To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger elki

Nikus4 - Sob 09 Mar, 2013 19:31

Marzenko takie trudny hafty potrafisz a zwykłych krzyżyków nie? nie do wiary??? W hardangerze krzyżyk składa się z zakrywania dwóch niteczek na dwie tkaniny i lecisz wg wzoru. Musisz kiedyś spróbować na jakimś skrawku.

Elu będzie piękny bieżniczek. brawo

elapok - Nie 10 Mar, 2013 08:18

Właśnie Marzenko - krzyżyk to jeden z łatwiejszych elementów - warto spróbować. Halinko, bieżnika ma wymiary 26 cmx57 cm.
Danusiu - dziękuję!

mróweczka - Nie 10 Mar, 2013 12:35

Niby wiem o tym kobitki, ale zawsze mam wrażenie że coś będzie nie tak. Co tam, kiedyś rzeczywiście muszę spróbować na czymś niedużym
elapok - Pon 11 Mar, 2013 16:02

Za oknem zima, śnieg sypie to choć na serwetce mam wiosnę

mróweczka - Pon 11 Mar, 2013 18:32

Bardzo ładny ten bierzniczek.
Aż cieplutko się robi na serduchu jak się widzi taką piękną "wiosnę"

Nikus4 - Pon 11 Mar, 2013 19:44

Mnie też się bardzo podoba, taki kolorowy. brawo
alszka - Wto 12 Mar, 2013 16:07

Cudowną masz wiosnę brawo brawo brawo Miejmy nadzieję, że ta na dworze równie szybko do nas dotrze i będzie równie piękna, co Twoja na bieżniku wesoło mi
elapok - Czw 14 Mar, 2013 10:27

Też mam nadzieję na to, że wiosna do nas zawita - żurawie już przyleciały ale biedaki chyba marzną (u nas było minus 16 stopni Celsjusza). Serwetka wiosenna skończona i czeka na Wielkanoc

Haniaga - Pon 18 Mar, 2013 20:54

Przepiękna żonkilowa serwetka. brawo brawo

Dojrzałam też śliczną drutową serwetkę. cool cool
Cały czas zadziwia mnie Twoje tempo i wszechstronność powstałych prac. cmoknięcie

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Wto 19 Mar, 2013 08:03

Elu jaka piękna. Akurat skończyłam moją niebieską i się zastanawiam może i ja sobie taką wyszyje? Zastanawiam się czy przy okazji nie wstawiać zdjęć w temacie"wspólne haftowanie" dla początkujących dziewczyn. Może by się przydały. Widzę, że wiele osób korzysta z tego tematu.
A za serwetkę wielke brawa. Mistrzostwo. brawo

Furba - Wto 19 Mar, 2013 08:30

Nikus4, świetny pomysł! Ja bardzo chętnie sprawię sobie taką śliczną serwetkę (elapok, właśnie Twoje piękne dzieło mnie do tego zachęca!)
Więc jeśli potrzeba chętnych na wspólne haftowanie, to ja!! bye

Nikus4 - Wto 19 Mar, 2013 09:35

Ok! jutro pierwsze zdjęcia będą wesoło mi
Kto nie ma schematu chętnie się podzielę bo na forum całego nie mogę wstawić, tylko fragmenty.

elapok - Wto 19 Mar, 2013 14:45

Tak - ze wspólnego haftowania wiele dziewcząt korzysta ja sama często tam zaglądam gdy nie wiem jak coś zrobić
Haniu serwetke drutową wydziergałam po kupieniu sobie gazetki z drutowymi serwetkami - chciałam wypróbować dzierganie na okrągło

alszka - Wto 19 Mar, 2013 14:59

Nikus4 napisał/a:
Zastanawiam się czy przy okazji nie wstawiać zdjęć w temacie"wspólne haftowanie" dla początkujących dziewczyn. Może by się przydały. Widzę, że wiele osób korzysta z tego tematu.

