To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porozmawiajmy o drutach - Druty

calicja - Śro 12 Sty, 2011 20:49

No to klops placzek

ciapara - Śro 12 Sty, 2011 21:14

Tia ... akryl... cienki akryl... pewnie robilas scisle?
Ja na piatkach najczesciej robie a jak na cienszych to bardzo uwazam bo czytalam czyjs post o złamaniu druta przez nieuwage.. a jak Tobie sie ta kraksa stała?

lamika88 - Śro 12 Sty, 2011 21:15

calicja, uujjj... Dlateo na bank zdecyduję się na metalowe... Już kilka razy mi ktoś w domu na robótkę usiadł to metalowe to wytrzymają... wesoło mi
calicja - Śro 12 Sty, 2011 21:26

lamika88 napisał/a:
calicja, uujjj... Dlateo na bank zdecyduję się na metalowe... Już kilka razy mi ktoś w domu na robótkę usiadł to metalowe to wytrzymają... wesoło mi

na nich nikt nie usiadł Sad
złamały mi sie w ręku podczas robienia
Najgorsza, że właśnie przyszadł Zephir bordo i miałam zacząć szal sztrikuję

ciapara, robie raczej luźno - nawet bardzo luźno, cienka bawełną - nie mam pojęcia co się stać mogło

Pyziulka - Śro 12 Sty, 2011 21:26

ciapara napisał/a:
Tia ... akryl... cienki akryl... pewnie robilas scisle?
Ja na piatkach najczesciej robie a jak na cienszych to bardzo uwazam bo czytalam czyjs post o złamaniu druta przez nieuwage.. a jak Tobie sie ta kraksa stała?

3,50mm to nie są takie cienkie druty... Poza tym ja złamałam druty nie przez nieuwagę a podczas dziergania... Na bambusowych drutach 2,0mm bez problemu dziergałam i nie złamałam a akryle zarówno 4,0 jak i 6,0 poszły podczas dziergania. Jedne złamały sie tak jak te powyżej w połowie natomiast drugie złamały sie przy metalowym łączniku z żyłką. Nie warto kupować drutów akrylowych.

ciapara - Śro 12 Sty, 2011 21:53

O mamo... nie załamujcie mnie ... wlasnie sobie drutuje resztkowy sweterek dla corci na akrylach...4 mm nie narzekam lubie na nich robic...
Od czego to moze zalezec takie ....szybkie wyeksploatowanie druta?

calicja - Śro 12 Sty, 2011 22:00

ciapara, mnie sie też na nich całkiem dobrze robiło - może po prostu trafiłam na felerny egzemplarz. Ja raczej nie niszczę rzeczy i użytkuje wszystko dość długo więc pewnie pech zwykły
ciapara - Śro 12 Sty, 2011 22:05

a swoja droga ostatnio sprztalam i znalazlam plastikowe proste druty sprzed 20 lat... usmialam sie patrzac na nie... no i nie wyrzucilam... ale sentymentalna baba za mnie puknąć się hahahihi
koteccek00 - Czw 13 Sty, 2011 08:24

Jauzywam druty metalowe, ale robie luzno i szybko. Jak mi spadaja to zbieram i tyle, mnie tam sie musi zeslizgac ozko z drutu.
Pyziulka - Czw 13 Sty, 2011 08:54

calicja napisał/a:
ciapara, mnie sie też na nich całkiem dobrze robiło - może po prostu trafiłam na felerny egzemplarz.

Nie sądzę abyś trafiła na felerny egzemplarz. Jak poczytacie na zagranicznych forach to akryle łamią sie często! Są one sprężyste i nawet 6,0 się wyginają (wystarczy złapać za dwa końce druta i lekko wygiąć w łuk aby to zobaczyć). Są to tanie relatywnie druty z taniego materiału...

ciapara napisał/a:
Od czego to moze zalezec takie ....szybkie wyeksploatowanie druta?

