To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - alszka próbuje hardangerować

elapok - Śro 17 Lut, 2021 15:18

Super Cię znów widzieć. Wzór świetny i fajny kolor nici!
skohen - Śro 17 Lut, 2021 16:56

Bardzo podoba mi się ten bieżnik różowy z białymi kwiatami. Jest chyba dosyć duży. Sama bym taki spróbowała!
alszka - Czw 18 Lut, 2021 15:46

Fajnie dziewczyny być tu znowu razem z Wami cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

skohen - nic prostszego - chcesz, to prześlę Ci schemat i możesz się brać za robotę. A ten wzór robi się bardzo przyjemnie - szybko, ba, błyskawicznie, on jest bardzo łatwy wesoło mi Tylko sporo nici nr 5 schodzi.

Co do nici to robię YarnArt Lily, 50 g - 225 m. Ale nie polecam tej nitki. Jest odrobinę za cienka i nieco zbyt mocno skręcona. Przez to, że jest tak mocno skręcona ma tendencję do tworzenia węzełków, które potem trzeba rozplątywać. Przez ten mocny skręt jest też nieco za cienka - wyszywam na Luganie i ledwo zakrywa nitki. Na bellanie by to nie przeszło - brzydko by wyglądało. Wiem, próbowałam - nie pokrywa dostatecznie dobrze. Ale za to ma cudowny kolor wesoło mi

skohen - Pią 19 Lut, 2021 12:27

Bardzo dziękuję, chętnie przygarnę wszystkie wzorki. Teraz wyrabiam wzorki od Danusi ?Nikus4/. Wcześniej nie interesowałam się tym haftem, dlatego teraz korzystam z każdej pomocy.
siebusania - Wto 23 Lut, 2021 07:22

alszka, piękna serweta, a zaczęta praca za rok hmm będzie pięknie ozdabiać stół
alszka - Wto 23 Lut, 2021 08:31

siebusania - weź mnie nie denerwuj... Ja go potrzebuję na teraz zaraz już - najpóźniej na święta wielkanocne wesoło mi wesoło mi wesoło mi Chociaż jedno pewnie nie wyklucza drugiego hahahihi

[ Dodano: Nie 28 Lut, 2021 22:42 ]
Osiwieję... Normalnie osiwieję zanim wyszyję te wszystkie ściegi powrotne. A miało być na Wielkanoc... rety wściekły

siebusania - Pią 05 Mar, 2021 07:31

alszka, zdajrzysz i siwy też ładny kolor wesoło mi
Nikus4 - Pią 05 Mar, 2021 08:40

Ale za to jak ten ścieg powrotny ozdabia ten wzór. Osobiście lubię szyć ten ścieg, nie lubię haftować dziurek wesoło mi
elapok - Nie 07 Mar, 2021 10:45

Na pewną Wielkanoc na pewno będzie, nie ma się co spinać, haftowanie musi sprawiać przyjemność. Wzór jest świetny, kolor super, a ścieg powrotny to ja również lubię. Nie znoszę natomiast robienia podkładu pod ścieg dziergany i wycinania brzegu w ściegu dzierganym, dlatego też często kończę ażurkiem.
skohen - Nie 07 Mar, 2021 14:09

Ja dopiero uczę się tego haftu, ale mogę powiedzieć, że akurat podkład bardzo fajnie mi się robi. Dziurki też dosyć szybko mi szły, ale mimo starań, jeszcze nie potrafię takich dużych dziurek zrobić. Staram się ściągać nitkę, ale i tak dziurki nie są za duże. Natomiast ażurek dla mnie to jeszcze tabu, nawet nie próbowałam.
Nikus4 - Nie 07 Mar, 2021 14:24

Dziureczki szyj nicią nr8 i na lewej stronie. Oczywiście lekko pociągaj nitkę. Tkanina musi byc naciągnięta na tamborku. cool
skohen - Nie 07 Mar, 2021 14:43

Danusiu, tak właśnie robię,ale chyba jeszcze za mało odważnie i dlatego Twoje dziurki są większe. Masz wprawę a ja chyba boję się, żeby nie pociągnąć za mocno.
alszka - Nie 07 Mar, 2021 19:10

