Chwalimy się - Alutki zmagania z czółenkiem
alutka171 - Nie 16 Sty, 2011 01:20
To ja próbuję Cię zmobilizować do frywolenia, a Ty ciągle wypominasz mi że Cię drażnię i denerwuję W szydełkowaniu i hafceniu jesteś mistrzynią więc czas wziąć się za trenowanie frywolitek Jak dobrze wiesz trening czyni mistrza więc nie marudź i nie ociągaj się, a z czasem i Ty osiągniesz zadowalające efekty. A tak prawdę mówiąc to całkiem dobrze Ci wychodzi supłanie tylko Ty nie chcesz tego przyjąć do wiadomości
No to do dzieła mościa pani
woalka - Nie 16 Sty, 2011 14:57
Weszłam przed chwilą na alutkowy wątek i trafiłam na powyższego posta, w którym alutka kogoś życzliwie, ale ostro strofuje. Myślę sobie: kogo? To do alutki nie jest podobe, żeby takim tonem... Cofam stronę, żeby zajrzeć czyj był poprzedni post - i życie stało się prostsze. Toż to alik!
Poznałam Was dziewczyny prawie 2 lata temu. Wtedy jeszcze alik za czółenko wcale się nie chciała chwytać, ale ochy i achy nad alutkowymi dziełami wyczyniała - sama bajeczny obraz w krzyżykach w rękach miała. Potem widziałam, że sama też się naprawdę fajnymi frywolitkami nieśmiało pochwaliła. A teraz znowu narzeka, że jej tak nie wychodzi. Aliku kochana, nic, tylko ćwiczyć trzeba. Mam nadzieję, że znowu się kiedyś zobaczymy i wtedy już bez nieśmiałości będziesz się chwalić swoimi nie dziełami, ale arcydziełami. Jak alutka teraz
Do zobaczenia, drogie sąsiadki!
lusi810 - Pon 17 Sty, 2011 20:18
Witam Was!
A ja coś dorobiłam do Twojego ślicznego naszyjnika,tylko nie wiem czy się nie pogniewasz? Z góry przepraszam jakby co.
Mojej znajomej tak spodobało się Twoje dzieło,że musiałam jej taki zrobić,tylko,że z wisiorem.I oto efekt.
Zamiast koralików użyłam czerwonego korala.
alutka171 - Pon 17 Sty, 2011 22:38
Woalka
Lusi810 bardzo fajny wisior Ci wyszedł, a gniewać się nie gniewam bo i za co? Wzór nie jest zastrzeżony ja tez go znalazłam gdzieś w internecie, a zdjęcie wisiora koniecznie umieść też w swoim wątku żeby Ci się nie zawieruszył
Paddington - Śro 19 Sty, 2011 10:43
śliczny naszyjnik. Bardzo ciekawe to połączenie z koralem.
alutka171 - Sob 29 Sty, 2011 22:08
robiłam drugie kolczyki według tego samego wzoru. niNestety pierwszych zapomniałam sfotografować i już ich nie mam ale nie powiedziane ze jeszcze raz nie zrobię Tamte były chabrowe te są brązowe ale na zdjęciu są nieco jaśniejsze niż w rzeczywistości
lamika88 - Sob 29 Sty, 2011 22:11
Śliczne A jakiej są wielkości?
Bozenka7 - Sob 29 Sty, 2011 22:49
alutka171... znowu coś pięknego
alutka171 - Sob 29 Sty, 2011 22:54
są zrobione z "aidy" nr 20 i mają 6 cm bez bigli
janeczka33 - Sob 29 Sty, 2011 23:58
Piękne są
gustavo_2008 - Nie 30 Sty, 2011 17:02
alutka171, wszystko przepiękne
bean - Nie 30 Sty, 2011 20:30
śliczne kolczyki
beti380b - Pon 31 Sty, 2011 22:10
alutka171,
Witaj Alutko. Twoje prace są prześliczne. Od niedawna wiem o "Maranciakach" i bardzo mi się tu podoba. Nie przypuszczałam że jest takie forum i że tak dużo osób pasjonuje się frywolitkami. Mnie urzekły w 1990 roku jak kupiłam "Annę" Nr 5 (po niemiecku).