O tak tak taaaaaak! Koniecznie! Wątek wspólnego haftowania jest dla mnie po prostu bossski wesoło mi Bo przyznam się, że odwzorowuję te piękności z tego wątku. Ostatnio powoli przygotowuję się do zrobienia różowego bieżnika, ale jeśli pojawi się wspólne haftowanie żonkili, to chyba zmienię zdanie na rzecz tych wiosennych kwiatków... wesoło mi

elapok - zrobiłaś prawdziwe cudeńko i piękność! Podziwiam Cię zwłaszcza za dobór kolorów - fantastycznie współgrają ze sobą te kolorki. Na święta koniecznie połóż ten bieżnik na centralnym miejscu, tak aby wszyscy mogli go podziwiać uklon uklon uklon

elapok - Śro 20 Mar, 2013 10:15

Dziekuję - bieżnik wygląda radośnie choć jest prosty w wykonaniu, trochę więcej zachodu jest z wyhaftowaniem żonkili.
Miałam zamiar sobie zrobić trochę przerwy w hatowaniu, ale wpadły mi w rękę różowe niteczki więc się znowu skusiłam. Tym razem na białym materiałe różowym kordonkiem, choć w oryginale jest na biało. Poza tym chcę ją zrobić nieco większą więc ją jak się uda nieco poszerzę dodając jeszcze jeden rząd ząbków

Haniaga - Śro 20 Mar, 2013 12:34

Ciekawy ,oryginalny w serduszka bieżnik.
Bardzo ładnie już wygląda. brawo brawo

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Śro 20 Mar, 2013 15:27

Elu zonkile sa sliczne, a nowa serweteczka też bedzie piekna.
Furba - Czw 21 Mar, 2013 09:28

Elu, zaczynasz tempem prac doganiać Nikusie Smile
A ja przez Was zaczynam się załamywać, bo tyle pięknych widzę serwetek, ale sama jednej nie mogę skończyć, a jeszcze teraz, żeby od niej odpocząć zabieram się za drugą (ze wspólnego haftowania) i zaraz utonę w nieskończonych haftach puknąć się

elapok - Czw 21 Mar, 2013 10:11

Nie załamuj się ja też mam kilka porozpoczynanych pr4ac - z tym ,że w innych technikach i jak mi się nudzi np. drutowanie to zabieram się za np. Richelieu itd.
Furba - Pią 22 Mar, 2013 09:50

Ja przeplatam hardangera z haftem wełną:) problem polega na tym, że jak mam pozaczynane kilka z tego samego haftu to jakos nie potrafię się zabrać do ich kończenia tylko nowe i nowe bo przecież jest tyle pięknych wzorów... Smile
Nikus4 - Pią 22 Mar, 2013 10:54

Ja mam zasadę najpierw jedno skończę a potem drugie zaczynam. Chyba że mi czegoś zabraknie np. nici. Tak bym nigdy nie wróciła do zaczętej pracy.
Ten duży mój obrus to gdybym go porzuciła to tak jak inne dziewczyny zaczęły i rzuciły i go nie kończą tak by było ze mną. A tak ciężko było ale szyłam i dziś się cieszę.

Elu znów kolorowa serwetka taka wiosenna. brawo

mirka-zet - Pią 22 Mar, 2013 13:40

Pooglądałam Twoje prace i powiem Ci, że są bardzo ładne. Gratuluję.
elapok - Pią 22 Mar, 2013 14:12

Dzięki mirka. Furba ja też niestety mam zaczęte i nieskończone prace. Zdarzyło mi się, że obrus wykonany haftem kaszubskim odleżał chyba z 10 lat nim nabrał mocy urzędowej i został skończony
Danusiu taki malinkowy to bardziej letni i mam nadzieję, że odstraszy zimę, bo coś mi się ona ciągnie jak flaki z olejem

elapok - Sob 30 Mar, 2013 08:26

No i kawałek dalej malinowego bieżnika

alszka - Sob 30 Mar, 2013 14:52

Ojejku, jaka śliczność powstaje! cool cool cool Faktycznie ten malinowy kolorek mnie przynajmniej baaaardzo kojarzy się już z latem. Żółte żonkile to taki symbol wiosny, a ten malinowy kolor to symbol lata. Zaklinaj i przywołuj, bo tej zimy to już naprawdę mam serdecznie dość...