Nie pomyślałam, ale faktycznie - dziurek unikam jak ognia, bo są strasznie żmudne w robocie i strasznie wolno wszystko idzie. W porównaniu do dziurek to ten ścieg powrotny to miodzio wesoło mi A dziurki faktycznie jeszcze trzeba mega mocno naciągać, żeby był ładny efekt. W sumie to nie narzekam, wzór robi się błyskawicznie, ozdobniki zajmują trochę czasu, ale tak jak Ela napisała, haftowanie ma sprawiać przyjemność, więc to musi potrwać cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

[ Dodano: Pon 08 Mar, 2021 17:39 ]
Postanowiłam sobie dogodzić i robić to, na co akurat mam ochotę. W końcu kto powiedział, że trzeba skończyć ścieg powrotny, żeby zacząć robić ażurki? wesoło mi Więc w części, w której wszystkie hafty płaskie są już wyszyte, zaczęłam ażurki. Poza tym już nie mogłam się doczekać zajawki, jak będzie wyglądał efekt końcowy. Więc teraz robię sobie na zmianę - ścieg powrotny i ażurki cmoknięcie

skohen - Pon 08 Mar, 2021 17:59

No to Ci zazdroszczę. Ja nigdy nie robiłam ściegu powrotnego, dlatego zostawiłam ten ścieg. Najpierw muszę poćwiczyć na jakimś skrawku materiału. Świetnie Ci wychodzi ta serwetka.
Haniaga - Pon 08 Mar, 2021 22:55

Ślicznie Ci wychodzi. brawo
Bardzo ładnie układają się niteczki w melanżu.
Ja kiedyś musiałam im pomagać w ułożeniu (ciąć) .
Ażurek śliczny.

elapok - Pią 12 Mar, 2021 09:29

Ja też lubię poskakać sobie po ściegach. Trochę robię bloczki, trochę dziurkuję lub haftuję. Wszystko na przemian
alszka - Nie 12 Lut, 2023 21:28

Oj, dawno mnie tu nie było...
Ale teraz chyba pozazdrościłam Hani i Danusi, że takie piękności robią.
Wzięłam się za nowy bieżnik. Zobaczymy, ile czasu mi zajmie. Na dzień dzisiejszy mam tylko zarys...

skohen - Nie 12 Lut, 2023 22:42

Zapowiada się świetny bieżnik. Ładnie wygląda ten melanż.
Nikus4 - Wto 14 Lut, 2023 08:04

Super. Czekamy na następne odsłony.
Haniaga - Wto 14 Lut, 2023 17:25

Ciekawy melanż. brawo
Duży planujesz ten bieżnik?
Wzór wygląda interesująco.

alszka - Wto 14 Lut, 2023 21:40

Wielkością będzie ok. 55 cm x 95 cm
Potrzebuję na stolik w salonie. Tylko brzeg będzie ozdobny... No chyba ze w międzyczasie mi się zmieni i postanowię jeszcze środek jakoś "zagospodarować" Very Happy
A wzór wzięłam z jakiejś gazetki...

Z tym, że mój będzie ze dwa razy większy - wyszły mi 2 motywy na krótszy bok i pięć motywów na dłuższy bok...

skohen - Wto 14 Lut, 2023 22:48

Bardzo ładny. Chętnie przygarnęłabym schemat. Co to za gazeta?
alszka - Śro 15 Lut, 2023 09:27

Nie mam pojęcia, co to za gazetka. Z moich zasobów internetowych ściągniętych wieki temu. Schemat częściowo mam, częściowo sama sobie rozrysowywałam...
Napisz do mnie na adres: aksjusza@gmail.com, to Ci podeślę Very Happy Tutaj zdjęcia (chyba) są pomniejszane...

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2023 12:38 ]
Powolutku wyłaniają się zarysy...
Szkoda, że prawdziwych kolorów nie widać na zdjęciu. Tak naprawdę, to materiał jest w ślicznym zielono-miętowym kolorze. A tutaj wyszedł po prostu szaro-żółty.

Nikus4 - Nie 26 Lut, 2023 15:50

Oj zapowiada się śliczna serwetka. brawo brawo Jeśli chodzi o kolory to ja mam też problem z pokazaniem kolorów swoich prac. W reale są śliczne a na zdjęciach zupełnie inne kolory.
skohen - Pon 27 Lut, 2023 14:44

Alszka, nie będę Cię fatygować, bo znalazłam w swoich zasobach. Jest to gazetka Diana Bordados Hardanger, numer, niestety częściowo zaklejony ceną. Schemat bardzo wyraźny, więc powinnam dać radę. Najpierw jednak muszę wziąć się za to, co mam już zaczęte. Dziękuję że chciałaś pomóc.