Od materiału z jakiego jest zrobiony. Metalowe addi 2,5 wygięły mi sie po jakimś czasie (dziergałam zabawki na nich więc bardzo ciasno) ale KP nawet 2,25 sie nie wyginają! Akryl po prostu jest zbyt sprężysty i miękki dlatego szybko się "zużywają".

aga kuśmierz - Czw 13 Sty, 2011 09:51

wtrącę się i ja:) mam i Addi i KP i dla mnie są super!!! jeśli chodzi o ostrość w Addi to polecam lace,one są wyjątkowo ostre i Dagi zawsze mówiła,że najlepsze do pęczków:)))) miałam też przygodę z drewnianymi,bo jeden pękłam sama ale po prostu się oparłam o robótkę siadając w egipskich ciemnościach oczywiście brak uzupełniłam,wszystkie bardzo lubię Smile nie mam natomiast żadnych akryli ale chyba je sobie daruję,bo właśnie kupiłam kolejne trzy pary metalowych KP.
jadwisia - Czw 13 Sty, 2011 13:29

Ada,
Dzisiaj kupiłam już druty w biferno,bo wogole nie szło na Ebayu zapłacic.Zgłosiłam te sprawę w biurze obsługi i czekam na wyjaśnienie.
Na Ebayu tez kupie,ale musi sie sprawa wyjaśnić.Masz racje tak tanich nie ma nigdzie.Podobno je masz,czy są dobre,dobrze sie nimi robi?
Jak długo czekałas na przesyłkę? bye bye

Grażyna - Czw 13 Sty, 2011 19:36

Tak, zestaw drutów KP wychodzi taniej, więc się opłaca. Ja zamawiałam w zeszłym roku, gdzieś w lutym chyba, tez w Zamotane i dobierałam sobie jeszcze druty cieńsze od 3mm, bo w zestawiie najcieńsze to właśnie 3mm. Dobrałam sobie dodatkowe żyłki o róznych długosciach. Wykorzystuję druty do dziergania, a same zyłki jako "nitka", gdy chcę przymierzyć sweterek w trakcie dziergania. Dawniej było to nie do pomyslenia, a teraz rach ciach ciach elementy zszywam na żyłki, przymiarka i ocena natychmiastowa, czy mój wytwór lezy na mnie tak jak chciałam. Cieńkie 2mm i 2,5 mm wyginaja się. Odkręcanie zalezy chyba od zawiasków, bo nie we wszystkich drutch mi sie to to odkręca.
Ada - Czw 13 Sty, 2011 19:56

Robi mi się wyśmienicie, bo to są bardzo gładkie druty, ale i bardzo lekkie. Mnie kupowała na ebay'u synowa i nie wiem jak długo szła przesyłka.
jadwisia może ktoś jeszcze będzie chciał te druty i spróbujesz się dogadać, ale wtedy trzeba dopłacić za przesyłkę krajową.

Ewa P - Czw 13 Sty, 2011 20:16

jadwisia, ja zamawiałam te druciki w poniedziałek i po dwóch godzinach od płatności dostałam info o wysyłce. Teraz czekam na nie, a jak długo - o tym napiszę, kiedy już je odbiorę. Z płatnością przez PayPal nie było żadnych problemów
gracha - Czw 13 Sty, 2011 21:29

Ufff. Zarejestrowałam się na ebay'u,paypalu i dokonałam pierwszego zakupu - właśnie te drutki ale mam nadzieję, że to nie ostatni zakup. Smile
ciapara - Pią 14 Sty, 2011 10:32

Dziewczyny ale czy te zagraniczne druty sa jakies inne ze wolicie na e-bay kupowac?
a paypalu to forma płatnosci z tego co zerknelam... na czym ona dokładniej polega?
jadwisia, a które sobie zakupiłas druciki w biferno? Zestaw jakis czy konkretne któres wielkosci?

