Nasze prace - Hardanger Nikusa
Nikus4 - Pon 22 Lis, 2021 15:34
Jakoś nie znalazłam nazwy tego krzyża ale twoja nazwa podoba mi się "krzyz maltanski na nóżce".
Tak mi się podobają te okienka, że żałuję, że nie szyłam je zamiast szarotek. Chyba są takie delikatniejsze.
Haniaga - Pon 22 Lis, 2021 16:17
No to już wiadomo jakie okienka będą królowały w następnej
serwetce. Jestem za.
Są śliczne i nie wykorzystane jeszcze w żadnej naszej serwetce.
Nikus4 - Pon 22 Lis, 2021 16:44
Zawsze coś nowego! Hardanger jeszcze nie raz nas zaskoczy.
skohen - Pon 22 Lis, 2021 18:36
Dobra nazwa - krzyż na nóżce. Ładnie wygląda. Jak będzie więcej różnych elementów, to i serwetka będzie taka bogatsza. Ja będę robiła krzyże. Łatwiejsze do wyszycia niż szarotki.
Nikus4 - Pon 22 Lis, 2021 18:48
A jednak? Czasem też wyszywam inne elementy niż są w schemacie. Jeśli nie jestem zadolona z wyszycia danego elementu to go zmieniam. Wyszyję róg i pokażę jak wygląda.
skohen - Pon 22 Lis, 2021 21:54
Danusiu, szarotki też będą. Miałam na myśli krzyże miedzy bloczkami przy środku serwetki. Napisałam, że ja będę robiła krzyże, bo Hania wcześniej zapytała, czy w tym miejscu będziesz też robiła szarotki. Stad mój wpis o tych krzyżach. Tam, gdzie mają być szarotki, tam będą, choćbym miała wyszywać tę serwetkę do wiosny! Na twojej serwetce wyglądają tak pięknie, że nie odpuszczę ich. Nie żałuj, że je wyszyłaś, wyglądają cudnie.
Nikus4 - Wto 23 Lis, 2021 08:15
Jolu! Może i masz rację. Wyszyłam jeden róg tymi krzyżami na nóżce. Wygląda tak:
Znalazłam opis tego krzyża. To ma być krzyż maltański z y (igrek). Ale nazwa Hani jest najlepsza
skohen - Wto 23 Lis, 2021 08:57
No i pięknie wygląda. Tak jak pisałam, im więcej różnych elementów, tym serwetka bogatsza. Co do nazwy krzyża, to jest ich tyle różnych, że trudno połapać się w tych wszystkich nazwach. Najważniejsze, żeby wiedzieć, jak wyszywać. Mnie od początku krzyże nie sprawiały problemów. Lubię je wyszywać. Ten rodzaj też jest prosty i, jak widać u Ciebie, pięknie wygląda.
Nikus4 - Wto 23 Lis, 2021 10:38
Dziękuję. Teraz pokażę sam brzeg jak szyć, ale dopiero jak skończę ażurki.
elapok - Śro 24 Lis, 2021 16:06
Danusiu zielona serwetka śliczna i taka oryginalna w tym kolorze. A wspólna serwetka ślicznie Ci wychodzi. ja swoja dopiero zaczynam bo dopiero dołączyłam do wspólnego haftowania.
A może byś pokazała jak robiłaś te krzyże na nóżce?
skohen - Czw 25 Lis, 2021 09:15
Elu, nie będzie problemu z tym krzyżem. Tyle piękności zrobiłaś, masz już wprawę. Ja dopiero się uczę, ale krzyżyk zrobiłam bez problemu. Oczywiście, nie na serwetce, ale w formie ćwiczenia. Do krzyży na serwetce jeszcze mi daleko. Pokażę, ale w moim temacie. Nie chcę bałaganić Dance.
Danusiu. przyglądałam się temu brzegowi. Mam nadzieję, że nie będzie problemu. Tak sobie myślę, że mogłabym zrobić szerszą koroneczkę, bo mam na brzegu trochę tkaniny. Na 3-4 rządki by wystarczyło.
Nikus4 - Pią 26 Lis, 2021 08:11
Te krzyże są bardzo proste. W tym linku widać jak się je szyje tylko od środka trzeba zacząć je haftowac. Te w filmiku są wyszyte z odwrotnej strony.
https://youtu.be/Xraeo12oXeg
Haniaga - Pią 26 Lis, 2021 10:25
Bardziej podoba mi się tak jak Ty szyjesz.
skohen - Pią 26 Lis, 2021 13:51
Haniu, myślę, że to chodzi o to, żeby pokazać, jak zrobić tę nóżkę. My, oczywiście szyjemy krzyż w odwrotną stronę. Już próbowałam, nie ma problemu.
Nikus4 - Pią 26 Lis, 2021 16:48
Jeśli chodzi o koronkę to ja raczej nie będę szyć takiej szerokiej. Myślę, że taką jak na tych dwóch serwetkach.
skohen - Pią 26 Lis, 2021 20:09
Ja też myślę o takiej, nie za szerokiej. Po pierwsze będę robić po raz pierwszy, a po drugie aż tyle materiału na brzegu nie mam. Chodzi mi tylko, żeby była szersza niż na oryginale, bo tam jest tylko jeden rządek, jeśli się nie mylę. Ta koroneczka to będzie u mnie jedyna rzecz inna niż we wzorze. Więcej nie modyfikuję, żeby nie przedobrzyć.
Nikus4 - Pią 26 Lis, 2021 20:18
Jak zacznę szyć to pokaże jak wyciąć niteczki i szyć.
skohen - Pią 26 Lis, 2021 20:46
Danusiu, spokojnie, jeszcze mi daleko do koronki. Przymierzam się do próby, żeby czegoś nie sknocić w serwetce.
elapok - Nie 28 Lis, 2021 15:10
Dzięki Danusiu za filmik, już wiem jak robić, ale do wypełniania ażurków jeszcze mam daleko. Robię dopiero bloczki wokół
Nikus4 - Śro 08 Gru, 2021 08:11
Powolutku szyję już brzeg koronkowy
Będzie taki.
skohen - Śro 08 Gru, 2021 09:39
Pięknie, to już niedługo masz koniec. Ja musiałam odłożyć na trochę ze względu na przygotowania do kiermaszu. Do świąt nie zdążę nadgonić.
Haniaga - Śro 08 Gru, 2021 12:29
Ślicznie wygląda.
I już metę widać . Bardzo przyjemne to uczucie, gdy już można planować
następną serwetkę. Bardzo tak lubię.
Nikus4 - Śro 08 Gru, 2021 13:30
Haniu! Jolu ! do końca jeszcze troszeczkę. Dopiero mam niecały pierwszy bok. Gdybym się przyłożyła to rzeczywiście szybko bym skończyła.. Mam czas.
Haniu rzeczywiście już myślę o następnej, ale coś małego. Może znowu coś wspólnie wyszyjemy.
skohen - Śro 08 Gru, 2021 14:15
Mnie do następnej jeszcze daleko. Muszę najpierw wyszyć tę, a na razie musiałam odłożyć. Przede mną najtrudniejsze - szarotki no i koronka brzegowa. Kwiatki płaskie szybko nadgonię, ale potem to będzie pod górkę.
Nikus4 - Śro 08 Gru, 2021 16:27
Jolu nie będzie. Koronka nie jest trudna. Sama zobaczysz. Może jutro wstawię fotki jak szyć.
|
|
|