Problemy, pytania - czapka z warkoczem w poprzek na drutach...- prosba o pomoc
czeremcha - Nie 13 Sty, 2013 19:28
"Pokazane są wszystkie rzędy /czyli parzyste i nieparzyste/ widziane od prawej strony robótki. Zatem w rzędach nieparzystych /po prawej stronie/ pionowa kreska to oczko prawe, a w nieparzystych - lewe."
Ale namieszałam... Bryanka0 zwróciła mi uwagę... Dziękuję Nie dość, że są w moim zdaniu tylko rzędy nieparzyste, to jeszcze nie zwróciłam uwagi na to, że schemat jest jakby w lustrzanym odbiciu w stosunku do tego, jak się schematy zwykle przedstawia
Pierwszy raz widzę, żeby pierwszy rząd był oznaczony od lewej do prawej strony robótki. Może to schemat dla leworęcznych? W dodatku pierwszy rząd jest rzędem z lewej strony czapki, bo krzyżowanie przecież robi się z reguły w rzędach nieparzystych, po prawej stronie robótki, a tu jest w parzystych... Czyli - w tym schemacie rzędami prawej strony czapki są rzędy parzyste... No i przez to - pionowa kreska to w rzędach nieparzystych oczko lewe, a w parzystych - prawe... Pozioma kreska tyczy się oczek lewych w rzędach parzystych i prawych - w nieparzystych...
Na swoja obronę mam tylko to, że się jeszcze z takim sposobem rysowania schematu nie spotkałam... A wydawałoby się, że wszyscy to robią jednakowo
Dobrze, że Dona nie przejęła się moim bełkotem i dobrze jej idzie
Ada - Nie 13 Sty, 2013 20:29
| czeremcha napisał/a: |
Pierwszy raz widzę, żeby pierwszy rząd był oznaczony od lewej do prawej strony robótki. Może to schemat dla leworęcznych? |
Podejrzewam, że pierwszy rząd jest rzędem cast-on. Jest opis, może tam jest to napisane. Niestety język chiński na tym forum chyba nikomu nie jest znany.
bryanka0 - Pon 14 Sty, 2013 12:45
Ja potraktowałam pierwszy rząd raz-na początku dalej robię bez jego powtarzania.Co zaś się tyczy krzyżowania warkocza robię to po prawej stronie-jest łatwiej. tylko nie wiem czu dobrze mi wychodzi brzeg zewnętrzny.Jakoś tak prosto.
fralusia - Pon 14 Sty, 2013 14:53
Ja robię powtórzenia od 25 rzędu, warkocze przekładam, tak jak w opisie na lewej stronie.Zastanawiam się jak będę zakańczała górę, może szydełkiem?
dona61 - Pon 14 Sty, 2013 14:54
a jak robisz rzędy skrócone bo ,na schemacie wygląda że raz za razem, ja robię co drugi rząd trochę słabo widać ten brzeg jeśli robisz dwa rzędy oczkami lewymi i dwa rzędy prawymi wszystko powinno byc ok
pozdrawiam Danka
bryanka0 - Pon 14 Sty, 2013 15:05
O kurczę czy na początku rzędu też mają być rzędy skrócone? Ja robię na koncu i co drugi rząd-czyli po prawej stronie.
Ada - Pon 14 Sty, 2013 15:32
| fralusia napisał/a: | | warkocze przekładam, tak jak w opisie na lewej stronie. |
Chyba nigdy nie spotkałam się z krzyżowaniem oczek w warkoczach po lewej stronie. Na tym schemacie rzędy nieparzyste to prawa strona robótki.
Na schemacie pierwszy rząd jest rzędem oczek lewych i to jest lewa strona robótki. Jest tak pewnie pomyślane, aby ten rząd był "na zszycie".
| dona61 napisał/a: | | a jak robisz rzędy skrócone bo ,na schemacie wygląda że raz za razem |
a co znaczy raz za razem? Wszystko jest pokazane na schemacie.
