To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miło¶ników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Nici do szydełkowania

Stokrotka - Nie 11 Lut, 2007 19:09

Cze¶ć! Mam małe pytanko... jestem pocz±tkuj±ca i nie bardzo jeszcze radzę sobie z doborem nici... mam perle 5 altin basak i tak się zastanawiam czy bed± z tego serwetki czy może lepiej robić cos innego...Proszę o radę. bye
tintam - Nie 11 Lut, 2007 19:48

Stokrotko ja robiłam serwetki z Perle 5 na szydełku 1,75 i wyszły całkiem fajnie.
Stokrotka - Nie 11 Lut, 2007 20:20

Dziękuję tintam kwiatek dla ciebie Ja wła¶nie zakupiłam sobie taki rozmiar szydełka... Mam już troszke na swoim koncie... Nie za dużo co prawda ale zawsze co¶. Jak siostra mi zrobi parę fotek to może uda mi sie pochwalic.... Pozdrawiam cmoknięcie
stenia - Pon 12 Lut, 2007 13:03
Temat postu: Błyszczące cienkie nici do szydełkowania
Widziałam niedawno w telewizji chustę zrobioną na szydełku w ananaski z nici cienkich i błyszczących tak jak brokat. Może ktoś wie co to za nici. W pasmanteriach pytałam o takie nici, ale nic podobnego nie znalazłam. Najbardziej błyszczące jakie mieli to były tureckie nici poliestrowe, a to co widziałam w tej chuście byłszczało dużo bardziej, dosłownie tak jak błyszczą materiały brokatowe. Podpowiedzcie proszę co to mogło być. Pozdrawiam. Stenia.
Ada - Pon 12 Lut, 2007 15:37
Temat postu: Re: Błyszczące cienkie nici do szydełkowania
stenia napisał/a:
Widziałam niedawno w telewizji chustę zrobioną na szydełku w ananaski z nici cienkich i błyszczących tak jak brokat. Może ktoś wie co to za nici. W pasmanteriach pytałam o takie nici, ale nic podobnego nie znalazłam. Najbardziej błyszczące jakie mieli to były tureckie nici poliestrowe, a to co widziałam w tej chuście byłszczało dużo bardziej, dosłownie tak jak błyszczą materiały brokatowe. Podpowiedzcie proszę co to mogło być. Pozdrawiam. Stenia.

Może takie?
http://www.allegro.pl/ite...m_promocja.html
albo takie?
http://www.allegro.pl/ite..._i_srebrne.html

moslamawe - Pon 12 Lut, 2007 17:52

Te drugie mam sa strasznie cieniutkie swietnie błyszcza ale moim zdaniem nie nadaj± się na bluzki ani chusty bo s± takie metaliczne w dotyku jakby z druciku tu na tym dzwoneczku robiłam podwójna nitk±

Maria - Wto 13 Lut, 2007 10:04

Dla tych ,które mieszkaj± blisko Lidla jest możliwo¶ć zakupu włóczek i szydełek.Nie wiem czy to okazja ,ale bawełna wydaje się ciekawa http://www.lidl.pl/pl/hom....20070219.index
Jumelle - Wto 13 Lut, 2007 10:43

Hmm ten zestaw do szydełkowania w zeszłym roku kupowałam jako¶ taniej chyba za 19,90, a wełnę miesi±c temu za 16,90
przejdę się chyba tylko w celu obejrzenia tych zestawów szydełek i drutów, bo tego nigdy za dużo.

Ada - Wto 13 Lut, 2007 12:36

Zauważcie,proszę,że sprzedaż dopiero od poniedziałku.jest czas na zastanowienie.
stenia - Wto 13 Lut, 2007 18:48
Temat postu: nici błyszczące
Ada! Dziękuję bardzo za podpowiedź, ale wydaje mi się, że to nie jest to. Te nici są chyba dość sztywne i nie bardzo by się nadawały na chustę. Tamte były mięciutkie, bo chusta była lejąca, no i ten połysk, była prześliczna. Te nici chyba by tak nie błyszczały. Pozdrawiam Stenia.
Ada - Wto 13 Lut, 2007 22:26

podejrzewam,że mógł to być lureks albo wiskoza,a może jedwab/raczej sztuczny/
wienia - Czw 15 Lut, 2007 10:53

Jesli chodzi o nici to w tej chwili robię bluzeczkę z nici Perle i s± one lekko rozci±gliwe. Tak przynajmniej zachowuj± się w bluzce. Niedawno porpułam dwie rzeczy ( zupełnie fajnie zrobione na szydełku) tylko dlatego, że się wyci±gły do granic mozliwo¶ci. Dziewczyny na forum robi± piękne spódnice i zastanawiam się czy wł±snie się nie wyci±gn±. Wypróbowałam na szydełko Hemerę , Monikę . Natomiast z innych włoczek mam własnie problem. Podpowiedzcie jak± włćżkę waszym zdaniem najlepiej kupować do robótek szydełkowych? cmoknięcie
szydeleczko - Czw 15 Lut, 2007 12:35

