To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - moje hardangerowe początki

Haniaga - Sob 07 Lip, 2012 10:42

Halinko, moja nowa praca do której teraz się przymierzam powstaje na bazie prac Nikusi (str.22 u Nikusi) i Mróweczki (str.5 u Mróweczki).Jest to bieżnik z tulipanami łososiowymi u Nikusi i białymi u Mróweczki.
Narysowałam odręcznie aby zobrazować o co mi chodzi. Co tym razem wykombinowałam.
hmm hmm :hmmm

Środek to bieżnik z 3 rombów i niżej powiększenie .5 rombów a w szerokości 3 .Nie może być chyba dwóch bo się nie zgodzi.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Sob 07 Lip, 2012 19:17

Oj ciekawa jestem jak ci to wyjdzie??? wesoło mi Mogą być 2 romby czy kwadraty ale wtedy miałabyś problem ze środkiem. Nie będzie za gęsto?
Kazimiera - Nie 08 Lip, 2012 01:16

Haniu, przepiękny obrusik brawo brawo brawo
...a w ogóle to pięknie Twoje prace cmoknięcie brawo cmoknięcie

Haniaga - Nie 08 Lip, 2012 11:06

Witam Cię serdecznie Kaziu cmoknięcie cmoknięcie

Ja też dopiero co zaczęłam swoją przygodę z hardangerem . I wszystko co osiągnęłam do tej pory to zasługa Nikusi. Jej wielkiego serca do niesienia pomocy i wytrwałości i jeszcze raz wytrwałości w tłumaczeniu.
Razem powoli uczymy się i szyjemy coraz piękniejsze prace ,które dają nam zadowolenie.
A może Nikusia da się jeszcze raz namówić na wspólne szycie .Byłoby cudownie gdybyś z nami spróbowała. A mając krzyżykowe podstawy będzie Ci zapewne o wiele łatwiej.
Specjalistą od wyszukiwania prac do wspólnego szycia u Nikusi jest Halinka.

Ja książkę kupiłam w sklepie internetowym poleconym przez Alszkę.
Ostatnio była na allegro .Tel. do p.Maciąga ,który oferował książkę 511 787 540.

Witamy w naszym gronie.
Zapomniałam. Cieszę się,że podobał Ci się mój obrusik. Sama się nie obejrzysz jak będziesz swój podziwiała.

Pozdrawiam
hania

mróweczka - Nie 08 Lip, 2012 12:28

Haniu, "serweta", którą wykonywałaś osiągnęła w efekcie końcowym całkiem pokażne rozmiary. Wielkie brawa, bo wygląda cudownie brawo brawo brawo
Nawet gwiady nie są takie płaskie jak myślałaś. Wszystko jest suuuuuuper.

Kazimiera - Nie 08 Lip, 2012 13:01

Haniu,,bardzo dziękuje za tak miłe słowa cmoknięcie oraz za,,namiary''na książkę - kupię jak będzie wesoło mi
Miłej niedzielki,pozdrawiam -
Kazia

mróweczka - Nie 08 Lip, 2012 17:32

Haniu, tak myślałam o tej twojej nowej pracy i nie jestem pewna czy Danusia nie ma racji, że tam może zrobić się za gęsto. Jeśli tak się stanie to serweta, a właściwie to już bierznik, może stracić cały urok. Rozmieść sobie to jeszcze raz i sprawdż zanim zaczniesz. Mnie chodzi szczególnie o te miejsca, które zaznaczyłam "krzyżykami" (pozwoliłam sobie skorzystać z twojego rysunku). Tulipany mogą tam być zbyt blisko siebie i będzie się "zlewać".

