Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec
anle - Pon 04 Kwi, 2011 07:28
Śliczne
katrinka - Pon 04 Kwi, 2011 07:37
Śliczne chusty,podoba mi się wzorek tej żółtej
lamika88 - Pon 04 Kwi, 2011 11:43
Piękne chusty
Violetta21 - Pon 04 Kwi, 2011 17:42
świetne są te chusty
calicja - Pon 04 Kwi, 2011 19:45
anle, katrinka, lamika88, Violetta21, dzięki wielkie
Elżbieta P. - Pon 04 Kwi, 2011 21:29
śliczne chusty
gosias - Pon 04 Kwi, 2011 22:18
calicja,
marysia54 - Pon 04 Kwi, 2011 23:09
Śliczne chusty
calicja - Nie 10 Kwi, 2011 19:30
Elżbieta P., gosias, marysia54, bardzo dziękuję!
A dziś następna dostawa z Przetwórni Odpadów - chociaż tym razem z nowych włóczek .
Na pierwszy ogień - nareszcie obfociłam czapkę DWUSTRONNĄ - czapka tymczasowo wędruje na pawlacz bo mrozów już się nie spodziewamy!!! Jak już pisałam czapka dwustronna, robiona na około - nie powiem, że było łatwo, jest kilka błędów, jednak z czasem mozna dojść do wprawy w tej technice. Na pewno wrócę do niej przed zimowym sezonem - można np. fajne opaski robić - oczywiście z odpadów!!!
Jako kolejna - kamizelka wzorem GINKO .
Kamizelka robiona jest od prawej do lewej (albo odwrotnie), a wiec bezszwowo (co mnie cieszy niezmiernie). Wzór listków nieco przerobiłam tzn. spuszczałam zarówno po prawej jak i po lewej stronie - wg. mnie tak jest łatwiej chociaż nieco trudniej.
Zużyłam 30 dkg (co do centymetra prawie) włóczki WOOL YarnArt w kolorze dżinsowym. Włóczka raczej cienka 340 m/100g ale bardzo miła w robocie, czuć, że to wełna bo kamizelka bardzo cieplutka. Robiłam na drutach Nr 3.
Model czy raczej sposób robienia podejrzałam u pewnej Dziewczyny na spotkaniu Szarotkowym. Resztę wymyśliłam sama. Pod szyją plisa jest robiona rzędami skróconymi aby była węższa niż dół kamizelki.
No i na koniec skończona przed chwilą chusta Ananasowa wg zamieszczonego przez Adę wzoru - czeka na blokowanie - pewnie trochę poczeka.
Chustę robiłam z estońskiej wełny od gosi-samosi2 z tej cieńszej 800m/100 g.
Miałam 85 gram, starałam się tak przerobić wzór aby wszytko zużyć - powiększyłam zarówno dolną jak i górną część chusty - ale i tak mi jeszcze trochę wełny zostało. Robiłam na drutach 4.
Czytałam różne opinie o tej wełence - mnie się z niej robiło bardzo dobrze. Fakt, że wełna nie jest 100% równa ale to jednak owcza wełna dość tradycyjnie chyba robiona (zdarzają się nawet kawałeczki sianka) i taka jej uroda !!!, Nie zerwała mi się ani razu chociaż kilka razy musiałam coś nadpruć, jest dość sztywna co mnie akurat pomaga w robocie.
No i gryząca wiec odpada dla wrażliwych na gołe ciało - mnie to nie przeszkadza!.
Jednak co wełna to wełna, a nie jakiś tam akryl. Generalnie polecam.