Wierka ja do szydelkowych robotek uzywam Arie z Łodzkiej firmy wychodza lekkie i zwiewne kolor bialy i bez sa po 10 zł zas kolorek w hurtowinii za 6 sztuk place 66 zł czyli po 11 zł za sztuke i praktycznie 6 sztuk wychodzi na bluzeczke a czasem zostanie moteczek ale zostawiam go moze kiedys zrobie z kilku kolorkow; bardzo lubie robic bluzki z Alminki i ostatnio z tanszej floria light a na serwetki kupuje maxi alatin basak mam obok siebie niedroga hurtownie wiec po 9 zł moteczek jest taniej niz w sklepach ale kupic musze 6 szt bo tak sa pakowane.
p s to na tyle ide robic zakiecik a potem tunike z kamizelka bye hopla sztrikuję

aga ku¶mierz - Czw 15 Lut, 2007 12:36

a któr± perle używasz basak czy madame tricote
wienia - Czw 15 Lut, 2007 13:13

No teraz mnie zastrzeliła¶ z t± Perle. Sprawdzę i odpisze.
Szydełeczko dziękuję zapisałam i schowałam do portfela by w razie co miec ¶ci±gę pod ręk±.

Ada - Czw 15 Mar, 2007 20:31

do czego można użyć takie nici? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=172231649
Bardzo tanie,ale pewnie na ubrania się nie nadaj±.

Jasieńka - Czw 15 Mar, 2007 20:41

wiesz ja robiłam z tych nici serwetki nawet s± fajne nie trzeba krochmalić tylko wyprasować hopla
mordka - Czw 15 Mar, 2007 20:41

Ada napisał/a:
do czego można użyć takie nici? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=172231649
Bardzo tanie,ale pewnie na ubrania się nie nadaj±.

Ado to sa niezłe nici:

To sa nici typu kord czyli jak te Koral:
http://www.wojtek.com.pl/...dg2=105&idt=377

"opis: Koral to nici typu kord z wysokiej klasy włókna poliestrowego. Doskonale nadaj± się na bluzeczki, kapelusiki, torebki i oyginalne wdzianka czy gadżety.
Sewetki, koronki lub fianki wykonane wła¶nie z nici Koral będ± niezwykle efektowne."

Ada - Czw 15 Mar, 2007 20:47

A czy kto¶ zrobił bluzkę lub top z tego?Bo ,ze pisze iz się nadaje na bluzki to jedno/producent chce sprzedac i nawet może napisać,ze to sie nadaje na podpaski ciete po 15 cm/,a w użytkowaniu moze sie nie sprawdzić.Interesuje mnie jak to się nosi i czy to nie jest jakies sztywne?Patrz±c na fotkę nawet to ładnie wygl±da.
mordka - Czw 15 Mar, 2007 21:06

Ada napisał/a:
A czy kto¶ zrobił bluzkę lub top z tego?Bo ,ze pisze iz się nadaje na bluzki to jedno/producent chce sprzedac i nawet może napisać,ze to sie nadaje na podpaski ciete po 15 cm/,a w użytkowaniu moze sie nie sprawdzić.Interesuje mnie jak to się nosi i czy to nie jest jakies sztywne?Patrz±c na fotkę nawet to ładnie wygl±da.

Ja z tego jeszcze nie robiłam, ale zobacz tu Ola robiła i top i spodniczke i bardzo sobie chwali:

http://www.ztpnet.pl/~kgaik/f_brazowy_koral.htm

A inna kolezanka ma z tych nici sukienki zrobione i tez mowi ze sa super, no i tu cena wyjatkowa niska jest super.

Stokrotka - Czw 15 Mar, 2007 21:27

Własnie kiedy¶ zastanawiałm się czy nie kupić sobie nici koral tylko wydawały mi się za cienkie pukn±ć się Ale to pewnie robi sie podwójn± nitk±... tylko jakim szydełkiem??
danuta_50 - Pi± 16 Mar, 2007 07:08

Ada, Ja skusiłam się i kupiłam ten kord w psmanterii ze względu na nisk± cenę.Byłam zawiedzina bo Ľle mi się robiło.(może dlatego że jestem pocz±tkujaca)Nitki nie ucinałam bo się wysuwaj± lecz przypalałam.Plusem tych nici jest to że nie trzeba krochmalić.

Życzę przemy¶lanej decyzji w zakupie ....pozdrawiam cmoknięcie

Stokrotka - Pi± 16 Mar, 2007 09:28

Czy kto¶ może mi podpowiedzieć z jakich nici robione jest to cudeńko??

Może wła¶nie nadawałby sie koral??

Grażyna - Pi± 16 Mar, 2007 16:44

Mozna zrobić z Kaji albo Moniki. Hemera tez sie nadaje.
Ada - Pi± 16 Mar, 2007 17:11

Mam korda.
Zaczęłam robić serwetkę-do koszyczka.Wiem już napewno,że nic nie zast±pi bawełny na ubrania,a już napewno nie kord.Jak można w tym chodzić?Ja nie robię zbyt ¶ci¶le,a wyrób jest sztywny.Moim zdaniem to sie na żadne bluzki i sukienki nie nadaje.A może jestem bardzo wybredna?