Skrócone rzędy są w 9, 11, 21, 23, 33, 35, 45 i 47 rzędzie
czeremcha - Pon 14 Sty, 2013 15:42
| bryanka0 napisał/a: | O kurczę czy na początku rzędu też mają być rzędy skrócone? |
Chyba jednak ten schemat nie jest wolny od wad
Ania
dona61 - Pon 14 Sty, 2013 16:10
Ada chodziło mi o to że, na schemacie są puste kratki w rzędach:9,10,11,12,21,22,23,24,33,34,35,36,45,46,47,48, myślałam że ,to wszystko rzędy skrócone, ale i tak robiłam co drugi, ale już wiem o co chodzi
Danka
bryanka0 - Wto 15 Sty, 2013 21:07
Albo chińskie główki są takie małe albo to czapka dla dziecka...Jakbym nie robiła/a robię z akrylu na drutach 4 / to te 47 oczek nabranych to mało.Mnie ta czapka sięgnie na 2/3 głowy.
Ciekawe czy dona61 też ma ten problem?[/b]
Ada - Wto 15 Sty, 2013 22:15
bryanka0 widocznie nie dobrałaś odpowiednich grubości drutów i włóczki. W opisie jest, że druty nr 6 /nie wiem, czy to mm/. 46 narzuconych oczek odpowiada 24 cm wysokości. Czy u Ciebie jest tyle? Jak masz mniej, to i czapka mała.
bryanka0 - Śro 16 Sty, 2013 04:43
Moja czapka ma bez rozciągania 20cm.To faktycznie mniej.Szkoda prucia ale chyba będę musiała robić z podwójnej nitki.Tylko czy wtedy nie wyjdzie z tego sztywny kask?
czeremcha - Śro 16 Sty, 2013 10:53
Jeśli weźmiesz grubsze druty - to na pewno nie.
Zrób próbkę
nia
dona61 - Sob 19 Sty, 2013 11:15
moja czapka jest dobra widocznie mam mała głowę mam pytanie jak robicie górę czapki
czeremcha - Sob 19 Sty, 2013 12:29
Górę? Góra robi się w trakcie przerabiania schematu. Potem wystarczy tylko zszyć całość pionowym szwem, przeciągnąć włóczkę przez brzegowe oczka u góry i ściągnąć w kółko...
Ania
dona61 - Sob 19 Sty, 2013 13:15
dziękuję pewnie źle napisałam chodziło mi o wykończenie czapki już po zrobieniu biorę się za szycie
bryanka0 - Sob 19 Sty, 2013 13:24
Sprułam i zaczęłam od nowa.Włóczka na 2 nitki,druty 4 i 6.Troszkę zmodyfikowałam bo zrobiłam sciągacz na obwód głowy.Z boku nabrałam oczka/ok26/i robiłam wzór z warkoczem ze schematu jednocześnie wrabiając/gubiąc/po jednym oczku ze ściagacza.Na koniec nabrałam oczka z brzegu ronda/odpowiednio mniej/.Przerobiłam dwa rzędy w trzecim zgubiłam kilka/z trzech robiłam jedno/.Pozostałe nabrałam na włóczkę i czekają na zszycie.
czeremcha - Sob 19 Sty, 2013 14:21
dona61 - Sob 19 Sty, 2013 14:22
oto moja czapka kolor morski tutaj wyszedł niebieski może temu że robiłam z komórki, teraz zabieram sie za szal
Danka
czeremcha - Sob 19 Sty, 2013 15:57
Bardzo fajnie wygląda!
Ania
katrin17 - Wto 10 Gru, 2013 11:06
Dona61
Piękna ta czapka szafirowa. Mam pytanie ile rzędów Pani wyszło? Jak Pani robi oczko brzegowe bo mi brzydko wychodzi
kabyr - Wto 10 Gru, 2013 12:20
dona61, świetna czapa.
czekam na szal
dona61 - Wto 10 Gru, 2013 17:32
katrin 17 już zapomniałam prawie o tej czapce oczka brzegowe robiłam w ten sposób że przerabiałam dwa oczka drut wkuwałam na brzegu robótki o jeden rząd niżej trudno to wytłumaczyć ponieważ wyszło mi to w trakcie pracy spróbuję zrobić próbkę i wstawić zdjęcie
kabyr w szaliku już chodziłam w styczniu tylko nie wstawiłam zdjęcia
katrin 17 zajrzyj na moją stronę tam pokazałam to oczko brzegowe
ania205 - Czw 06 Lut, 2014 19:04
Tę czapkę robiłam wyszła super...)
http://reanja1.blogspot.c...opis-wzoru.html
ania205 - Czw 06 Lut, 2014 19:14
Kochane pomocnice...proszę mi wytłumaczyć jak to leci..??
jak to odczytać te rzędy? co oznaczają te kwadraciki przez sam środek ?dzięki z góry-) http://maranciaki.pl/warkocz1.htm
|
|
|