o drutach tak je podzielilam pod wzgledem ostrosci (moje odczucie) Najbardziej ostre metale
nastepnie drewniane
akryle na koncu
Metali i akryli mam najwiecej. Drewnianych mam kilka bo nie wytrzymalam i tez zakupilam.
Faktem jest i to chyba najwiekszy plus ze te zylki sa uniwersalne wiec majac i metale i drewo i akryle mozna korzystac z jednych zylek. A komfort pracy ?
Dla mnie wysoki. Jesli chodzi o odkrecanie sie drutow to moje odczucie jest takie ze mimo wszystko najbardziej odkrecaja sie metale. Na drewnie o wiele mniej razy mi sie rozkrecaly podobnie jak na akrylach.
Pozdrawiam
calicja - Śro 12 Sty, 2011 12:23
| lamika88 napisał/a: | | Siostry kupiły ciuchy a ja sobie kupię coś czym będę mogła te ubrania zrobić |
Czyli One mają rybkę, a Ty będziesz miała wędkę - prawidłowo
ciapara - Śro 12 Sty, 2011 12:25
| calicja napisał/a: | | lamika88 napisał/a: | | Siostry kupiły ciuchy a ja sobie kupię coś czym będę mogła te ubrania zrobić |
Czyli One mają rybkę, a Ty będziesz miała wędkę - prawidłowo  |
Niezłe porównanie
jadwisia - Śro 12 Sty, 2011 14:08
zorza, terkot1, Ada, dziękuję za pomoc.Chciałabym te druty bambusowe.
Ada, -najbardziej zainteresowała mnie Twoja propozycja kupna na E-bayu.Mam problem,już dawno tam nie kupowałam i chciałam zapytać jak dokonałas płatności?Czy tylko można kartą przez Pay Pal?Cały czas mnie tak kierują.Czy nie mozna zapłacic normalnie przelewem?
E-bay bardzo sie zmienił od mojego ostatniego zakupu i nie bardzo mogę sie tam znależć.
saba52 - Śro 12 Sty, 2011 14:46
Tak czytam Wasze opinie o drutkach i też chętnie bym zakupiła takie "mercedesy"...niestety jeszcze nie teraz...
Mam za to 3 pary ADDi zakupione u Ulki w Zamotane (bo mam do niej najbliżej i mogę osobiście do niej zajrzeć i "pomacać")
Na tych drutkach robi się nieźle,trochę są za mało ostre do tych cienizn z których robię ale już się przyzwyczaiłam i prawie że robótki dopasowuję do drutów zamiast odwrotnie
ciapara - Śro 12 Sty, 2011 14:57
A czy Twoje Addi sa zamykane na klika i z odłączanymi żyłkami?
Bo ten zestaw co widzialam na fotkach u grahasil taki byl.
A... i zapomnialam powiedziec grahasil napisała mi ze KP maja bardziej miekka i elastyczna zyłke niz jej addiki.
Zestaw który Grazyna mi pokazywała wygladał dokładnie tak w takim samym pudełku
http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=1228
saba52 - Śro 12 Sty, 2011 15:20
ciapara, Niestety nie są z wymiennymi żyłkami.
Co do żyłek to nie mam niestety porównania bo KP nie "macałąm"
Ada - Śro 12 Sty, 2011 15:52
Odpisałam na Pw.
ewasosnowiec - Śro 12 Sty, 2011 16:58
Posiadam i Addi i KP .Rok 2009 był u mnie rokiem Addi.Przeżyłam euforie jak zaczełam robić na Addi.Mięciutka żyłka,lekkie druciki,jednym słowem poezja.W ubiegłyn roku kupiłam KP i to było to.Zyłka jeszcze bardziej mięka,zakończenia drucików ostrzejsze no i możliwość zmiany żyłki.Ponieważ lewe oczka zawsze wychodziły mi lużniej to teraz mam możliwość prawą strone przerabiać grubszym drutem a lewą cieńszym o 0,25.
ciapara - Śro 12 Sty, 2011 18:06
A czy ktos ma komplet drewniany KP ? Jakie wrazenia z posiadania tego zestawu?
|
|
|