Haniaga - Nie 08 Lip, 2012 18:11

Wiesz Mróweczko, wpis Nikusi dał mi do myślenia. hmm

Ponieważ moja wyobraźnia nic mi nie podpowiedziała ,zaczęłam szyć by zamknąć obwód. nie widzę nie słyszę nie widzę nie słyszę i zobaczyć.
Jakoś jest mi trudno tak od razu to sobie wyobrazić.
Chyba więc powinnam zmodyfikować swoje plany. Chyba najprościej zrezygnować z tych zaznaczonych przez Ciebie tulipanów.
Zresztą jest tam na schemacie trochę nieznanych mi oznaczeń i będę Was nękała pytaniami.
Dzięki za pomoc. cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Zaczęłam szycie Mają. I muszę powiedzieć ,że na tą chwilę jestem zadowolona choć dopiero zaczynam.

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Pon 09 Lip, 2012 12:05

Cieszę się, że Maja ci się podoba.

Co do tulipanów to na razie nie mów hop tylko wyszywaj dalej. Skoro zacząłaś obwód to w najgorszym razie zrobisz serwetkę według schematu i już.

Ewentualnie póżniej będziesz mogła pomęczyć się, policzyć nitki, zaznaczyć fastrygą co gdzie ma być, jak blisko siebie coś będzie itd i wtedy zdecydujesz.

Możliwości do kombinacji jest mnóstwo cool

Kazimiera - Wto 10 Lip, 2012 08:32

Witam i miło mi,że do mnie zagladasz cmoknięcie

Niestety,nie udało mi się tej książeczki kupić wściekły - na allegro nie ma ( dzwoniłam i pisałam ) ,a jak gdzieś była to niedostępna wściekły

Trudno,ale nadal będę szukać cmoknięcie

mróweczka - Wto 10 Lip, 2012 09:54

Haniu, jak ci idzie serwetka? Napisz coś, bom ciekawska hurrraaa
Halina46 - Wto 10 Lip, 2012 12:18

Hania znów sie zaszyła w tym Kampinosie i dzierga.
mróweczka - Wto 10 Lip, 2012 21:03

Piękne miejsce na zaszycie się. Ja też się zaszyłam na działce (jakieś niecełe 40 km od Hani), ale z tym dzierganiem to u mnie różnie.
Kazimiera - Śro 11 Lip, 2012 11:44

Też wróciłam z działeczki....
.
Mówisz,że z dzierganiem u Ciebie różnie....ale coś tam chyba dziergasz? wesoło mi

Pochwal się cmoknięcie

Haniaga - Śro 11 Lip, 2012 19:50

Dziergam,dziergam i znowu mam 16 kwadrato-rombów.
Już kończę te pierwsze okrążenia i jutro się pochwalę.

Ta Maja jeśli po praniu nie straci połysku to byłoby super.

Pozdrawiam
Hania

Kazimiera - Czw 12 Lip, 2012 13:44

Haniu,to czekamy na fotkę robótki hopla

Z kordonka ,,maja'' z 5 i z 8 robiłam serwetki na szydełku...
....robiło mi się świetnie,ale jeszcze ich nie prałam....i nie wiem co z połyskiem...

Haniaga - Czw 12 Lip, 2012 16:24

Tak więc wyglądają moje postępy .
Czerwona fastryga - to o czym ewentualnie myślę. hmm

Wpisana jakby druga serwetka( 3 +1 romb.). Co o tym myślicie?
Właściwie idea jest taka sama jak w poprzedniej pracy. Nic nowego nie wydumałam.
Teraz chyba czeka mnie ścieg brzegowy.
Ale teraz dojrzałam,że to nie jest taki zwykły ścieg brzegowy .Przy rombach wiem ale na prosto -co tam jest jakby w pionie bloczek?

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Czw 12 Lip, 2012 18:01

Ja prałam serwetki robione Mają na szydełku. Nie straciły połysku więc i tutaj nie powinny go stracić (nie zapominaj, że ja też nią teraz robię).

Brzeg przy rombach to już wiesz (jak pisałaś) a na "prostej" jest to zwykły ścieg dziergany (jak przy richelieu)

Jeśli chodzi o serwetkę w serwecie to może być tak jak pisałyśmy. Między dwoma rombami będzie za dużo tulipanów i z czegoś będziesz musiała zrezygnować, ale pomysł sam w sobie jest ciekawy.
Ja na twoim miejscu wyszyłabym obie serwetki, a o tulipany martwiłabym się póżniej.

