To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Po długim czasie ...

Elżbieta P. - Nie 27 Paź, 2013 17:39

świetne prace brawo
pozdrowienia dla męża bye

Krakowianka - Nie 27 Paź, 2013 20:27

śliczne prace brawo bardzo ciekawe są te białe listki cool
dużo cierpliwości dla męża, trzeba czasu ale na pewno doczekacie się że ręka wróci do sprawności czego życzę cmoknięcie

izetta - Nie 27 Paź, 2013 20:54

Jarka, jakie piękne liście Smile radocha pogody duch życzę dla Ciebie i męża, będzie dobrze Very Happy
Awenturyn - Nie 27 Paź, 2013 22:30

Jarka prace piękne wesoło mi
a mężowska ręka wygląda całkiem całkiem cool

siebusania - Pon 28 Paź, 2013 07:06

Jarka, sliczne pracki a mężowi zdrówka życze
nula - Pon 28 Paź, 2013 08:44

Nowości świetne brawo
Listki fantastyczne cool

Mężowi życzę dużo cierpliwości przy rehabilitacji i szybkiego powrotu sprawności ręki !!!

Pysiatom - Wto 29 Paź, 2013 12:30

Piękne prace, a liście są świetne. brawo brawo brawo

Dla mężą dużo zdrówka i cierpliwości w powrocie do pełnej sprawności ręki. (wiem coś o tym )

Jarka - Pon 04 Lis, 2013 19:34

Szukam wzoru, lub wskazówek jak zrobić takie bolerko, które kiedyś dawno temu dziergałam dla swojej chrześnicy i niestety została mi tylko fotka, ale jak zrobić, nie mam pojęcia bo poszła w świat, a wzór się gdzieś zapodział chciałam teraz wydziergać dla bliżniaczek pomóżcie proszę, pamiętam, że bardzo fajnie i łatwo się robiło uklon uklon

I jeszcze jedna prośba Proszę zdradźcie mi kilka wskazówek dotyczących robienia zamotków na młynku dziewiarskim, po kilku miesiącach jego posiadania wczoraj udało mi się z pomocą kuzyna tak tak dobrze przeczytałyście kuzyna zaskoczyć jak kręcić te sznurki.
A teraz kilka pytań technicznych:
1. Kręcicie te sznurki jeden w całości, czy kilka (jakiej długości), różnej długości, czy wszystkie równe ?
2. Łączycie w kółko pojedyncze sznurki i potem wszystkie razem ?
3. Czym potem wykańczacie, żeby nie było widać łączenia sznurków ?

Ja narazie zrobiłam 7 sznurków ok. 1.20 m chcę je pozakańczać i połączyć pojedynczo i wszystkie razem i jak założę na szyję to raz je okręcę jeszcze wokół szyi, czy to tak ma być ???

ewasd - Pon 04 Lis, 2013 19:54

Jarka napisał/a:

A teraz kilka pytań technicznych:
1. Kręcicie te sznurki jeden w całości, czy kilka (jakiej długości), różnej długości, czy wszystkie równe ?
2. Łączycie w kółko pojedyncze sznurki i potem wszystkie razem ?
3. Czym potem wykańczacie, żeby nie było widać łączenia sznurków ?

Jarka, ja zrobiłam kilka takich naszyjników. W zależności o włóczki, robiłam je różnej długości, generalnie jestem zwolenniczką niezbyt długich sznurków, bo te długaśnie nieładnie mi się skręcały. Gotowe sznurki zakładałam na szyję, ładnie je ułożyłam i później końcówki sznurków zszywałam, żeby się nie porozlatywały. Na koniec szydełkiem dorobiłam taki paseczek, jakby obrożę, żeby zakryć miejsca zszycia/łączenia sznurków na karku. I doszyłam ją, żeby nie latała, ale ładnie siedziała na jednym miejscu. To moja metoda cmoknięcie

siebusania - Wto 05 Lis, 2013 11:21

czy o cos takiego ci chodziło?
Jarka - Wto 05 Lis, 2013 13:36

siebusania napisał/a:
czy o cos takiego ci chodziło?
tak właśnie tak, a schemat ??? pliisss uklon uklon
Jarka - Wto 05 Lis, 2013 15:00

Mam, mam znalazłam hopla hopla hopla
siebusania - Czw 07 Lis, 2013 06:19

Jarka, masz juz schamacik? nie wysłałam od razu bo zdjec mi nie chciało wrzucac a potem nie chciało połaczyc mi z interenetam az do teraz jesli jeszcze czegos ci brakuje to podaj e-mail to dodesle ci fotki jakie mam na temat tego bolerka
Jarka - Czw 07 Lis, 2013 13:11

siebusania napisał/a:
masz juz schamacik?
już mam dzięki Ci bardzo ta Twoja fotka mi pomogła uklon
siebusania - Czw 07 Lis, 2013 15:27

Jarka napisał/a:
już mam dzięki Ci bardzo ta Twoja fotka mi pomogła
to dobrze ja próbowałm kiedys zrobić to bolerko ale nie wytrawałam do końca teraz sobie przypomniałam ze zakładałam nawet na jego temat wątek
Bożena- 2000 - Nie 24 Lis, 2013 18:24

Piękne prace Jareczko. Sweterek i liście rzucają na kolana. cmoknięcie
Jarka - Nie 15 Gru, 2013 10:28

Pokażę Wam trochę zamotków, które ukręciłam na młynku w tym roku pod choinką będzie zamotkowo moja jedyna bombeczka, którą sfotografowałam, bo reszta rozdana poszła do ludzi i choneczki też idą w świat już jedna poszła , to narazie tyle jeszcze trochę mam do wykończenia muszę zdążyć przed świętami.
nula - Nie 15 Gru, 2013 10:38

ale się "zamotałaś" wesoło mi
Fajne zamotki - na pewno wszystkie obdarowane będą szczęśliwe z takich prezentów
dekoracje śliczne brawo

Pysiatom - Nie 15 Gru, 2013 11:02

Piękne zamotki, bombeczka i choineczki śliczne. brawo brawo brawo
Madzia - Nie 15 Gru, 2013 13:50

No, no zamotana jesteś na całego! Bardzo fajne te zamotki i pozostałe rzeczy też. cool cool cool
siebusania - Nie 15 Gru, 2013 15:17

Jarka,
Pysiatom napisał/a:
Piękne zamotki, bombeczka i choineczki śliczne
cool cool
Beata T - Nie 15 Gru, 2013 15:56

Świetne zamotki brawo brawo brawo
Atka - Nie 15 Gru, 2013 18:23

fajne zamotki, też bym takie chciała pod choinkę wesoło mi Świetne prace.
żabka - Pon 16 Gru, 2013 06:37

Świetne prace - wszystkie bez wyjątku brawo brawo brawo
ewasd - Pon 16 Gru, 2013 15:38

Tyle fajnych rzeczy zrobilas brawo