To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze spotkania - Poznan

justyna-80 - Nie 22 Kwi, 2012 21:53

Aneta ja również dołączam się do życzeń szybkiego powrotu do zdrówka Smile

Beata dzięki za opiekę nad moim "narzędziem", czegoś mi brakowało po powrocie do domu, ale szydełek ci w domu dostatek wesoło mi

Ja również dziękuję wszystkim uczestniczkom za miłe chwile no i oczywiście za cenne uwagi, które już wcielam w życie. Łączenie kułeczek już opanowane i łuczki też jakoś idą, następnym razem poproszę o pokazanie, jak zakańcza się robótkę frywolitkową.

Dziewczyny a majowy termin już ustalony?!
Ściskam serdecznie cmok

żabka - Pon 23 Kwi, 2012 19:57

Paddington napisał/a:
M w swoim wyjściowym wdzianku też się cieszy, że się z Wami widział Smile
szkoda tylko, że nie miałyśmy aparatu, żeby ułana uwiecznić na zdjęciu wesoło mi
weraph - Wto 24 Kwi, 2012 23:25

Zazdroszczę! Mam nadzieje w maju do Was dołączyć - i to koniecznie!

Tymczasem, dziękuję za wszystkie glosiki kochane raz jeszcze - wygrałam w konkursie na najlepszy tutorial! Dziękuje! cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

theli - Śro 25 Kwi, 2012 09:22

No i znów mnie nie było :/ wybaczcie, obiecuję poprawę następnym razem Smile
aiszka4 - Śro 25 Kwi, 2012 12:41

Wybiera się któraś na dzień otwarty w Kreatywnie 5. maja?
Paddington - Śro 25 Kwi, 2012 13:24

aiszka4, nic o tym nie wiedziałam.
weraph - Śro 02 Maj, 2012 10:25

aiszka4, Paddington, ja się chyba wybiorę, ale by zgarnąć was na kawę:) (i ew. na zakupy do pobliskiego royala)
Paddington - Śro 02 Maj, 2012 18:17

weraph, miło mi bardzo, ale chyba odpuszczę, bo jeżeli pogoda będzie taka to wybiorę wyjście w zieloność... trawka, las, kocyk... żeby potem nie żałować to odetchnę zielonościąbo przykładowo dziś pracuję...

UWAGA UWAGA KOMUNIKAT!!!!
Z mojego domu bezpośrednio do oddania kocięta- są cztery- dwa pasiaste tygryski, jeden czarno-biały i jeden czarny z białą kreseczką na pyszczku. Mają miesiąc. Urodziły się u mnie, nie boją się ludzi, już mają kuwetkę i wychowują się z innym dorosłym kotem więc doskonale zaadoptują się do nowych warunków. Proszę rozważcie czy w Waszym domu i serduchu nie ma przypadkiem miejsca dla kogoś małego i futrzanego?
Zdjęcia wkrótce.

Uchomisia - Nie 06 Maj, 2012 21:35

Paddington napisał/a:
do oddania kocięta

Ha! Gdyby nie te moje dwa Dzikusy w domu to chętnie bym wzięła, ale niestety obawiam się, że moje kocie lokatorki więcej współmieszkańców nie zniosą :/ Popytam znajomych Smile

saba52 - Nie 06 Maj, 2012 23:58

Dziewczyny czy macie może maila do Ulki???
Ten w sklepie nie chce działać

aiszka4 - Pon 07 Maj, 2012 16:47

Robimy coś 12. maja?

Saba52 - wysyłam maila na prv
Paddington, są jakieś dziewczynki do wzięcia?

saba52 - Pon 07 Maj, 2012 18:56

aiszka4, Dzięki cmoknięcie
weraph - Wto 08 Maj, 2012 09:36

Może spotkanie 19? Połączone z Nocą muzeów;)

NOC MUZEÓW! 19 maja, noc z soboty na niedzielę.

Co i gdzie bedzie się działo:
http://noc-muzeow.pl/inde...opolskie/poznan

Wasze oczy skieruję na Muzeum etnograficzne, które w tym roku...dało craftowego czadu.

Noc Muzeów 2012 w Muzeum Etnograficznym
17:00 - 00:00

Wątek i osnowa czyli tajemnice tkackiego krosna – warsztat, ukazujący dawne techniki tkackie i metody obróbki włókien. Możliwość samodzielnego wykonania przeplotów czółenkiem przy prawdziwym warsztacie tkackim.

Fraktale – wzory biżuterii. Odkrywanie bogactwa kształtów, form, barw w biżuterii. To model projektowy do wyrobu biżuterii. Inspiracją jest rękodzieło. Formy naturalne, ekologiczne poddane indywidualnej wizji. Materiały użyte podczas zajęć to wielobarwna dratwa, wosk, różnego typu kamienie, barwniki. Metody pracy to supłanie powiązane z makramą, haftem lamówką chust, wplatanie, komponowanie formą i barwą. Uczestnicy poznają takie techniki jak odcisk, relief wypukły i wklęsły, pozytyw, negatyw. Warsztat prowadzi artystka plastyczka Julia Kaczmarczyk-Piotrowska.