Nie znam języków (ani niemieckiego ani angielskiego) ale od tej pory nękałam znajomych o czółenka bo koniecznie chciałam coś takiego robić. Pierwsze czółenka dostałam w 1992 r. i od tej pory cierpliwie się uczyłam - sama bo o kursie nie słyszałam. Po jakimś czasie zaczęły się ukazywać w czasopismach po polsku wzory i schematy. Narobiłam tego mnóstwo i obdzielałam rodzinę i znajomych w formie prezentu. Nie miałam wtedy dostępu do komputera więc poszukiwania w internecie rozpoczęłam dopiero jak w spadku po siostrzenicy dostałam jej stary komputer. I znalazłam mnóstwo materiałów. Same frywolitki nie sprawiają mi trudności, (jeszcze nie robiłam nic z koralikami) kłopot mam z wykończeniem robótki - nitki wszywam jak radzi pan Jan ale te miejsca są jednak widoczne. Jak ty to robisz - chodzi mi o końcówki których nie można wrobić (a może można a ja nie umiem).
Pozdrawiam Cię serdecznie i podziwiam. :Beata
alutka171 - Czw 03 Lut, 2011 22:27
beti380b To ja chyba również od tamtej pory byłam zakochana we frywolitkach jak właśnie zobaczyłam je w pierwszej niemieckiej Annie kiedy się ukazała w naszych kioskach. Niestety nie byłam taka zdolna i sama nie potrafiłam się nauczyć ich. Dopiero cztery lata temu pokazała mi koleżanka mojej koleżanki jak należy to robić i tak sobie plączę te supełki. Wszystkie końcówki daje się wrobić w trakcie robienia pracy oprócz dwóch ostatnich nitek już na samym końcu czyli w ostatnim rzędzie. Te dwie nitki po zawiązaniu wszywam ale nie pod słupki, a między słupki można powiedzieć że wężykiem czyli wkłuwam igłę raz z lewej raz z prawej strony.Używam do tego celu tępą igłę taką do haftu krzyżykowego. W trakcie kiedy np. trzeba dowiązać nitki i te dwie końcówki trzeba schować wrabiam je. Należy pamiętać żeby dowiązywać nitkę zawsze tuż przed zrobieniem kółeczka.Trzeba ja normalnie zawiazac, jak najblizej ostatniego slupka na węzeł plaski i w trakcie robienia kółeczka wsuwajac jeden koniec wolnej nitki od wezelka pod kazdy słupek wzdłuż nitki rdzeniowej. Ten koniec musi byc schowany minimum pod 3-4 slupkami i wtedy mozna go obciac. W takim wypadku jedną nitkę wrabiam w kółeczko, a drugą w łuczek. Nie wiem czy zrozumiale to opisałam. Jeśli będzie trzeba to poszukam jakichś linków lub zrobię zdjęcia jak należy to prawidłowo robić
A teraz moje ostatnie wariacje na jeden schemat
lamika88 - Czw 03 Lut, 2011 22:54
Świetne wariacje
Bratek - Pią 04 Lut, 2011 07:49
Alutka piękne
karmelek - Pią 04 Lut, 2011 10:01
alutka171 śliczne!!!
też mam teraz drewniane koraliki w robótce
ewkapawe - Pią 04 Lut, 2011 10:20
Bardzo ładne kolczyki
gustavo_2008 - Sob 05 Lut, 2011 19:39
alutka171, bardzo ładne kolczyki
dehajola - Sob 05 Lut, 2011 21:50
cudne
krufka - Nie 06 Lut, 2011 11:37
Piękne drobiażdżki.Jak ja się tak napatrzam i napatrzam na te prace,to mi przychodzi ogromna ochota na koralikowanie.Ale u mnie jeszcze za wcześnie chyba.Na razie będę podziwiać.I jeśli pozwolisz-inspirować się Twoimi pracami.
hanna60 - Nie 06 Lut, 2011 14:40
Super kolczyki
beti380b - Nie 06 Lut, 2011 17:24
alutka171, alutka171, alutka171,
Alutko! Wszystko wyjaśniłaś bardzo jasno i dokładnie. Odpisałam na ten post ale chyba zrobiłam coś nie tak że go nie ma. Kolczyki są prześliczne i pięknie się prezentują jak wszystkie Twoje prace. Wstawiłam moje robótki na fotosik
http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia-1.html w bardzo niewielkiej ilości, bo resztę rozdawałam nie fotografując - nie przyszło mi to do głowy a szkoda, bo narobiłam ich mnóstwo. Nie są te zdjęcia zbyt dobre bo robione aparatem telefonicznym.
Pozdrowienia dla wszystkich miłych pań, jestem zadowolona że trafiłam na wasz portal, bratnie dusze
Beata :
Paddington - Pon 07 Lut, 2011 17:45
piękne kolczyki wariacje super, ale mnie zauroczył ten pomysł na 6cm-kolczyczki. Czy jeżeli bardzo szeroko się uśmiechnę to podasz mi zworek?
Pozdrawiam radośnie i jak zawsze podziwiam
alutka171 - Pon 07 Lut, 2011 18:05
Paddington Wzorek znajdziesz na blogu Woalki (adres u niej w podpisie)
|
|
|