Galerie prac użytkowników forum - Co MAO wydziergało
wienia - Śro 05 Wrz, 2007 12:43
Mao , serwetka jest cudna po prostu i wykonana w nieprawdopodobnym tempie 2,5 TYGODNIA!!!! Tak umią tylko te najlepsze.
bjanna - Śro 05 Wrz, 2007 12:48
zaniemówiłam, padłam na kolana i na dodatek popadnę w ciężką depresję
agnieszkamat - Śro 05 Wrz, 2007 12:50
Pięęękny w 2,5 tygodnia jesteś niesamowita jak ja bym chciała tak szybko robić
Phoebe - Śro 05 Wrz, 2007 13:02
wow jestem pod wrazeniem, masz speed w rekach, ja to bym moze w pol roku skonczyla....
kobiety kiedy wy na to macie czas???? (czy to tylko ja mam takie zolwie tempo???)
maranta - Śro 05 Wrz, 2007 13:17
PRZEPIĘKNY i działasz jak błyskawica
Mao - Śro 05 Wrz, 2007 13:39
Dziewczyny ślicznie wam dziękuję muszę tak szybko dziergać bo jestem strasznie niecierpliwa zaczynam robótkę a w głowie mam kolejne trzy i wtedy się złoszczę ,że tyle czasu spędzam nad tą aktualną na szydełku to już choroba
an_nela51 - Śro 05 Wrz, 2007 13:46
Piękny obrus , ale podziwiam Cię ,że w tak krótkim czasie go zrobiłaś .
Cuda, cuuuuuda
MONII28 - Śro 05 Wrz, 2007 13:55
piękny, prześliczny.................
maja1 - Śro 05 Wrz, 2007 14:43
ooooooooooooooo
Halkuk - Śro 05 Wrz, 2007 15:10
Cudowny i wzór taki piękny
joana - Śro 05 Wrz, 2007 15:32
brak mi słów uznania. Chyba pomyliłaś zawody?? Jesteś rekordzistka w dzierganiu. Pozdrawiam i czekam na dalsze cuda!!!.
Poranna - Śro 05 Wrz, 2007 16:04
przepiękny obrus, Mao!!! padam do stóp, bo ja w życiu nie zrobię takiego wielkoluda, a juz z pewnością nie w 2.5 tyg.
alienor - Śro 05 Wrz, 2007 16:06
Imponujący
Jarka - Śro 05 Wrz, 2007 16:23
Obrus prześliczny , a tempo powalające
Grochu - Śro 05 Wrz, 2007 18:41
Mao tempo pracy i jej efekt godny najwyższgo podziwu
U mnie kolejna fala lenistwa
ata30 - Śro 05 Wrz, 2007 18:46
| Grochu napisał/a: | | Mao tempo pracy i jej efekt godny najwyższego podziwu |
serweta - obrus to prawdziwe dzieło sztuki
moslamawe - Śro 05 Wrz, 2007 18:57
oooooooooo rzesz brak mi słów
Madzia - Śro 05 Wrz, 2007 19:51
Pamiętam, że na Kaiem Mao słynęła z wielkich i pięknych obrusów właśnie.
Ten też się udał, przepiękny, a o tempie pracy nawet nie będę wspominać.
Bet - Śro 05 Wrz, 2007 20:21
sliczności
ilonek-71 - Śro 05 Wrz, 2007 21:27
A pisałaś o szmacie.....ja tu widzę cudo!!!!!Nawet okularki założyłam.....
asia0407 - Śro 05 Wrz, 2007 22:40
obrus przepiękny
Ada - Czw 06 Wrz, 2007 00:29
Obrus oczywiście jak wszystkie Twoje robótki prześliczny.Ciekawa jestem jak bedziesz go naciągała,bo chyba ztym będzie jakiś problem.Ja też zaczęłam robić obrus/nie taki duży/ okrągły i jak sobie pomyślałam,że tego nie dam rady naciągnąc to odstawiłam na bok,a byłam już za połową.Obrus miał być taki,tylko biały,też z Maxi:
| Mao napisał/a: | Cieszę sie ,że wam się podoba słodki kocyk .
