To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Mróweczkowe hardanger'owanie

elapok - Czw 16 Sie, 2012 09:09

Przybywa w sam raz, przecież robimy to dla przyjemności. Ja sama gdy mi się nieco znudzi dłubanie hardangerowe - odkładam pracę i zabieram się za coś innego (z tego powodu mam rozpoczęte kilka prac w róznych technikach) i powrót później to sama przyjemność
Haniaga - Czw 23 Sie, 2012 15:50

Mróweczko,
czy szyjesz już białą nitką?
Miałaś rację. Ona doda uroku obrusikowi. (podejrzałam u Eli).

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Czw 23 Sie, 2012 16:57

Haniu dołączyłam już białą nitkę i nawet inny odcień zieleni. Miałam sporo czasu bo niestety mój komputerek złapał wirusa i był u "lekarza". Prawie od połowy miesiąca nie byłam na forum. Zrobiłam fotkę i .......

narazie mam tyle.
Myślę, że nie jest tak najgorzej bye bye

Nikus4 - Czw 23 Sie, 2012 17:42

Marzenko jak pieknie ci wychodzi. Biały kolor dodał w pełni uroku i ta inna zieleń też. cool
Halina46 - Czw 23 Sie, 2012 17:44

Biały kolorek troszke ja rozweselił ale i tak była piękna.
Haniaga - Pią 24 Sie, 2012 10:31

Zgadzam się z Nikusią.
Ta ciemniejsza zieleń przełamała pistację.
Jest ślicznie. brawo

Mam nadzieję , że "lekarz" się poznał i możesz bez przeszkód z nami wirtualnie szaleć wesoło mi

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Pon 27 Sie, 2012 22:13

Dziewczyny, zrobiłam ten zygzak z krzyżyków (tak to sobie nazwałam) i zrobiłam kilka tych trójkącików między nimi i potrzebuję waszej oceny. Nie mam pewności czy nie przesadziłam z kolorystyką. Napiszcie coś, bo już sama nie wiem. Kombinuję jak koń pod górkę, a wiadomo co koń miał za kombinowanie

I co o tym myślicie??????????????

Halina46 - Wto 28 Sie, 2012 06:17

Marzenko według mnie jest bardzo dobrze, kolory pasuja do siebie, są stonowane nie sa jakiś rażące, a zrobi sie jeszcze ładniejszy jak zaczniesz wycinać niteczki.
Nikus4 - Wto 28 Sie, 2012 07:43

Mnie też się tak podoba. Halinka ma rację jak zaczniesz wycinać będzie super.
Haniaga - Wto 28 Sie, 2012 09:30

Mróweczko,
zygzak krzyżykowy śliczny. Patrzyłam, myślałam i znowu patrzyłam i doszłam do wniosku, że dobrze zrobiłaś wprowadzając nowy kolor do trójkątów.
Jest super.
Oj, jak bardzo mi się podoba. cmoknięcie

Pozdrawiam
Hania

kasiulek17 - Wto 28 Sie, 2012 12:51

mróweczka napisał/a:
Haniu nie ty jedna wzdychasz do tego obrusika. Ja zbierałam się na odwagę pięć lat i wreszcie mnie naszło.

Danusiu będę robiła na tej samej tkaninie co robiłam firaneczkę i tę ostatnią serwetkę. Drobnica co niemiara, ale nie mogę się powstrzymać. Problem mam tylko z kolorystyką bo chcę robić nićmi Maja a one są raczej w takich zdecydowanych kolorach i mam zagwozdkę.

Tak czy owak serwetkę skończyłam i wstawiam zdjęcia.

Więc proszę bardzo, oto i one

[url=http://images40.foto...57m.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://images46.foto...bfm.jpg]Obrazek[/URL]

Jestem zachwycona i zauroczona tym obrusikiem!!! Rewelacja!!! cmoknięcie

Ja od jakiegoś czasu też wyszywam hardangerem......w tym roku ponownie wróciłam do tego i w tej chwili robię dzwoneczki na choinkę wesoło mi Może się odważę i założę swój temat???

