To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Szale i chusty - Sweet Dreams

ewasz29 - Sob 17 Sty, 2015 05:56

Kilka postów wcześniej na 1 stronie są schematy
jaronka - Pią 23 Sty, 2015 12:08

A ja mam pytanie co do schematu A, tam jest pokazane 3 rzędy, chodzi mi o ten środkowy po brzegowych oczkach jest narzut a nie 3 jak w pozostałych . Czy to znaczy że to jest lewa strona?
fralusia - Pią 23 Sty, 2015 15:15

Schemat nie zawiera błędów, jeżeli jest narzut, to go zrób. Proponuję Ci założenie markerów dla każdego raportu, ulatwi Ci to kontrolowanie wzoru. Chusta jest bardzo ładna i łatwa do wykonania, można w niej wrabiać koraliki bye bye
jaronka - Sob 21 Lut, 2015 00:52

Dzięki za wskazówki fralusia. Udało mi się ją zrobić, faktycznie z wyglądu wydaje się bardziej skomplikowana niż w robocie :)Darowałam sobie koraliki bo mi szkoda było czasu na ich wplatanie a nie wiedziałam czy chusta wyjdzie. Następna będzie z koralikami Smile

GS - Czw 04 Sie, 2016 10:21

Śliczny wzór i piękne wykonanie cool
Szczerze pozazdrościłam tak pięknego dzieła i też mam zamiar przysiąść do tego wzoru. Mam pytanko - czy w każdym rzędzie ( po prawej i po lewej stronie robótki ) dodajemy po 3 oczka i jak dodajemy oczka na początku robótki dopóki nie osiągniemy 183 oczek.
hmm

AlaJ - Czw 04 Sie, 2016 13:56

Z trzech oczek robimy paseczek, od którego zaczynamy chustę, potem dodajemy po obu stronach po jednym oczku w co drugim rzędzie (to ten narzut, który widać), aż dojdziemy do 183 oczek.
Jak się to robi, obejrzyj choćby i Intensywnie Kreatywnej: http://intensywniekreatyw...c-pierwsza.html

gardenia15 - Czw 04 Sie, 2016 16:29

O ile się nie mylę, to narzut robimy po 3o brzegowych ( to jest ten paseczek) na lewej stronie, potem wszystkie lewe i znowu narzut przed 3 brzegowymi. Natomiast na prawej stronie z tego narzutu robimy: 1 prawe, narzut, 1 prawe czyli 3 oczka.
Podobnie dodaje się oczka w chuście Alpine meadows
http://www.intensywniekre...-aktualizowany/
Na tym filmie dokładnie jest to pokazane, tylko Sweet zaczyna się od mniejszej ilości oczek niż Alpine.

zuzik45 - Czw 04 Sie, 2016 20:52

Bardzo ładnie się prezentuje brawo
GS - Pią 05 Sie, 2016 09:20

Alu wydaje mi się że dodając po jednym oczku z każdego brzegu w co drugim rzędzie wyjdzie trójkątna chusta , a to ma być kształt rogala. Gardenia upewniła mnie ,że dobrze kombinowałam z tym dodawaniem oczek.
Bardzo dziękuję za pomoc uklon uklon uklon

AlaJ - Pią 05 Sie, 2016 11:16

GS napisał/a:
Alu wydaje mi się że dodając po jednym oczku z każdego brzegu w co drugim rzędzie wyjdzie trójkątna chusta , a to ma być kształt rogala.

Hm, upierać się nie będę, ale ze skąpego opisu rosyjskiego wynika, że po jednym oczku dodajemy z obu stron, na prawej stronie, a lewe - jak schodzą z drutów (akurat z tym językiem nie mam problemu).
Poza tym Alpejskie Łąki zaczynamy zupełnie, ale to zupełnie inaczej.
Tu ewidentnie robimy pasek z trzech oczek - czyli z tylu, ile będzie oczek brzegowych, tak wynika ze zdjęcia z próbką z białej włóczki.

