To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??

Beata T - Sob 26 Wrz, 2009 20:08

Najpierw dom , powroty i miłość wesoło mi gdyby wszystkie książki były pisane na jedną nutkę to szybko byśmy się nimi znudziły dlatego urozmaicenie jest ok......no i nie zawsze da się lubić wszystkie książki jednego autora - zioną nudą albo to już było hmm
Asia S. - Sob 26 Wrz, 2009 20:43

mój "Dom nad rozlewiskiem" stoi grzecznie na półeczce hahahihi i czeka na mnie
avante - Sob 26 Wrz, 2009 21:20

Runa, M. Kalicińska pisała te książki w takiej kolejności jak podają dziewczyny ale biorąc pod uwagę czas akcji to kolejność jest taka: "powroty", "dom", "miłość". Mnie bardzo ciekawiło co się stanie z Gosią więc postanowiłam przeczytać wcześniej "miłość nad rozlewiskiem". "Powroty" zostawiłam sobie na deser...
lena77 - Czw 15 Paź, 2009 15:33

Ja wprawdzie omawianych tu przez Was książek pani Kalicińskiejnie nie czytałam, ale słyszałam wiele pochlebnych opinii od koleżanek. Jak gdzieś je w bibliotece upoluję to z chęcią przeczytam.

A to teraz u mnie na tapecie:
MARZYCIELKA Z OSTENDY - Eric-Emmanuel Schmitt
ODETTE I INNE HISTORIE MIŁOSNE - Eric-Emmanuel Schmitt

Jeśli przypadłaby Wam do gustu jego twórczość to godne polecenia są także:
EWANGELIA WEDŁUG PIŁATA
OSKAR I PANI RÓŻA
Książki o odmiennej tematyce niż pierwsze dwie, ale zupełnie zachwycające.

bogusia1255 - Czw 15 Paź, 2009 23:28

A ja polecam i uwielbiam książki Kraszewskiego czytam obyczajowe bo nie lubię historycznych trochę ckliwe,trochę bajki ale cudowne polecam.Swoją drogą ciekawe wszyscy którzy lubią robótki lubią czytać jak to ze sobą godzić, tracimy jedno kosztem drugiego nieraz zadaję sobie pytanie co wybrać i zgadnijcie co wygrywa? Bardzo często książka.
Paddington - Pią 16 Paź, 2009 14:19

Kochani, ja nie mogę nie napisać o nowej, kolejnej z serii książce o przygodach MISIA PADDINGTONA!

"PADDINGTON SIĘ KRZĄTA"

Dla miłośników i wszystkich którzy chcą powrócić do przyjemnych lat dzieciństwa lub chcą przedstawić misia swoim milusińskim. Polecam jakem Paddington Miś wesoło mi

avante - Nie 18 Paź, 2009 18:29

Ja teraz czytam (a w zasadzie słucham) polecaną tu przez kilka osób książkę "Tajemnica Abigel" i muszę przyznać, że bardzo wciąga. Zaczęłam też czytać Pratchetta: Kolor magii i Blask fantastyczny.
Runa - Nie 18 Paź, 2009 18:32

avante a możesz się podzielić słuchowiskiem?
Bożena- 2000 - Nie 18 Paź, 2009 19:32

Kalicińska i jej książki, to takie urocze poczytajki z klimacikiem. Takie ciepłe, domowe z przepisami babciowymi. Mam tylko jedną uwagę, dla mnie ważne jest prowadzenie postaci. Jedyną rzeczą jaką operuje pisarz jest język. Tu prawie wszystkie postacie używają tego samego słownika. Denerwowały mnie dialogi. Matka i córka mówiące tak samo, w ten sam sposób budujące zdania itp. Postać, która się wyróżnia to Janusz, bo się jąka. Tyle, że to moje subiektywne odczucie.
Mistrzami w tej materii są Karol Olgierd Borchardt i Mario Puzo, może dlatego po Kalicińskiej wróciłam do ;Szamana morskiego; i ;Znaczy Kapitan;- pierwszego i ;Ojca Chrzestnego; -drugiego.
Choć, ku mojemu zdumieniu sięgam ostatnio często po Haralda Cobena, którego uważam za mistrza intrygi i uwielbiam tytuły jego książek ;Nie mów nikomu:, Obiecaj mi, Bez pożegnania: itp
Podoba mi się też sposób narracji Ludluma, tu polecam: :Opcję paryską;
Coben i Ludlum piszą raczej dla facetów, ale właśnie narracja i sposób prowadzenia postaci bardzo mi się podobają.