Nikus4 - Wto 28 Sie, 2012 13:25

Kasiu zapraszamy do nas! Odważ się i załóż swój temat. Napisz coś o sobie, pokaż co tam już wyszyłaś. Marzenka też się zastanawiała czy do nas dołączyć a teraz na pewno nie żałuje.
elapok - Wto 28 Sie, 2012 13:31

Mróweczko te kilka kolorów bardzo ładnie ze sobą współgra - pięknie Ci wychodzi
mróweczka - Wto 28 Sie, 2012 14:01

Kobitki, wielkie dzięki za dobre słowa względem kolorystyki. Cieszę się, że mam w was takie oparcie. Zaczęłam robić w innym miejscu i trójkąciki zostaną narazie niedokończone.
Wbrew temu co myślicie nie mam niestety pomocników w czerwonych czapeczkach (ani w żadnych innych kolorach, a szkoda).

Kasiu napiszę dokładnie to co Danusia. Zakładaj temacik i pokazuj nam swoje prace. My będziemy podziwiać i dopingować. CZEKAMY

Ginia - Śro 05 Wrz, 2012 20:41

Mróweczko, podziwiam po cichutku Twoje prace. Brązowy obrus wygląda jak malowany, a nie haftowany. Nawet nie widać nitek w bloczkach, tylko jedną kolorową płaszczyznę. Niesamowite!!! Powiedz proszę, jakimi nićmi haftowałaś? Czy były to cieńsze nici niż w następnych pracach? No i zastanawia mnie wykończenie rożków w brzegu koronkowym w białej serwetce. chapeau bas uklon
Haniaga - Czw 06 Wrz, 2012 09:52

Z utęsknieniem będę czekała na dalsze postępy w szyciu obrusa.
cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Czw 06 Wrz, 2012 18:43

Haniu jeszcze chwileczkę musisz poczekać na jakieś dalsze postępy, bo złapałam się za druty (oczywiście dziewiarskie). Zaczęłam za mocno kombinować i nieco się zawiesiłam. Jeszcze ze dwa, może trzy dni i wracam do obrusika.

Giniu wszystkie moje prace (z wyjątkiem wyszywanego teraz obrusa i wcześniejszej serwetki z tulipanami) były wyszywane najzwyklejszą muliną Ariadny (trzy niteczki). Wszystkie nici wydawały mi się nijakie, a do tych drobnych tkanin mogłam manewrować grubością jak chciałam. Jeśli mowa o wykończeniu brzegu ażurowego to robiłam tak jak w instrukcjach ich wykonania. Tylko ja mam tak, że jak się zawezmę to bardzo mocno naciągam nitkę i może dlatego wyglądają (różki) tak okazale.

Ginia - Pią 07 Wrz, 2012 06:53

Marzenko, naprawdę mrówcza praca cool i do tego perfekcyjna robota.
Nikus4 - Czw 04 Paź, 2012 12:14

Mróweczko-Marzenko zdradziłaś nas dla drutów to wiemy wściekły Ale czemu nie odzywasz się ?Już nas zapomniałaś? Czy mamy cię szukać na tej twojej pięknej działeczce!!!!! nie wolno
Haniaga - Sob 06 Paź, 2012 20:30

Mróweczko, wróć już.
cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Sob 06 Paź, 2012 20:32

Kochane babeczki, forumowiczki!!!!
Rzeczywiście jakiś czas temu "zdradziłam" was dla drutów, ale to było dawno bo potem były jeszcze frywolitki wesoło mi wesoło mi wesoło mi
Nie zapomniałam o was tylko mam dosyć poważne problemy i nie bardzo mam czas żeby cośik napisać na forum nie wspominając o jakichkolwiek robótkach placzek przepraszam
Niestety mój obrusik nie ruszył z miejsca nawet o niteczkę nad czym bardzo ubolewam, ale pojawiło się światełko w tunelu i może się polepszy. Ale ja nie o tym.
Narazie oglądam wasze prace i czytam wpisy, żeby nie zostać w tyle i jeśli się nie obrazicie to napiszę hurtem w swoim temacie.
WSZYSTKIE PRACE KTÓRE ROBIŁYŚCIE BARDZO MI SIĘ PODOBAJĄ I DLA WSZYSTKICH KOLEŻANEK OGROMNIASTE brawo brawo brawo
Jak znajdę większą chwilkę to pochwalę każdą pracę z osobna.
Pozdrawiam was gorąco

elapok - Nie 07 Paź, 2012 11:29

No to życzę końca problemów i powrotu do nas
Ginia - Pon 08 Paź, 2012 13:10

Przyłączam się do życzeń Eli
Halina46 - Pon 08 Paź, 2012 16:10

Ja też.
Nikus4 - Pon 08 Paź, 2012 16:31

Oj!? Marzenko mam nadzieje, że to przejściowe problemy. Wracaj do nas szybciutko. cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie