Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??
Marzena-28 - Pon 23 Lis, 2009 21:58
Witajcie, własnie skończyłam czytać I-szą część książki pt."Byłem księdzem - prawdziwe oblicze Kościoła Katolickiego w Polsce" Romana Kotlińskiego "Jonasza", zaczęłam czytać II-gą część pt"Byłem księdzem - owce ofiarami pasterzy" i powiem szczeze, że mam mieszane uczucia co do książki i opisane w niej sytuacje.
Roman Kotliński (Jonasz) - absolwent Wyższego Seminaium Duchownego w Łodzi, magister prawa kanonicznego. Opuścił stan duchowny w 1996 roku. Założyciel Ruchu Odnowy Kościoła Katolickiego w Polsce. Wydawca i redaktor naczelny tygodnika "Fakty i Mity"
Wszystkie wydarzenia opisane w tej książce są prawdziwe, choć niektórym mogą wydawać się szokujące i niewiarygodne. Moje własne przeżycia i opinie uzupełniam relacjami naocznych świadków oraz ich komentarzami.
Autor
zabencia - Śro 25 Lis, 2009 17:46
"Zawód: wiedźma" Olgi Gromyko to dwie części powieści fantasy. Napisane tak, że pochłonęłam je bardzo szybko i aż żal, że się skończyło. Muszę przyznać, że z niecierpliwością będę czekać na kolejne książki tej autorki.
Krótkie notki za wydawcą:
cz. I "Dlaczego mistrz wrzuca młodziutką magiczkę na głęboką wodę zagadki, która przed nią pochłonęła 13 ofiar, w tym... kilku magów z doświadczeniem?
Bo ma talent. Bo jest wystarczająco wścibska i ciekawska, a dwutomowa podróż w jej towarzystwie przekonuje, że to świetny kompan i - wbrew pozorom - nielichy przeciwnik.
Taka jest rudowłosa Wolha Redna, jedyna kobieta na typowo męskim wydziale magii Starmińskiej Wyższej Szkoły Magii, Wróżbiarstwa i Zielarstwa. Postrach strzyg, gwiazda magii praktycznej, autorka rewolucyjnych tez obalających wiekowe mity o wampirach (w tym bzdury o czosnku), niestrudzona badaczka obyczajów i życia codziennego krwiopijczej społeczności.Gdy przekracza granicę lasu osik oddzielających inne krainy od Dogewy, ojczyzny wampirów, przez myśl nam nie przejdzie, że wysłano ją z poselstwem niemalże dyplomatycznym..."
cz. II "Jak mówi stare przysłowie, gdzie mag nie może, tam... magiczkę pośle. Zasada ta obowiązuje także w drugim tomie opowieści o W.Rednej - nie takiej znowu wrednej – adeptce VIII roku Starmińskiej Wyższej Szkoły Magii, Wróżbiarstwa i Zielarstwa..
Jej “wiedźmowatość” ma niezwykły talent do magii, nieprzeciętną intuicję i wściekłą inteligencję. Zawsze czyta cudzą korespondencję. Wiedzy tajemnej używa z wielkim hukiem. Widywana jest wyłącznie w złym i podejrzanym towarzystwie. Ostatnio: trolla–najemnika, w bagnie z zombie, u oszalałego nekromanty, wśród szumowin–wałdaków. Typowa kobieta, ze słabością do czarusia typu “blond Bond”. Idzie za nim na koniec świata, choć wie, że to...wampir. Jak każdy facet?
Wygrała już bitwę z arcymagiem, który zabrał spokój Dogewie, krainie wampirów. Przed nią prawdziwa wojna. Nie dane jej spokojne zdobywanie dyplomu. Od momentu, gdy władca Dogewy przybywa do Starminu na turniej łuczniczy, wypadki toczą się z prędkością lawiny...
"
zabencia - Czw 03 Gru, 2009 13:44
Kolejna książka Ziemiańskiego za mną Polecam "Toy wars" każdemu kto lubi dobrą fantastykę.
Za wydawcą:
"Toy story na ostro. Historia 21-letniej „Zabaweczki”. Psa wojny o zabójczym uroku Lolitki, wytrzymałości G. J. Jane a skuteczności Ripley i obcego ósmego pasażera Nostromo razem wziętych.
Z dowódcą o wdzięcznej ksywie Dante, Toy zgłębia kolejne kręgi ziemskich piekieł.
Jest byłą narkomanką i prostytutką, która odziedziczy miliony, jeśli przez dziesięć lat utrzyma się z pracy prywatnego detektywa. Tylko kto zatrudni Marlowa o wyglądzie licealistki...
Czekając na zlecenia, mieszka w biurze i żywi się kocim żarciem."
lena77 - Nie 06 Gru, 2009 16:00
Po pewnej przerwie u mnie w czytaniu ponownie:
DYNASTIA MIZIOŁKÓW - Joanna Olech
Dynastia jest książką dla ciut starszych dzieci, powiedziałabym - młodszy wiek szkolny Jest to pamiętnik napisany przez dwunastoletniego chłopca. Książka jest niebywale zabawna i z wielkim poczuciem humoru opisuje cały rok z życia tytułowego Miziołka i jego rodziny w osobach: Mamiszona, Papiszona, Kaszydła i Małego Potwora. Czyta się lekko, szybko i przyjemnie.
Poza tym książka ta otrzymała w 1994 roku nagrodę literacką im. Kornela Makuszyńskiego, a rok później została nagrodzona w konkursie „Dziecięcy Bestseller Roku”.
A ja się jeszcze na koniec pochwalę, żę w ubiegły czwartek byłam na spotkaniu autorskim z panią Joanną Olech i było fantastycznie A mój egzemplarz "Dynastii Miziołków" ma teraz dedykację od autorki.
avante - Nie 06 Gru, 2009 17:03
lena77, ten tytuł brzmi dziwnie znajomo. Czy to nie było drukowane w jakiejś gazecie?
lena77 - Nie 06 Gru, 2009 19:23
| avante napisał/a: | | lena77, ten tytuł brzmi dziwnie znajomo. Czy to nie było drukowane w jakiejś gazecie? |
Ależ tak W 1993 roku "Dynastia Miziołków" była drukowana w odcinkach w "Świecie Młodych".
ida - Pon 01 Lut, 2010 11:59
Leżeńska Katrzyna - Kamień w sercu to opowieść o miłości niemłodych już ludzi, oboje po przejściach. Spotykają się na zjeździe szkolnym. Rozpoczynają wspólne życie i wydaje się, że to będzie sielanka - wtedy spada na nich cios - ciężka choroba córki głównej bohaterki.
Świetny język, humor i wzruszenie - to znalazłam w tej książce, szczerze polecam.
To książka o godzeniu się z nieodwracalną zmianą, kiedy los odbiera to, co najcenniejsze. Pokazuje, jak ciężka choroba zmienia relacje między najbliższymi sobie ludźmi, mówi o współodczuwaniu, miłości, odpowiedzialności, nadziei, zmęczeniu, pragnieniu życia i kochania.
Ewa Błaszczyk
/opinia ze strony: merlin.ksiazki.pl/
zabencia - Wto 23 Lut, 2010 13:56
Właśnie skończyłam książkę "Zdążyć przed zmrokiem" Tana French. Dawno żadna książka mnie tak mocno nie wciągnęła i polecam każdemu kto lubi thillery psychologiczne. Trzyma w napięciu do ostatniej strony
Za wydawcą:
"Trójka dwunastoletnich dzieci- Germanie, Adam i Peter- bawi się przy drodze koło miasteczka Knocknaree, a potem wchodzi do przylegającego do niej lasu. Adam zostaje odnaleziony kilka godzin później w stanie bliskim katatonii, w zakrwawionej odzieży. Niczego nie pamięta. Germanie i Peter znikają bez śladu. Dwadzieścia lat później Adam, obecnie Rob Ryan, pracuje w wydziale zabójstw dublińskiej policji. Wraz ze swoją partnerką Cassie Maddox rozpoczynają śledztwo w sprawie zamordowania dwunastoletniej Katy Devlin, której zwłoki odnaleziono na terenie wykopalisk archeologicznych w Knocknaree. Co łączy tę zbrodnię z wydarzeniami z 1984 roku? Obie sprawy są do siebie łudząco podobne. Dla Ryana dochodzenie ma dodatkowo wymiar osobisty - musi nie tylko odnaleźć mordercę, ale zmierzyć się z własnymi traumatycznymi przeżyciami z dzieciństwa, o których do tej pory wolał milczeć. Pojawia się coraz więcej trudnych pytań. Pozornie normalna rodzina ofiary wydaje się skrywać wiele tajemnic..."
Książka zdobyła nagrodę Edgara za najlepszy debiut kryminalny roku 2007.
jusia1437 - Śro 24 Lut, 2010 18:30
Agata Christie - Śmiertelna klątwa - zbiór kilku spraw wyjaśnionych przez pannę Marple,
Agata Christie - I nie było już nikogo - zagadkowe śmierci na Wyspie żołnierzyków - szczególnie polecam, książka wyjątkowo mi się spodobała - ciągle coś się dzieje, można przewidzieć kilka kroków na przód, ale nie zawsze wygląda to tak, jak sobie wyobrażaliśmy na początku - a i koniec zaskakujący (choć może nie dla wszystkich)
agus2003 - Śro 24 Lut, 2010 19:10
Ja czytałam ostatnio słynny "Zmierzch" a teraz czytam drugą część "Księżyc w nowiu", ale nie jest tak fascynująca jak pierwsza.
Jagnieszka - Śro 24 Lut, 2010 23:49
Ja właśnie skończyłam tydzień temu czytać Sagę "Zmierzch" i powiem szczerze że właśnie "Księżyc w Nowiu"najbardziej mi się podobał. Najciężej czytało mi się ostatnią część "Przed Świtem".
agus2003 - Czw 25 Lut, 2010 07:35
Jagnieszka, ja co prawda niedawno tą drugą część zaczęłam to może jeszcze zmienię zdanie. Przyznaję, że ogólnie jest fajne.
Runa - Czw 25 Lut, 2010 08:16
ja do Zmierzchu dopiero się będe zabierać ale czytam Gildię magów, super książki
zabencia - Czw 25 Lut, 2010 16:35
Runa ja właśnie pochłaniam prequel trylogii czarnego maga czyli "Uczennicę maga". Jak tylko skończę to zdam relację. Trylogia bardzo mi się podobała - lubię takie klimaty.
A dzisiaj właśnie znalazłam informację, że na czerwiec tego roku przewidziane jest wydanie sequelu w/w trylogii p.t "Misja ambasadora".
agus2003 - Śro 03 Mar, 2010 11:33
Jagnieszka, miałaś rację.
Druga część "Księżyc w nowiu" jest rewelacyjna. Nie mogę się oderwać i dziś pewnie skończę.
Paddington - Śro 03 Mar, 2010 16:54
a ja polecam książkę dla dzieci... w sumie to dla każdego choć to bajka. Jest w niej bowiem tyle optymizmu i radości i pozytywnych słów do zastosowania na co dzień, że każdemu się spodoba. Do tego piękne ilustracje. Ja sama jej nie odkryłam- dostałam ja od Przyjaciółki ze słowami że jest to piękna książka. I wiecie co, miała rację.
Jeżeli więc macie chwilę spokoju to poczytajcie-
"Czarodzieje mogą wszystko" Dariusz Chwiejczak
jusia1437 - Wto 09 Mar, 2010 19:46
Aktualnie czytam kolejną część przygód detektywa Adrian Monka - Detektyw Monk i brudny glina.
Jeśli komuś podoba się serial, to na pewno polubi i całą serię napisaną przez Lee Goldberg'a:
Detektyw Monk i straż pożarna,
Detektyw Monk jedzie na Hawaje,
Detektyw Monk i strajk policji,
Detektyw Monk i dwie asystentki,
Detektyw Monk i kosmos,
Detektyw Monk jedzie do Niemiec,
Detektyw Monk jedzie do Paryża.
Przeczytałam prawie wszystkie. Uwielbiam serial i płaczę ze śmiechu przy książkach. Polecam.
A tak na marginesie, to czy przypadkiem nie ma któraś z Was do odsprzedania pierwszej książki z tej serii: Detektyw Monk i straż pożarna?? Nigdzie nie mogę dostać, a tylko ona mi brakuje...
avante - Wto 09 Mar, 2010 20:12
Paddington, mnie też zachwyciła ta książka.
jusia1437, nie wiedziałam, że są książki o Monku.
Aktualnie czytam "Cud w opactwie" Victorii Holt (albo jak kto woli Philippy Carr). Książka opowiada o losach dziewczyny mieszkającej niedaleko opactwa i jej rówieśnika, który jako noworodek został znaleziony w opactwie. Akcja toczy się za panowania Henryka VIII i bohaterowie sporo plotkują na jego temat. Bardzo fajnie się to czyta. To już trzecia powieść tej pisarki, którą czytam w tym roku (to chyba najlepiej świadczy o tym jak bardzo spodobała mi się jej twórczość). Polecam też "Legendę o siódmej dziewicy".
Asia S. - Śro 10 Mar, 2010 20:39
Czy ja już się chwaliłam, że skończyłam czytać Sagę o Ludziach Lodu? Autorce na zakończenie brakło weny, niestety ;(
Pyziulka - Wto 23 Mar, 2010 17:47
Autor: Alex Kava
Tytuł: Trucizna
Opis (za wydawnictwem): Sabrina Galloway zatrudniona jako pracownik naukowy w słynnej firmie EcoEnergy spędziła pięć lat nad opracowaniem technologii produkcji paliwa alternatywnego. Pewnego dnia okazuje się, że trujące odpady powstające podczas produkcji paliwa spływają do pobliskiej rzeki. Czyżby w procesie technologicznym został pominięty kosztowny, acz niezbędny etap oczyszczania odpadów? Sabrina najpierw uważa to za swoje przeoczenie, lecz szybko stwierdza, że ktoś sfałszował dokumentację. Informuje o tym fakcie szefa firmy, lecz nie uzyskuje pomocy z jego strony. Odnosi natomiast wrażenie, że jest śledzona. Potem zaczyna otrzymywać pogróżki, mieć coraz większe trudności z dostępem do potrzebnych danych. Kiedy ginie jeden z jej współpracowników, Sabrinę ogarnia przerażenie. Ofiara miała na sobie laboratoryjny fartuch z identyfikatorem Sabriny Galloway...