Wiotka555 - Pią 14 Sty, 2011 10:51

Dziewczyny, nie żebym się wymądrzała ale potwierdzam , ze druty KP opłaca się kupować w Polsce. Wychodzą dużo taniej. Odwrotnie niż włóczka. Dzięki Marysi poznalam Biferno ii tam kupiłam wszystkie druty.
Mao - Pią 14 Sty, 2011 11:21

Ja również posiadam druty KP zarówno metalowe jak i drewniane ,komfort ,wygoda dziergania jest nieporównywalna no i te dziesiątki żyłek hahahihi które mogę dokupować dokręcać ,wykręcać łączyć ,robótkę przymierzać po prostu super. cool

Posiadam również niższe numery nieodkręcane KP i Addiki.

Mam również obiekt pożądania walizeczkę Addi clik i bardzo żałuję ,że ją kupiłam.

Oczywiście korzystam ale rzadko.

Przede wszystkim tylko mają 3 żyłki ,jedna z nich jest tak krótka ,że do niczego się nie nadaje ,nawet do przełożenia oczek bo nie ma zatyczek na końcach.

Dokupienie żyłek jest kosztowne 59zł za 3 sztuki w tym znowu ta krótka .
Druty w walizce zaczynają się od numeru 3,5 do chyba 10 z tych grubości korzystam rzadko używam zazwyczaj 3,5 -4 -4,5,wysoka cena to następny minus i żyłki które się załamują , niestety w KP to mi się nie zdarza a tu muszę uważać by się nie odkształciły. przykro mi

Poza tym uważam ,że druty na sztuki lepiej mi się opłaca kupować ( i tak to musiałam zrobić) i taniej by mnie to wyniosło niż ten zestaw z masą drutów na których w ogóle nie dziergałam.

Tyle moich spostrzeżeń.No i polecam dobrze się zastanowić przed zakupem zestawów czy na pewno często będziecie korzystać z tych grubości bo radość z wydanych nie małych pieniędzy może trwać krótko zebalek

gracha - Pią 14 Sty, 2011 12:15

Przyznaję rację Mao. Ja od niedawna dokupuję druty bo dotąd bazowałam na starych zasobach. W zasadzie dokupiłam tylko 2 druty Addi z żyłką, nr 3,25 i 3,75. Jakieś proste kupiłam, i nie używam, za lekkie. Mam swoje ulubione stare nr 3,5 i są dla mnie uniwersalne Smile. Ale te ADDI z żyłką to faktycznie jazda mercedesem w porównaniu z tymi starymi, które miałam. Natomiast na ebayu kupiłam wyłącznie z ciekawości - chciałam doświadczyć tej formy zakupu, a przy okazji zobaczyć druty bambusowe bo nie widziałam dotąd. A, że cena przystępna...
calicja - Pią 14 Sty, 2011 12:52

Mao napisał/a:
.No i polecam dobrze się zastanowić przed zakupem zestawów czy na pewno często będziecie korzystać z tych grubości bo radość z wydanych nie małych pieniędzy może trwać krótko zebalek

w zupełności sie zgadzam - ponadto radość jest jednorazowa, a przy dokupywaniu kolejnych drutów radość sie powtarza przy każdej, kolejnej przesyłce hopla