Pokaz wyrobu biżuterii sutaszowej, korespondujący z wystawą Śladami Kanunu. Kultura Albańska w wieloetnicznym Kosowie, na której prezentowane są także niezwykle ciekawe przykłady haftu sutaszowego z terenu Albanii i Kosowa. Technika ta jest w ostatnim czasie bardzo modna, gdyż umożliwia stworzenie spektakularnych wyrobów biżuteryjnych bez specjalistycznego warsztatu i narzędzi, jedynie przy pomocy igły, nitki, koralików i wielobarwnego sutaszu. Pokaz poprowadzi Aleksandra Bojakowska. (Znana wielu, Calista)

Pokaz wyrobów biżuteryjnych (zawieszki, pierścienie, broszki, bransolety) wykonane wire-wrappingiem. W naszym kraju to nowość i technika ta nie zyskała jeszcze polskiej nazwy. Tak wykonana biżuteria wyróżnia się zarówno pod względem technicznym, jak i artystycznym, niezwykłą finezją. W czasie pokazu zademonstrowane zostaną podstawowe narzędzia oraz zasady powstawania tego typu wyrobów. Pokaz poprowadzi Magdalena Marszalik.

Pokaz filcowania w wykonaniu Pracowni Hobby – Wełna z Poznania. W programie prezentacja atrakcyjnej techniki wykonywania ozdób, biżuterii, elementów odzieży, torebek metodą filcowania wełny.

Od guzika wszystko się zaczyna. Dekoracje tradycyjnych strojów kosowskich jako inspiracja współczesnych plecionek – warsztaty tkackie (hafty, węzły, guzy) przygotowane przez Pracownię Konserwacji Zabytków Etnograficznych. W ramach warsztatów zorganizowany zostanie konkurs pt. Kto rozwikła trudny splot nagrodzony będzie w lot - każdy kto zechce będzie mógł w dowolnym momencie rozwikłać zagadkę jak został wykonany zaprezentowany splot (znany będzie wyłącznie efekt końcowy). Należy samodzielnie dotrzeć do metody jego wykonani i stworzyć nowy, identyczny z oryginałem.

Czy ktoś się wybiera?

aiszka4 - Wto 08 Maj, 2012 17:15

Faktycznie czadowo się zapowiada. Wprawdzie w niedzielę mamy komunię w rodzinie, ale chyba zarwę nockę i się wybiorę.
Paddington - Wto 08 Maj, 2012 19:19

aiszka4, są laseczki Smile Od początku tygodnia jestem strasznie zabiegana, ale obiecuję wrzucić fotki. Maluszki mają już kuwetkę i uczą się jeść same teraz- bawią się razem doskonale, socjalizują bo cały czas są z ludźmi wesoło mi

weraph, ja nie wiem czy zdążę wrócić ze stolicy, ale jak tak to już tradycyjnie z M pójdziemy w nocy w miasto wesoło mi

DZIEWCZYNY co z majowym spotkaniem? miało być z Karmelkiem i jeszcze jedno a tu cisza.
Ściskam wszystkich mocno

theli - Śro 09 Maj, 2012 12:22

19 nie mogę Sad chyba, że gdzieś na krótko do knajpy, bo z dzieckiem musiałabym przyjść
cobrad - Śro 09 Maj, 2012 15:15

Zapowiada się cudnie, ale ja odpadam niestety terminem nie pasuje Sad a szkoda, bo już Was dawno nie widziałam.
żabka - Śro 09 Maj, 2012 19:09

Kochaniutkie w piątek wieczorem będę składała zamówienie w drewlandii, jak któraś chętna to proszę o informacje na pw wesoło mi
nula - Śro 09 Maj, 2012 19:26

hej !!!!
Paddington napisał/a:
DZIEWCZYNY co z majowym spotkaniem? miało być z Karmelkiem i jeszcze jedno a tu cisza.

no cóż, tego z karmelkiem nie będzie bo karmelkowa rodzinka się pochorowała i nie przyjadą placzek
co do naszego " normalnego" spotkania to zdaję się całkowicie na Was !
W miarę możliwości (czyli pobytu w domu) będę śledzić wątek i jeżeli tylko dam radę to na pewno przyjdę.
Jeżeli ustalicie termin to miałabym prośbę - gdyby któraś mogła mi na wszelki wypadek przesłać sms-a to byłabym bardzo wdzięczna, bo może się zdarzyć, że przez kilka dni nie będę miała dostępu do kompa i przegapię informację placzek

Paddington - Śro 09 Maj, 2012 20:49

nula, ja się zgłaszam na ochotnika aby dać Tobie smsowo znać o spotkaniu Smile
Zgłoszenie na system przypominania przyjęte Very Happy

A co do spotkania to ja proponuję 26 maja. Piszcie swoje daty i wybierzemy najdogoniejsza dla większości Smile

bean - Śro 09 Maj, 2012 20:59

Paddington, 26. maja to przecież Dzień Matki! gafa
Raczej optuję za 19.

nula - Śro 09 Maj, 2012 21:37

Paddington napisał/a:
ja się zgłaszam na ochotnika aby dać Tobie smsowo znać o spotkaniu

love love love love

saba52 - Pią 11 Maj, 2012 00:57

Umawiajcie się umawiajcie a ja znowu będę beczeć placzek
Paddington - Pią 11 Maj, 2012 09:18

ja w inny z majowych weekendów nie mogę, więc poczekam aż będziemy ustalać coś na czerwiec...
Przy okazji BEAN nowy awatarek ładniusi Smile love

woalka - Wto 15 Maj, 2012 11:03

Zerknęłam tu do Was, bo niespodziewanie dla mnie samej muszę dziś wieczorem jechać do Lubonia i prawdopodobnie będę do niedzieli, więc gdyby to spotkanie 19-ego było aktualne, to próbowałabym się na nie wprosić...