Problemy, pytania - pomoc w wykonaniu sukienki
siebusania - Czw 02 Sie, 2012 17:37
metodą prób i błędów ale jakoś się dojdzie do tego
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 08:28
chyba rozgryzłam mam tyle zrobione zdjęcia na szybko bo model się denerwował teraz nie wiem jakiej długości ma wyjść żeby wyglądała dobrze myslałam dorobić jeszcze z 5 okrążeń i zacząć robić dół
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 09:30
| siebusania napisał/a: | | myslałam dorobić jeszcze z 5 okrążeń i zacząć robić dół |
to zależy czy chcesz mieć sukienusię króciutką czy może dłuższą.
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 09:40
a ja sama nie wiem tak żeby dobrze wyglądało, zastanawia mnie czy jest pod ta sukieneczka haleczka
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 09:42
Jeżeli chcesz zakładać jak sukienkę, to musisz pomyśleć o podbitce, ale możesz też zakładać małej jak tunikę na bluzeczkę i np. leginsy.
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 09:49
| Kelmuska napisał/a: | | ale możesz też zakładać małej jak tunikę na bluzeczkę i np. leginsy. | fajnie by wyglądało nawet z samą siateczka ale na takie bobaski nie ma leginsów
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 09:52
| siebusania napisał/a: | | ale na takie bobaski nie ma leginsów |
tego nie wiem, moja córa ma 12 lat, ale jak była mała to miałam leginsy, więc gdzieś na pewno można kupić
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 09:59
| Kelmuska napisał/a: | | tego nie wiem, moja córa ma 12 lat | oj to już panna, ja narazie nie spotkałam na pół rocznego bobaska tylko na większe dzieci tak od roku. a podbitkę z czego mogę zrobić chodzi oczywiście o rodzaj materiału nadający się do takich rzeczy
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 10:01
| siebusania napisał/a: | | podbitkę z czego mogę zrobić chodzi oczywiście o rodzaj materiału nadający się do takich rzeczy |
w tym temacie to raczej nie pomogę, bo na materiałach niestety się nie znam. Musisz zapytać jakiejś krawcowej co będzie najlepsze
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 10:14
zrobiła te 5 rzedów dodatkowo zrobie moze jeszcze kilka i zaczne wyrabiać dół a musze jakieś oczka dodawać żeby go rozkloszować i od którego momentu schematu dołu zacząć? zaznaczył na obrazku od którego mnie sie wydaje żeby zacząć
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 10:29
Na schemacie masz miejsce, gdzie zaczynasz. Na dole schematu, tam gdzie masz podany w kółeczkach nr rzędu po jego lewej stronie masz początek robótki. Łatwo się zorientować, bo we wzorze zamiast podwójnego słupka masz 4o. łańcuszka.
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 10:30
A i żadnych oczek nie dodajesz, robisz wg schematu.
O widzę, że zmieniłaś miejsce zamieszkania?
barbara 1 - Pią 03 Sie, 2012 10:32
Pod orginałem sukienki widzę,że to jest szyfon.Ja kupowałam atłasek jest fajny miękki materiał a zarazem fajnie się błyszczy.
Na schemacie dobrze zaznaczyłas,jak byś chciała dłuższą sukienke to musisz zrobić więcej okrążeń siatki.
Wydaje mi sie,że na górze córcia ma trochę za duży dekolt i może jej spadać z ramiączek.Możesz obrobić oczkami scisłymi(np. w co 5 słupku jeden słupek omiń ,ale tutaj trzeba kombinować aby dekolt sie zmniejszył,mozna tak ze dwa rzedy zrobić a na końcu wykończyć muszelkami lub pikotkami)
np.w tej są muszelki
http://www.fototube.pl/zdjecie/688530-imgp4371.jpg
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 11:33
Kelmuska, dziękuje a no tak zmieniłam , | barbara 1 napisał/a: | | Pod orginałem sukienki widzę,że to jest szyfon.Ja kupowałam atłasek jest fajny miękki materiał a zarazem fajnie się błyszczy. | dziekuje za rade | barbara 1 napisał/a: | | Wydaje mi sie,że na górze córcia ma trochę za duży dekolt i może jej spadać z ramiączek | tez tak mi sie wydaje ale zobaczymy jak skończe to albo odłoży się na póżniej albo jakos spróbuje zmniejszyć dekolt
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 12:34
tak wyglada na dziecku 6 miesiecznym a tak na 4 letnim szczupłym i teraz mi doradzcie czy pomniejszac(karczek) od nowa) czy zrobić troche dłuższa i odłożyć aż mała urośnie(mysle że formie tuniki wtedy)
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 12:40
siebusania, zanim podrośnie, to zrobisz jej wiele innych ciuszków. Wiem, że to mozolna robota, ale ja bym spruła i zrobiła mniejszą. Oczywiście zrobisz jak będziesz uważała
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 12:56
| Kelmuska napisał/a: | | Wiem, że to mozolna robota, ale ja bym spruła i zrobiła mniejszą | no właśnie trochę mozolna a ja nie lubie robić ze sprutych nici bo mi sie plączą, musze sie z tym przespać pomażyći wtedy zadecyduje | Kelmuska napisał/a: | | siebusania, zanim podrośnie, to zrobisz jej wiele innych ciuszków | no tak szczegulnie zimowa porą będe mieć dużo czasu no chyba że bedę latać za mała jak będzie zaczynać dreptać
Kelmuska - Pią 03 Sie, 2012 13:02
siebusania,
chyba nikt nie lubi plączących się nici, ale jak dobrze nawiniesz na szpulkę, to nic nie powinno się poplątać. Jeżeli masz zamiar zająć się dzierganiem poważniej, to niestety nie ominie Cię prucie, czasami nawet dość dużej robótki. Jak coś się robi, to tak żeby było dobrze. Na razie nabierasz wprawy w dzierganiu, więc nie zawsze będzie wszystko tak jak sobie wymarzysz i tak jak na zdjęciu, ale podobno człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.
| siebusania napisał/a: | | szczególnie zimowa porą będe mieć dużo czasu |
to prawda
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 13:19
czy poważniej to raczej nie ale dla siebie i rodzinki to napewno będę dziergac, skończe zobacze jak wyjdzie,jak bedzie mi się podobać to zostawie albo dam komuś a jak nie to prucie
Grażyna - Pią 03 Sie, 2012 13:33
Myślę, że dorobić i zostawić na "zaś", bo szkoda pracy.
Olena - Pią 03 Sie, 2012 19:33
Na upartego można również pomniejszyć karczek dorabiając rzędy od góry.
siebusania - Pią 03 Sie, 2012 19:54
| Olena napisał/a: | | Na upartego można również pomniejszyć karczek dorabiając rzędy od góry. | no oczywiscie ze tak zobaczymy co da sie wykabinowac jak skoncze to wam pokaze lece finiszowac
siebusania - Wto 07 Sie, 2012 07:46
Nareszcie skończyłam. Długo mi zeszło, bo co chwile musiałam próć koncówkę i na dodatek się rozchorowałam. Daleko jej do orginału,ale szkoda było mi próć
(jakość zdjęć fatalna, jak tylko będę mieć kabel od aparatu to wrzuce lepsze)
AlaJ - Wto 07 Sie, 2012 10:45
Pierwsze koty za płoty. A nie myślałaś zrobić taką bardziej rozkloszowaną?
Kelmuska - Wto 07 Sie, 2012 10:55
| AlaJ napisał/a: | | A nie myślałaś zrobić taką bardziej rozkloszowaną |
siebusania, następną koniecznie zrób szerszą, ale nieźle sobie poradziłaś
|
|
|