To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Nikusa

elapok - Śro 11 Sie, 2021 11:10

Super, podoba mi się taki kontrast - ciemny materiał i jasna nitka!
skohen - Czw 12 Sie, 2021 12:13

Też mi się bardzo podoba ten kontrast nici z materiałem. Myślę, że te zielone nici też ładnie by wyglądały. Tak było w przypadku mojego ostatniego bieżnika - w oryginale kolor materiału i nici był bardzo zbliżony i przyznam, że bardziej mi się ten bieżnik podoba niż mój. Taki stonowany i do tego uspokajająca zieleń. W Twoim przypadku wybór jasnych nici do ciemnego materiału zdecydowanie bardziej mi się podoba.
Nikus4 - Sob 09 Paź, 2021 17:45

Razem z Hanią szyjemy nową serwetkę. W niej będzie dużo ściegu płaskiego a mniej ażurku. Pójdzie dużo nici. Narazie mam tyle wyszyte. Nici to brudny róż i tkanina też. Dodałam ciemniejszego koloru i białego aby ożywić wzór.

Kolor różni się na zdjeciach bo o różnej porze są robione fotki.

[ Dodano: Sob 09 Paź, 2021 17:56 ]
Zobaczcie jak ciężko uchwycić kolor.

skohen - Sob 09 Paź, 2021 21:50

Już widać, że będzie bardzo efektowna. Jaka będzie duża?
Nikus4 - Nie 10 Paź, 2021 14:53

Na tej tkaninie na , której ja szyję to około 100cm/100 cm. I zmniejszyłam wzór O jeden element bo by się nie zmieścił.

[ Dodano: Nie 10 Paź, 2021 14:57 ]
Hani to będzie piękność. Dodała jeszcze złotej nitki. Białe to białe zawsze delikatne. Ja wykorzystuję tkaniny i nici, które dostałam.

Haniaga - Nie 10 Paź, 2021 17:46

Wzór jest śliczny. Widać to już u Nikusi. cmoknięcie

Potrzeba sporo nici. Na te moje pięć rzędów zużyłam już jeden kłębuszek
nici Maja. A serwetka będzie miała wymiar około 100 x100 cm.

skohen - Nie 10 Paź, 2021 17:51

Piękna ta serwetka. Kolor też bardzo mi się podoba. Rzeczywiście mnóstwo haftu płaskiego, co dodaje elegancji każdej serwetce. Czekam na kolejne odsłony.
elapok - Pon 11 Paź, 2021 10:15

Świetna i faktycznie dużo haftu
skohen - Sob 16 Paź, 2021 12:38

Danusiu, jaki to materiał? Chętnie przygarnęłabym schemat. Jak się wyrobię, to może też bym taką wyszyła. Tylko muszę gdzieś znaleźć jakiś filmik, jak wyszywa się ten brzeg koronkowy, bo jeszcze nie próbowałam. To nic pilnego, na razie wykańczam inne prace.
Nikus4 - Sob 16 Paź, 2021 15:51

Jolu to zapewne też bellana. Dostałam ten materiał w prezencie ale wydaje mi się, że to bellana. Bynajmniej tak wygląda. Ten ścieg koronkowy jest bardzo prosty. Wyślę ci zdjęcia jak ja go szyję. Na filmikach haftują bez zabezpieczenia. Ja tego nie robię. Kiedyś tak wyszyłam serwetkę i cały się postrzępił brzeg.
Schemat ci wyślę nie ma sprawy. Bardzo przyjemnie się wyszywa ten wzór ale dosyć długo bo to duża serweta.

skohen - Sob 16 Paź, 2021 17:37

Dziękuję, na pewno się za nią wezmę. Podoba mi się. Poza tym takiej jeszcze nie wyszywałam. Widzę to po bloczkach, są inne. Znów nauczę się czegoś nowego.