Gusia - Nie 18 Paź, 2009 19:54

W piątek kupiłam nową książkę i od razu zaczęłam czytam, podobnie jak Bożena- 2000, uwielbiam Harlana Cobena i to właśnie jego książkę "Tylko jedno spojrzenie" czytam
http://merlin.pl/Tylko-je...t/1,397130.html

malgosp - Nie 18 Paź, 2009 22:35

Jakiś czas temu przeczytałam książkę pt. "Miasto ślepców" Bardzo nietypowa, ciekawa.... polecam
Bożena- 2000 - Nie 18 Paź, 2009 22:55

Tej książki Harlana Cobena nie znam. Wyżej nie napisałam, że są to tomiska i to też lubię.
Sal - Śro 21 Paź, 2009 14:06

A mnie koleżanka pożyczyła autobiografię Romana Polańskiego "Roman". Fajnie się czyta.
Evriel - Śro 11 Lis, 2009 15:33

Hmmm, ciekawa jestem, czy któraś z Was czyta(ła) cykl Millenium Stiega Larssona ("Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet", "Dziewczyna, która igrała z ogniem", "Zamek z piasku, który runął") a jeśli tak, to jakie macie zdanie na temat tych książek ?
anulka - Śro 11 Lis, 2009 20:00

A ja chciałabym polecić książki Marian Keyes. To taka literatura kobieca. Świetnie odpręża i moim zdaniem UZALEŻNIA!!! Przeczytałam już 6 książek tej autorki i właściwie w każdej znalazłam coś nowego i każda wzbudziła we mnie różne emocje, co rzadko się zdarza czytając książki jednego autora. Zaczynałam od "Wakacje Rachel" i właściwie nie mogłam się od niej oderwać. I sytuacja powtarzała się przy każdej kolejnej pozycji.
Duże wrażenie zrobiła też na mnie "This charming man", ale nie wiem czy jest po polsku.
Na prawdę gorąco polecam.

Cytat:
Swoją drogą ciekawe wszyscy którzy lubią robótki lubią czytać jak to ze sobą godzić, tracimy jedno kosztem drugiego nieraz zadaję sobie pytanie co wybrać i zgadnijcie co wygrywa?

A ja znalazłam rozwiązanie:P Słucham audiobooki jednocześnie haftując. Chociaż rzeczywiście, to nie to samo. Nie ma to jak skulić się w wygodnym fotelu z książką i zapomnieć o wszystkim innym Smile

Pani Mama - Czw 12 Lis, 2009 22:30

ja własnie czytam Zycie PI napisana przez Yanna Mrtela ,prawdziwe wydarzenia chlopca ktory przez 7 miesiecy na srodku oceanu dzieli szalupe ratunkowa z tygrysem bengalskim no historia niesamowita a prawdziwa wesoło mi
avante - Pią 13 Lis, 2009 14:22

Wczoraj skończyłam słuchać "Czarnoksiężnika z Archipelagu" Ursuli Le Guin i jestem zachwycona tą książką.
Czytałam też niedawno książkę "Czarodzieje mogą wszystko" Dariusza Chwiejczaka, którą można legalnie pobrać ze strony http://www.czarodzieje.com.pl/ Polecam ją przede wszystkim fanom Harry'ego Pottera.

lena77 - Sob 14 Lis, 2009 10:34

Pani Mama napisał/a:
ja własnie czytam Zycie PI napisana przez Yanna Mrtela ,prawdziwe wydarzenia chlopca ktory przez 7 miesiecy na srodku oceanu dzieli szalupe ratunkowa z tygrysem bengalskim no historia niesamowita a prawdziwa wesoło mi

O, to doprawdy świetna książka Exclamation Exclamation Exclamation cool
Jestem jej właścicielką od długiego czasu i z przyjemnością do niej wracam.

A to teraz u mnie w czytaniu:
MOJE ŻYCIE Z MOZARTEM - Eric-Emmanuel Schmitt
Jako ciekawostkę powiem Wam, że do książki dołączona jest płyta CD z fragmentami utworów Mozarta wybranymi przez autora.

