To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Nici do szydełkowania

doorcia - Sob 30 Gru, 2006 11:08

ok, zmieniam pytanie, znalazłam to, czego szukałam w pasmanteri kordonki.pl tyle, że tam sprzedaż jest zawieszona aż do odwołania, chodzi m o Baska Kirlangic, jest cienki i ma fajny połysk ale nigdzie go nie ma! czy ktoś się orientuje gdzie w Krakowie można kupić nici tureckie?
iwi - Sob 30 Gru, 2006 17:29

Doorciu. Moja uwaga odnośnie nitki Basak Kirlangic - moje
robótki z tych nici się skręcają, ale może tylko ja tak mam hmm .
To jest poliester.

avenitta - Sob 30 Gru, 2006 18:43

Ja też robiłam z Baska Kirlangic serwetkę. Ciężko było ją rozprostować i naciągnąć bo też mi się zwijała i nawet naciągnięcie na mokro niewiele pomogło, w końcu potraktowałam ją lakierem do włosów i jest ok. hopla Rrobi się z niej naprawdę fajnie, tylko jest strasznie śliska i sama spada z motka, trzeba obchodzić się z nią jak z jajkiem. wściekły

A to moja serwetka z Kirlangica

Eve - Sob 30 Gru, 2006 19:54

Właśnie robie torebkę z Baska Kirlangic. Robi się super, ale nitka ciągle mi się sama rozwija i plącze. Robótka mi się nie zwija.
Marzy mi się bluzeczka z tej nitki, ale u mnie w sklepie strasznie droga jest. Może wiecie gdzie ją w necie znajdę?

doorcia - Sob 30 Gru, 2006 20:14

tak wiem, że to poliester ale ten błysk...oprócz poliestru błyszczy się jeszcze wiskoza ale z tego nie znalazłam cienkiej nitki, dlatego nadal zależy mi na tym basaku, i też bym chciała wiedzieć gdzie to można dostać
iwi - Sob 30 Gru, 2006 20:31

Były kiedyś w Wojtku, ale teraz nie ma...
W Rybniku w pasmanteriach jeszcze nie dawno były i duże 100g i małe 20g.
Poszukajcie, w Krakowie to na pewno gdzieś będą.

gabrysia - Pon 01 Sty, 2007 15:44

z okazji świąt w pasmanterii w Chorzowie na Floriańskiej jest mnóstwo świcącego Basaku w bardzo różnych kolorach, w większości są oplecione metalicznymi nitkami, robiłam serwetkę wyszło super, na chustę na pewno się nada
szydeleczko - Pon 01 Sty, 2007 17:37

a moze cos takiego sie nada niedrogie
http://www.allegro.pl/ite...najtamiej_.html
wesoło mi

asia12 - Wto 02 Sty, 2007 06:15

tak jak gabrysia napisała w Chorzowie można kupić Baska Kirlangic na Floriańskiej i mała kosztuje 2zł (na Rynku też w tych pasmanteriach jest ale kosztuje już 2.50zł), przy czym ta Pani mi mówiła że już sie w hurtowniach kończy i raczej jej już nie będzie mieć wiecej, więc sobie na zapas wykupiłam bo marzy mi sie topik z niej - i juz nawet zaczełam, tylko że dla mnie ona jest za cieńka i źle sie robi więc robia podwójna nitką
sylwia12 - Wto 02 Sty, 2007 10:03

Avenitta serwetka cool
brawo brawo brawo

szydeleczko - Wto 02 Sty, 2007 11:36

odnosnie blyszczacego poliestru to wspanialy jest Koral cool nasz polski firmy łodzkiej robilam kiedys torebke czarnego koloru bardzo swiecacy i na bluzeczki, chusty trzeba bylo by ok 2 motkow w jednym jest 760 metrów 25 dag i u mnie w hurtonii kosztuje ok 16 zł. natomiast aby robotka byla ladnie wykonana trzeba szydelka ok 3 - 3,5 wtedy wzorek sie ladnie uklada i nitka nie placze sie w robotce (robialam ze zlotego Basak cienkiej niteczki - dla mnie szok wściekły pol motka schodzilo naraz nie lubie jej choc wykonane robotki sa bardzo ładne)
szydeleczko - Wto 02 Sty, 2007 11:41

http://www.wojtek.com.pl/...dg2=105&idt=377

bardzo ladne kolorki wesoło mi

asia12 - Wto 02 Sty, 2007 11:42

to prawda, Koral też jest fajny - bo ostatnio go sobie kupiłam ale w celu zrobienia z niego bieżnika takiego wiekszego,
Muszę przyznać ze bardzo go tanio kupiłaś, bo ja zapłaciłam za neigo 18zł a w innym sklepie był za 22zł
ale jakoś nie jestem przekonana czy byłby z tego ładny topik bo dla mnie to jest za ciężkie puknąć się