ciapara - Pią 14 Sty, 2011 13:54

A ja sie zastanawiam nad kompletem drewnianych... mocno sie zastanawiam... pewie jeszcze pare miesiecy mi zajmie dojrzewanie do tematu... ale mam 2 pary i podoba mi sie bardzo robótkowanie na nich.
Jesli zas chodzi o akryle mam swiadomosc tego ze sa łamliwe i robie na nich ostroznie. Trzeba sie z lekka przyzwyczaic do nich po metalach bo komfort robienia jest zupełnie innego typu. Mianowicie sa swietna sprawa dla osób które jeszcze nie machaja drutami tak wprawnie bo tak jak pisałam oczka z nich nie zwiewaja. Uwazam ze cena ich jest w porównaniu do zwykłych drutów w pasmanterii bardzo dobra, a jesli chodzi o ich łamliwosc... mam te swiadomosc z jakiego sa materiału i po pierwsze ich nie wyginam a po drugie robie dosyc luzno wiec mi sie akurat sprawdzaja. Jezeli zas chodzi o kruchosc materiału... i ich podatnosc na uszkodzenia... kupilam w zwyklej pasmenterii druty na zylce i chociaz wygladaly bardzo fajnie to nie dokonczylam jednej nawet robótki na nich bo zwyczajnie wyłamała sie zyłka i druty poszły do smieci. W KP fajne jest ich mocowanie, moim zdaniem bo żyłki sie nie ułamuja jedynie moga sie wykrecic a jak ktos na nich robi duzo -to swietnie sie czuje ze sie wykrecily bo "luzniej" chodza.
Robialam na akrylach chuste Ady z biblioteki i jest to naprawde duza chusta... nie gubilam oczek... nie odkrecily mi sie zylki..robilo mi sie bardzo fajnie.
Byłam i nadal jestem z nich zadowolona. Ale to jest moje zdanie. Pewnie ile dziewiarek tyle odczuc Smile
A jak ktos robi na drutach często i bardzo scisle albo wloczke ma ostra to nawet metale zajezdzi. .
Wiem bo ostatnio robilam enzian na dosyc ostrej wlóczce z lureksem... wzielam do nich metale KP 5 i chociaz robie tak jak pisalam luzno.. to po drutach widac ze cos ostrego na nich mialo niezła jazde Smile A znowu enzian to płachta ogromna mozna sie w niej schowac. zebalek

saba52 - Pią 14 Sty, 2011 13:57

A ja mam pytanie ...hm może głupie....czy w Niemczech te druty można kupić normalnie w pasmanterii ?
calicja - Pią 14 Sty, 2011 14:13

ciapara, Mnie sie też na akrylach dobrze robiło, chociaż się złamały. Teraz robótka leży i czeka na dostawę drutków - tym razem metalowych jednak. Pewnie do cienkiej włóczki akrylowe były by lepsze, szczególnie, że ja też luźno robię i z metalowych będą bardziej uciekać oczka Sad.
Pewnie jeszcze kiedyś akrylowe kupię, ale na razie czeka Zephir na szal i nie chcę ryzykować, że znów akryle sie złamią i będzie przerwa w pracy - za kilka miesiecy skompletuje sobie wiekszy zestaw, wtedy nie bedzię problemu .

wikifiki - Pią 14 Sty, 2011 14:15

Witajcie Drogie Kolezanki!
Wracam do was bo bardzo długim czasie ciszy ale zycie lubi pisac kiepskie scenariusze i nie zawsze tak jak sobie tego zyczymy, ale wracam już do Was i mam nadzieje że w niedłudim czasie uda mi sie sfotografować to co w okresie nieudzielania sie na forum wydziergałam, chociaz to co zostało dla mnie.
Zachęcona waszymi opiniami postanowiłam i ja dołączyć do szczęśliwych drutów KP. wesoło mi
Zamówiłam sobie w biferno zestaw metalowych drutów 4,5,6 mm+ 3 zyłki+ końcówki do zyłek , do tego dobrałam sobie jeszcze druciki 3mm 3,5mm 4,5mm. Jakie było moje zdziwienie przy wyjmowaniu przesyłki gdy sie okazała że w gratisie dostałam dodatkowa pare drucików 3.5mm i zestaw probek włóczke oferowanych przez biferno hopla hopla hopla

Zamówiłam sobie z mysla o wydzierganiu pierwszej chusty lub szala śliczną moherowo akrylowa włóczke Nako- Angormatik w przecudnych odcieniach różu fioletu i szarości.

Aha i czas od zamówienia do dostarczenia 48h cool cool cool

Pozdrawiam Karina