Paddington - Sob 14 Lis, 2009 11:58

Wiecie co, ja chyba z jakiejś innej planety, bo nie znam tych tytułów którymi się zachwycacie- chyba czas nadrobic zaległości Smile
Pozdrawiam

agus2003 - Sob 14 Lis, 2009 13:28

Paddington, nie martw się! Dla mnie te tytuły też nic nie mówią, ale masz rację... trza się zabrać za czytanie hopla

Ja wczoraj skonczyłam "Miłośc nad rozlewiskiem" Bardzo fajna książka, jak dwie poprzednie zresztą.

lena77 - Sob 14 Lis, 2009 21:13

Paddington napisał/a:
Wiecie co, ja chyba z jakiejś innej planety, bo nie znam tych tytułów którymi się zachwycacie- chyba czas nadrobic zaległości Smile
Pozdrawiam

agus2003 napisał/a:
Paddington, nie martw się! Dla mnie te tytuły też nic nie mówią, ale masz rację... trza się zabrać za czytanie hopla

No, Dziewczyny, bez paniki Wink

Myślę, że ten wątek jest właśnie po to, żeby się dowiedzieć, co inni czytają i może sięgnąć po polecane przez Koleżanki książki.

Ja tam lubię czytać i z chęcią korzystam z podpowiedzi przyjaciół, znajomych pań bibliotekarek czy naszego forumowego wątku. W końcu jest tak oooooooooogroooooooomna ilość książek, że można przegapić coś interesującego.

jusia1437 - Nie 15 Lis, 2009 09:08

A ja czytam właśnie "Dr House i filozofia - wszyscy kłamią" H. Jacoby i W. Irwin.
Sama nie wiem, co o tej książce sądzić. Czyta się ją dość trudno, bo to książka filozoficzna (a może dlatego, że jestem umysłem ścisłym to trudniej...), ale dla fanów House'a (czyli dla mnie też Very Happy) bardzo dobra, żeby zrozumieć niektóre "zagrania" House'a. Porównanie jego postępowania z wieloma nurtami filozoficznymi, jak się w nie wpisuje i poznanie dość oryginalnych punktów widzenia.

agus2003 - Nie 15 Lis, 2009 12:43

No właśnie...
Nie spsób przeczytać wszystkiego, dlatego mam propozycję, piszmy o książkach, które czytamy co nieco, aby inni mogli zorientować się, czy ich taka książka ewentualnie mogłaby zainteresować. C o tym myślicie???

Asia S. - Nie 15 Lis, 2009 21:15

agus2003 napisał/a:
No właśnie...
Nie spsób przeczytać wszystkiego, dlatego mam propozycję, piszmy o książkach, które czytamy co nieco, aby inni mogli zorientować się, czy ich taka książka ewentualnie mogłaby zainteresować. C o tym myślicie???

popieram clym sercem i już apelowalam do czytająco - szydełkujących

zabencia - Nie 22 Lis, 2009 21:54

I ja uwielbiam czytać książki. Pochłaniam wszystko co wpadnie mi w łapki, ale miłością największą jest fantastyka, fantasy i kryminały wszelkiej maści.

Ostatnio przeczytane to "Breslau Forever" Andrzeja Ziemiańskiego. Książka wciągająca, ale ja wielka fanka Ziemiańskiego, więc każdą jego powieść pochłaniam wesoło mi Niemniej jednak miłośnikom fantastyki szczerze polecam cool

Krótki opis za wydawcą:
Staszewski to najlepszy pies wrocławskiej komendy (nie mylić z pieskiem noszącym w zębach teczkę za przełożonym). Prowadzi śledztwo w idiotycznej sprawie, która ciągnie się od lat 30. zeszłego stulecia. Jeden po drugim ginęli zajmujący się nią oficerowie. Nie ma i nie było żadnego podejrzanego.
W przedwojennym Breslau to samo śledztwo rozłożyło na łopatki funkcjonariuszy niemieckiej kripo. W ruinach powojennego Wrocławia – milicjantów obywatelskich. Do czego doprowadzi Staszewskiego? Do spisku, sekty, klątwy, sedna Breslau czy jak poprzedników... do śmierci.
Problem w tym, że ludzie, nie wiedzieć czemu wybuchają, podpalają się albo popełniają samobójstwo w któryś z bardziej tradycyjnych sposobów.
Za każdym razem otaczają się kwiatami. Zawsze towarzyszy im rytuał powtarzalności.