To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Giniusiowe początki

Ginia - Śro 10 Paź, 2012 10:41

Mam pytanie do koleżanek hafciarek: jak często wymieniacie igły. Moje po pewnym czasie czernieją. (pomijam fakt, że jedną cienką wygięłam, jak próbowałam zakończyć nitkę w przęsełku)
elapok - Śro 10 Paź, 2012 12:42

Ja nie wymieniam - chyba, że zgubię. Moje nie czernieją
Haniaga - Śro 10 Paź, 2012 12:58

A ja, gdzieś wyczytałam ,że igły z pozłacaną główką powinno się wymieniać w momencie wytarcia złotej powłoki.
Miałam taką i przestrzegając tą zasadę powinnam ją już dawno wyrzucić. Starczyła "tylko" na tą moją gwiazdową serwetkę.
Nawet te czerniejące ( moje tez mają co poniektóre ten objaw) nie zawsze wyrzucam.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Śro 10 Paź, 2012 14:30

Ja od stycznia wyszywam jedna zwykła i nic sie z nią nie dzioeje.
Nikus4 - Śro 10 Paź, 2012 20:13

A ja mam igły do hardangera beż czubków. Haftuje się nimi super, nie wyginają się,nie czernieją. mam je od lat. Grubsze do nici nr5 a cieńsze do nr8.
a tak o igłach kiedyś pisała tu na forum Krzysia"

"3. Igły z tępym czubkiem, czyli takie jak do haftu krzyżykowego, sugerowane grubości igieł:
nr 18/20 do nici perłowych nr 5
nr 20/22 do nici perłowych nr 8,
tak napisano w mądrej książce, ale to zależy od naszych upodobań, ja używam 22 do nici o grubości '5' i 24 do nici o grubości '8'. "

Może się przyda ta wiadomość.
Ja moge tylko dodać, że igłą z czubkiem nie haftuje mi się dobrze bo bardzo kłuje palce.

Ginia - Czw 11 Paź, 2012 07:46

Nikusiu, ja też wyszywam igłami bez czubków, ale moje czernieją, może masz lepsze. Czy mogłabyś podać nazwę producenta?
Halina46 - Czw 11 Paź, 2012 07:51

Ja tez mam te same grubości co Danusia i też mi sie dobrze nimi haftuje. Kupiłam w hobby studio jakieś niemieckie ale ceny juz nie pamiętam
Nikus4 - Czw 11 Paź, 2012 08:28

Firmy nie pamiętam ale też dawno temu kupowałam w Hobby Studio. Może Halinka wie jaka to firma ale też niemieckie.
Zadzwoń do tej pasmanterii tam miła pani wszystko ci wytłumaczy. Ja tak bynajmniej robię jak coś potrzebuje a nie wiem.
Chyba to były takie tylko nie patrz na grubość tam pokazaną:

Halina46 - Czw 11 Paź, 2012 09:23

Ja mam identyczne.
Ginia - Pią 12 Paź, 2012 06:45

A ja używam takich:

Ginia - Pią 12 Paź, 2012 06:47

Spróbuję tych co Wy używacie.
Ginia - Sob 13 Paź, 2012 05:36

Wszystkie dziewczynki haftują. Hania i Ela pokazały co mają na tamborku, to ja też pokażę co jest na moim

Nikus4 - Sob 13 Paź, 2012 08:31

Och! coś pięknego powstaje. love
Halina46 - Sob 13 Paź, 2012 10:29

Giniu to masz ślicznosci na tym tamborku. Co to bedzie , chyba jakiś bieżnik.
elapok - Sob 13 Paź, 2012 10:32

Ale śliczności - jak pięknie ci wychodzi haft płaski - świetny kolor
Ginia - Sob 13 Paź, 2012 20:11

Dziękuję Wam miłe koleżanki. Takie słowa działają jak doping. Hmm, haftuję na dopingu, nie wiem czy to legalne Embarassed
Jak mnie nie znudzi i dotrwam do końca, to będzie to bieżniczek ok 1m długości 45 cm szerokości. Kolor ecru, choć na tym zdjęciu nie widać, a ścieg płaski to łososiowa Maja

Nikus4 - Nie 14 Paź, 2012 08:07

Giniu cmoknięcie dotrwasz do końca. Wierzę w ciebie. Będzie, piękny kolorowy bieżnik. Już go oczami widzę. cool
Halina46 - Nie 14 Paź, 2012 09:02

Ja tez wierzę w Ciebie Giniu.
A ten kolor łososiowy to wyszedł całkiem jak różowy.

Haniaga - Pon 15 Paź, 2012 09:01

Powstający bieżnik już jest bardzo ładny. cool cool cool

Fajny i ciekawy wzór. Ślicznie ożywia serwetkę łososiowy haft. brawo

Pozdrawiam
Hania

Haniaga - Sob 27 Paź, 2012 14:20

Czy powinnam domniemywać ,że szyjesz gwiazdki???

U mnie od rana sypie śnieg. zima

Pozdrawiam
Haqnia

Ginia - Pon 29 Paź, 2012 16:00

Może krzyże maltańskie, których mam w nadmiarze, pomyślały, że są gwiazdkami śnieżnymi. Przepraszam. W następnej serwetce zacznę haftować kwiatki.
Ginia - Nie 06 Sty, 2013 15:29

Ależ Wy Dziewczęta idziecie jak burza!!! Jak Wy to robicie? Tak dużo pięknych hardangeretek powstało w ostatnim czasie. Wstydziłam się pisać, bo moja długo była w polu. Obiecałam sobie, że nie będę tu zaglądać dopóki nie skończę swojej. No i udało się

Pozdrawiam gorąco i życzę wielu cudownych chwil w Nowym Roku z nitką i nie tylko

Nikus4 - Nie 06 Sty, 2013 17:01

Giniu!? Ależ piękności nam pokazałaś. Przyjrzałam się bieżnikowi ! jest cudny , i kolory dobrane i haft wspaniały, dokładny tylko pozazdrościć. Warto było czekać. brawo brawo brawo
mirka-zet - Nie 06 Sty, 2013 19:14

Giniu, śliczny jest Twój bieżnik. Tak ślicznie wykonany.Nie mogła się napatrzyć. Ciekawe co teraz będziesz haftowała.
Haniaga - Nie 06 Sty, 2013 20:32

brawo brawo brawo

Przepiękną stworzyłaś serwetkę. Robi niesamowite wrażenie .

Bardzo ale to bardzo podoba mi się ten motyw z krzyżami. Są przepiękne i inne od mi znanych.

Pozdrawiam
Hania