[ Dodano: Sob 16 Paź, 2021 20:12 ]
Prosiłabym o wyjaśnienie tego symbolu w środku kwiatka. Na schemacie jest to kółko. Nie wiem, co to jest, nie mogę nigdzie znaleźć. Ty, jak zauważyłam wyszywasz trochę inaczej, jak na schemacie. Między tymi kwadracikami jest stokrotka /?/, a ty wyszywasz krzyże maltańskie. Ja boję się eksperymentować, nie mam takiej wprawy jak ty. Wolałabym szyć dokładnie tak, jak jest na schemacie.

elapok - Nie 07 Lis, 2021 14:51

Danusiu, czy mogłabym Cię prosić o podzielenie się wzorem, który obecnie robisz wspólnie z innymi dziewczynkami. Co prawda jestem teraz w trakcie wykańczania niedużej serwetki. Ale po zaopatrzeniu się w nowy materiał i niteczki z chęcią bym się przyłączyła do wspólnej pracy
Nikus4 - Nie 07 Lis, 2021 15:01

Elu oczywiście wyślę ci. Fajnie że dołączysz do naszego grona.

[ Dodano: Nie 07 Lis, 2021 15:07 ]
Wysłałam z telefonu doszło?

elapok - Pon 08 Lis, 2021 13:59

Dziękuję, doszło. mam nadzieję, że sobie poradzę
Nikus4 - Pon 08 Lis, 2021 14:42

Poradzisz do sobie. Jest prosty. W razie potrzeby pytaj się.
Aelzbieta - Śro 17 Lis, 2021 21:21

Dawno mnie nie było, a tu takie piękności tworzycie. Piękna serweta powstaje cmoknięcie cool
skohen - Śro 17 Lis, 2021 21:54

Pochwal się, Danusiu, ile już zrobiłaś. Ja chciałam pokazać, ale od dwóch dni czekam, aż mi fotosik uruchomi transfer. Może jutro mi się uda. Teraz zrobiłam przerwę, bo przygotowuję prace na kiermasz. Chyba na święta nie zdążę.
Nikus4 - Czw 18 Lis, 2021 14:25

Zaraz zrobię zdjęcia serwetki. Narazie wstawiam fotki serwetki którą szyłam wiosną.

[ Dodano: Czw 18 Lis, 2021 14:29 ]
Już kończę bloczki.

skohen - Czw 18 Lis, 2021 14:39

Zielona serweta piękna. Co do tej, którą razem szyjemy, to super wyszła. Tak myślałam, że zbliżasz się do końca. Ja mam mniej więcej tyle, ile miałaś Ty, jak ja dołączyłam się do szycia tej serwetki. Nie mogę pokazać, bo z jakichś powodów nadal mam problem z fotosikiem. Trzy dni czekam na przedłużenie abonamentu. Strasznie długo. Co do serwetki, to mnie najwięcej czasu zajęły bloczki.

[ Dodano: Czw 18 Lis, 2021 14:42 ]
Jeszcze jedno - świetnie wyglądają te szarotki.

Haniaga - Czw 18 Lis, 2021 20:00

Piękne te serwetki. brawo
Zielona cudna. uklon Musiałaś przy niej bardzo uważać i wytężać wzrok.

Różowa wyszła - niewiele zostało- przecudnie.
Pięknie dobrałaś kolory.
Szarotki cudne.
Czy bliżej środka też planujesz szarotki?

Nikus4 - Pią 19 Lis, 2021 19:15

Dziękuję za miłe wpisy.
Haniu jeszcze nie wiem. Może wyszyje takie jak.sa w schemacie. Muszę najpierw je wyszyc i zobaczę czy mi się spodobają.

[ Dodano: Pon 22 Lis, 2021 09:05 ]
Moje okienka wiedzy uliczkami w ostatnich dwóch rzędach będą takie:

W oryginale też takie są.

[ Dodano: Pon 22 Lis, 2021 09:07 ]

skohen - Pon 22 Lis, 2021 09:14

To dokładnie tak, jak na schemacie. Też takie chcę wyszywać. Mam tylko nadzieję, że szybko się uwinę z kiermaszem i wrócę do serwetki. Mam sporo do nadgonienia, a i poćwiczyć szarotki muszę. Ty chyba niedługo skończysz. Piękna będzie.
Nikus4 - Pon 22 Lis, 2021 09:25

Jeszcze troszkę do końca. Ażurki między bloczkami i sam brzeg. wesoło mi
skohen - Pon 22 Lis, 2021 10:59

Przy Twoich umiejętnościach to tak, jakbyś już miała koniec.
Haniaga - Pon 22 Lis, 2021 15:26

Bardzo podoba mi się to cudo.
Ślicznie wygląda.( krzyż maltański na nóżce - tak go sobie nazwałam
chyba ,że ma swoją nazwę hmm ).

Serwetka pięknieje z każdym nowym rządkiem. brawo cmoknięcie