To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Rękoczyny Fridy - czarny szal s. 23

Frida - Czw 15 Maj, 2014 07:51

nismon dziękuję cmoknięcie

Muszę się przyznać do porażki. Otóż poległam na sukieneczce dla dwulatki. Kompletnie nie mam wyczucia rozmiaru. Co prawda zrobiłam, ale z licznymi poprawkami, na końcu okazało się, że to rozmiar na 12-18 miesięcy. Zostawię sobie to "dzieło" na pamiątkę, po jakimś czasie spruję. Rozpoczęłam od nowa, zobaczę co wyjdzie, ale czarno to widzę. placzek

Elżbieta P. - Czw 15 Maj, 2014 17:39

to prawda, z rozmiarem ciężko trafić, szczególnie, jak nie ma się modela w pobliżu wesoło mi
BeniaJ - Czw 15 Maj, 2014 20:42

Przepiękny Smile
Frida - Nie 18 Maj, 2014 19:54

Elżbieta P. mam zdjęcia modelki, może teraz pójdzie łatwiej.
BeniaJ - bardzo dziękuję.

Dzisiaj kamizelka z wełny 100%, miękka, delikatna, nie gryzie. Wełna z odzysku ze starego swetrzyska, takiego co to chodzić w nim się nie da, a wyrzucić szkoda.

chesseva - Nie 18 Maj, 2014 20:21

Takie zdjęcie powinno dać się pomacać, skoro taka fajna w dotyku. Wygląda przytulnie. Pomysł na ratunek dla wełny ze swetra, który służył wiernie i nie powinien odejść w zapomnienie - zapamiętam sobie.
elcja27 - Nie 18 Maj, 2014 20:43

bardzo fajna, a co to za wzorek? bo jak powiększam to tak się mi rozmazuje że nie widać
emma40 - Nie 18 Maj, 2014 23:03

Ładna kamizela brawo brawo brawo
Frida - Pon 19 Maj, 2014 10:49

Chesseva, elcja27, emma40, dziękuję. cmoknięcie
Elcjo to prosty wzór, taki troche inny ryż:
1 rz. 2 o prawe, 2 o lewe - powtarzać do końca rzędu
2 rz. oczka prawe nad prawymi, lewe nad lewymi - powtarzać do końca rzędu
3 rz. - jak pierwszy
4 rz. - jak drugi

5 rz. 2 o lewe, 2 o prawe - powtarzać do końca rzędu
6 rz. lewe nad lewymi, oczka prawe nad prawymi - powtarzać do końca rzędu
7 rz. - jak piąty
8 rz. - jak 6

Powtarzać te osiem rzędów.

Pysiatom - Pon 19 Maj, 2014 13:21

Frida bardzo fajny pomysł na przerobienie swetra. Kamizelka jest śliczna. brawo brawo brawo
Elżbieta P. - Pon 19 Maj, 2014 18:39

bardzo podoba mi się ta przeróbka, świetna kamizela wyszła brawo
ewasd - Pon 19 Maj, 2014 21:11

Pysiatom napisał/a:
Frida bardzo fajny pomysł na przerobienie swetra. Kamizelka jest śliczna. brawo brawo brawo

Zgadzam się całkowicie Smile

marysia54 - Pon 19 Maj, 2014 22:46

Danusiu
Kamizelka wspaniała brawo brawo brawo brawo brawo
pozbyłaś się nie noszonego swetra a masz za to
nową śliczną kamizelkę
cmoknięcie

Frida - Wto 20 Maj, 2014 06:55

Pysiatom, Elżbieta P., ewasd, marysia54 bardzo dziekuję za miłe słowa i pochwały.
cmoknięcie

żabka - Śro 21 Maj, 2014 08:43

Reinkarnacja swetra bardzo udana brawo brawo brawo
barbara 1 - Śro 21 Maj, 2014 09:09

Super kamizela brawo
Frida - Śro 21 Maj, 2014 10:30

Żabko, Basiu dziękuję. cmoknięcie
siebusania - Pią 23 Maj, 2014 12:13

Frida, uklon uklon uklon uklon
Frida - Pią 06 Cze, 2014 17:05

Dawno nie zaglądałam do swojego wątku, dopiero dzisiaj i siebusania dziękuję cmoknięcie

Chwalę się nowym cudnym nabytkiem - naszyjnikiem od Grażynki. Przyszłam z pracy, zmoknięta, bo leje od rana z małymi przerwami i cóż widzę? Kopertka, a w niej naszyjnik. Natychmiast założyłam i pokazuję. Proszę przymknąć oko na zmoczoną bluzkę.
Jest cudny !!!

Pysiatom - Pon 09 Cze, 2014 16:21

To prawda jest śliczny. brawo brawo brawo
ewasd - Pon 09 Cze, 2014 19:43

Szkoda, że trochę nieostre zdjęcie i dobrze nie widać... ale kolorki są świetne, bardzo ożywiają granatową bluzeczkę.
marysia54 - Pon 09 Cze, 2014 22:38

Danusiu naszyjnik piękny cool cool cool
Frida - Wto 10 Cze, 2014 19:19

Dziękuję. Słowa uznania należą się Grażynce. Fotka faktycznie podłej jakości, ale i tak widać jaki śliczny naszyjnik. Byłam taka zachwycona, że natychmiast musiałam się pochwalić.

Ogarnęła mnie niemoc twórcza. Może to upały, a może zwyczajne zmęczenie? Zrobiłam sześć próbek z lnu, dwukrotnie nawet po mniej więcej 30 cm szala, ale sprułam. Coś mi nie pasuje. Włoczka na sukienkę kupiona i leży, nawet jej nie wyjęłam, żeby zrobić próbkę. Wachlarzyki przećwiczone i ... zastanawiam się, tylko nie wiem nad czym. Chustę listeczkową zaczęłam, aby się podszkolić, no i już mi nawet dość dobrze idzie, ale nie robię, bo nie umiem się zdecydować z jakiej włóczki.

Tak od niechcenia zaczęłam robić szal z sonaty, głównie żeby zobaczyć jak będzie wyglądał wzorek, który sobie sama wykombinowałam. Nawet mi się spodobała próbka, więc "zrobił się" szal. Co dziwne, wyszedł całkiem fajny, taki na chłodniejsze letnie wieczory.

marysia54 - Wto 10 Cze, 2014 22:31

Danusiu
szal fantastyczny, na pewno się przyda na letnie wieczory , wzorek śliczny
brawo brawo brawo cool cool cool

Ta niemoc twórcza to przez te upały, ja też nie wiele robię ale za to więcej czytam
siedząc w ogrodzie w całkowitym cieniu hahahihi wesoło mi

cmoknięcie

Frida - Śro 11 Cze, 2014 07:07

Marysiu, bardzo dziekuję cmoknięcie
Ja teraz też siedzę w ogrodzie i też czytam. Niestety, zdarza mi sie usnąć z książką na kolanach. W tym upale zupełnie nie mam ochoty ani siły by pracować. Pod wieczór trochę pogrzebię, jakiś chwast usunę, podleję, przytnę, podwiąże, ot i cała moja robota. Mój pracowity mąż dba by chwasty nie zaszalały, więc się rozgrzeszam.
Pozdrawiam, Danuta

krzysia551 - Śro 11 Cze, 2014 12:46

Frida, fantastyczne brawo cool brawo