Lubię tą autorkę prawie tak samo jak Kathy Reichs. Książkę dopiero zaczynam, ale już wiem, że poprzednie były lepsze...
Sal - Śro 24 Mar, 2010 08:01
Wlasnie skonczylam "Marine" Carlosa Ruiza Zafona. Uwielbiam go, aczkolwiek moja ulubiona to "Gra aniola". Trudno pokrotce opowiedziec - na pewno o milosci, na pewno o Barcelonie, na pewno o braku zgody na smierc bliskiej osoby.
A teraz czytam Harlana Cobena "Zachowaj spokoj". Rewelacyjny thriller, nie moge sie oderwac! Rodzice nastolatka instaluja w jego kompie program szpiegowski, martwia sie bowiem o syna, ktory po samobojczej smierci przyjaciela zamknal sie w sobie i prawie stracil kontakt z rodzicami. Czyta sie rewelacyjnie! Jak Mc Lean w najlepszych swoich powiesciach!
Elżbietka - Pią 09 Kwi, 2010 20:22
Avante, wciągnę tę autorkę na moja listę. Lubię takie klimaty.
moja ostatnio przeczytana:
Autor: Kapuściński
Tytuł: Cesarz, Szachinszach
Dla mnie niesamowity zmysł obserwacji i umiejętności wyciągania wniosków. A teorią pochodzenia terroryzmu byłam zachwycona.
anza87 - Nie 11 Kwi, 2010 10:34
Ja właśnie 3 raz kończę czytać "Zmierzch" i "Księżyc w nowiu". Niestety mam tylko te 2 części chwilowo. Jak tylko przybędzie trochę gotówki muszę kupić resztę. Uwielbiam te książki!
Ostatnio jeszcze czytałam 3 część Tuneli- "Tunele. Otchłań". Przyjemnie się czyta.
jusia1437 - Wto 27 Kwi, 2010 09:49
Ostatnio nie mam totalnie czasu na czytanie...
Jedynie chwilę wolną znajduję w autobusie i już od jakiegoś czasu"pochłaniam" książkę Roberta Ludlum'a "Krucjata Bourne'a". Czytając dowiedziałam się, że książka ta ma pierwszą część "Tożsamość Bourne'a", jednak z tego co już przeczytałam jakoś nie wynika, żeby znajomość pierwszej części była konieczna przy czytaniu drugiej.
Za książkami sensacyjnymi specjalnie nie przepadam, ale ta książka jest ciekawa, wg mnie dobrze napisana i z ciekawym pomysłem. Polecam.
alszka - Wto 27 Kwi, 2010 12:58
Co do "Zmierzchu" i "Księżycu w nowiu", to oglądałam filmy... I kompletnie mnie zniechęciły do tych książek. Wcześniej czytałam sagę Charlaine Harris o Sookie Stackhouse (to na podstawie jej książek powstał serial Czysta krew) i muszę przyznać, że fajnie się czytało. Lektura z rodzaju lekkich, łatwych i przyjemnych. Nie trzeba się wysilać I cierpliwie czekam na moment, w którym ukaże się tom 10
Ale tutaj chciałam polecić 2 książki z zupełnie innej bajki. Książki fantastyczne, pełne humoru, ironii i sarkazmu. Świetnie się czyta. Książki skłaniające do przemyśleń, a jednocześnie lekkie, błyskotliwe i niesamowicie zabawne. Mówię tutaj o dwóch książkach autorstwa Wojciecha Cejrowskiego, a mianowicie "Gringo wśród dzikich plemion" oraz "Rio Anakonda".
Polecam każdemu, bo naprawdę warto. W tych książkach Cejrowski jest fantastycznym gawędziarzem, człowiek ma wrażenie, jakby razem z nim siedział przy ognisku lub moczył pięty w rzece. To rodzaj zapisków z jego podróży, ale zapisków bardzo luźnych, niepoukładanych chronologicznie. Jeśli już to raczej tematycznie. Dobra lektura nastrajająca optymistycznie do życia i ucząca dystansu do siebie.
Polecam
|
|
|