Schematu kocyka nie ma jest tylko opis portugalski z którego korzystałam
Obrazek Obrazek
OPIS:
Zaczynamy od 8 o.ł zamykamy w kółko i robimy 16 słupków
w następnym rzędzie robimy po 2 w każdy słupek ( razem 32sł)
potem formujemy rączki i nóżki robiłam 1 półsłupek potem 3o.ł i 4 sł. odwracałam robótkę i wracałam półsłupkami z narzutem znów odwracałam i wracałam o.ścisłymi do kółeczka później 2 półsłupki zwykłe i następna rączka.
Kiedy mamy już 4 odnóża robimy na końcu 1 półsłupek i zaczynamy formować główkę na ostatnich 4 sł.okręgu i robimy to tak w pierwszy słupek robimy 3 sł. w drugi 2 sł. w trzeci 2 sł. w czwarty 3 sł.(razem jest 10 sł.)
odwracamy robótkę i robimy półsłupki z narzutem w pierwszy i ostatni po dwa razem będzie ich 12
następny rząd 12 półsł. z narzutem
i zaczynamy formować uszy : w pierwszy półs. 1 półsł. z narzutem w drugi 4 sł. w trzeci 1półs.z narzutem potem robimy zwykłe półsłupki (6) i w ostatnie trzy jak pierwsze ucho i miś gotowy
Potem formujemy ramkę przyczepiając słupkami a dzielimy je 5o.ł
na łuczkach robimy po 5sł i po 4 sł.na zmianę
w rogach na łuku będzie 5 sł.3o.ł. i 5 sł. potem w następnych łuczkach 4 sł. 5 sł. itd.
|
Mam pytanie odnośnie kocyka-jaki duży wyszedł,a w szczególności jakie rozmiary miał pojedynczy element.Ja na próbę zrobiłam jednego misia i wydaje mi sie taki bardzo duży,bo z jednym rządkiem ramki wychodzi 14x11,5 cm.Jeszcze dochodzą chyba 2 lub 3 rzędy.Napisz jeszcze,proszę,czy słupki raz,czy 2 razy nawijane,oraz jak sie robi półsłupki z narzutem,bo ja sie z tym nie spotkałam.
wyderka - Czw 06 Wrz, 2007 00:42
MAO obrus śliczny, szkoda że nie mam okrągłego stołu bo tez bym się na niego skusiła
asja - Czw 06 Wrz, 2007 08:01
Droga Mao
Obrus Przepiękny. A z myśleniem na temat nowych robótek u mnie jest podobnie. Mąż się czasem śmieje i mówi ,że jak coś zacznę to czemu robię jak szalona? , mówi "delektuj się tym" . Ja niestety chcę to jak najszybciej zobaczyć albo zmierzyć. Ale z góry zakładam ,że nigdy nie będę miała takiego tempa jak TY.Serdecznie pozdrawaim.
Mao - Czw 06 Wrz, 2007 08:20
Ada, obrusa nie napinam tylko wyprasowałam ponieważ jest tak duży to przy okazji ciężki i przez to sie dobrze układa pod ciężarem poza tym na prawdę byłby problem by go zmieścić na jakiejkolwiek podłodze w moim domu
Ten obrus który ty zaczęłaś robić i nastąpiła jego destrukcja musiałabyś napiąć bo jest filetowy i potrzebowałby pomocy w pięknym wyglądzie
Co do misiów to nie zmierzyłam kocyka ale mniej więcej wyszły takiej wielkości elementy.
Słupki są pojedyncze w tym opisie a półsłupek z narzutem robi cię początkowo jak standardowy słupek czyli narzucasz nitkę ,wbijasz w robótkę ,wyciągasz pętelkę , narzucasz nitkę i przeciągasz przez wszystko ( w słupku przeciągasz dwa razy) Mam nadzieję ,ze wiesz o co mi chodzi
Pozdrawiam
|
|
|