Szydeleckzo jeżeli masz możliwość pokazania bluzeczki z Koralu tobardzo proszę uklon bo ja jak nie wierny Tomasz jak nie zobacze to sie nie przekonam hahahihi

Dorfi - Wto 02 Sty, 2007 15:42

doorcia a byłaś w hurtowni na Łagiewnickiej? Kiedyś tam widziałam te nici, ale dawno już tam nie byłam. Tyle, że u nich trzeba kupić całą paczkę. Ale na bluzeczkę i tak potrzebujesz więcej, to może paczka będzie Ci pasowała.
szydeleczko - Wto 02 Sty, 2007 17:22

Asiu niestety nie mam fotki widzialam jak znajoma miala robil jej ktos kolor brazik bardzo rzadki wzorek prawie siateczkowy bo faktycznie wzorek bardziej zbity wyjdzie sztywny i szydelko co najmniej 3 ale lepiej wieksze - jak bedzie okazja poprosze by zrobila zdjecie i wtedy zamieszcze fotke. ja robilam z czarnego korala torebke ale z podwojnej niteczki aby byla bardzo sztywna szydelkiem nr 4,5 i bardzo prosty wzorek słupki i połsłupki
oto fotka

sylwia12 - Wto 02 Sty, 2007 18:14

Ładniuchna torebeczka brawo brawo brawo
asia12 - Śro 03 Sty, 2007 06:02

dzięki szydełeczko cmoknięcie a torebka super cool
doorcia - Śro 03 Sty, 2007 14:44

drofi na łagiewnickiej jeszcze nie byłam, jak polecasz to wpadne ale jak na razie zamówiłam właśnie koralka w kolorowym motku bo u wojtka już nie zamawiam, nieładnie mnie tam potraktowali...
szydeleczko - Śro 24 Sty, 2007 20:08

zostaly mi cztery kłebki MAXI ALATIN BASSAK po 100 g kolor 353 w motku 565metrow
nie mam pomyslu co z niej zrobic (poczatkowo miala byc firanka ale koncepcja ulegla zmianie) moze ktos jest chetny kupic po 9 zł za 1 szt
kontakt na email hahahihi

link do kolorku

MAGDAKAZ2 - Pią 26 Sty, 2007 13:48

Mam pytanie. Nie moge nigdzie dostać bawełny dł. 104m/50g "Alpha"ONLINE. Znacie może taką włóczkę a może wiecie czym ją zastąpić. Ma powstać z niej top. Dzieki za odpowiedż.
szydeleczko - Wto 30 Sty, 2007 09:18

maxi juz nieaktualna zostala sprzedana, ale jesli ktos bedzie potrzebowal pilnie cos to moge zagladac do hurtownii gdzie jest maxi w cenie 55 zł za paczke ale trzeba kupowac 6 sztuk zafolowane, to cena bardzo atrakcyjna cool
moslamawe - Pią 02 Lut, 2007 08:17

dziewczyny
http://www.allegro.pl/ite...donek_maxi.html

Violetta21 - Pią 02 Lut, 2007 13:04
Temat postu: Nici do szydełkowania
Tak kupowałam kiedyś kordonek maxi u tej osoby i muszę powiedzieć że jest ok (ale narazie jeszcze leży w szafie hahahihi )
Ada - Pią 02 Lut, 2007 14:30

Czy takie nici do czegoś by sie nie przydały?Myślę o szydełku.
http://www.allegro.pl/ite..._wyprzedaz.html
albo takie
http://www.allegro.pl/ite...we_okazja_.html
http://www.allegro.pl/ite...rmes_1000m.html sa u tego uzytkownika w różnych kolorach

szydeleczko - Wto 06 Lut, 2007 10:53

Ada mysle ze te pierwsze nie nadaja sie a drugie i trzecie linki moze tak ale sa bardzo cienkie mysle ze to maszynowe chyba ze masz ochote robic drobne rzeczy cieniusienkim szydeleczkiem 0,5 to powinny sie nadac zalezy co chcesz z nich zrobic???? kazanie :komp: