To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Krochmalenie, usztywnianie szydełkowych rzeczy

kabyr - Czw 23 Paź, 2014 09:57

Lusi ja krochmalę bieżniki Ługą nie rozcieńczoną.
Są jak blacha.
Nie każda takie lubi.
Jeżeli mają być lżej ukrochmalone
to myślę, że śmiało możesz dolać 1/3 wody do Ługi.

lusi63 - Czw 23 Paź, 2014 10:28

Wielkie dzięki. Pozdrawiam lusi63
elcja27 - Śro 29 Paź, 2014 16:35

Jak myślicie, czy da się ukrochmalić na sztywno nitkę, która ma w składzie tylko 20% bawełny, reszta to syntetyk. Mam taką bardzo ładna ze złotym oplotem, myślałam zrobić z niej ozdoby na choinkę, ale zastanawiam się czy będą trzymały kształt?
lamika88 - Śro 29 Paź, 2014 17:26

elcja27 napisał/a:
Jak myślicie, czy da się ukrochmalić na sztywno nitkę, która ma w składzie tylko 20% bawełny, reszta to syntetyk. Mam taką bardzo ładna ze złotym oplotem, myślałam zrobić z niej ozdoby na choinkę, ale zastanawiam się czy będą trzymały kształt?

Da się ale nie krochmalem... Ja taką nitkę usztywniałam klejem do drewna a na koniec jeszcze pryskałam lakierem w sprayu ale to dlatego, że posypywałam bombki brokatem i chciałam żeby się nie obsypywał wesoło mi

katrinka - Pon 17 Lis, 2014 23:17

Dziewczyny,ja mam pytanie dotyczące Paverpolu.Usztywniałam nim śnieżynki...pierwsza partia poszła w diabły bo wylazła rdza tam gdzie wbiłam szpilkę.Myślałam ,że to wina szpilek...kupiłam nowe i znowu to samo,10 gwiazdek szlak trafił.Czy ten preparat może powodowa korozję ?
A jeżeli tak...to co by tu użyć do napięcia robótek?Nie chciałabym rezygnować z paverpolu,bo usztywnia na blachę.

eBeata - Wto 18 Lis, 2014 11:38

kup nierdzewne szpilki
katrinka - Wto 18 Lis, 2014 11:47

eBeata napisał/a:
kup nierdzewne szpilki

Takie miałam...nierdzewne hmm

krzysia551 - Wto 18 Lis, 2014 11:52

katrinka, ja do kawałka kartonu rozkładam kawałek płótna i przyszywam za rogi kolorem takim jaki ma gwiazdka, co prawda jest trochę prcy i trochę trudnosciale później efekt i bez nerwów pojawienia się rdzy
katrinka - Wto 18 Lis, 2014 22:36

krzysia551, to jest jakiś pomysł...ale ja wymyśliłam ,że styropian owinę folią spożywczą i spróbuję wykałaczkami przypiąć.Powinno się udać hmm
Janina1501 - Śro 19 Lis, 2014 08:09

Ja ostatnio też miałam wielki problem z rdzą,też mi szpilki pordzewiały a używam mieszanki ługi z wikolem,myślałam że anioły pójdą do kosza,ale udało się je uratować.Zrobiłam taki mocny roztwór wody i kwasku cytrynowego anioły zamoczyłam do tego na kilka godzin,a potem do pralki i rdza puściła.Teraz doszłam do tego że wikol jest różnych producentów i chyba mają trochę inne receptury.Szpilki rdzewieją jak się używa wikolu ze śnieżki,wypróbowałam i znowu kwasek był potrzebny,a i szpilki też chyba są kiepskiej jakości.
japoneczka01 - Śro 19 Lis, 2014 08:11

katrinka Tę rdzę na gwiazdkach spróbuj wywabić Vanishem i potem wypierz w proszku i jeszcze raz dodaj do prania Vanish. U mnie pomogło na plamy z rdzy na białych spodniach.
zamia - Śro 19 Lis, 2014 08:54

Albo domestosem, tylko białe.
japoneczka01 - Śro 19 Lis, 2014 10:01

Uwaga z domestosem, bo zawiera chlor i biała tkanina może dostać żółtych plam, a ponadto chlor może osłabić miejsce z plamą i taka tkanina zwyczajnie się rozłazi po jakimś czasie.
katrinka - Śro 19 Lis, 2014 23:13

Dzięki dziewczyny:)Na początek spróbuję z tym kwaskiem,może coś uratuję.
żabka - Sob 22 Lis, 2014 23:12

Katrinka rdzę po szpilkach usuniesz proszkiem do pieczenia - zwilż śnieżynki, posyp proszkiem, lekko go wetrzyj i zostaw na 10-20 minut, następnie spłucz wodą.
Miałam taką samą sytuację przy krochmaleniu serwety - szpilki nierdzewki rdzę puściły wesoło mi