PS. serwetka jak do tej pory superowa. Kolor widziałam na żywca i wiem, że też jest milutki dla oka. Czekam na więcej

Kazimiera - Pią 13 Lip, 2012 10:21

Haniu, mnie się podoba cool czekam na jeszcze cmoknięcie

Marzenko, to dobra wiadomość o kordonku cmoknięcie

Miłego dnia bye bye bye

Haniaga - Pią 20 Lip, 2012 19:55

Moje hardangerowe sówki i słowiki,

zaczęły się w mojej serwetce teraz same nowe wzory. Zrobiłam wg.schematu gwiazdę.
Ale nie wiem czy dobrze. Niestety nie dojrzałam w Waszych pracach potwierdzenia dla siebie. Nie wiem czy nóżka gwiazdy powinna się stykać z bloczkiem? i czy środek jest prawidłowy,i ile prawidłowo powinnam mieć nitek?
Proszę o pomoc.
A oto moja gwiazda.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Pią 20 Lip, 2012 21:30

Haniu nie mam tego schematu, ale ze zdjęcia widać, ze gwiazda musi sie stykać z bloczkiem to znaczy nóżka gwiazdy i nitka bloczka przechodzą przez ta sama dziurkę, nie wiem o jakie nitki Ci chodzi, ale myślę, ze obowiazuje zasada 4 nitek na tkaninie i tak Ci chyba wychodzi. ten maciusi kwadaracik przy nóżkach ma 45 nitki, szerokośc ramion gwiazdy tez 4 nitki. Moim zdaniem jest dobrze.
mróweczka - Pią 20 Lip, 2012 22:35

Ta gwiazdka jest w porządku. Ilość nitek i to, że się styka z bloczkami - wszystko gra. Nie zaglądnęłam do schematu ani na swoją serwetkę zanim zaczęłam to pisać, ale pamiętam że nie wszystkie gwiazdki stykały się z bloczkami. Masz schemat od Nikusi i one są bardzo czytelne i dokładnie widać które się stykają a które nie. Sumując mój wywód: gwiazdka, którą pokazałaś jast OK.
mróweczka - Pią 20 Lip, 2012 22:53

Haniu, zajrzałam do schematu i zaznaczyłam na nim, które gwiazdki nie stykają się z innym haftem. Okazało się, że to jest w tych rombach, które są wyszywane ściegiem za igłą. Ale przy okazji zauważyłam, że nieco zmieniłaś ścieg na brzegu. Wkleję zdjęcie schematu na którym zaznaczyłam kółeczkami gwiazdki "nie stykające się" i strzałą brzeg, o który mi chodzi

Halina46 - Sob 21 Lip, 2012 07:35

No właśnie Marzenko u Hani jest prosty a na schemacie cos tam jeszcze jest . jak sie go robi to tak na przyszłóść.
Nikus4 - Sob 21 Lip, 2012 07:47

Więcej nie będę dodawać niż napisała Marzenka. Wszystko się zgadza jeśli chodzi o gwiazdki. Ja jak je haftowałam to zawsze centrowałam środek w rombie i potem dalej szyłam wg schematu.
Jeśli chodzi o brzeg to jest bardzo prosty. cały czas pokrywamy 4 nitki tkaniny a w miejscu gdzie widać zmianę to najpierw 5, 6, 5,4 i haftujemy dalej.

Może jeszcze raz napisze: najpierw zakrywamy 4 nitki tkaniny 5 razy, potem raz 5nitek, potem raz 6 nitek i wracamy raz 5nitek i znów pięć razy 4 nitki tkaniny.

Najlepiej spróbujcie gdzieś na kawałku tkaniny.

Mam nadzje, że wam nie nagmatwałam.