P.S. Prawdziwy trójkąt wyjdzie tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będziemy również dodawać po dwa oczka na środku, po obu stronach oczka centralnego.

gardenia15 - Pią 05 Sie, 2016 12:11

AlaJ, ja właśnie robię ta chustę. Jestem w połowie ażuru.
Masz rację ,że zaczyna się ją zupełnie inaczej niż Alpine, bo od 3 oczek ( też korzystam z rosyjskiego opisu) ale później dodawanie na gładkiej części, jest właśnie takie jak opisałam wyżej. Tak dodawałam w swojej i liczba oczek dokładnie mi się zgodziła.
Zaczęłam od 3 o, potem:
1rz: 1 pr, narzut,1 pr, narzut, 1 pr
2 rz:2 l, narzut, 1l. narzut, 2 lewe
3rz: 2 pr,z narzutu 3 oczka( prawe, narzut prawe),1 pr, z narzutu 3, 2 prawe
4rz:2 lewe,narzut, lewe do ostatnich dwóch, narzut, 2 lewe - moim zdaniem w tym rzędzie w opisie jest błąd bo na początku i końcu rzędu powinno być 2 prawe, żeby brzeg wyszedł ściegiem francuskim.
5 rz: 2 prawe, z narzutu3, prawe do narzutu, z narzutu 3 , 2 prawe
Powtarzałam te 2 ostatnie rzędy aż osiągnęłam wymaganą ilość oczek.
No i lecę ażur.
sztrikuję sztrikuję sztrikuję sztrikuję

Relka - Pią 05 Sie, 2016 14:31

a wg mnie to będzie tak jeśli będziemy robić wg słów AlaJ, to górny brzeg chusty będzie prosty i część wykonana dżersejem będzie dłuższa ,natomiast robiąc wg opisu gardenia15, brzeg chusty będzie miał kształt rogala i chusta będzie krótsza
czyli każdy może wybrać co mu pasuje

fralusia - Pią 05 Sie, 2016 17:36

hmm tu więcej zdjęć, które rozwieją wasze wątpliwości http://www.liveinternet.r.../post300011968/ (link skopiowany z pierwszej strony tego wątku)
GS - Sob 06 Sie, 2016 20:43

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za pomoc uklon . Ze zdjęcia które zamieściła Fralusia wynika, że oczka są dodawane tak jak to opisała pięknie Gardenia cmoknięcie ,ale tak jak pisze Ala też mogło by wyjść całkiem ciekawie uklon
Bożena- 2000 - Sob 06 Sie, 2016 23:33

Fajna sprawa, chyba dołączę do tej imprezy. gardenia15, dobrze radzi, jest się na kim wesprzeć. cmoknięcie
mar__lena - Nie 07 Sie, 2016 11:24

cudna brawo brawo brawo
marysia54 - Nie 07 Sie, 2016 20:16

jaronka chusta przepiękna uklon uklon uklon brawo
gardenia15 - Wto 09 Sie, 2016 14:30

1luana1, wzór się robi tylko po prawej stronie, po lewej oczka tak jak schodzą z drutu. Zaznaczone są też oczka brzegowe (K)
Jedna uwaga, nadal, na lewej stronie robimy narzut po brzegowych i przed nimi, a na prawej z tego narzutu robimy trzy oczka. To jest oznaczone na schemacie cyferką 3. Pierwszy schemat to jest odpowiednio:
1rz -prawa strona
2 rz-lewa strona
3 rz- prawa strona, potem robimy jeszcze rz parzysty i przechodzimy do schematu 2.
tam jest pokazana tylko prawa strona. Te rzędy( 23) powtarzamy dowolną ilość razy i kończymy schematem 3 , tam są też tylko rzędy prawej strony.
I jeszcze jedno: 183 oczka mamy mieć po przerobieniu 2 rz schematu 1 ale bez oczek brzegowych, natomiast liczymy narzuty.
( Piszę to dlatego, że sama miałam problem z doliczeniem się oczek i myślałam, że te 183 o mamy mieć przed zaczęciem schematu pierwszego)

Hmmmm zdaje się że odpowiadam duchowi, ale przed chwilą było pytanie.
Nie będę jednak kasować tego powyżej , może komuś się przyda................

1luana1 - Wto 09 Sie, 2016 17:32

gardenia- dziękuję, bardzo dziekuję za dokładne wytłumaczenie, kwiatek dla ciebie
a pytanie... oj przez pomyłkę skasowałam nie wiem

GS - Sob 13 Sie, 2016 22:59

Gardenia - bardzo dziękuję za tą bezcenna podpowiedź w którym rzędzie i w jaki sposób liczymy te 183 oczka. Od godziny liczyłam dodawałam i nic mi się nie zgadzało. cmoknięcie uklon
gardenia15 - Sob 13 Sie, 2016 23:53

GS, witaj w klubie, też liczyłam te upiorne oczka w te i we wte, przy pomocy palców i kalkulatora puknąć się
Dlatego napisałam ,po co inni mają się męczyć. Dobrze, że się przydało:))