No to teraz idę myśleć co zrobić z moich ostatnich nabytków
Madzia - Nie 10 Kwi, 2011 19:35
Super pracki! U mnie dzisiaj padał śnieżek przez chwilę, a jutro ma być zero, więc ja czapkę na pewno nakładam.
gosias - Nie 10 Kwi, 2011 19:41
calicja, ekstra
calicja - Nie 10 Kwi, 2011 20:19
Madzia, gosias, dzięki Dziewczyny
Ale czujne jesteście!!! Jeszcze nie skończyłam pisać a tu już pochwały - jejku
betichw - Nie 10 Kwi, 2011 20:28
calicja swietne prace!!
ewasosnowiec - Nie 10 Kwi, 2011 20:55
Ekstra wyroby.Z niecierpliwościa czekam na fote zblokowanej chusty
Violetta21 - Nie 10 Kwi, 2011 21:13
świetna jest ta czapa i bardzo ładna kamizelka i chusta i napewno coś ładnego wyczarujesz z tych kłębuszków
Lete - Nie 10 Kwi, 2011 22:49
Śliczności!
marysia54 - Nie 10 Kwi, 2011 22:58
calicja czapka wyszła Ci świetnie i na pewno będzie cieplutka, super kamizelka
i bardzo fajny wzorek
chusta rewelacja ale cała uroda wyjdzie bo blokowaniu /też nie lubię blokowania a szczególnie właśnie chust/
Z Luny proponuję zrobić chustę, pięknie wychodzi z tej włóczki taka mgiełka.
Robiłam chustę z różowej Luny ale niestety już jej nie mam podarowałam koleżance.
Chciałam zrobić jeszcze jedną dla siebie, ale został mi nie cały motek i nie mogę już dokupić tego koloru
A Nako może Wykusz albo Julietkę?
calicja - Pon 11 Kwi, 2011 01:52
Wielkie dzieki Dziewczyny.
marysia54, dzięki za pomysłu - Z LUNY bedzie chusta i może szal jak wystarczy ale jeszcze nie wiem jakie - musze zrobić jakieś próbki bo nie do każdego ażuru takie melanże pasują.
Pewnie LUNY już nie dokupisz bo z tego co wiem to już jej nie produkują - sprawdzaj jednak na allegro, czasem sie jeszcze pojawiają jakieś resztki.
Na sweterki to jednak wolę jakieś mniej "włochate" włóczki - zaczynam robić szarego serwetowca, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
W planach mam tez cały czas taką białą, co Ania - anle robiła jednak nie mam do niej włóczki - wydaje mi się, że tylko biała albo ecru by do niej pasowała i to bardzo cienka bo chusta wielka jest.
A z amarantowej będzie kwadrat przerobiony na trójkąt - chusta opracowana przez Gosię - wydaje mi sie dość trudna, ale po tej kamizelce, w której powtarzałam cały czas jeden wzór potrzebuję jakiegoś ..... wyzwania . Tzn wzór GINKO bardzo mi sie podoba jednak po kilku motywach znałam go na pamięć i trochę sie nudziłam - dlatego tak długo go robiłam.
p.s.
chusta sie blokuje ale jakos krzywo mi to wyszło - nie mam cierpliwości do tego upinania szlikek
Bozenka7 - Pon 11 Kwi, 2011 04:50
calicja, coś pięknego
anle - Pon 11 Kwi, 2011 07:32
calicja, piękne prace
| calicja napisał/a: | | W planach mam tez cały czas taką białą, co Ania - anle robiła jednak nie mam do niej włóczki - wydaje mi się, że tylko biała albo ecru by do niej pasowała i to bardzo cienka bo chusta wielka jest. |
Czekam z niecierpliwością na Twoją wersję chusty, też jestem zdania, że najlepiej pasuje kolor biały lub ecru, widziałam na Ravelry chusty w innych kolorach, ale jakoś nie przypadły mi do gustu.
| calicja napisał/a: | | nie mam cierpliwości do tego upinania szlikek |
Skąd ja to znam
SoWa - Pon 11 Kwi, 2011 12:19
piękne chusty, kamizela, czapka - przyjemnie podziwiać piękne prace!
lamika88 - Pon 11 Kwi, 2011 12:24
Super prace
calicja - Pon 11 Kwi, 2011 18:15
jakiś riplay sie zrobł
calicja - Pon 11 Kwi, 2011 18:17
Bozenka7, anle, SoWa, lamika88, bardzo Wam dziękuję Miłe Moje Koleżanki
No to zablokowałam - krzywo trochę ale .... oj tam, oj tam
Na zdjęciu trochę blado wyszła bo to taka mgiełka - fajna jest - taka akurat wielkość wyszła.
anle - Pon 11 Kwi, 2011 18:22
|
|
|